Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Myslím, že je to normální. Přece jenom do teď jste žili ve dvou + pes a dítě je velký zásah do režimu. Dej tomu čas, ono si to sedne. Hlavně si nic nevyčítej, to stejně nikomu nepomůže, tím míň tobě.
To je normalni a prejde to po sestinedeli
Ja rodila v rijnu a prvnich 14dni byl horor-mala nesala, takze odstrikavani, dokrm strikackou, na spanek mi zbyla vzdy hodina a pul max..tak jsem spala pres den s ni, pokud jsem usnula. Hodne mi pomahala mamka, privazela jidlo, poklizela..pritel obcas prebalil a vecer si malou na chvili vzal, ale jinak ty moje hormony nechapal (do prace chodil).Pak kdyz jsem se rozkojila uz mi prislo jako parada spat i 2 a pul hod v kuse
a po 2mes mala zacala spat v noci treba i 3h v kuse..luxus
drzim pesti at je brzo lip.
A proto existuje šestinedělí
teď žádné soudy nedělej, kdykoliv můžeš, odpočívej. Psa nech na starosti příteli, však on to zvládne. Čekají jo ještě přívaly pozornosti;).
Buď na sebe laskavá, zasloužíš si to. Nech si pomoci, povolej babičky. Přivést nový život na svět je prostě těžké. Ale neboj, brzy bude líp
.
Taky jsem byla nevyspalá, pak jsem si malého nastěhovala k sobě do postele a hned to bylo lepší. Kojím už automaticky v polospánku, pokud jsem unavená přes den, tak jdu spát s miminkem
. Úklid nehrotím. V šestinedělí jsem prakticky nevařila. Buď mi něco dovezly babičky, nebo jsem si něco objednala a přinejhorším jsem sáhla po polotovaru. Teď jsou malému 4m a neskutečně si to užívám
. Začátky byly náročné ale hrozně ráda na to vzpomínám.
Měla jsem to úplně stejně ještě s tím že syn trpěl na koliky 2. Dne od příchodu z porodnice a brečel třeba 4 hodiny v kuse a my ho museli houpat aby usnul..v noci pak teda spal ale zas vazil málo tak jsem ho stejne budila na kojení takže masakr. koliky presly cca ve dvou měsících ale zas se naučil usínat jen při houpání takže taky problém. no pořád něco. lepsi to bylo od 9.mesice kdy jsme ho naučili usínat po položení do postylky a tím se přestal budit i v noci na kojeni.musi se to vydržet
taky jsem měla na začátku myšlenky proč jsme do toho šli a proč nám nikdo neřekl že je to taak náročné ![]()
@Heivka píše:
Podle mě by měly děti přijít na svět jako minimálně půlroční. Taky nejsem ten druh ženy, co je unešená z vřískajcího uzlíčku. Doteď si pamatuju jak jsem manželovi vyhrožovala během šestinedělí že jednou přijde domů a bude tam mít prcka, já seberu psa a půjdu bydlet pod most. No co, pořád jsem doma a červenci mě čeká druhé kolo
Harvey Karp Nejšťastnější miminko… Karp píše, že miminu chybí „čtvrtý“ trimestr, že přicházíme na svět kvůli velké hlavě prostě brzy. A je pravda, že ten třetí měsíc se to začíná lámat..
@eva valoi Jo ta Karpova knížka mi zachránila zdravý rozum, asi si jí budu muset před druhým porodem připomenout. Já ještě záviděla naší čubě, ta po 6 týdnech štěňata odstavila a po 10 týdnech šla všechna, kromě jednoho, pryč. Takové ideální rodičovství.
@Heivka píše:
@eva valoi Jo ta Karpova knížka mi zachránila zdravý rozum, asi si jí budu muset před druhým porodem připomenout. Já ještě záviděla naší čubě, ta po 6 týdnech štěňata odstavila a po 10 týdnech šla všechna, kromě jednoho, pryč. Takové ideální rodičovství.
@Anonymní píše:
Krásný odpoledne, přemýšlím, jak vůbec začít. O miminko jsme se snažili cca dva roky a byla jsem nejšťastnější na světě když mi test ukázal dvě čárky. Teď jsem doma 14den z porodnice a jsem totálně vyčerpana a připadám si úplně neschopná. Stydím se za to ale kdyby šlo vše vrátit zpátky asi bych žádné těhotenství nechtěla. Netušila jsem, jak moc náročné to bude. Přítel pomáhá jak může. Vzal si kvůli mně i dovolenou a já si nedokážu představit, že na to budu potom úplně sama. Noční vstávání co dvě hodiny mě prostě zabíjí a spánek chybí. Mám výčitky, že budu špatná máma, že vše odnáší přítel. Mám výčitky, že se věnuju míň pejskovi. A když se pak na toho malého uzlíčka podívám, chce se mi brečet, z toho jaká jsem. Moc věřím, že se po šestinedělí všechno obrátí k lepšímu. Měla jste to tak některá? Je mi hrozně![]()
Jsme na tom stejně, taky jsem 14 dní po porodu a mám smíšené emoce a občas na mě padne taková ta „depka“..
Prostě změna života o 360 stupňů a nějak si na to pořád zvykám.., a bojím se, že ze mě nebude taková ta „zapálená“ mamina.. Ale tak to vnímám teď, je mi jasný, že se mnou cloumají i hormony…
![]()
@Zwetta píše:
Jsme na tom stejně, taky jsem 14 dní po porodu a mám smíšené emoce a občas na mě padne taková ta „depka“..Prostě změna života o 360 stupňů a nějak si na to pořád zvykám.., a bojím se, že ze mě nebude taková ta „zapálená“ mamina.. Ale tak to vnímám teď, je mi jasný, že se mnou cloumají i hormony…
![]()
A tak třeba nebude, ze mě taky není, ale kvůli tomu nejsi horší máma
já když už si nevím rady, tak se vykašlu na všechno a prostě jenom dávám dítěti všechnu lásku co můžu. Ať ví, že je štěstí mého života a všechno ostatní ať se zblázní. Jo a dceři je 6 ![]()
@ka2ka píše:
To přejde zvykneš si, tohle má většina holek, ono to dítě není taková zábava jak si to člověk představoval, jediný co ti poradím spi přes den s dítětem
To teda. Člověk si udělá nějakou představu a skutečnost je pak úplně jiná.
Snad čas všechno zklidní. A já na to budu vzpomínat s úsměvem.
@Heivka píše:
Podle mě by měly děti přijít na svět jako minimálně půlroční. Taky nejsem ten druh ženy, co je unešená z vřískajcího uzlíčku. Doteď si pamatuju jak jsem manželovi vyhrožovala během šestinedělí že jednou přijde domů a bude tam mít prcka, já seberu psa a půjdu bydlet pod most. No co, pořád jsem doma a červenci mě čeká druhé kolo
Já si říkala, že chci taky dvě, teď říkám ani náhodou.
Uvidíme časem
ale kéž bych to šestinedělí měla už za sebou ![]()
@Russet píše:
Máš asi poporodní blues. Mělo by to přejít se šestinedělím. Určitě to bude den ode dne lepší, až se s miminkem sžiješ. Spi s miminkem a nezapomímej se najíst a napít
Taky věřím, že se to zlepší. No jo, člověk byl zvyklý na to svoje a tohle je totální změna, že jde z toho hlava kolem.
ale asi to chce čas..
@Lada84 píše:
U prvniho jsem to mela taky, rozhodila me ta ztrata svobody. Ted mam tri a jsem v klidu. Zvyknes si, sedne si to
To je taky ono. Ta ztráta svobody. Předtím mě tohle vůbec nenapadlo.
Zatím si ani nedokážu představit, co dělá třeba půlroční mimčo.. jakože co s ní potom budu dělat..nevím jak to popsat.. prostě nemám vlastně predstavu, co všechno mateřství „obsahuje“. Jsem hrozná a asi nad vším zbytečně moc přemýšlím..
![]()
@Anonymní píše:
To je taky ono. Ta ztráta svobody. Předtím mě tohle vůbec nenapadlo.Zatím si ani nedokážu představit, co dělá třeba půlroční mimčo.. jakože co s ní potom budu dělat..nevím jak to popsat.. prostě nemám vlastně predstavu, co všechno mateřství „obsahuje“. Jsem hrozná a asi nad vším zbytečně moc přemýšlím..
![]()
To bude ono. Nech to plynout. Odpočívej, co to jde. A nevyčítej si, že jsi snad špatná matka…