Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se zeptat na Váš názor.
Mně bude v únoru 18, mému bráchovi je 14. Naši rodiče jsou už 7 let rozvedení, já žiju u táty a brácha bydlí s mámou. Jde o to, že mně a bráchovi táta sprostě nadává. Chci prostě jen vědět, jestli je problém ve mně, abych na tom případně mohla pracovat. Uvedu zde několik příkladů. Často slyším od táty, že jsem sviě líná - řekl mi to před jeho kamarády. Byli jsme zrovna na výletě s partou lidí v létě. Táta mi řekl, ať mu dojdu do auta pro nějaké pití. Auto bylo zrovna celkem daleko, tak jsem řekla, že stejně za chvíli půjdeme k autu všichni, tak je zbytečný, abych tam chodila. Táta před lidmi mi právě řekl, že jsem sviě líná. Nebyla jsem schopná na to nic říct, tak jsem raději mlčela.
Také jsme byli na dovolené, když mi bylo 14. Už byl večer, leželi jsme všichni ve stanu(Táta, já a brácha). My s bráchou už usínali, Táta se zeptal, jestli jsme pověsili mokrý ručníky. Řekla jsem, že ne a Táta najednou řekl, že jsme s bráchou líní zmdi.
Také se občas spolu bavíme, něco řešíme a já třeba zrovna nechápu, jak něco myslí. Táta se naštve vždycky, začne na mě řvát, že jsem blba a podobně. Bráchovi říká debie, idioe… mně zas řekl, že jsem stejně debiní jak moje matka, že se těší, až mi bude 18 a potáhnu do prdee. Svěřila jsem se o svojí psychice, řekl mi že jsem hysterka, ať na něho tyhle psychologický kecy nezkouším, že ho to nezajímá. Když řekne bráchovi debie, idioe.. tak se bráchy vždy zastanu. Často takhle mluví i před babičkou( jeho máma). Když se ale bráchy zastanu, tak mi Táta s babičkou začnou říkat, že jsem hrozná, zlá, drzá. Že bych potřebovala dát pořádně přes huu. Většinou, když se bráchy nebo i sebe zastanu, tak dostanu od táty přes huu a řve sprostě na mě. Nevím, jestli je normální, aby mě ve skoro 18ti Táta fackoval a nadával, ponižoval…
Mám problém navazovat vztahy, bojím se abych nepotkala kluka, který se ke mně bude chovat stejně jako táta. S klukama se bavím, ale jen kamarádsky.
Nepsala jsem tu samozřejmě všechno, u nás je spoustu dalších nestandardních věcí. Jen ještě dodám, že táta mluví sprostě o všech lidi. Neřekne to přímo jim, ale nazve je sprostě před námi.
Budu moc ráda za každou reakci, předem děkuji.
@Knihomolkaa píše:
Ahoj, chci se zeptat na Váš názor.
Mně bude v únoru 18, mému bráchovi je 14. Naši rodiče jsou už 7 let rozvedení, já žiju u táty a brácha bydlí s mámou. Jde o to, že mně a bráchovi táta sprostě nadává. Chci prostě jen vědět, jestli je problém ve mně, abych na tom případně mohla pracovat. Uvedu zde několik příkladů. Často slyším od táty, že jsem sviě líná - řekl mi to před jeho kamarády. Byli jsme zrovna na výletě s partou lidí v létě. Táta mi řekl, ať mu dojdu do auta pro nějaké pití. Auto bylo zrovna celkem daleko, tak jsem řekla, že stejně za chvíli půjdeme k autu všichni, tak je zbytečný, abych tam chodila. Táta před lidmi mi právě řekl, že jsem sviě líná. Nebyla jsem schopná na to nic říct, tak jsem raději mlčela.
Také jsme byli na dovolené, když mi bylo 14. Už byl večer, leželi jsme všichni ve stanu(Táta, já a brácha). My s bráchou už usínali, Táta se zeptal, jestli jsme pověsili mokrý ručníky. Řekla jsem, že ne a Táta najednou řekl, že jsme s bráchou líní zmdi.
Také se občas spolu bavíme, něco řešíme a já třeba zrovna nechápu, jak něco myslí. Táta se naštve vždycky, začne na mě řvát, že jsem blba a podobně. Bráchovi říká debie, idioe… mně zas řekl, že jsem stejně debiní jak moje matka, že se těší, až mi bude 18 a potáhnu do prdee. Svěřila jsem se o svojí psychice, řekl mi že jsem hysterka, ať na něho tyhle psychologický kecy nezkouším, že ho to nezajímá. Když řekne bráchovi debie, idioe.. tak se bráchy vždy zastanu. Často takhle mluví i před babičkou( jeho máma). Když se ale bráchy zastanu, tak mi Táta s babičkou začnou říkat, že jsem hrozná, zlá, drzá. Že bych potřebovala dát pořádně přes huu. Většinou, když se bráchy nebo i sebe zastanu, tak dostanu od táty přes huu a řve sprostě na mě. Nevím, jestli je normální, aby mě ve skoro 18ti Táta fackoval a nadával, ponižoval…
Mám problém navazovat vztahy, bojím se abych nepotkala kluka, který se ke mně bude chovat stejně jako táta. S klukama se bavím, ale jen kamarádsky.
