Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BloomingGorgeous píše:
Dobra otazka… Podle me neni uspech, ze si dite neco nedovoli, protoze ho rodice jinak fyzicky napadnou, ale protoze je ma rado a nechce je ranit a rozhadat si je.
Měla jsem ve svém okolí děti, co se chovaly jak měly, jen když měly strach. Co z nich vyrostlo? Jak mohly (18 let) odešly z domova, nedokončily školu, spíš nepracují než pracují; po barech, kde je vždycky po chvilce vyhodí. Dělají děti jak na běžícím pásu… Nejlépe každé s jiným. Hledají lásku a domov. Marně.
@sianka píše:
No já nevím, ale pokud je cholerik, tak je pro ni asi dost těžké se ovládnout. Sama si s tím neví rady. Zkusila bych hledat (třeba pomocí psychologa) způsoby, jak ji naučit alespoň to ventilovat jinak. Když se ti omluví, tak jí to rozhodně není jedno.
Já nevím, napočítat do pěti, do něčeho neškodného bouchnout, kopnout, roztrhat papír, zakryt si pusu, pořídit domů boxovací pytel apod. Říct jí jasně, že ty její způsoby vylívání si vzteku, Ti ubližují a vadí a jsou nepřípustné. Ať klidně sama zkusí vymyslet, jak by se ten vztek dal řešit jinak, než slovními útoky. Třeba jen v takovou chvíli potřebuje být sama. Já třeba nesnáším, když spěchám, něco nemůžu najít, nestíhám a do toho ještě po mě někdo něco chce… To taky mám co dělat, abych někoho neposlala někam… A to jsem celkem kliďas…
Mluvit s ní o tom ve chvílích klidu a zkusit nastavit nějaká pravidla, říct si důsledky, ale taky svoje postoje. Např. „já odmítám reagovat na nějaké řvaní. Copánky Ti udělám jen když mě o to poprosíš slušně a zbyde na to ráno čas (to je třeba u nás kámen úrazu). Do školy Tě budu vozit jen když se budeš chovat slušně, stydím se za to, že na mě takto řveš před lidmi, to si nenechám líbit, to si choď do školy pěšky sama“. Nebát se nastavit si svoje hranice. Nechala by sis toto líbit od někoho dospělého? A od dítěte ano?
Nastavit pravidla, co se týče jejich povinností: Pokud nebudeš mít v pořádku svoje věci (uklizeno v pokoji + škola), nebudeš moct být na mobilu/tabletu… Já osobně venek nezakazuju, mobil stačí bohatěa zas divočejší děti se potřebují vybít fyzicky. Ale toto zkusit vymyslet podle vás – jestli přidat práce, ubrat výhod…Snažit se v těch povinnostech zohlednit její schopnosti (nejen inteligence, ale i schopnost soustředění, i tu povahu) a nad nepodstatným mávnout rukou. Je jedno, jestli bude mít jedničky nebo dvojky, je jedno, jestli nepíše krasopisem a jestli má poohýbané rohy sešitů… Neřešit, co úplně není nutné.
Pokud je lajdák, tak nechat ji nést důsledky. Ztratí např. čip na obědy, tak ať si to jde sama vyřídit + zaplatí nový. Atd.
Ale vyslechni i ji, třeba ji budeš moct pomoct najít způsob, jak některým problematickým situacím předcházet. Ať si nachystá večer, co bude potřebovat ráno a nemusí ráno hysterčit, že nemůže něco najít. Třeba bude potřeba jí to jen připomenout.
Rozhodně bych ji nehonila po ulici a nemlátila a neřvala tam na ni. Absolutně k ničemu. Neumím si představit, že by to opravdu někdo udělal. Ani jsem nikdy takovou situaci neviděla. Chytat jedenáctileté dítě, mlátit ho tam, řvát na ulici…
Chápu, že jsi z toho nešťastná, ale věřím, že to půjde.
Na tyto děti mnohem víc než facka platí správná komunikace + důslednost.
Hodně mi pomohly tyto knížky, třeba tam načerpáš nějakou inspiraci:
https://knihy.abz.cz/…-adele-faber
Jedna z mala rozumnych reakci, ktera neni ve stylu „dobre Ti tak, podelala jsi to, ted uz s tim nic neudelas a bude hur“ a „JA bych ji takovou ubalila, ze by nevstala“. Tak nastesti je tu i par lidi, co umi poradit ![]()
@Paralenka červená píše:
Měla jsem ve svém okolí děti, co se chovaly jak měly, jen když měly strach. Co z nich vyrostlo? Jak mohly (18 let) odešly z domova, nedokončily školu, spíš nepracují než pracují; po barech, kde je vždycky po chvilce vyhodí. Dělají děti jak na běžícím pásu… Nejlépe každé s jiným. Hledají lásku a domov. Marně.
Presne. Mlatit deti neni podle me zadna vychova.
