Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dana066 píše:
Od kolika může člověk mluvit sprostě? Až od 18ti? Mě to přijde hysterické. Ve škole určitě takhle mluví s kamarády běžně, a asi ještě hůř. Nevíme, jak se k ní matka chová. Nejspíš jí rozmazluje. To, že může mluvit s kamarády jak chce, ale doma to určitě půjde bez sprostých slov si měli ujasnit dřív. Teď zakladatelka jen sklízí plody výchovy
Od nikdy?
a zvlášť vůči rodičům. Mě zas připadá nenormální, aby se dítě muselo takhle vyjadřovat, za mě se taky mluvilo sprostě už od školy, to přeci neznamená, že to dítě musí dělat taky…
@mado V 11 je dost inteligentní, aby rozuměla, co jí matka říká. Prostě si s ní promluvit. Udělala jsi to a to, já se cítím tak a tak. Chápu, že se asi cítíš tak a tak. A navrhnout řešení. Dítě by mělo cítit respekt, ale myslím, že určitý respekt by od jistého věku (8,9let) měl cítit k dítěti i rodič. Nelíbí se mi přístup: Jsi dítě, ničemu nerozumíš, příkazy, zákazy. Měla by jí napsat, aspoň sms, že je uražená nebo : „Jsem teď na Tebe strašně naštvaná, promluvíme si později. Protože teď bych řekla něco, čeho bych později litovala.“
Rodič svým přístupem ukazuje dítěti, jak se má (může) k ostatním chovat. Zkrátka jít příkladem i v krizových situacích. Můj názor.
@renduli píše:
To je zas moralizování.
Promiň, ale to srovnání trochu kulhá. Kdyby mě někdo slovně velmi zranil, dá se očekávat, že mám právo nechtít s ním vzápětí komunikovat.
Ale beru, že v případě mého dítěte to není dobré. Komunikovala bych, ale jen velmi stroze a odtažitě s tím, že si vše povíme doma. Tohle řešit po telefonu? Opravdu ne.
@Nimie Každému občas ujede sprosté slovo, když něco zkazí, něco těžkého mu spadne, apod. Dnes takhle bohužel mluví i menší, 7 leté děti. ![]()
@Dana066 píše:Že to ujede dospělému, občas a není to směřované konkrétně na někoho, s tím se asi musí počítat, ale u dětí mě to štve
@Nimie Každému občas ujede sprosté slovo, když něco zkazí, něco těžkého mu spadne, apod. Dnes takhle bohužel mluví i menší, 7 leté děti.
@Dana066 dite mluvi tak, jak to jeho okoli respektuje. Nepausalizovala bych to, ze tak mluvi vsichni.Jsou i taci, co se umi vyjadrovat i bez sprostych slov.Aby dite mluvilo sproste na sve rodice, to neomlouva vubec nic. Respekt muzu mit k tomu, kdo si to zaslouzi, matka bude respektovat dceru, ktera ji ma jen za sluzku a fackovaciho panaka.Dite nerespektuje rodice, o nejake ucte a slusnem chovani k nim nemuze byt ani rec, tak rodic si to bud necha libit a splace nad vydelkem nebo zavede rezim a hranice, v krizich i diktaturu.
Zakladatelko, ještě mě napadá, že ty o ní klidně řekneš, „že se vám nepovedla“, ale dcera tobě nemůže říct, že jsi debil? Sorry, tvoje myšlenkové pochody, že se vám dítě nepovedlo, jsou mnohem horší než než nějaké nadávky.
@Imamother píše:
@inkakřivák Víš co, s těmi fackami. Já myslím, že spousta z nás měla příšerné dětství nebo pubertu. Některérodiče mlátili, některé ne. Ale opravdu mi nepřipadá, že ti, kteří nebyli mlácení, se v dospělosti chovají slušně, a ti bez facek jsou grázlíci. Mnohdy to bývá spíš naopak. Prostě nevidím na mlácení dětí nic pozitivního. Všichni jsme byli občas na pěst a většina z nás vyrostla v normální dobré lidi.
Já neříkám mlátit, už je to tu zase. Píšu že když by mi vlastní dítě toto řeklo, tak dostane banu jen se oblízne. bez varování a bez debat. Ale seřezat? To nedoporučuji. Podívej jednoduše - já sama si myslím, že bitím se vychovávat nemá. Ale že po provinění má následovat trest. A ona se tedy sakra provinila. Je mi totálně jedno, co si myslí v tomto případě okolí anebo jestli se tím snžuji na její úroven. naprosto. Ale myslím si, že taková jedna rána v pravou chvíli jí vyvsětlí víc, než tříhodinová diskuze. Prostě je to moje výchova a osvědčila se mi, nebylo potřeba nikoho třískat denně nebo seřezat do krychle, ale ta jedna pro hubu přes hubu stačila. Taky jsem takovou dostala, bude to už tak padesát let, a pamatuji si ji doted s tím, že byla oprávněná. Asi tak.
