Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
jdu se poptat, jestli vás někoho nenapadne, co to může být. Syn (rok a půl) má už potřetí za sebou v krátké době na sobě flek, co vypadá přesně jako štípanec od komára. Nejdřív to měl na zadku pod plinou, předevčírem na bříšku a teď to má na krku. Je to bílé kolečko a kolem toho červený flek. Dost rychle to světlá. Už by se mi to ani nepodařilo vyfotit. Do půl dne nejdýl to zmizí úplně. Nenapadá někoho, co to může být? Nedávno prodělal Šestou nemoc, ale pochybuju, že to s tím souvisí. Dělá nějaká domácí breberka takovéhle jednotlivé kousance jako komár?
Díky ![]()
Ještě chci doplnit, že nikdo jiný v rodině tyto „štípance“ nemá.
Také tipuji alergickou reakci. Může to být na jídlo, na prací prášek, na cokoliv. Dětem se to už taky udělalo, ale měli toho víc, na tváři flek, po rukách, vypadalo hrozně a samo to zmizelo a nezjistili jsme z čeho to bylo. Kamarádky dítě to také mělo a tam vytipovali jako příčinu jablečný džus.
Komára jsme doma měli my i moji rodiče nedávno…
Nechci strašit jen píšu svou zkušenost:
Dcera byla poštípaná a přisuzovali jsme to komárovi. Bohužel jsme o pár dní později zjistili že máme štěnice, manžel je nejspíš přivezl z pracovní cesty ze zahraničí z hotelu. Nikdo jiný poštípaný nebyl pouze dcerka. Podívej se na internet jak to vypadá. Pokud by to opravdu bylo ono tak nejde o to že byste měli doma nepořádek a měla by ses za něco stydět ale odněkud jste si to prostě dovlekli, popř. pokud žijete v bytě tak to může být u sousedů…
Držím pěsti ať to ono není. My už máme po postřiku a máme naštěstí klid.
U stípance od štěnice není uprostřed světlý flek, ale obvykle tmavá tečka, případně jsou tři a více za sebou jako cestička. A málokdy bývá osamělý jeden stipanec. Máme s tím také bohužel zkušenost.
Taky jsme si to mysleli. Černá tečka nebyla vidět a 3 štípance se vždy slili do jednoho většího takže jsme si opravdu mysleli že to bylo od komára. Rychle to bledlo, bylo to prostě divné. No každopádně každý kdo s tím má zkušenost ví že to je hrůza…snad to tady nebude ten případ.
Takové jako rychle miznoucí štípance míval syn a je to alergie na něco, nikdy jsem nezjistila co přesně, pokaždé asi něco jiné. Ale taky měl štípance v zime a to ho kousal pavouk. Nechtělo se mi věřit, že obyčejný malý pavouk kousne, ale objevila jsem ho za čelem postele a zabila a pak už štípance neměl. Komáry nemáme, máme síťky na oknech.
Díky za tipy. Na tu štěnici se mi to nezdá. Vždy je to jeden flek za dva dny. A nevypadá, že by ho svědil. Prohlédla jsem mu celou postýlku a nikde nic podezreleho. Je to teď poslední týden. Jí tak nějak pořád podobně. Jen měl v posledním týdnu víc rozinek. Existuje alergie na rozinky? Jednou jsem mu dávala rozinky z takové té směsi s oříšky (oříšky jsem nedávala). Na tu alergií by i ukazovalo, že ho dnes brzy ráno bolelo bříško. Kroutil se, plakal a měl ho nafouknuté. Po jak dlouhé době po konzumaci se ten flek většinou objeví? Vůbec nevím, jak to vystopovat. Jí už skoro vše s námi.