Byla jsem svedkem toho, ze jeden expert rekl uc.ze je..ca. Ucitelka si musela zachovat autoritu, ale bylo dost videt, ze jak se ji to dotklo, ze zrovna ona by pro sve skolaky dychala, je na ne hodna.
No a tady ten floutek rozmazleny, doma opecovavany, opatril se papir, ze je adhd, cpou se mu prasky na uklidneni. Dva roky tyral vlastni rodice, ze on nepotrebuje jit na skolu po zakladce, on bude bezdomovec. Oba rodice misto, aby si na nej doslapli, tak hlavne matka stoji na jeho strane, kdyz dostane blbou znamku, ucitel/ka je ten blbec, ze je narocny a chce po nich vykony. Dvojka ci trojka za chovani, to je nic, jak snist malinu.
A otec, ten uz asi rezignoval na vse.
Davam frajerovi, na ucnaku pul roku, nekolik prohresku, vyrazi ho, ani se nevyuci a pak se mu splni sen byt bezdomovec. Pokud se nevyuci vyrazi ho z domu. Takze vychovavat zacne otec az bude pozde nebo se rodina rozpadne, ze jeden bude chudacka dal branit a druhy bude, ten zly, ale sami mu uskodili. A vse pozde.
Mlátí s ní puberta, je to tak. Ale dovoluje si skutečně moc. Dobře, byla jsi v šoku, to chápu, a utekla ti, takže jo. Ale - nebylo topoprvé, jo, co ti nadávala. Takže na tvém místě bych jí odpověděla, at se nenervuje, co jer s tebou. To není k ničemu mlčet.
A prijde domů, hezky si spolu sednete a hezky jí vysvětlíš, že tohle bylo prostě naposledy. Zítra ráno bude v sedm nebo v kolik musí do školy stát v pozoru, učesaná, slušně oblečená, po snídani a sbalená. Do školy žádné vožení autem, nezasloužíš si to a hotovo. maminka není ani služka ani debil, aby lítala kolem nevychovaného smrada. Po návratu ze školy bude mít ty a ty úkoly, a teprve, až je splní, má volno. Ovšem ne volno na to vyrazit ven a lajdat se stejně hrubými spolužačkami. hezky doma. Prostě a jednoduše - musíš jí přitáhnout opratě. Telefon, pokud ho nutně nemusí mít, tak zabavit. A vrátit až po změně. Stejně tak přístup na net - omezit, a některé kanály klidně zablokovat. Prostě - ty nesmíš zuřit, protože ona se tím baví a dokazuje si, že má nad tebou moc. Takže ne. Milá, usměvavá a naprosto tvrdá maminka. Nedej se. Jinak zešílíš. A pokud na tebe ještě někdy zkusí něco takového jako sprostoty, klidně jí jednu švihni. A komentuj to slovy - pro hubu přes hubu. Tohle se prostě nedělá, ty to víš a přesto jsi to zkusila. Takže tady je výsledek. Neboj se, jedna facka jí psýchu nenaruší - a je lepší než tříhodinový proslov. Nedej se. Puberta je strašné období a kupodivu ač mají děti stejné rodiče, s každým to tříská jinak.
@inkakřivák píše:
Mlátí s ní puberta, je to tak. Ale dovoluje si skutečně moc. Dobře, byla jsi v šoku, to chápu, a utekla ti, takže jo. Ale - nebylo topoprvé, jo, co ti nadávala. Takže na tvém místě bych jí odpověděla, at se nenervuje, co jer s tebou. To není k ničemu mlčet.
A prijde domů, hezky si spolu sednete a hezky jí vysvětlíš, že tohle bylo prostě naposledy. Zítra ráno bude v sedm nebo v kolik musí do školy stát v pozoru, učesaná, slušně oblečená, po snídani a sbalená. Do školy žádné vožení autem, nezasloužíš si to a hotovo. maminka není ani služka ani debil, aby lítala kolem nevychovaného smrada. Po návratu ze školy bude mít ty a ty úkoly, a teprve, až je splní, má volno. Ovšem ne volno na to vyrazit ven a lajdat se stejně hrubými spolužačkami. hezky doma. Prostě a jednoduše - musíš jí přitáhnout opratě. Telefon, pokud ho nutně nemusí mít, tak zabavit. A vrátit až po změně. Stejně tak přístup na net - omezit, a některé kanály klidně zablokovat. Prostě - ty nesmíš zuřit, protože ona se tím baví a dokazuje si, že má nad tebou moc. Takže ne. Milá, usměvavá a naprosto tvrdá maminka. Nedej se. Jinak zešílíš. A pokud na tebe ještě někdy zkusí něco takového jako sprostoty, klidně jí jednu švihni. A komentuj to slovy - pro hubu přes hubu. Tohle se prostě nedělá, ty to víš a přesto jsi to zkusila. Takže tady je výsledek. Neboj se, jedna facka jí psýchu nenaruší - a je lepší než tříhodinový proslov. Nedej se. Puberta je strašné období a kupodivu ač mají děti stejné rodiče, s každým to tříská jinak.
