Starší dítě ve školce a doma miminko?

Anonymní
12.9.23 09:03

Starší dítě ve školce a doma miminko?

Ahoj holky (kluci) 🙂, ráda bych slyšela vaše zkušenosti nebo názory na nechavani staršího dítěte ve školce po spaní, když je doma maminka s miminkem. Mám z toho trochu úzkost, nějak vnitřně cítím, že by mělo být starší dítě s námi doma, ale široké okolí mě od toho odrazuje.. ať tam spí, aspoň se to naučí, budeš mít čas na miminko, potřebuje být s dětmi, doma ho nezabavíš, doma nebude spat a bude unavené atd atd. Ale když se vcitim do role staršího dítěte, tak by mi bylo hodně smutno.. nechci nejak pokazit nas vztah a ani vztah mezi sourozeninci, protoze se milují a moc se na sebe těší..Jaký je váš názor?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8699
12.9.23 09:06
@Anonymní píše:
Ahoj holky (kluci) 🙂, ráda bych slyšela vaše zkušenosti nebo názory na nechavani staršího dítěte ve školce po spaní, když je doma maminka s miminkem. Mám z toho trochu úzkost, nějak vnitřně cítím, že by mělo být starší dítě s námi doma, ale široké okolí mě od toho odrazuje.. ať tam spí, aspoň se to naučí, budeš mít čas na miminko, potřebuje být s dětmi, doma ho nezabavíš, doma nebude spat a bude unavené atd atd. Ale když se vcitim do role staršího dítěte, tak by mi bylo hodně smutno.. nechci nejak pokazit nas vztah a ani vztah mezi sourozeninci, protoze se milují a moc se na sebe těší..Jaký je váš názor?

Já v tom nevidím problém. Starší bude mezi ostatními dětmi, budou si hrát, budovat vztahy apod. Nebude tam přeci celý den (od rána do večera).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24770
12.9.23 09:07

Úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5661
12.9.23 09:11

Syn ma pristi rok 3 roky, my planujeme druhe a nepochybuju o tom, ze by starsi ve skolce nespal. Naopak to beru tak, ze budu mit zase 100 % casu pro druhe. Vubec neres nejake city tady v tomhle, dite bude spokojenejsi v detskem kolektivu a ne doma s mamou a miminem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18243
12.9.23 09:12

Nás názor je fuk, důležitý je názor dítěte. Moje starší na spaní ve školce trvá a chce tam chvili být ještě i po spaní. Má tam kamarády, které rodiče vyzvedavaji později, na hřišti by byla bez nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.23 09:15

@bertoldina Máš pravdu, názor dítěte je důležitý. A ten se právě částo mění. Někdy mi říká, že tam chce být až do odpoledne a pak najednou úzkost, že už chce chodit po obědě domu a pořád se to takhle střídá, že nevím, jaký režim nastavit. Už jsme zkoušeli obě varianty a vždy po nějakém čase je to špatně.

• Citovat
  • Upravit
30324
12.9.23 09:22

Dokud jsem byla doma, tak jsem starší do školky nedávala. U mě teda vyhrávala lenost ho tam ráno vodit a pak pro něj chodit. To jsem si radši vymyslela program pro oba. Když jsem začala učit na částečný úvazek, tak už do školky chodil a byl tam až do spaní, protože 2 dny v týdnu musel a zbylé dny jsme mu nemotali hlavu. Domů chodil ihned po spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18726
12.9.23 09:23
@Anonymní píše:
Ahoj holky (kluci) 🙂, ráda bych slyšela vaše zkušenosti nebo názory na nechavani staršího dítěte ve školce po spaní, když je doma maminka s miminkem. Mám z toho trochu úzkost, nějak vnitřně cítím, že by mělo být starší dítě s námi doma, ale široké okolí mě od toho odrazuje.. ať tam spí, aspoň se to naučí, budeš mít čas na miminko, potřebuje být s dětmi, doma ho nezabavíš, doma nebude spat a bude unavené atd atd. Ale když se vcitim do role staršího dítěte, tak by mi bylo hodně smutno.. nechci nejak pokazit nas vztah a ani vztah mezi sourozeninci, protoze se milují a moc se na sebe těší..Jaký je váš názor?

