Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak za 1,5 míče to vidím bledě - to tak nějaký „papírový domek“. Peníze za práci dělají hodně, ale materiál je drahý - to by chtělo, abyste měli nějakého známého i přes materiál. A při stavbě domu bydlet v jedné místnosti? Nezdá se mi to reálné, vždyť vše na sebe navazuje, takže si neumím představit, jak vám dělají okna a topení v jedné místnosti a zbytek je stavba. A dále napojení na sítě apod. Raději bych řešila dočasné bydlení u příbuzných. Třeba má někdo přímou zkušenost s bydlením na „stavbě“, ale mně to přijde nereálné.
Závisí jak chcete velký dům. Za 1,5 mil, byste si to museli dělat sami (vše co jde) a ještě to bude sakra malé. Od firmy je domek tak za 3 miliony, takový standardní, pro 4 lidi. Když si vše budete dělat sami, počítá se 2/3 ceny. Takže tak 2. Ale to byste nesměli za práci platit skoro nikomu. Jinak zděný dům je obyvatelný tak za 6 měsíců, přičemž tam firma fakt reálně maká tak 3, ale nedá se takhle rychle někde ve dvou lidech, po odpoledních a tak. Dřevostavba je pravda rychlejší, ale té nejsem příznivce. Levnější rozhodně není a sami si tam defacto nic neuděláte. Na zděné si toho člověk může udělat víc.
Ahoj, My máme hypotéku na 1,5 mil. baráček postavený své pomocí. Se známým zedníkem, to co nešlo a byla třeba udělala firma. Vybrali jsme spoření a co šlo a máme zkolaudováno i s fasádou a terénem, sice to trvalo nějaký rok, ale měli jsme kde bydlet. A barák je plně vybaven
Za 1,5 milionu to nevidím moc růžově
zrovna nedávno jsme se o tom bavili se sousedy, my máme skeletovou dřevostavbu od firmy, oni zděný dům (ale o kus větší než my), který dělali většinou svépomocí (mají spoustu šikovných příbuzných od fochu) a vyšlo nás to oba o dost víc
a soused právě říkal, že se byli podívat u známých, kteří postavili svépomocí asi za 1,8 milionu - a na tom domku je to prý dost vidět
prostě šetřili, kde se dalo, hodně si toho dělali sami, co nejlevnější materiály atd.
ono jde taky o to, že v tom domě budete bydlet spoustu let a to velké šetření se pak může nepěkně prodražit
my jsme na domě jako takovém až tak úzkostlivě nešetřili, chtěli jsme kvalitní materiály, pro jistotu jsme si připlatili i blower-door test, spíš jsme šetřili na nábytku a podobných věcech - prostě co se dá snadno vyměnit… ![]()
tak to dobře rozmyslete, abyste si nepostavili levný dům, ze kterého budete za pár let nešťastní
![]()
Já to asi špatně napsala, myslela jsem jestli by stačila hypot. tak na ten 1,5 mil + jak jsem psala něco by nám mělo zůstat z prodeje tohoto domu…takže dejme tomu necelé 2 mil. No já nevím, moc bych chtěla stavět - vše by bylo nové, jak by jsme chtěli, ale ty finance mě děsí! jak jsem psala uvažuji i nad tím, že si rozmyslím prodej domu, tenhle barák je v dobrém stavu, dům sám o sobě se mi velmi líbí, ale to že tu nikoho nemám mi vadí, manžel se doma moc neohřeje, takže jsem tu s dcerou pořád sama. Sice ano má dost nedostatků a chybiček, ale nic zásadního, postupem času by se ty mouchy vychytaly, největší problém je, že tu manžel být nechce
jsem z toho opravdu hodně zoufalá, vůbec nevím co tedy v téhle situaci dělat… ![]()
My když jsme se rozhodovali co dělat pokud se dům prodá, chtěli jsme stavět a měli jsme i vybranou stavbu na klíč. Ten příbuzný co dělá tuhle práci již několik desítek let, nás varoval, že zažil hodně případů, kdy stavba na klíč byla totálně odfláknutá a lidem potom zbyli oči pro pláč - dokonce jeden takový dům opravoval, kdy těm lidem 2 měsíce po nastěhování totál spadl strop, proto by jsme stavbu řešili přes toho příbuzného a určitě máte pravdu že šetřit na meteriálu apod. se nevyplácí, to bych také nechtěla, ale právě se bojím, že by to bylo drahé a potom by jsme s manželem dělali oba jen na hypotéku a to právě nechci ![]()
