Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Blankaspl píše:
Zakladatelko, vyměknout teď právě nesmíš. To je cesta do pekel. Drž se a bude líp.
Mozna by zakladatelce pomohlo se PREDEM domluvit trest (napr. nebudeme s dcerou do vecera mluvit), napsat si to/slibit si to a pak nevymeknout. Pro me by bylo taky tezke s ni nemluvit, kdyz bude brecet, ale je to pro jeji dobro a dobro cele rodiny. Nejde o to ji psychicky tyrat, ale ten trest je trest az kdyz se ji opravdu dotkne.
Jinak se mnou tata, kdyz jsem byla jako mala drza, prestal mluvit na par hodin a protoze jsem ho mela silene rada, tak to pro me byl hrozny trest, strasne jsem chtela, aby to bylo zase dobry a hodne si pak rozmyslela, jestli mi stoji za to ho nastvat. To je podle me idealni vychova. Kdyz dite touzi po tom, aby byla doma pohoda a sranda a bylo s rodicema zadobre. Ne, ze posloucha, protoze se rodicu boji a protoze rodice pouzivaji v ramci vychovy fyzickou silu a zpusobuji diteti bolest. Ja jsem diky teto metode rodicu poslouchala a problemy se mnou nikdy nebyly.
@Anonymní píše:
A co se týká toho česání.. Píšete mi, že se má česat sama.. Asi jsem se špatně vyjádřila. nešlo jen o učesání vlasů. Má dlouhé vlasy a dělám jí zapletené copy. A ty sama nezvládne. nebo Vaše holčičky ano?
pokud to sama nezvládne a pomoct od tebe nechce, tak by přišly na řadu nůžky ![]()
Ale spíš to bude zase problém u tebe, že máš pocit, že musí mít zapletené copy? A přitom je nechce. Tak ať si udělá culík. A ty se nemusíš rozčilovat. Zase bych nevytvářela ještě další rádoby problémy.
Příspěvek upraven 14.06.17 v 09:58
Pokud zabira tva nekomunikace, ta ji pis strohe vzkazy s jasnym vyjadrenim, co provedla a co bude nasledovat, aby sve chovani odcinila. Opravdu mas posledni moznost nastavit sve hranice, nejen kvuli dcerce, ale i kvuli svemu budoucimu psychickemu zdravi. A poradne promluvit s manzelem, ten se mel zapojit do vychovy uz od narozeni deti, tak blbou vymluvu, ze chodi do prace a tim padem je to jen na tobe, jsem uz dlouho neslysela, ani od nevyuceneho.
Holky, mě to připadá, že ona se prostě neumí ovládat. Je hroznej cholerik. Je fakt, že jí v jejím věku taky byla, ale nikdy bych si nedovolila říct mámě něco takového. I představa, že bych řekla " mami, ty jsi hrozná".. je pro mě nepředstavitelná. natož..jsi blbá..a horší věci…
Vlítne do ní vztek a neovládá se.
Poslala mi sms Mami, já se omlouvám, že jsem se tak chovala. Je mi to líto.
No a to je ten problém. Ona si taky kolikrát myslí, že když se omluví, že se to jako vše smaže a nic se nestalo.
Taky jsem byla pěknej fracek asi od 13, v 11 je to dost brzo. Ale když mi doma natáhli, tak jsem byla.na ně vzteklá ještě víc, agrese plodí agresi. Ale je pravda, že jsem tátu poslala jednou do prdele, a právě ta jedna mi přilítla a dala jsem si do hlavy o futra. Řvala jsem, byla jsem na něj naštvaná, ale už bych si to nikdy nedovolila říct znovu. Rodičům jsem taky říkala, jak jsou zlý a blbý atd..rok to semnou vydrželi, když jsem byla hnusná, některé věci mi zakázali, ale celkově jsem dost věcí mohla, na dost věcí jsem.si přišla sama a v 15-16 jsem byla zlaté dítě, které se učilo a mělo ambice, hlavně teda i díky příteli, který mířil na VŠ atd.. motivoval mě k učení. Radu teda úplně nemám, ale vidíš jak to vidí to dítě. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mě to připadá, že ona se prostě neumí ovládat. Je hroznej cholerik. Je fakt, že jí v jejím věku taky byla, ale nikdy bych si nedovolila říct mámě něco takového. I představa, že bych řekla " mami, ty jsi hrozná".. je pro mě nepředstavitelná. natož..jsi blbá..a horší věci…
No a to je ten problém. Ona si taky kolikrát myslí, že když se omluví, že se to jako vše smaže a nic se nestalo.
Tak bud duspedna, tohle je dobra sance. Neco ji seber a neco ji zakaz a rekni ji, ze na to, co provedla, omluva po sms nestaci. A ze to reknes tatovi. A nech ji se v tom trochu placat a nevymekni hned.
Nechce se mi pročítat celou diskuzi a možná to už někdo psal, ale napadlo mě, jestli to dítě prostě nežárlí na sourozence. A když on je ten „nejlepší“, ono bude to nejhorší, abyste si ho taky všímali, když už ho z jeho pohledu nemáte rádi a nadržujete sourozenci, nebo mu ho (doufám, že ne), dáváte za vzor. Prostě vám to za to osolí.
A jinak existují tzv. esvépéčka (střediska výchovné péče), kde vám rádi poradí, mají spoustu zkušeností, pracují s celou rodinou formou terapie, v případě zhoršení situace nabídnou i pobyt dítěte a bývají tam fajn psychologové i pedagogové (alespoň v Praze a okolí). Nemá to co dělat se sociálkou a hradí to (doufám ještě stále) stát.
