Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na tu dírku jí přišli až na kardiologii v Motole při ultrazvuku je vidět. Jinak je srdíčko naštěstí v pořádku a vyvíjí se normálně
Co jsem se bavila teď v pondělí na kontrole s doktorem, tak když bude i nadále bez záchvatů, tak jí za 3 měsíce zkusíme vysadit lék co na to bere a snad to bude zvládat bez něj! Zatím to vypadá, že by mohla být bez záchvatů několik let, je velká pravděpodobnost, že okolo 6ti let se ty záchvaty vrací a pak se znova berou léky
pořád doufám, že se jí to samo srovná a nebude jí to do budoucna omezovat, ale to zatím nevíme.
Co jsem se tak dozvěděla, tak ohledně toho intervalu, je toho hodně podobnýho jako u dospělých, i se na tu léčbu používají stejné léky, jen jiný množství
No dospělý má mít tep okolo 70 až 80 a dvouleté dítě okolo 100 právě.
Takže ta dírka byla vidět na UTZ jo? Nám tam nic neviděl tedy. To by bylo super kdyby byla malá bez léků. Ono asi i t yléky jsou pěkný svinstvo co? Sestra má právě taky arytmii a brala léky, pak přestala, škodily jí víc než samotná arytmie. Malému právě i několikrát houkal monitor. A jak poznají ten záchvat jestli ho má nebo ne? To dají toho holtera?
Promiň, že píšu až teď, ale nebyla jsem doma. Tak jak je malýmu? Už víš něco víc?
Já pořád čekám na výsledky z posledního Holtra a uvidíme co dál. Nevím jestli ty léky jsou hodně velký svinstvo, ale vím, že malý pomáhají, tak to je pro mě hlavní
Jestli má i tvoje sestra arytmii probírala si to s doktorkou? A tobě taky dělali testy?
U nás to má akorát malá, u mě nebo i přítele zatím nic nezjistili. Ty záchvaty se u malý bohužel nepoznají, tak jí průběžně každý den kontroluju buď fonendoskopem nebo jí přiložím ruku na hrudník a poznám jestli nemá tep rychlejší než by měl být. Holter jí dávají jednou za 3 měsíce na kontrolu, já zapisuju činosti co za celý den dělala a pak se podle výsledku ekg vyhodnotí jak srdíčko pracuje. Furt mi přijde divný, že tvýmu malýmu ho nechtějí dát ![]()
Ahoj Majjasl, dneska malý holtera dostal. V nemocnici mu nemohli natočit EKG, protože se prostě nedal.Furt se vrtěl a tak no. Všechno jsem mu zastrčila za bodýnko tak dobrý. Ani o tom neví. Na srdíčku jako takovém nic nemá. To je vpořádku, tak uvidím jak dopadne holter, ale snad dobře. Jinak malý se má tak sntřídavě. včera byl uplně vpohodě a dneska jse takový unavený,, hodně spavý, ale jinak OK. hele ale tep 300 to malé musí skákat i hrudníček ne? Mně vyšetření jako takové nedělali, ale občas když jsem měla EKG natočeno tak to bylo snad ok. pokud malé léky na srdíčko pomáhají, tak bych asi moc neřešila jaký je to sajrajt, protože při takovém tepu se srdíčko opotřebovává mnohem rychleji, tak je určitě lepší když léky má a pomáhají.
Zdravím. Mám prosbu, moje dcera (1,5 roku) má od narození také WPW syndrom. Kolik je vaši holčičce? Zajímalo by mě právě, jak se postupuje dál s tím vysazením léku. V Motole se mi o tom zmínili na začátku, když jsme tam leželi, ale pak jsem změnila kardiologa, abych to měla v blizkosti bydliště a ten o tom už vůbec nemluvil. Díky.
Ahoj Lucko ![]()
Mojí holčičce je 11 měsíců, WPW syndrom jí zjistili, když jí bylo pár dní a od tý doby se léčí v Motole kam chodíme každé 3 měsíce na kontrolu. Ze začátku jí jeden lék nezabíral, tak nasadili druhý a od té doby(9měsíců) bez záchvatu. Na konci června jsme ji druhý lék vysadili a pořád bez záchvatů. Minulý týden v pondělí jsme byli na kontrole v Motole a dost jsem se s doktorem bavila o tom jak to bude dál a domluvili jsme se, že když dopadnou dobře výsledky z Holteru a v příštích dvou měsících nebude mít žádný záchvat, tak zkusíme vysadit i ten poslední prášek a uvidíme jestli to zvládne úplně bez léků. Doktor říkal, že je zbytečné do ní cpát léky, když by je nepotřebovala, že by se ji znovu nasadili až pokud by se jí záchvaty vrátili, což je pravděpodobné okolo 6 let věku
Jak je na tom vaše malá? Měla ještě záchvaty a kolik bere léků?
Caty tak to je dobře, že mu Holter nakonec dali
z toho se zjistí nejlíp při jakých aktivitách srdíčko přeskakuje jak nemá a podle toho by mu dali léky tak jako to bylo u nás. Jen docela dlouho trvalo, než jí nastavili správnou dávku a kombinaci léků, ale pak už to bylo všechno v pohodě a srdíčko se srovnalo, tak snad to tak bude i dál bez léků.
Když měla ten tep 300/min tak to na ní vidět nebylo, byla moc malinká a furt jenom spala, ale i na lehký dotyk na hrudník to bylo hodně cítit, že to srdíčko hrozně rychle bije
vím, že když jí převáželi do nemocnice rychlou, tak jí i selhalo a mě to nikdo neřekl, dozvěděla jsem se to až z propouštěcí zprávy!! ![]()
Mě taky dělali ekg a všechno naprosto v pořádku, ale prý to nemusí být vůbec dědičný ani to nemusí mít žádnou příčinu proč to tak je a dostane záchvat arytmie! Prostě se to objeví, ale hlavně, že se to dá léčit léky
Ahoj Majjasl,
u mě to bylo zjištěno už v těhotenství. Na velkém ultrazvuku, myslím 25. týden měla malá nepravidelnou srdeční akci, s tím, že jí srdíčko ale jako vynechávalo, byla jsem na vyšetření v Motole, řekli, že to spíš vypadá, že tohle se jí upraví a bude z toho spíš zrychlená srdeční akce. Nakonec se všechno upravilo a vypadalo to, že je to za námi - myslím stále v těhotenství. Nakonec šla malá ven císařským řezem v 37. týdnu, jelikož byla zjištěna tachykardie 270 tepu za minutu. Bylo to opravdu štěstí, ten den jsem byla kontrole na gyndě. Takže mi ji vyndali na poslední chvíli, převezli ji do Motola.
V Motole jsem s ní byla až po pár dnech na pokoji, zkoušeli na ní také moc léků, dlouho, než přišli na ten pravý, také brala i dva různé, ale nakonec vyhrál jeden. A bereme ho do teď. bereme sotahexal 3× denně, záchvaty jsme bohužel měli, asi když jí byly dva měsíce, bylo to kvůli horečce po očkování, tak se nám to doma rozjelo. Ale dala jsem jí léky znovu a přestalo to, takže jsme nikam nemuseli. A po druhé se nám to také stalo, při horečce, ale jakmile jsem udělala zábal, tak to kleslo! Takže dvakrát se nám to stalo a bylo to i tím, že jsme měli nízkou dávku (rychleji přibrala). Můžeme si kdyžtak vyměnit emaily a psát si o tom víc. Právě máme teploty, tak jsem zase jako na trní, asi víš, o čem mluvím
to jsem se ale rozepsala..:-D
Tak to u nás bylo v těhotenství všechno v pořádku. Na monitoru vždycky ukázkový tep ani na ultrazvuku nebylo nic vidět a i těsně před porodem vše v pořádku. Co mi říkala naše paní doktorka na kardiologii při ultrazvuku, tak že je ta dírka v srdíčku hodně špatně vidět a musí se opravdu hledat přesně kde je, jinak by ji nenašla a nevěděli by co malý je.
A jak to máte teď s léky a záchvaty? Říkali Vám aspoň něco co se bude dít do budoucna?
Lucko můj mail je maja. martinasl@seznam.cz určitě napiš!!! ![]()
Za tou tečkou nemá být mezera! pořád mi ji to tady hází a nejde vymazat…
Právě že jsme se o budoucnu bavili pouze na začátku, a to v Motole a vím, že nám řikali, že se kolem toho roka vysadí prášky a v předškolním věku je možná operace - katedrizace nebo tak nějak, provádí se to tepnou a vypálí se ta spojka - nevím, zda je to dírka, nebo jak to vypadá, říkáme tomu prostě spojka a je to právě výrůstek na víc, co tam nemá co dělat a způsobuje to ty vzruchy, alespoň tak jsem to pochopila. Momentálně jsme bez záchvatů již delší dobu, cca 9 měsíců, bereme léky stále stejné, jen zvedame mg dle váhy a o budoucnu se s námi náš kardiolog zatím nebavil. Další kontrolu máme v září, tak se zeptáme.
Tak koukám, že jsme na tom v podstatě stejně. Podle toho jak mi to doktoři kreslili a vysvětlovali, tak to je spojka(dírka) mezi síní a komorou, která způsobuje ty záchvaty arytmie, když krev ještě navíc proutí tou spojkou a srdíčko tím zrychluje. Takže jsme to pochopili stejně
U nás je to tak, že se za 3 měsíce zkusí vysadit i Sotalol, teď má dávku 19mg podle váhy. O té operaci jsme se taky bavili a vím, že se na ní může, jakmile je váha nad 15kg a nepřestávají záchvaty a dělá se to přesně tak jak píšeš, katetrem přes tříslo se v srdíčko ta spojka vypálí a je klid. Raději bych teda, aby jí tu operaci udělali a měla by už klid, než takhle čekat až se jí ty záchvaty zase někdy vrátí
to mě šíleně děsí ![]()
Já teď čekám na výsledky z poslední kontroly a jsem zvědavá jak to bude dál. Další kontrolu máme na konci října
Mmajasl a za jak dlouho jsou hotové výsledky z holtera? Mně sestřička řekla, že to posílají poštou, ale to bude hrozná doba a to já nevydržím. Říkala jsem manželovi at se zkusí zeptat, zda se tam pro ně můžeme stavit. Jinak na srdíčku jako takovém nic neměl, žádnou dírku co máte vy holky, nic.
My byli na Holteru minulý týden v pondělí a výsledky ještě nemám
Vždycky to takhle dlouho trvá, ale není problém si tam zavolat a doktor mi řekne výsledky po telefonu. Tak si tam určitě zkus dneska odpoledne zavolat a měli by ti už říct jak to dopadne. Musí výsledky vyhodnotit hned ten den jak to tam vrátíš, protože pak dávají Holter zase dalším, aspoň v Motole to tak je.
To je dobře, že malý tu dírku v srdíčku nemá. Bude mít jinou příčinu těch arytmií než WPW syndrom, ale oni na to přijdou co to způsobuje