Nepsala jsem tu samozřejmě všechno, u nás je spoustu dalších nestandardních věcí. Jen ještě dodám, že táta mluví sprostě o všech lidi. Neřekne to přímo jim, ale nazve je sprostě před námi.Budu moc ráda za každou reakci, předem děkuji.
proč jsi u něj?
To je mi líto. Normální to samozřejmě není, táta je hulvát. Proč nežiješ s mámou? Stýkáte se aspoň? Snaž se dostudovat a odejít od něj. U babičky bohužel zastání nenajdeš, ona ho tak vychovala.
@vokishka protože máma bydlí ve dvou místnostech s bráchou a jejím přítelem. A vždy, když tátovi řeknu, že jdu k mámě, tak mě přemlouvá, že se změní. Vydrží to ale max dva týdny. Se stěhováním by souviselo tolik zařizování, že to radši do maturity vydržím.
@ZuzaM mamka má malý byt a nedělalo to dobrotu. S mamkou se stýkám, jsem s ní v kontaktu. Vím ale, že kdybych s ní bydlela, tak dobrý vztah bychom neměly.
Ne, normalni to neni. Sice jako chapu, ze vas treba poslal povesit mokre rucniky, pokud jste to neudelali, nebo ze neni nadseny, kdyz te nekam posle a tobe se nechce, ale ty vyrazy a facky samozrejme v poradku nejsou. Jestli si notuje s babickou, tak zjevne tak byl vychovan a proste v tom pokracuje. Coz ho taky samozrejme neomlouva, jen to vysvetluje.
Jake mas plany, az ti bude 18? Protoze to pusobi, ze uz pak s tebou nepocita. Muzes pak k mame? Jaky mate vztah?
A jo, budes si muset davat bacha jak v parnerstvi, tak v pripadnem rodicovstvi, protoze tyhle vzorce maji tendence vyplouvat. Edit: ji neco uz ke zodpovezeno, nez jsem to natukala.
Příspěvek upraven 15.10.22 v 18:20
@Králičice od mamky jsem odešla ve skoro 16ti. Taky mě dá se říct pravidelně fackovala. Teď, co spolu nežijeme, spolu máme dobrý vztah
@Knihomolkaa píše:
@vokishka protože máma bydlí ve dvou místnostech s bráchou a jejím přítelem. A vždy, když tátovi řeknu, že jdu k mámě, tak mě přemlouvá, že se změní. Vydrží to ale max dva týdny. Se stěhováním by souviselo tolik zařizování, že to radši do maturity vydržím.
A kam půjdeš v 18? To není jen o věku přece, budeš potřebovat napřed našetřit.
Dvě místnosti pro mámu a její dvě děti je v pohodě. Jestli se k vám už nevejde matčin přítel, bude muset pán počkat až bude místo i pro něho nebo pro vás všechny najít větší byt.. Matka tohle neměla dopustit. Je mi tě holka líto, jakou máš rodinu.
@Knihomolkaa píše:
@Králičice od mamky jsem odešla ve skoro 16ti. Taky mě dá se říct pravidelně fackovala. Teď, co spolu nežijeme, spolu máme dobrý vztah
Jo aha ![]()
Tak to je hrozný ![]()
Není to tvoje chyba, nikdo by se k nikomu takhle chovat neměl a už vůbec rodiče ke svým dětem.
@Zeoli no to nevím, plánuju se rozhodně ale po maturitě odstěhovat.
Máma si po rozvodu musela vzít hypotéku, na větší byt v tý době neměla. Táta se choval k mámě stejně jako k nám
@Knihomolkaa píše:
@Zeoli no to nevím, plánuju se rozhodně ale po maturitě odstěhovat.
Máma si po rozvodu musela vzít hypotéku, na větší byt v tý době neměla. Táta se choval k mámě stejně jako k nám
A jak se stalo, že nejste oba s mámou?
@beruska9 právě se bojím, že budu stejná ke svým dětem, že si nezasloužím kluka, kterej se ke mně bude chovat hezky
@Zeoli po rozvodu jsem s mámou asi 5 let bydlela. Jenomže si našla přítele a byl hodnej na mamku to jo, ale nebylo to ideální. Navíc mamka měla se svojí mámou taky problémy a právě to na nás přenášela. Myslí se, že my jsme něco míň, že ona je máma, a tak ji musíme ve všem poslouchat. Moje názory nikdy neposlouchala. Teď co s ní už nebydlím tak máme super vztah, hodně spolu mluvíme. Už i mamka na můj názor dá a psychicky mi pomáhá. Nechci ten náš vztah zkazit tím, že zas budeme všichni spolu bydlet