@Elis22 to ti asi bohužel nikdo tady neporadí… budeš si muset v klidu sednout, sepsat všechna pro a proti, ujasnit si, co se ti honí hlavou, co chceš a co ne, případně připravit argumenty pro setrvání v domě - no a pak si sednout v klidu s manželem, všechno mu to předestřít, vysvětlit, jak to vidíš a cítíš, vyslechnout jeho názor a zkusit najít řešení, které bude vyhovovat oběma stranám ![]()
@Elis22 tak my třeba nemáme dům na klíč, něco jsme si dodělávali i sami a celou stavbu manžel pečlivě (téměř) denně dozoroval + tak jednou za týden až 14 dní se přijel podívat kamarád stavař… stavěli jsme s ověřenou firmou, ale i tak se vyskytlo pár věcí, které museli opravit…
já osobně třeba nemám až tak důvěru v montované dřevostavby, tam fakt přivezou celé zdi vč. zabudovaných vypínačů a zásuvek, složí to dohromady a neuděláš s tím už vůbec nic, do zdí nevidíš
ale zase je to nejrychlejší…
@chaarleene - já si tohle vše uvědomuji, ale jsem z téhle situace už natolik zoufalá, že jsem zkusila zajít „pro radu“ sem mezi vás
cítím se trapně, ale deptá mě to natolik, že už několik nocí skoro nespím, jsem totálně k. o. nedokážu se na nic soustředit, jsem protivná a i kvůli hlouposti vyjedu na dceru a to mě fakt ničí! říkám si, proč jsme to vůbec dali na prodej, ale zároveň si odpovím - protože manžel tu být nechce a já jsem také váhala, nyní bych tu opravdu ráda zůstala když to vidím, zkouším se s manželem bavit, dokonce jsem obrečela to, když paní volala že to určitě berou, jeho jediná odpověď byla - mě to nezajímá, já tu být nechci ![]()
@Elis22 situaci nezávidím, myslím, že bych z toho byla hotová úplně stejně
a jak se znám, tak bych to s manželem bez předchozí pečlivé přípravy ani nebyla schopná vyargumentovat
možná ani s tou přípravou
![]()
jenže do 3 měsíců nepostavíte, stejně budete muset najít nějakou dočasnou variantu tak jako tak
fakt nevím, co poradit, zkus to s manželem ještě v klidu probrat do hloubky, zkus ho přesvědčit, aby řekl víc než „já tu být nechci“ - aby řekl proč, co by se dalo udělat pro to, aby tam chtěl zůstat, tak něco
![]()
My jsme měli 800tis v hotovosti a hypotéku na 1590tis..nakonec se ještě vybralo stavební sporeni 200tis.na průběžně se kupovali věci z vyplatit…stavět se začalo léto 2011 a bydlet jsme začali listopad 2012. Baracek máme 2patrovy, zděný…momentálně chybí dekorace, drobny nábytek…záleží jak moc jsi náročná. nám stavěla hrubou stavbu firma, pote jsme zvali jednotlivé řemeslníky a dost toho dělal manžel sam - pokladna zámkové dlazby, příprava pro vodu elektřinu atd..pokládal plovoucích podlach, zateplení soklu, natírání fasády atd..
My postavili před rokem za 2,6 mil, s firmou na klíč, dodělávali jsme jen drobnosti, ala položení podlahy a máme dům 4+kk + velký sklad velikosti garáže, cca 150 m2, takže když to uděláte s tím zedníkem a něco sami, tak by to možná za 2 reálné bylo…nicméně je to třeba řešit v klidu, né takhle narychlo a ukvapeně. Není možné jít někam do bytu, prozatím a pořešit to v klidu? Hlavní je, aby jste fungovali společně, jako rodina, ať v jedné vesnici nebo ve druhé nebo ve městě.
@Elis22 Měli jsme v domě (malý bungalov) utopené asi 2 miliony, když jsme se stěhovali, včetně pozemku a sítí. Pak jsme za pochodu zateplovali, dělali fasádu, zahradu, terasu, chodníky, ještě chybí dodělat ploty a brána, zastínění terasy… Jak píše @Hlafka, denně jsem vytírala. Jo, nemáme žádný luxus
Přesně jak píšou holky, nelze bydlet v dome, kde nejsou čistě podlahy, dveře, koupelna a kuchyň..to vše jsme měli a stejně šílené prachu a bordelu…nejvíc stoji dodelavky, stínění oken, osvětlení, baterie atd..litá to po tisících..dalších alespoň 200tis. Pocitem na úpravu terénu, plot popř. Chodník..myslím, ze za 2mil. to dáte a pak po zkouškách dodelavat z výplaty…