![]()
Podepisuju se pod každé slovo
.
@Kelsey
Jasně, že je to o výchově. Ale na tu nemá nikdo patent, všichni se učíme za pochodu. To co funguje pro sourozence jednoho, nemusí platit na druhého. To ale nikoho nenapadne. Jemné náznaky rodič nevnímá a jednoho dne tu máme příspěvek, ze kterého je patrné, že chyba se stala někdy dávno.
Absence otce? Jistě.
Nedůslednost matky? Taktéž.
Do toho povahové rysy - choleik.
A jak teď z toho ven, aby se vztahy poškodily co nejmíň?
Nejlepší je podle mě řešení podle @sianka .
@inkakřivák píše:
Hezky napsano, konstruktivni laskyplny pristup ![]()
@BloomingGorgeous píše:
Hezky napsano, konstruktivni laskyplny pristup
I s tými fackami?
@Anonymní píše:
A co se týká toho česání.. Píšete mi, že se má česat sama.. Asi jsem se špatně vyjádřila. nešlo jen o učesání vlasů. Má dlouhé vlasy a dělám jí zapletené copy. A ty sama nezvládne. nebo Vaše holčičky ano?
No tak zaprvé, jedenáctileté dítě už se má dávno vypravovat do školy samo. Že nemůže něco najít, je její problém, to už by snad taky měla dávno pochopit a ne se kvůli tomu vztekat jako batole. Je zcela její zodpovědnost dostat se do školy včas, učesaná, se všemi věcmi. Tvoje dítě není „špatné“, je opravdu jenom špatně vedené. Rozmazlené, chováš se k ní jako k miminu.
@J_Doe píše:
I s tými fackami?
Ja jsem zasadne proti fyzickym trestum, ale dovedu si predstavit, ze kdyby na me dcera na ulici kricela, at jdu do pr…, ze jednu dostane. Asi bych tak nereagovala, ale jsou vyjimky, ktere potvrzuji pravidlo. Ta poznamka o facce prispevek, o kterem jsem se pozitivne vyjadrila, ninak nesrazi.
@adam75 píše:
No tak zaprvé, jedenáctileté dítě už se má dávno vypravovat do školy samo. Že nemůže něco najít, je její problém, to už by snad taky měla dávno pochopit a ne se kvůli tomu vztekat jako batole. Je zcela její zodpovědnost dostat se do školy včas, učesaná, se všemi věcmi. Tvoje dítě není „špatné“, je opravdu jenom špatně vedené. Rozmazlené, chováš se k ní jako k miminu.
Asi tak, tohle je gro problemu. Holka je uz dost velka a samostatna, ze tyhle zakladni věci by mela dela sama bez kecu.
Zakladatelko, jsi v domacnosti nebo pracujes na smeny, ze mas cas vypravovat a cesat takhle velke dite? Nerypu, ptam se, ze mne to zajima… ![]()
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji za rady i za vynadání
Máme ještě jedno dítě a to je úplně v pohodě. Jsou od sebe o tři roky. Vychovávány stejně.Ptáte se, co jsem udělala. To víte, že jsem vystoupila z auta. Jenže ona utekla. Nechtěla jsem ji tam honit a dělat nějaké scény na ulici. Už několikrát mi volala a já neberu telefon. Napsala mi sms " Maminko, prosím tě, zavolej mi". Nereaguju na to.
jsem rozhodnutá, že se s ní nebudu bavit. Chci jí dát nějak najevo, že takovej člověk, kterej se ke mě takhle chová mi nestojí za to, abych se s ním bavila.
Jenže problém, je, že já brzy vyměknu.
Můj manžel se právě do výchovy moc nezapojuje. On hodně pracuje. Ale již jsme to spolu řešili a řekla jsem mu, že se to musí změnit. Musí ubrat. Bude méně peněz, ale bude čas na děti. A ty jsou důležitější než peníze…
Maminko ty bys jí ale zavolat měla. Ty jí to nezvedneš protože je takový člověk? To je snad zlý sen. Ty se nemáš co urážet jsi rodič. Vezmi jí telefon řekni jí že o ní víš a že si musíte vážně promluvit. Ta tvá reakce není reakce mámy ale uraženého fakana. V podstatě s ní komunikuješ jako někdo na její úrovni ne na úrovni vychovatele co dává věcem řád. Herdek dospěj!
@jdukolem píše:
Maminko ty bys jí ale zavolat měla. Ty jí to nezvedneš protože je takový člověk? To je snad zlý sen. Ty se nemáš co urážet jsi rodič. Vezmi jí telefon řekni jí že o ní víš a že si musíte vážně promluvit. Ta tvá reakce není reakce mámy ale uraženého fakana. V podstatě s ní komunikuješ jako někdo na její úrovni ne na úrovni vychovatele co dává věcem řád.Herdek dospěj!
Tak na tom asi taky něco je! ![]()
I když urazit se jako rodič můžu, ale ta reakce musí mít nějaká pravidla, odlišná od 11 letého děcka.