@adam75 píše:
Zakladatelko, ještě mě napadá, že ty o ní klidně řekneš, „že se vám nepovedla“, ale dcera tobě nemůže říct, že jsi debil? Sorry, tvoje myšlenkové pochody, že se vám dítě nepovedlo, jsou mnohem horší než než nějaké nadávky.
100% souhlas. V této rodině toho asi bude hodně co napravovat, a takto v diskuzi to není úplně ideální. Chtělo by to přímý kontakt, jelikož si myslím, že i nastavení zakladatelky vůči dceři není úplně ok.
@inkakřivák píše:
Já neříkám mlátit, už je to tu zase. Píšu že když by mi vlastní dítě toto řeklo, tak dostane banu jen se oblízne. bez varování a bez debat. Ale seřezat? To nedoporučuji. Podívej jednoduše - já sama si myslím, že bitím se vychovávat nemá. Ale že po provinění má následovat trest. A ona se tedy sakra provinila. Je mi totálně jedno, co si myslí v tomto případě okolí anebo jestli se tím snžuji na její úroven. naprosto. Ale myslím si, že taková jedna rána v pravou chvíli jí vyvsětlí víc, než tříhodinová diskuze. Prostě je to moje výchova a osvědčila se mi, nebylo potřeba nikoho třískat denně nebo seřezat do krychle, ale ta jedna pro hubu přes hubu stačila. Taky jsem takovou dostala, bude to už tak padesát let, a pamatuji si ji doted s tím, že byla oprávněná. Asi tak.
S tímto absolutně NESOUHLASÍM.
Dcera řekla něco, možná to bylo ve vzteku, možná to byl její názor, a za to má dostat „bez varování a bez debat“?
Takže, ovládat a v rámci slušnosti ventilovat emoce se stejně nenaučí, možná se naučí je potlačovat, což jí může časem způsobit problémy někde úplně jinde. A sdělovat opačný názor, než je zakladatelky, se také nenaučí, protože když to zkusí, dostane „bez varování a bez debat“…
@J_Doe Neberu ti tvůj názor, je to zcela na tobě, jak bys situaci řešila. Ovšem já bych to vyřešila prostě takto. ventilovat emoce může i slušně, nakonec doma se to měly děti kde naučit. Aplikovat něco, co okoukli ve škole, tak to mají smolíka. Prostě moje výchova, můj názor. Navíc v tomto věku si musí být absolutně vědoma urážlivosti jak gesta, tak slov.
@J_Doe píše:
S tímto absolutně NESOUHLASÍM.
Dcera řekla něco, možná to bylo ve vzteku, možná to byl její názor, a za to má dostat „bez varování a bez debat“?
Takže, ovládat a v rámci slušnosti ventilovat emoce se stejně nenaučí, možná se naučí je potlačovat, což jí může časem způsobit problémy někde úplně jinde. A sdělovat opačný názor, než je zakladatelky, se také nenaučí, protože když to zkusí, dostane „bez varování a bez debat“…
No potěš
.
Takže když ti tvé dítě řekne, že jsi de.bil a máš jít do pr.dele, je to jeho názor, takže se vlastně nic nestalo. Ještě dítě poplácáme po ramenou, že svůj názor nepotlačuje.
Hezká výchova.
Jako o mně moje matka někde veřejně psát, že jsem se jim nepovedla, tak se seberu a jdu do pryč. Proč ji obtěžovat svou přítomností, když si o mně myslí tohle?
@kdochcekam píše:
![]()
![]()
Sdělovat názor, že matka je de bil a má jít do pr dele???![]()
![]()
Pokud vychováváš děti k absolutní poslušnosti, a pro jistotu také k tomu, aby ti nesouhlasný názor nevyjadřovali, tak to se budeme míjet…
Já se snažím vychovávat k tomu, že se diskutuje, a to na slušné úrovni. Tím myslím nejen to, že si názor dítěte vyslechnu, a pak si udělám co já chci, ale tak, že jeho názor se bere do úvahy. Mám doma puberťáka, a zatím neměl nutkání mi nadávat, ani ukazovat gesta. Možná právě proto, že se klidně může rozčílit, nebo nesouhlasit, pokud to udělá slušně. Pokud se mu to vymkne, a začne sourozenci nadávat, korigujeme ho.