Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Naprosto souhlasim s Betty lépe bych to nevysvětlila . Rodila jsem 13.1. císařem.Také jsem měla dva uzlíky na každé straně a 7 den to vyndavali. Je z toho opravdu skoro neviditelná tenoučké jizva .
S těmi uzlíky je to pravda, ale mě taky vytáhli tu „niť“ mezi nimi, co je vlastně úplně navrchu a jako jediné šití je vidět. (Co vím, tak oni šijí asi 7 vrstev). Odstřihnutí nebolí a vytáhnutí té nitě taky ne. Bála jsem se toho jako čert kříže, ale doktorka mi pořád něco povídala, ptala se a najednou koukám, že je to venku. Jinak se to tahá asi ten 7. den po porodu, ale vzhledem k tomu, že to už jsem byla doma, tak jsem jela ke své doktorce, která mi to vytáhla. Tohle by Ti měli napsat do propouštěcí zprávy, jak s těmi stehy. Tedy pokud Ti je nevyndali už v porodnici.
taky sem mela co ty citila sem jako ze me to na koncich taha asi jak se to hojilo.a ty stehy mi taky na konci ustrihli a rekli mi ze se vztrebaj.
heč já měla na každé straně jeden knoflíček ![]()
a po 11 dnech to na jedné straně odstřihli a zatahli za druhý konec a drátek byl venku ![]()
Já jsem měla teda kůži nějak srulovanou a aby to drželo tak asi 5 stehů tam bylo, vím, že jsem se nemohla pořádně narovnat a boleli mě třísla, odstříhli a výtáhli v den propuštění z porodnice, a byla to velká úleva.
ahojky, já měla stehy samovstřebávací a co se týče jizvy, tak za týden jsem ji měla nádhernou. Bolesti byly horší, první týden jsem lezla z postele všelijak a ještě tak měsíc to bolelo. Nejhorší byly 4 dny po porodu, kdy jsem se nemohla ani smát a manžel mě neúmyslně dováděl k záchvatům smíchu. To jsem pak ze smíchu brečela bolestí. ![]()
ahoj,jsem 5 dní po císaři a mě taky odstřihli jen uzlíky na začátku a na konci,a mam i dotaz taky máte jizvu dlouhou asi 30 cm???????????,a neví někdo jestli by nebylo dobrý jí něčim mazat?aby se jako zahojila dřív nebo aby tak nebolela.
hannah.83 píše:
ahoj,jsem 5 dní po císaři a mě taky odstřihli jen uzlíky na začátku a na konci,a mam i dotaz taky máte jizvu dlouhou asi 30 cm???????????,a neví někdo jestli by nebylo dobrý jí něčim mazat?aby se jako zahojila dřív nebo aby tak nebolela.
ahoj, já mám jizvu asi 15 cm. Doporučuji mazat zelionkou - Novikovův roztok, v lékárně to stojí pár korun, vytvoří ti to takový strup a pak se to samo sloupne. výborná věc, je to zároveň i desinfekce. Je to výborné na veškeré zranění, manžel je trochu nemehlo, tak to máme v ledničce neustále:-)
hannah.83 píše:
téééda to je pěkně velká jizva, já jí mám 12 cm a hojila se mi dobře, ale je fajn jí mazat vazelínou a přitom i masírovat, doporučují to při všech jizvách
nebude později tak viditelná
hannah.83 píše:
Ahoj, já ji nemám ani 10cm dlouhou. Já to ničím nemazala…jen jsem musela nosit longeny(dají se koupit normálně v lékárně) - to jsou podlouhlé polštářky na rány. Ten longen jsem si musela ještě rodělat, aby byl na celou jizvu. Přikládala jsem si je pod kalhotky na jizvu. Bylo to kvůli dobrému větrání, aby jizva nemokvala. A až když se jizva úplně zahojila, tak jsem začla mazat a to jakýmkoliv krémem, co je hodně mastný.
děkuji za rady, takže sem pochopila že až se zahojí tak pak mazat, no je fakt že teď ještě bolí a nemůžu na ní ani sahnou natož masírovat.
ptala sem se na to i v lékárně a tam mi doporučili na jakýkoliv jizvy mastičku CONTRACTUBEX, je to teda malá tuba a stojí cca 200,–kč, ale je prej výborná.
tak nevim, ale vepřový sádlo, je vyzkoušený co?
jo a s tou jizvou, nemůže ta úchvatná dýlka bejt tim že malej byl KP? že tam jako potřebovali víc místa???
já sem počítala s jizvou 15 cm. ![]()
hannah.83 píše:
jo a s tou jizvou, nemůže ta úchvatná dýlka bejt tim že malej byl KP? že tam jako potřebovali víc místa???já sem počítala s jizvou 15 cm.
Malej byl KP a jizvu mám jen 11 cm, tak tím myslím to nebude. A neměla jsi třeba hodně velké miminko?
Jinak mě poradili obyčejnou mměsíčkovou mast, protože ta obsahuje vepřové sádlo. A stojí jen něco kolem 40 Kč ![]()
no tak miminko bylo tak akorát vážil 3380g a měřil 49 cm. a byla jsem v Plzni na Lochotíně.tak nechápu co tam se mnou dělali,všichni mají malý jizvy a já takovou velikou
a podle papírů bylo všechno v pořádku,že žádný komplikace nebyli aby mi museli kuchnout víc.malej měl apgar skore 3×10 a já byla taky ok.
s tou měsíčkovou mastí máš pravdu,ta hojí dost, ale asi budu muset ještě počkat,ta jizva je stará 9 dní.a pořád trochu bolí.
ahoj,
záleží na nemocnici, jakou variantu šití má. Hodně tu píšete, že „ustříhli uzlíky“, možná jste si ani nevšimly, že vytáhli mezi nimi ten drátek, protože to není ani cítit. Ono je tam toho šití víc, to je vrstev, co se šije, a pokud se vytahuje, tak jen ta poslední vrstva. Ten způsob s dvěma uzlíky na stranách je docela nový a je z toho krásná jizva a většinou není problém, že by to mokvalo apod. Čas, kdy to tahají, je taky špitál od špitálu jiný, v Chrudimi 7. den po porodu. Pokud je maminka na propuštění dřív, dělají to ambulatně, že si ten 7. den dojde, nebo si zajde ke svému gynekologovi.