Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Veko tedy s tím ICSI bych s tebou nesouhlasila. Protože jsme měli každý cyklus IVF bez ICSI a oplodnili se skoro všechny, až na jedno nebo dvě. Ono je to hodně individální. A asistovaný hatching, no nevím. Neměli jsme ho a taky se nic nestalo. Spíš bych řekla, že pokud holky mají špatný spermiogram u chlapů, pak bych šla do ICSI a možná i AH. Ale jestli je spermio v pořádku, tak je trošku mrhání penězma. Právě proto, že je to dost drahé a bohužel, souhlasím s tebou, vše je placené.
S čím naprosto souhlasím je PK - prodloužená kultivace. To je naprosto super věc. Ale záleží zas na tom, kolik vajíček bude z folikulů. Každý folikul nemusí obsahovat vajíčko. Pokud jich je tak 10-15 šla bych do toho, jelikož se tímto vytřídí embryjka a zůstanou jen ta nejlepší ![]()
Jinak gratuluju k otěhotnění
Koukám, že toho máš taky dost za sebou ![]()
Zoičo a Moni ono je to vážně v každém centru jiné. Je fakt, že u nás tě na první kontrolní UTZ objednávají kolem 10DC, protože to do té doby nemá moc smysl.
Co psala Veka s tím, jeslti chodit do práce nebo být doma. Tak já si píchala injekce ráno, vůbec to nevadilo v ničem. Dojíždím každé ráno do práce a nevadilo mi to. Je jedno jestli ráno nebo večer si budete píchat, jak se domluvíte s dr.. Jinak jsem vždy do OPU chodila do práce. A bohužel jelikož jsem vždycky měla hyperstimulační syndrom, tak jsem byla těch následujících 14 dní doma. Ale jinak teď po KETu se chystám chodit do práce. Souhlasím s Vekou, že je to tak nejlepší. Pokud nemáte náročnou fyzickou práci, to bych si neriskla.
Ahoj holky,
teda diskuse se rozjela a já nestačím dočítat. Já chodím do práce neustále, ale jak jsem již psala, 6h v kanceláři je pohoda. A doktor chtěl abych injekce píchala večer. Na kontrole jsem byla před začátkem stimulace pro vyfasování hormonů a pak 9DC na kontrole jak jsou folikuly velké a kolik měří sliznice. Dle velikosti a předpokladu, že folikul vyroste za den o 2mm mě rovnou na 15 den naplánoval na OPU. ICSI u nás byla jasňačka, protože jediný problém u nás je v dost špatném spg. 6 vajíček zamrazili hned ve stádiu prvojader (prý je to nejoptimálnější) a 5 nechali na PK.
VeKo, gratuluji k těhotenství. Kolikátý den po ET jsi měla // Ty dny se tak vlečou…
Sluníčko ono je to hodně individální, jak si to holky naplánují s dr.
Hlavně si myslím, že to proberou holky s embryologem a ten jim určitě poradí to nejlepší
Takže věřím, že si holky poradí ![]()
Zoičo, Moni i Slunčko a ostatní kdyby jste chtěly, mrkněte k nám do diskuze „Snažilky z CAR“ Jsme tam holčiny z celé republiky a z různých center. Každá máme něco za sebou a hodně před sebou. Vedeme si tabulku, abychom věděly v jaké jsme stádiu. A lépe se nám to pak ve většině snáší. Máme mezi sebou i maminky a těhulky. KDyby jste chtěly, posílám odkaz na naši diskuzi a rády vás uvítáme https://www.emimino.cz/…kovani/2591/
Tabulku najde skoro dole. Věřím, že naberete hromadu a hromadu informací ![]()
Ahojky
teda vy jste se rozjely
Člověk jeden den nenakoukne a dočítá
no a už nevím, na co reagovat ![]()
Markisku myslím, že na nic nemusíš reagovat, jelikož jen s Vekou řešíme co a jak po OPU a to vás čeká
Navíc všechno uslyšíte od embryologa a to je člověk povolanější než-li my ![]()
Teď si jen nepamatuju, jestli už stimuluješ? Nebo další měsíc?
Gedi - tak vidíš, každá máme jinou zkušenost ohledne ICSI.
Nám prostě ani se super SPG se neoplodní ani jedno vajíčko. AH jsem nikdy neměla. Embrya vždy sama začala „hatchovat“
AH = je porušení obalu embrya aby mohlo lépe postupovat ve vývoji a v uhnízdění, dělá se to tuším laserem. Někdy to není vůbec potřeba. Rozhoduje o tom embryolog, když zjistí, že obal embrya je „pevnější“ tak se tím pomůže.
Sluníčko - já si testy nedělám. Byla jsem 8den po ET na krvi a pak 11den znova. Došla jsem si do nejbližší laborky jako samoplátce, stálo to 200,–. Výsledky byla za pár hodin.
Jelikož jsem chtěla mít jasno takhle brzy, tak krev byla stejně jediné východisko.
Ahoj holky, jak se vede? Chvilku jsem tu nebyla a vy jste to pěkně rozjely! ![]()
Zoičo, gratuluju ke stimulaci!
Sluníčko, jak se cítíš po ET?
Já se flákám doma, i když má spíš pocit, že v práci bych odpočívala víc. Musím ale každý den dojíždět a to se mi nechce, tak jsem doma s pesanem, který je z toho úplně nadšenej ![]()
Holky vy zkušenější, měly jste po ET nějaké pocity nebo něco? Já se cítím fakt dobře až mě to začíná nahánět strach. Říkám si, jestli bych něměla cítit nějaké změny. Jediné co cítím je, že mě bolí prsa, ale to jsem měla už i při stimulaci.
Marti - měla jsem ET už 4×, z toho teď ten poslední zdá se úspěšný, zcela zodpovědně říkám, že poznat se nedá absolutně nic. Tělo si dělá co chce. Je to houpačka, stále se střídá milion pocitů které značí úspěch s pocity které zněčí neúspěch. Já teda paradoxně měla po všech ET problémy se špiněním a to i teď naposledy, byla jsem přesvědčená že to nevyšlo. A vidíš, se stejnými přiznaky jako u minulých neúspěchů, byla krev na hCG pozitivní.
Ahoj Marti.
jsem ráda, že jsi se taky ozvala.
Já se taky cítím celkem normálně a taky nevím, zda je to dobře či ne. Pročítala jsem starší diskuse a každý to má jinak…
Já jsem jen víc ospalá, každý den si musím odpolko chvilku schrupnout, prsa mě taky trochu zabolí a jsou trochu větší, ale taky jsem to měla už ze stimulace a mám to i před MS. Břicho už mi začíná trochu splaskávat.
Co máte za psa?
Kdy jsi objednaná do CAR na test? Čekání je dlouhý, viď? Testneš dřív nebo vydržíš?
Holky, já ani nafouklý břicho nemám. Ale jak píše Veka, asi je zbytečné se zkoumat, člověk stejně nic nepozná! ![]()
Já jdu na test příští týden ve středu, stejně jako ty Sluníčko 14 dní po ET. Chtěla bych si test předtím udělat, ale ještě nevím kdy. Co myslíte? Já nechci, abych se tam pak nějak zhroutila až mi řeknou, že to nevyšlo ![]()
Nevíte, když vezmou krev, kdy vám řeknou ty výsledky??
Ahoj holky diskuze se rozjíždí, tak se mi to líbí ![]()
Stimulantky, písněte jak jste reagovaly na ty hormony, včera jsem přečetla příbalový leták k synarelu a to jsem neměla dělat,tolik různých reakcí ![]()
ahoj zoičo! já synarel neměla, ale myslím, že v některých diskuzích jsem o něm něco četla, ale už nevím co ![]()
jak to jinak snášíš?
Marti včera jsem začala, tak to zatím ujde, příští středa kontrola a odběry. myslím, že injekce bude větší prča ![]()
tak ti moc držím pěstičky!!!
a injekcí se neboj, taky jsem se bála, ale opravdu to nic není! jde jen o poprvé, nech si na to čas, v klidu si to všechno znovu přečti a prohlídni a pak se jen odhodlat, doporučuju už pak nad tím dlouho nepřemýšlet! ![]()
já se bála, že to nezvládnu a tak jsem myslela, že mi kdyžtak píchne manžel, ale jako vždy nebyl doma, tak jsem na to byla sama, měla jsem pak ale dobrý pocit, že jsem to zvládla! ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.