@mado píše:
Pokud zabira tva nekomunikace, ta ji pis strohe vzkazy s jasnym vyjadrenim, co provedla a co bude nasledovat, aby sve chovani odcinila. Opravdu mas posledni moznost nastavit sve hranice, nejen kvuli dcerce, ale i kvuli svemu budoucimu psychickemu zdravi. A poradne promluvit s manzelem, ten se mel zapojit do vychovy uz od narozeni deti, tak blbou vymluvu, ze chodi do prace a tim padem je to jen na tobe, jsem uz dlouho neslysela, ani od nevyuceneho.
Tak ono je chodit do práce a chodit do práce
Ale to ti, kteří pracují 8 hodin denně, nechápou. Nic ve zlém. Ale on pracuje 17 hodin denně a to i většinou v sobotu a v neděli. Volno si udělá jen málokdy a dovolenou má 2× do roka. Ale takt to prostě je. Já tím nechci omlouvat to, že je malá taková. Již pracujeme na tom, aby tolik nepracoval ![]()
Pokud je neovladajici se cholerim, tak cim driv si nastavite pravidla, jak se chovat, jak se ovladat…tim lip i pro ni.Vis,jak blbe vypada a hlavne, jak je nepouzitelny pro zivot, dospely cholerik, ktery neumi potlacit sve chovani, jak tim ublizuje nejen sobe, svym blizkym, ale odnasi to i jeho profesni zivot.
Naucte ji ovladat sve chovani, dokud je dite, pro vase i jeji dalsi dobro.
Ja jednou rekla mamce, ze je blba ( mam zlaty rodice ), v tu ranu tata vyskocil sesekal me jak jesetera az jsem se z toho pochcala. Nikdy vic uz jsem si to nedovolila. Asi bych ji ztriskala a sla se poradit s odbornikem jak postupovat, aby de dala do kupy a neprisli jste o ni.
Holky, všem moc děkuju. Musím jít makat. Kouknu sem večer. Fakt díky moc. Je mi líp. A jsem odhodlána fakt zasáhnout tvrdě. Bez mlácení, ale tvrdě. Ahoj zatím.
Zakladatelko, tak mate neco blbe nastavene, protoze aby clovek pracoval 17hodin neni opravdu realne, to si pak nema porizovat rodinu, kdyz je mu prace prednejsi, nez deti.
Pokud, jak pises, je vysokoskolak, tak si umi spocitat, co se mu vyplati a odhadnout, jake ma moznosti. Pokud pracuje tolik, aby zabezpecil rodinu a bylo na jidlo, tak je evidentne na spatnem miste.
Pokud mate extra vysoky standard, tak z nej slevit, deti jsou deti jen par let a je dulezite mit cas i na ne, ne jen na hmotne statky.
Pokud je manzel workoholik, tak panbuh s vami a zly pryc, snad ma dobrou zivotni pojistku, az ho to polozi.
M ![]()
@berusa.m píše:
To sice jo, ale já mám takový pocit, že už je pozdě. V 11 letech je to téměř puberta a to je nejhorší období. Když dostane na zadek za takové chování 6ti leté dítě, může to být dejme tomu, výchovný prostředek v krajní situaci. Ale v 11ti zfackovat dítě, tak to bude ještě horší. Dcerunka bude pěkné kvítko a nechtěla bych ji mít doma v jejich 16ti. Úctu k rodičům ji v tomto věku už prostě nikdo nenaučí.
To je zaklad. Jenze nejdriv musi mit ti rodice uctu sami k sobe. A to zakladatelka nema. Kdyby se nekdo ke mne takto choval, tak s nim prerusim styky. U ditete to samozrejme nejde, ale prestala bych delat vse nad ramec zakladani pece, proste bychom nebyli kamaradi.
@Anonymní píše:
Holka, ty ji ukazujes, co u tebe projde a co ne. Ona to zkousi, verim, ze to kazde dite nekdy zkusi. Musi se naucit ovladat, jinak v zivote velmi narazi. Ty ji to musis naucit. Dceri bych odpovedela, ze je dobre, ze je ji to lito. Ze mne to take mrzi a jeste hodne dlouho bude. Hlavne zadne, ze se nic nestalo a pojede se dal.
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji za rady i za vynadání
Máme ještě jedno dítě a to je úplně v pohodě. Jsou od sebe o tři roky. Vychovávány stejně.Ptáte se, co jsem udělala. To víte, že jsem vystoupila z auta. Jenže ona utekla. Nechtěla jsem ji tam honit a dělat nějaké scény na ulici. Už několikrát mi volala a já neberu telefon. Napsala mi sms " Maminko, prosím tě, zavolej mi". Nereaguju na to.
jsem rozhodnutá, že se s ní nebudu bavit. Chci jí dát nějak najevo, že takovej člověk, kterej se ke mě takhle chová mi nestojí za to, abych se s ním bavila.
Jenže problém, je, že já brzy vyměknu.
Můj manžel se právě do výchovy moc nezapojuje. On hodně pracuje. Ale již jsme to spolu řešili a řekla jsem mu, že se to musí změnit. Musí ubrat. Bude méně peněz, ale bude čas na děti. A ty jsou důležitější než peníze…
Zakladatelko, předně chci napsat, že ve skutečnosti nevím jak bych zareagovala, ale takto od počítače, se svou povahou, stylem výchovy bych ji po napsání takové sms a nechání ji chvíli vycukat, asi zavolala. Ale hovor by rozhodně nebyl v režimu, že se nic nestalo. Ale vyslechla bych ji. Třeba si uvědomila, že přestřelila a chce se ti omluvit. Jinak bych si s ní doma promluvila o tom co se stalo ráno, následoval by trest, který je potřeba dodržet. A třeba i aby dcera přišla s návrhem, jak tuto hrubost odčinit.