Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cuddy píše:
To je zaklad. Jenze nejdriv musi mit ti rodice uctu sami k sobe. A to zakladatelka nema. Kdyby se nekdo ke mne takto choval, tak s nim prerusim styky. U ditete to samozrejme nejde, ale prestala bych delat vse nad ramec zakladani pece, proste bychom nebyli kamaradi.
Souhlasim. Je pravda, ze to souvisi i se sebeuctou. A presne jak jsem psala, pro dite je casto „nebyt kamaradi“ vetsi trest nez facky a rany.
Zkus s ní dojít (nejlépe s celou rodinou) k homeopatovi. Volbou vhodného léku se může leccos změnit. Stojí to 1000 Kč a konzultace trvá tak hodinu. Za vinu si to nedávej, dítě reaguje na různé podněty a situace různě. Holt začínající puberta, bude hůř
.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, musím dnes anonymně, protože se strašně stydím, že mám takové dítě a nevím si s tím rady. Jsme slušná rodina, oba VŠ, máme dvě děti. Jedno dítě se nám asi nepovedlo a já jsem z toho strašně špatná. Naše malá je hrozně sprostá, nechce se učit, je lajdák, je jí všechno jedno, na všechno kašle, všechno ztratí a hlavně je sprostá i na mě. Dnes to vyvrcholilo, když udělala ráno scénu kvůli tomu, že nemůže něco najít a strašně ječela. Tak jsem jí řekla ať se uklidní, že jedeme do školy. Naložila jsem ji do auta a jely jsme. Byla vzteklá, že jsem ji neučesala. Když vstoupila z auta, řvala, že do školy nejde..prostě strašná hysterická scéna. Kopala do tašky..Já sedla do auta, že odjedu a ona si stoupla, ukázala na mě fakáče a zařvala: " JDI DO PRDELE!"
Já byla v šoku. Poraďte mi, jak se teď mám zachovat. Zakážu jí zase na pár dní telefon, ale mám vyzkoušeno, že to nic nevyřeší. Nebyla to její první nadávka na mou osobu. Už mi taky řekla, že jsem debil. To že jsem blbá, řekla několikrát. Sprostá slova taky říká..Slyší to ve škole. Já jsem z toho strašně špatná, trápím se tím a někdy brečím. Ona to vidí a ani to s ní nehne. Mám strach co bude až jí bude třeba 16. Ani v tom nejhorším snu jsem si nepředstavovala, že budu mít takové dítě. Manžel říká, že jsem na ní moc měkká a že něco zakážu a pak zase povolím. Je fakt, že jsem hodná máma a to je asi ta chyba. Poraďte mi, prosím, co byste dělali na mém místě. Díky moc
To je mi moc líto, člověk se snaží pro děti dělat maximum a takhle se mu odvděčí. Já bych v tomto případě asi vyhledala pomoc odborníků. Když jí budeš bít jak žito, tak to k ničemu nebude (možná by jí jedna přes pusu neuškodila, ale v 11 bych už měla strach, že se mi ještě víc šprajcne a bude hůř). Takže já bych kontaktovala pedagogicko-psychologickou poradnu a požádala o pomoc, psycholog a etoped by ti měl poradit a holku trochu srovnat. Moc držím palce
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji za rady i za vynadání
Máme ještě jedno dítě a to je úplně v pohodě. Jsou od sebe o tři roky. Vychovávány stejně.Ptáte se, co jsem udělala. To víte, že jsem vystoupila z auta. Jenže ona utekla. Nechtěla jsem ji tam honit a dělat nějaké scény na ulici. Už několikrát mi volala a já neberu telefon. Napsala mi sms " Maminko, prosím tě, zavolej mi". Nereaguju na to.
jsem rozhodnutá, že se s ní nebudu bavit. Chci jí dát nějak najevo, že takovej člověk, kterej se ke mě takhle chová mi nestojí za to, abych se s ním bavila.
Jenže problém, je, že já brzy vyměknu.
Můj manžel se právě do výchovy moc nezapojuje. On hodně pracuje. Ale již jsme to spolu řešili a řekla jsem mu, že se to musí změnit. Musí ubrat. Bude méně peněz, ale bude čas na děti. A ty jsou důležitější než peníze…
Musis vydrzet, protože jak vymeknes, tak bude vedet priste jak na tebe.
Ja mam ctrnactileteho pubertaka a ted bylo dite drze ohledne financi. Takze jsem na mesic zastavila kohoutek a na leto domluvila brigádu u zname - bude pomáhat hlidat tyden deti zadarmo. A veskere platby za ted na mesic jsem prehodila ze svého uctu na jeho detsky ucet, co si obstarava. Na matematiku je chytre dost, financne gramotne taky, tak at pozna, ze peníze nepadaji z bankomatu.. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mě to připadá, že ona se prostě neumí ovládat. Je hroznej cholerik. Je fakt, že jí v jejím věku taky byla, ale nikdy bych si nedovolila říct mámě něco takového. I představa, že bych řekla " mami, ty jsi hrozná".. je pro mě nepředstavitelná. natož..jsi blbá..a horší věci…
Vlítne do ní vztek a neovládá se.
Poslala mi sms Mami, já se omlouvám, že jsem se tak chovala. Je mi to líto.
No a to je ten problém. Ona si taky kolikrát myslí, že když se omluví, že se to jako vše smaže a nic se nestalo.
Na základě tohoto bych si večer s ní sedla a řekla jí, že jsi ráda, že se omluvila, ale že toto chování není v pořádku a jako trest za toto bude to a to. Nenechala bych to vyšumět, ale také bych ji řekla, že je dobře, že se omluvila.
Příspěvek upraven 14.06.17 v 10:37
@Iva575 píše:
Zkus s ní dojít (nejlépe s celou rodinou) k homeopatovi. Volbou vhodného léku se může leccos změnit. Stojí to 1000 Kč a konzultace trvá tak hodinu. Za vinu si to nedávej, dítě reaguje na různé podněty a situace různě. Holt začínající puberta, bude hůř.
Myslíš, že kapičky pomůžou? To je přeci kravina.
Jinak zakladatelko, situace ve vaší rodině se špatně hodnotí, nevíme, jak se kdo chová a jaká je reakce.
Musíš být pevná, klidně bych s ní pár dní /pokud to vydržíš/ udržovala jen konverzaci stylem: večeře je v lednici, pokud je to možné do školy ať jde sama apod. Ať se naučí, že všechno má svůj důsledek.
Když mi bylo 11, tak jsem taky poslala mámu do kamsi a ječela jsem po ní, že u takových kretenu bydlet nebudu a přidala výhrůžky typu, že nezamknu dům, aby je vykradli - měla jsem hysterak, který ona „zavinila“ a ona spěchala do práce a nechtěla na mě počkat. Sdělila mi, že pokud přijdu pozdě, ona mě omlouvat nebude a odešla.
Odpoledne mi zabalila, že jestli se mi u nich nelíbí, můžu do dětského domova. Už jsem si to nikdy nedovolila.
Jinak u nás byly běžné tresty prací, když jsem měla reditelskou důtku, tak jsem měsíc musela vecer ukázat uklizený pokoj, připravené věci do školy a o televizi a trajdani s kamarádkou jsem si mohla nechat jen zdát.
Ono to může být věkem. Pálí ji dobré bydlo a hledá hranice, kam až může zajít. Ja byla vždycky vychovaná až moc a naši byli přísní a důslední a nikdy mi nic neprošlo, ale videla jsem to u kamarádky, tak jsem to zkusila a mým jediným cilem bylo vytočit co nejvíc mamu a bylo mi jedno, jaké to bude mít následky. Ona mě v tu chvíli stvala, tak jsem se jí nedospěle pomstila.