Chodí dle potreby. Když je hezky tak někdy nejde vůbec. Když prsi a je hnusne tak klidně po spani. Po spani většinou chodí když mu pak navazují kroužky nebo jsem já měla nějaké pochuzky. Bezne ty 2 dny je do odpoledne a zbytek po o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7534
12.9.23 09:25
@Anonymní píše:
@bertoldina Máš pravdu, názor dítěte je důležitý. A ten se právě částo mění. Někdy mi říká, že tam chce být až do odpoledne a pak najednou úzkost, že už chce chodit po obědě domu a pořád se to takhle střídá, že nevím, jaký režim nastavit. Už jsme zkoušeli obě varianty a vždy po nějakém čase je to špatně.

Kolik je dítěti? Vždyť to můžete i střídat… není nutné aby to bylo tak nebo tak… zvlášť když jsi tedy doma a nevadí ti chodit i po obědě… jednou bude chtít jít dříve, tak vyhovíš.. jindy se s ním domluvíš že máš lékaře, nákup.. tak dneska bude spát… nebo jindy on sám bude chtít být s kamarády…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
12.9.23 09:37
@Anonymní píše:

Ze své zkušenosti se stejnou situací bych především zvážila to, jak by starší dítko zvládalo vyzvedávání po obědě. Dcera to zvládá úplně v pohodě. Syn byl ale dost unavený. Dostat ho domů zabralo děsnou dobu. Pak měl hlad, tak jedl. Do postele se tak dostal v půl druhý a kvůli přetažení mu nešlo usnout. Takže usnul třeba až ve čtvrt na tři a byl do šesti nevzbuditelný. A večer pak samozřejmě nechtěl spát… Takže to vyzvedávání po obědě bylo vcelku dost nepraktické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
12.9.23 09:46
@KKK85 píše:
Kolik je dítěti? Vždyť to můžete i střídat… není nutné aby to bylo tak nebo tak… zvlášť když jsi tedy doma a nevadí ti chodit i po obědě… jednou bude chtít jít dříve, tak vyhovíš.. jindy se s ním domluvíš že máš lékaře, nákup.. tak dneska bude spát… nebo jindy on sám bude chtít být s kamarády…

Souhlasím, také vyzvedavam jak kdy, po domluvě s dítětem, pokud možno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2806
12.9.23 09:46

Dcera chodi podle potřeby. Její, moji, naši :) někdy řekne, že zítra do školky nechce, tak ji nechám doma. Nebo vidím, že už toho má dost a bude lepší, když bude s námi doma. Když je hezky, naplanuju radši nějaký výlet nebo akci a nejde vůbec. Hodně také jezdíme pryč na 2-3 dny, prodloužené víkendy atd. Ale po spaní nesla nikdy, nechtěla. A ani já jsem ji tam nechtěla nechavat, přišlo mi to zbytečné. Školku má jako spestreni, ale snažím se, aby byla taky dost doma, mohli jsme podnikat společně nějaké aktivity atd. Přeci jen ten čas dost běží, za chvíli se naneděju a budu nastupovat do práce a to už takového času mít nebudeme, tak ať si to uzijeme. Ale samozřejmě jsem i rada za cas, kdy je ve školce, mám cas na mladší, uklidit, uvařit v klidu atd.
Proste si to dělej podle svého, jak to citis ty a dítě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
12.9.23 09:51

Lepší ho tam nechat, vyspí se po obědě a bude mít zábavu s ostatními dětmi. Miminko ti může zrovna začít brečet, bude mít prdíky, zoubky a to pak s ním budeš ráda sama doma a ne ještě hledat zábavu pro bráchu. Takhle si zvykne na režim, bude tam chodit ještě pár let. A občas ho vyzvedneš po „O“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.23 10:12

@Hlaholice přesně s tímhle máme stejnou zkušenost. Vždy se domluvíme, že bude po o spát doma, ale realita je jiná a dopadá to tak, jal si psala. :)

• Citovat
  • Upravit
12.9.23 10:14

@PepiKo máš pravdu, není třeba bazirovat na pravidelném režimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová