Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme 21měsíšního kluka, už měsíc chodí spát do velké postele, ale netlačíme na pilu. Doteď spával s náma v posteli. Večer mu dám vybrat kam chce jít, ve většině případů ukáže na pokojíček s velkou postelí. Pokud se v noci probudí, jdeme pro něj a vezmeme ho k sobě do ložnice do postele. Aby prostě věděl, že ikdyž má velkou postel a pokojíček, že je pořád náš a může kdykoli přijít. Nechci mu totiž spaní v pokojíčku znechutit tím, že ho tam budu držet za každou cenu. Musím říct, že si zvyká a ikdyž se v noci probudí a stěhuje se, tak se druhý den zase do pokojíčku těší. Poslední dny tam chce chodit spát i po obědě.
Přesun do velké postele řešíme, protože čekáme miminko a budu ráda když se do tý doby naučí na pokojíček aby ho mimino nebudilo řevem, kojením, přebalováním…Navíc nechci aby si potom spojil mimčo se stěhováním do pokojíčku. Takže doufám že na 100% ten přesun do prázdnin zvládne. Zatím je teda šikulka. Kdyby jsem ho odmítla pustit v noci k nám do ložnice a držela ho vší silou v pokojíčku, tak už by mě tam jen tak dobrovolně a bez řevu spát nešel. Prostě nenásilně, aby se to dítě samo těšilo.
Malýmu je 20m, a je to snad čím dál tím horší.
V postýlce celou noc vydržel asi 3×. Běžně jsem ho brávala ve 4, 5h ráno k nám do postele. A teď? Už týden spí s náma celou noc, protože se vzbudí u sebe, zjistí, kde je, a chce ke mně.
Ale je to můj plyšovej medvídek, už jsem si tam na něj zvykla. A i když tam není, chovám se obezřetně jak kdyby tam byl. ![]()
Tak vidim, ze je opravdu jeste malickej, ja jsem to nijak nezkoumala a tim, ze dcerka byla v pokojicku brzy a spokojena, tak jsem si rikala, ze to pujde i u nej. Tak to pockame, holt to sestricka bez nej jeste vydrzi;-)
@79Simona píše:
Usina vecer bud u mlicka nebo si k nemu lehnu a funim do ouska a pak prenasim, tak kolem19.hod. U starsi dcerky jsem byla duslednejsi, ale tady jsem trosku povolila.. Rano vstaval v 7, ted je to nekdy i v pet… Ale i tak lezime a polehavame, ale uz nespime ani jeden;-)
Spat v posteli bysme s nim nemohli, stacily ted ty tri noci. Podvedome spi clovek napul a vubec.. Manzelska postel je pro manzele, ne? Spi v postylce, to je dany. A kdyz se vzbudi, tak ji pritahnu a prostrcim ruku;-) Myslim, ze citove fakt nestrada, za celej den se namazlime az az, takze nevidim duvod spat ve spol. posteli.
Jestli mu stačí ruka, tak pohoda, uvidíš, vyroste raz dva a bude se do dětskýho pokoje těšit.
@79Simona Ja bych mozna pro zacatek odbouravala to drzeni za ruce a brani do manzelske postele, ale jeste bych si ho nechala v loznici
je jeste malej a kazdy mrne je jiny, my se ted taky dost budime, rostou dalsi zoubky a nedovedu si predstavit za nim kazdou hodinu chodit do pokojicku..ted lezi v postylce vedle me a mam v noci problem otevrit oci a dat mu treba napit..natoz se zvednout a jit do jine mistnosti
Neboj do 15ti tam s nama spat nebudou ![]()
@79Simona píše:
Usina vecer bud u mlicka nebo si k nemu lehnu a funim do ouska a pak prenasim, tak kolem19.hod.
To by mohlo být tím, usíná s tebou a najednou když se v noci probudí, tak tam nejsi… co s tím teď udělat nevím, ale možná bych zkusila, zda by neusnul sám, naše dětičky (tedy hlavně to starší, to mladší spí ještě s náma v ložnici, ale taky usíná samo) tak usínají a jsou na to zvyklé a spokojené…
J. a.n. i, no jo, jenze jak ho to ted naucit..? Uz jsem si ho rozmazlila na uspavani se mnou, tak nevim nevim..
@79Simona To já taky nevím
já mám doma zas opačný extrém, ten starší zas neusne se mnou - furt dělá blbiny, usne pouze sám nebo s tatínkem.
Co jsem někde četla, tak se doporučuje postupné učení, tedy že ho dáš do postýlky a jsi u něj, hladíš ho, povídáš, ale neležíš s ním, pak už jen je člověk u postýlky a povídá, pak jen v místnosti a pak po rituálu odchází… ale v praxi to vyzkoušené nemám.
My mame to same!!!Prestehovali jsme syna pred 14 dny. Do te doby usinal sam, spinkal celou noc a pohoda, ted u nej musim byt dokud neusne, idealne drzet za ruku a v noci kdyz se probudi k nemu letet a cekat nez usne
zkusila jsem „vyrvani“, ale tynoci byly jeste horsi
od te doby co spinka ve svem pokoji je mnohem vic mazlivy. Jeste vydrzim nejaky ten tyden a pak zkusim znovu „vyrvat“.
@handulinda je to pro ně velká změna, náš malej taky před přestěhováním spinkal už celou noc, na mlíčko se nebudil, ale po přestěhování se zase budí, chce to čas a já věřím, že to jednou přijde, že se naučí usínat sám a bude spinkat celou noc
Tak spinka treti noc zas v loznici a super - zas spinka krasne celou noc! Tak se mu holt styskalo:) Diky za rady a názory!
18 měsíců není zas tak malinkej. To by ho akorát rodiče tak rádi pořád viděli. Potřebuje čas, aby si zvykl, ale když už jste se rozhodli pro přestěhování, neustupovala bych. Bude z toho akorát zmatenej a přenese se na něj ta nejistota. Zkuste ho tam nějak nalákat - na hračku, každej den nový překvapení, když tam vydrží celou noc… Za pár dní si zvykne. Když ho budete stěhovat sem a tam, akorát to protahujete.
Pardon, 15 měsíců - no stejně, moje dítě spalo ve velký posteli ve svým pokoji od 10 měsíců, takže malej na to podle mě není.