Sprosté jedenáctileté dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
14.6.17 11:51

Holka chodi, ted do 5-6tr.ze?
Nemate, taky skolu, kde se v techto dvou rocnicich slucuji skoly?
Jestli treba nepristoupil k dceri do tridy nekdo novy, kdo ji treba negativne ovlivnuje, jeste v kombinaci s pubertou? A uz to jede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.6.17 11:51

Zakladatelko,

už to asi nečteš, ale rozhodně se jí hned ozvi! I když by to bylo jenom s tím, že si večer promluvíte.

Dcera má problémy zvládat své emoce, ale asi je i zvyklá na nadstandardní servis od tebe, který ji ale škodí.

Byly tady dobré návrhy na to, aby měla doma víc povinností - to souhlas, ale nebrala bycho to jako dočasný vojenský režim, ale jako něco standardního, co doma má fungovat pořád. Pořád se musí včas připravovat na školu, pořád musí doma uklízet a pomáhat.

Sedněte si doma spolu, a sepište si, co od ní v domácnosti očekáváš. My máme udělaný týdenní rozpis prác, které děti dělají, pokud se na to vyprdnou, nemají přes víkend hraní na počítači, tabletech… Tresty nestanovuj příliš přísné - za 1 chybu měsíc trestu je moc, dítě dělá spostu chyb, kolikrát jen proto, aby si ověřilo, že trest platí, a já nechtěla, aby za jednu chybu přišly o počítač na měsíc, protože co pak celý ten měsíc? Už chyby dělat může? nebo za každou chybu se mu přičtě měsíc? To se pak počítače nedočká do důchodu… a rodič pak může skouznout do toho, že trest nedodrží… Nebo když to dodrží, tak to může dítě demotivovat, protože při veškeré snaze se chybka občas stane.

Ad nadstandardní servis - mám mladší dítě, které je schopné se učesat samo, samo odejít do školy (MHD), na složitější účesy se dostane, jen když to stihneme. Tvoje dcera musí být v 11 letech víc samostatná. Dej jí tu důvěru, že to zvládne.

Co je ale důležité, tak je partnerský přístup. Tělěsně trestat 11 leté dítě nikomu neprospějě, tvé dceři úplně nejmíň! Musíte mluvit, mluvit, mluvit! Tvoje dcera má možná pocit, že se s tebou nedá mluvit o všem, tak má občas výbuchy, protože se to v ní hromadí. Musíš být tak v pohodě, aby jste si dokázaly v klidu promluvit i o tom, že si tvá dcera myslí, že jsi „debil“. To prostě musíš mentálně zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.17 11:54

Zakladatelko, dočetla jsem se asi pouze na třetí stránku, ale chci apelovat a poprosit Tě! Ignorací a tím, že ji nezvedneš telefon opravdu nic nevyřešíš! Ona Ti ublížila (předpokládám, že pro ni v afektu), pak jí to došlo, chce se omluvit a ty ji teď ingoruješ… Jak to dopadne? Dcera přijde domů beztak nafučená, protože ani neměla šanci to urovnat a pak se spolu nebudete bavit třeba týden (plus jí vše vezmeš)? Takovou matku měla kamarádka a věř mi, že dobrý vztah nemají doteď (kamarádce je už 30) - tichá domácnost je to nejhorší řešení, tedy spíše, neřešení, jen prohlubování problému. Komunikace je základ. A věř, že nic dceru nepíchne u srdíčka tak, jako když jí po omluvě z její strany řekneš, že ty slova, co měla na tvou adresu, tě vážně hodně zabolely… Zas tak malá není, aby nevěděla, co provedla… jak tu už někdo psal, komunikace je v tomhle věku základ úspěšné základ…

• Citovat
  • Upravit
14.6.17 11:56

Souhlasim s tim, ze nereagovat na sms neni spravne a ze by se zakladatelce takovy pristup mohl vymstit. Muze i jen napsat: Zpravu jsem cetla, beru na vedomi, promluvime si vecer. Ale reagovat se ma a ja bych to i obracene vyzadovala.

Myslim, ze tu dnes zaznelo par skutecne podnetnych nazoru, postrehu a napadu - hlavne pozdeji v diskuzi - a ze zakladatelka muze byt spokojena, urcite ji to minimalne trochu pomuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
14.6.17 12:02
@Hanka1 píše:
nerikam triskat deti jako zito, ale co občas vidim, co delaji deti na verejnosti a maminka zasnene kouka a u toho se jemne usmiva a říká „on ma takove obdobi“, tak dobře ji tak… :mrgreen:jako když delaji sceny v obchodacich, tak jejich věc/ostuda, pak je horsi, když takovy smrad uzurpuje deti v hernickach a na hristich. Ještě, ze uz toto obdobi s laxnima matkama je za nama aneb zlata puberta :potlesk: :palec:

tak tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
14.6.17 12:11
@Anonymní píše:
Ahoj holky, musím dnes anonymně, protože se strašně stydím, že mám takové dítě a nevím si s tím rady. Jsme slušná rodina, oba VŠ, máme dvě děti. Jedno dítě se nám asi nepovedlo a já jsem z toho strašně špatná. Naše malá je hrozně sprostá, nechce se učit, je lajdák, je jí všechno jedno, na všechno kašle, všechno ztratí a hlavně je sprostá i na mě. Dnes to vyvrcholilo, když udělala ráno scénu kvůli tomu, že nemůže něco najít a strašně ječela. Tak jsem jí řekla ať se uklidní, že jedeme do školy. Naložila jsem ji do auta a jely jsme. Byla vzteklá, že jsem ji neučesala. Když vstoupila z auta, řvala, že do školy nejde..prostě strašná hysterická scéna. Kopala do tašky..Já sedla do auta, že odjedu a ona si stoupla, ukázala na mě fakáče a zařvala: " JDI DO PRDELE!"
Já byla v šoku. Poraďte mi, jak se teď mám zachovat. Zakážu jí zase na pár dní telefon, ale mám vyzkoušeno, že to nic nevyřeší. Nebyla to její první nadávka na mou osobu. Už mi taky řekla, že jsem debil. To že jsem blbá, řekla několikrát. Sprostá slova taky říká..Slyší to ve škole. Já jsem z toho strašně špatná, trápím se tím a někdy brečím. Ona to vidí a ani to s ní nehne. Mám strach co bude až jí bude třeba 16. Ani v tom nejhorším snu jsem si nepředstavovala, že budu mít takové dítě. Manžel říká, že jsem na ní moc měkká a že něco zakážu a pak zase povolím. Je fakt, že jsem hodná máma a to je asi ta chyba. Poraďte mi, prosím, co byste dělali na mém místě. Díky moc

Já nevím, výrok „jedna se nám nepovedla“. Řekla bych, že problém (jako je to vždycky) bude na obou stranách, ale to se těžko připouští.

Další věc je, že si nedovedu představit, že by mi tohle moje dítě opakovaně řeklo. V afektu, pak se omluvit, jo to se v pubertě asi stane. Ale tohle už vypadá jako pravidlo. Já bych šla do poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
14.6.17 12:19

@inkakřivák Víš co, s těmi fackami. Já myslím, že spousta z nás měla příšerné dětství nebo pubertu. Některérodiče mlátili, některé ne. Ale opravdu mi nepřipadá, že ti, kteří nebyli mlácení, se v dospělosti chovají slušně, a ti bez facek jsou grázlíci. Mnohdy to bývá spíš naopak. Prostě nevidím na mlácení dětí nic pozitivního. Všichni jsme byli občas na pěst a většina z nás vyrostla v normální dobré lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
14.6.17 12:20

Výchovné pobyty, psychologické, homeopati, dětský Domov? Vážně? To už tahle doba došla až takhle daleko, že máma nemůže dát dítěti na prde*l bez odborníka? Vždyť je to jen puberta, omluvila se, bouří se to v ní, je to prostě vzdor a chvíli potrvá…sama pracuju tam, kam chodí rodiče s problémy svých dětí, ale na každou banalitu ve výchově běžet hned za psychology.. neřeknu kdyby holka brala drogy, kradla a prodávala se na ulici, ale vždyť se nic tak šíleného nestalo, bez toho, aby se dítěti určili hranice, dal přiměřený trest a aby mohla svým rodičům dále věřit a zároveň je respektovat. Na jejím chování není absolutně nic patologického.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1170
14.6.17 12:30

Co je to za chování?? Naštvala mě, tak se s ní teď nebudu bavit a nebudu jí brát telefon! To je Ti zakladatelko 14?? Normálně zvednu telefon, a vyříkám si to s ní, ne? V 11 ti bych se k ní v rámci možností chovala jako k dospělé. Své kamarádce, sourozenci stejně starému tohle přece taky neděláš nebo ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21771
14.6.17 12:49

