Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci se zeptat na názory jestli už se s tím někdo nesetkal. Jednu noc sem usnula a vzbudilo mě příšerný točení hlavy jako na kolotoči. Pak se to trochu srovnalo, ale od té doby mám nejistotu v chůzi, rovnováhu takovou jak při rotaci hlavy divnou. Krev mám dobrou a u neurologa mi bylo sděleno, že to je asi vnitřní ucho a že se to srovná a psychika jinak, že jsem v pořádku. Ještě mě čeká EEG a emg na kterém sem byla před rokem a vše v pořádku. Jenže mě to každej den štve nevím už co dělat…nejde mi pořádně fungovat a když jdu spát tak se vzbudím s bušením srdce a jak kdybych se motala a pak se to zas srovná. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji ![]()
@Teckoo123 píše:
Chci se zeptat na názory jestli už se s tím někdo nesetkal. Jednu noc sem usnula a vzbudilo mě příšerný točení hlavy jako na kolotoči. Pak se to trochu srovnalo, ale od té doby mám nejistotu v chůzi, rovnováhu takovou jak při rotaci hlavy divnou. Krev mám dobrou a u neurologa mi bylo sděleno, že to je asi vnitřní ucho a že se to srovná a psychika jinak, že jsem v pořádku. Ještě mě čeká EEG a emg na kterém sem byla před rokem a vše v pořádku. Jenže mě to každej den štve nevím už co dělat…nejde mi pořádně fungovat a když jdu spát tak se vzbudím s bušením srdce a jak kdybych se motala a pak se to zas srovná. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji
vnitřní ucho se vyšetřuje na ORL - byla jsi?
@stinga tam sem nebyla právě naposled taky před rokem a neuroložka mě tam ani neposlala. Vše řeknou psychika, ale tohle je něco jiného nevím no
@Teckoo123 píše:
@stinga tam sem nebyla právě naposled taky před rokem a neuroložka mě tam ani neposlala. Vše řeknou psychika, ale tohle je něco jiného nevím no
tak se na ORL objednej sama
Nemáš bppv? To jsou závratě, spojené se změnou polohy. Způsobují to krystaly v uších, které se špatně přesýpají a to způsobí ty kolotocove závratě. Zkus si to nasimulovat a ať ti někdo sleduje oči -ty budeš pociťovat kolotoč a oči ti budou jezdit zleva doprava (je to dost strašidelné
.
Pomáhají na to polohová cvičení, které ti ty krystalky nasypou tam, kam patří.
Neumí to u nás moc diagnostikovat. Já to měla před 3 lety a až asi 5.doktora to napadlo a přišel na to (na ORL na to neprisli, tohle byl asi 3.neurolog, který mě viděl).
Pak jsem si platila rehabilitaci, kde uměli ty polohovací cviky.
Přijde mi to jako BPPV (benigní paroxysmální polohovatelné vertigo). Předpokládám, že v noci jsi se otočila a to vyvolalo tu závrať. Zkusila bych zajít na ORL, dá se to diagnostikovat speciálními manévry, kdy s Tě budou různě pokládat a posazovat s cílem vyvolat tu závrať. Pokud to bude tohle, tak pak se dá podobným manévrem a cvičením stav napravit.
@Svetluska55 no já sem tohle nikdy neměla právě. A každej to hraje na psychiku, ale já sem nervózní už jen z toho, že ta rovnováha je tak nejistá. Občas mi zaléhají uši právě a píská mi v pravém uchu. Takže fakt nevím. A když se víc podívám okem doleva tak se to začne trochu točit. Mně se ten kolotoč právě udělal jednou v tom spani a pak se to tak nějak srovnalo, ale rovnováhu mám na prd nebo ten pocit prostě je neprijemnej. A večer když jdu spát tak usnu tvrdě a probere mě jakoby to motání no z toho sem úplně na nervy. A nevím kam se obrátit, protože všude řeknou, že mám výsledky dobrý.
Možná BPPV, jak už psaly holky. Byl to hnus, nezávidím to to. Já u toho první d n i hodně zvracela. Ono se to časem srovná i bez polohování na ORL. Mě závratě odezněly úplně asi po 2 měsících. Byl to zahul, ale musí se to přežít.
@Teckoo123 no ještě by to mohla být Menierova nemoc, taktéž postižení vnitřního ucha, zvláště když k tomu máš ten tinnitus. Slyšíš na to ucho co Ti v něm píská dobře? Já bych zkusila zajít na to ORL. Nicméně psychicky navozená závrať taky existuje a není nijak vzácná.
@Lucka1111 Na to ucho slyším, ale říkám je to nepříjemný. A každou chvíli mi zalehaji uši. Ale to by se dalo všechno přežít jenže pri té chůzí ten pocit te nejistoty v chůzi a v nohách je hroznej. 😐 A já už fakt nevím jak se toho zbavit.
@Sarael Já nezvracim, ale každej den je pro mě peklo. Půjdu na to ORL a uvidím co řeknou. Kdybych aspoň při spaní měla klid, ale ono me to i vzbudí. Není to přímo velkej kolotoč, ale nepříjemnej pocit jak kdyby motání no asi ta závrať. Jenže si říkám kdyby aspoň někdo na něco přišel a já se toho už zbavila. 😔
Nemusí být ucho. Měla jsem a ještě mam (ale už ne celodenně) 8 měsíců v kuse. Nikdo si senuo nevěděl rady. Cesta směřovala bud k borelióze (aktivní protilatky) anebo k postcovidu. Užila jsem si s tím své…ale já měla a mám další problémy..
Mám to taktéž, taky v noci. Teď chodím po doktorech-krev v pořádku, bude CT, ale krční páteř zablokovaná-doktor si myslí, že to mám z toho, ale počká po CT.
No ráda bych se taky vyspala celou noc v kuse a ne toto. :/ Asi budu spát v křesle nebo nevim.
Táta měl stejné příznaky a měl Meniérovu chorobu. Ale měl to od mládí, tak nevím jestli to může mít všechno člověk den ze dne. Nech si taky odebrat krev jestli nemáš boreliózu, příp. covid.