Rozhodně bych přitvrdila. Ještě se s tím treba dá něco dělat. Bití je podle mě zbytečné, ale zarazila bych ji veškeré výhody a ty by získala za dobré chování.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, musím dnes anonymně, protože se strašně stydím, že mám takové dítě a nevím si s tím rady. Jsme slušná rodina, oba VŠ, máme dvě děti. Jedno dítě se nám asi nepovedlo a já jsem z toho strašně špatná. Naše malá je hrozně sprostá, nechce se učit, je lajdák, je jí všechno jedno, na všechno kašle, všechno ztratí a hlavně je sprostá i na mě. Dnes to vyvrcholilo, když udělala ráno scénu kvůli tomu, že nemůže něco najít a strašně ječela. Tak jsem jí řekla ať se uklidní, že jedeme do školy. Naložila jsem ji do auta a jely jsme. Byla vzteklá, že jsem ji neučesala. Když vstoupila z auta, řvala, že do školy nejde..prostě strašná hysterická scéna. Kopala do tašky..Já sedla do auta, že odjedu a ona si stoupla, ukázala na mě fakáče a zařvala: " JDI DO PRDELE!"
Já byla v šoku. Poraďte mi, jak se teď mám zachovat. Zakážu jí zase na pár dní telefon, ale mám vyzkoušeno, že to nic nevyřeší. Nebyla to její první nadávka na mou osobu. Už mi taky řekla, že jsem debil. To že jsem blbá, řekla několikrát. Sprostá slova taky říká..Slyší to ve škole. Já jsem z toho strašně špatná, trápím se tím a někdy brečím. Ona to vidí a ani to s ní nehne. Mám strach co bude až jí bude třeba 16. Ani v tom nejhorším snu jsem si nepředstavovala, že budu mít takové dítě. Manžel říká, že jsem na ní moc měkká a že něco zakážu a pak zase povolím. Je fakt, že jsem hodná máma a to je asi ta chyba. Poraďte mi, prosím, co byste dělali na mém místě. Díky moc
Já bych s ní šla k psychologovi.
Nejdřív bych to s ním probrala sama, podruhé bych tam šla i s dcerou a nejlepší by bylo, aby šel i manžel a stál v tom za Tebou.
A tam bych se před dcerou zeptala, jestli jsou nějaké možnosti diagn. ústavu v případě, že by se situace doma zhoršovala.
Jinak si nemyslím, že by to bylo výchovou, obzvlášt když druhé dítě je v pohodě.
Jsou rodiny, které vychovávali všechny děti stejně a jen jedno dítě je problematické a nezvladatelné.
@Eemii píše:
Nebaveni se nic nevyresi.Mate problem a naopak byste meli velmi komunikovat, ne mlcet. Nesnasim to. I mezi partnery - urazeni se a nebaveni se, kde to jsme? Akorat ji naucis dalsi, blbej vzorec.
predpokladam, ze dite je ve skole a nemelo by používat mobil, alespoň moje deti to ve skole tak mají, zakaz mobilovat i o přestávkách, pac místo aby se protahly, tak jsou zkroucene v lavicích a hrajou hry na mobilu.
Takze nechat ji vycukat do dvou hodin nebo kdy pujde ze skoly, by nemel byt problém. O nemluveni a urazenim jako takovem to není - pamatuju se, ze na mne byla mama nastvana a nebavila se kvůli kravinam jako 3 z matematiky apod. třeba dva dny nebo dokud jsem si to neopravila. Vzdycky jsem si rikala, ze kdyby mi radsi dala facku, tak je to lepsi.. ![]()
Jo ale znam pary, které spolu nemluvi několik tydnu a deti jim delaji prostředníky…
![]()
@Iva575 píše:
Zkus s ní dojít (nejlépe s celou rodinou) k homeopatovi. Volbou vhodného léku se může leccos změnit. Stojí to 1000 Kč a konzultace trvá tak hodinu. Za vinu si to nedávej, dítě reaguje na různé podněty a situace různě. Holt začínající puberta, bude hůř.
To může tu tisícovku vyhodit z okna.
Fakt věříš tomu, že existují tak zázračné kapky? ![]()
@Janina81 Kravina to není, zkus si o tom něco nastudovat (mimochodem, u homeopata dostaneš bílé kuličky, nikoliv kapičky). Ale to je jedno, je to prostě další možnost, co může zakladatelka udělat. Výběr je na ní.
@Hanka1 píše:
predpokladam, ze dite je ve skole a nemelo by používat mobil, alespoň moje deti to ve skole tak mají, zakaz mobilovat i o přestávkách, pac místo aby se protahly, tak jsou zkroucene v lavicích a hrajou hry na mobilu.Takze nechat ji vycukat do dvou hodin nebo kdy pujde ze skoly, by nemel byt problém. O nemluveni a urazenim jako takovem to není - pamatuju se, ze na mne byla mama nastvana a nebavila se kvůli kravinam jako 3 z matematiky apod. třeba dva dny nebo dokud jsem si to neopravila. Vzdycky jsem si rikala, ze kdyby mi radsi dala facku, tak je to lepsi..
Jo ale znam pary, které spolu nemluvi několik tydnu a deti jim delaji prostředníky…![]()
Tak nemluvit s ditetem kvuli znamce neni moc stastne reseni, stejne jako facka.
@Anonymní píše:
A co se týká toho česání.. Píšete mi, že se má česat sama.. Asi jsem se špatně vyjádřila. nešlo jen o učesání vlasů. Má dlouhé vlasy a dělám jí zapletené copy. A ty sama nezvládne. nebo Vaše holčičky ano?
Jo druhacka zvladala od predskolacky, rano si delavala sama cop (ten jednoduchy) slozity nebo culik cop v jednom to jsem ji pomahala. Natrenovala si to cesani na mojich dlouhych. Loni si ty sve vlasy tesne nad zadkem, nechala ostrihat bohuzel na mikado nad ramena, ale uz lituje, uz ji to preslo, tak ted ceka intenzivne at ji to zas doroste. Ale rano si cese a dela sama culiky. Jen kdyz chce nejaky vrstveny culik, vic gumicek zaplest, tak to ji delam ja.
Mladsi skolkarka, tez trenuje na me
, ale ta ma kudrnate vlasy, umi si udelat cop ten jednoduchy, ale ma smulu, ze ji vzdycky nejake rosti zustane bokem. Blbe se ji kudrny rozcesavaji, sama si ten kartac tam zasekne, tak tam bude treba dlouho dopomoc. Nez starsi, ktera to ma snadnejsi, ze ma rovne vlasy a necuckuji se ji.
Mate ted doma uz pubertacku, bude to vse slozitejsi, budes muset byt duraznejsi.
Nastavit pravidla.
@Hanka1 píše:
predpokladam, ze dite je ve skole a nemelo by používat mobil, alespoň moje deti to ve skole tak mají, zakaz mobilovat i o přestávkách, pac místo aby se protahly, tak jsou zkroucene v lavicích a hrajou hry na mobilu.Takze nechat ji vycukat do dvou hodin nebo kdy pujde ze skoly, by nemel byt problém. O nemluveni a urazenim jako takovem to není - pamatuju se, ze na mne byla mama nastvana a nebavila se kvůli kravinam jako 3 z matematiky apod. třeba dva dny nebo dokud jsem si to neopravila. Vzdycky jsem si rikala, ze kdyby mi radsi dala facku, tak je to lepsi..
Jo ale znam pary, které spolu nemluvi několik tydnu a deti jim delaji prostředníky…![]()
Na me to platilo. A je to i reakce dospelych. Kdyz Te urazi manzel, tak budes taky odmerena. Vyrikate si to, ale chvili Ti asi potrva, nez se to zase uplne spravi. Kdyby mi dcera rekla, at jdu do…, tak se o ni dal staram, ale bavim se s ni odmerene a jen o nutnych zalezitostech. To by me ani nestalo usili a nebyla by to role, coz je dulezite, tak bych to citila.