Ja nevim, ale v jedenacti letech bych vse nesvadela na pubertu, tady je dcerino chovani nestandardni uz leta, v tomto pripade je to spis o nastaveni hranic a dusledne vychove obou rodicu, jinak brzy muze prijit ten kriticky scenar, jak pise Barbucha-drogy, kradeze, nevhodni kamaradi…
Az prijde opravdova puberta, tak uz holka rodice nebude respektovat vubec.Je nejvyssi cas to resit a pokud jsou rodice v koncich, tak bych odbornou pomoc nezavrhovala. Urcite bych vyzkousela vse, co je v mych moznostech, nez za par let resit pastak a soudy, dcery zkazeny zivot a davala si za vinu, ze jsem nevyuzila pomoci drive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4194
14.6.17 12:49
@Dana066 píše:
Co je to za chování?? Naštvala mě, tak se s ní teď nebudu bavit a nebudu jí brát telefon! To je Ti zakladatelko 14?? Normálně zvednu telefon, a vyříkám si to s ní, ne? V 11 ti bych se k ní v rámci možností chovala jako k dospělé.Své kamarádce, sourozenci stejně starému tohle přece taky neděláš nebo ano?

To je zas moralizování :roll:.
Promiň, ale to srovnání trochu kulhá. Kdyby mě někdo slovně velmi zranil, dá se očekávat, že mám právo nechtít s ním vzápětí komunikovat.
Ale beru, že v případě mého dítěte to není dobré. Komunikovala bych, ale jen velmi stroze a odtažitě s tím, že si vše povíme doma. Tohle řešit po telefonu? Opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
14.6.17 12:56

Jo můžeš si za to sama svojí měkkostí. Na takovýhle dítě musíš být tvrdá, ne zlá. Musíš jasně určit pravidla i tresty za nedodržení. A stát si za svým neustupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21771
14.6.17 13:00

@Dana066 jedenactilete dite neni dospely, nemuzes se k nemu tak chovat, nejsi jeho kamarad, jsi jeho rodic a mas zodpovednost za jeho vychovu.
Takove veci se resi doma v klidu, ne telefonem, kdyz je rodic v praci a dite ve skole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31608
14.6.17 13:05
@Anonymní píše:
Ahoj holky, musím dnes anonymně, protože se strašně stydím, že mám takové dítě a nevím si s tím rady. Jsme slušná rodina, oba VŠ, máme dvě děti. Jedno dítě se nám asi nepovedlo a já jsem z toho strašně špatná. Naše malá je hrozně sprostá, nechce se učit, je lajdák, je jí všechno jedno, na všechno kašle, všechno ztratí a hlavně je sprostá i na mě. Dnes to vyvrcholilo, když udělala ráno scénu kvůli tomu, že nemůže něco najít a strašně ječela. Tak jsem jí řekla ať se uklidní, že jedeme do školy. Naložila jsem ji do auta a jely jsme. Byla vzteklá, že jsem ji neučesala. Když vstoupila z auta, řvala, že do školy nejde..prostě strašná hysterická scéna. Kopala do tašky..Já sedla do auta, že odjedu a ona si stoupla, ukázala na mě fakáče a zařvala: " JDI DO PRDELE!"
Já byla v šoku. Poraďte mi, jak se teď mám zachovat. Zakážu jí zase na pár dní telefon, ale mám vyzkoušeno, že to nic nevyřeší. Nebyla to její první nadávka na mou osobu. Už mi taky řekla, že jsem debil. To že jsem blbá, řekla několikrát. Sprostá slova taky říká..Slyší to ve škole. Já jsem z toho strašně špatná, trápím se tím a někdy brečím. Ona to vidí a ani to s ní nehne. Mám strach co bude až jí bude třeba 16. Ani v tom nejhorším snu jsem si nepředstavovala, že budu mít takové dítě. Manžel říká, že jsem na ní moc měkká a že něco zakážu a pak zase povolím. Je fakt, že jsem hodná máma a to je asi ta chyba. Poraďte mi, prosím, co byste dělali na mém místě. Díky moc

Nepročítám celou diskuzi, tak kdyby to tu už padlo, tak se omlouvám :) ale jaký má holčina život? Píšeš, že byla naštvaná, žes jí neučesala, na jak moc velký servis je zvyklá? Zákazy telefonů apod. nic nevyřeší většinou, nejsou opodstatněné a až na výjimky jsou nelogické, takže to dítě akorát naštve ještě víc. Nadávky bych ignorovala (ve smyslu se s ní o tom vůbec nehádat, klidně dělat že jí vůbec neslyšíš). Pokud odmítá jít do školy, tak se sebrat, strčit jí do auta, a odvézt domů s tím, že má neomluveno a na konci dne zkontroluješ, že má hotové učivo za daný den. Pokud by byla domluva s učitelkou, možná by se vyplatilo, aby jí za to dala nějaký adekvátní trest - úkoly navíc apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31608
14.6.17 13:06
@Anna766 píše: Žejo? Asi má jen chytré řeči. Ať se do výchovy zapojí taky.

No jo, jenže to se špatně dělá, když např. on zakáže, a máma obratem povolí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová