Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem maminkám, mám 3 a půl měsíčního syna, a protože ho zlobí atop. ekzem, tak ho doktorka ještě nenaockovala. Čekáme, až bude ekzém v klidu. Ale mám velké obavy, jak bude syn na očkování reagovat. Znám připad, kdy úplně zdravé miminko je po hexe mentálně postižené. Jako reakci mělo kolaps a než se ho podařilo oživit, odumřela mu velká část mozku a zůstalo mentálně postižené… Mám velký strach, ze se něco podobného stane i nam… protože dítě má byt před očkováním úplné zdravé a to můj syn „nikdy nebude“…
Pokud vím, tak lze hexavakcínu rozložit na jednotlivé očkovací dávky, poptej se svojí doktorky, bližší zkušenost nemám. Snad ti tu holky poradí víc.
Ahoj @Veverkaaa. Tak za sebe mluvit nemůžu, naše malá atopickým ekzémem netrpí, ale kamarádky syn ano. A to celkem dost… Když byl ve věku Tvého mimča, byl „osypán“ téměř non-stop. Hele a reakce na hexu neměl téměř žádné. Chápu Tě, že pokud znáš takový děsivý případ projevů nežádoucích účinků očkování, tak máš strach. Ale to bysme nakonec museli mít strach ze všeho že… Denně vidíme ve zprávách co a jak se kterému dítěti či mimču stalo
. Kdybychom si to tak moc vše připouštěly a srovnávaly s vlastníma dětma asi bychom už byly dávno šedivé a hospitalizované na psychiatrii. Nicméně držím palce, ať to ten Tvůj mrňousek zvládne ![]()
Odpovim ti driv, nez se tu strhne „debata“ mezi ockujicimi a neockujicimi matkami. Mala ma alergii a tudiz predpoklad k horsim reakcim po ockovani. Na hexu krom place pri injekci nijak nereagovala. Dal se nebudu rozepisovat, vse ma sve vyhody i nevyhody a ja osobne v ockovani vidim vic vyhod nez nevyhod. Zvladnete to, neboj.
Nám doktorka řekla, ze hexa je povinné a ze o tom s námi nebude vůbec diskutovat… z toho jsem pochopila, ze tím chtěla říct, ať určitě naockujeme, ze to má víc výhod než nevýhod… ale sama se ho boji naockovat, už nám to třikrát odložila, naposled říkala, ze by neměla klidně spaní, kdyby ho naockovala… tak se ve me probudil ten velky strach z reakce a začínám i trosku uvazpvat o tom, zda vůbec ockovat, když i doktorka má takový strach
ale pokud se to da rozložit, určitě to s doktorkou prodiskutuju, protože se o tom vůbec nezminila
No, mentálnímu postižení po hexe, k tomu já se nevyjadřuju, podle mě jsou to přemrštění strašáci.
Nicméně mám atopika a ne očkování obecně na všechno, reaguje děsným zhoršením kůže. Zrovna tak netypickými horečkami a blbým průběhem. Takže z očkování nesnáším zrovna tak. Nicméně mentálního poškození se neobávám, spíš zhoršení atopu vždycky a pár dnů horeček a trpění.
@Veverkaaa
Ahoj, deti mam s atop. ekzemem, ockovali jsme pri klidne kuzi a zcela bez reakce. Neni pravidlem, ze se ekzem zhorsi, stat se muze, ale pravdepodobnrjsi je, ze se nestane nic. Kazdopadne klidne odkladejte, jen pamatuj na to ze cerny kasel je opravdu nebezpecny, tak minimalizuj rizika nakazy.
@Veverkaaa
Rozlozit se da na infanrix hib, polio a hep. B… ale to se rozklada po reakcich… uz treba kvuli 12ti injekcim vs 4 pri hexe…
Po zkusenosti se synem ma dcera Hexavakcinu ve schema 2+1. Prvni davku dostala v peti a pul mesicich, druhou o dva mesice pozdeji a booster ve ctrnacti mesicich. Reakce mirne zvysena teplota, nervozita, velky otok a zarudnuti v miste vpichu.
Ja mam atopika, vypuklo mu to prave pred ockovanim a museli jsme par tydnu odlozit, nez se jeho stav zlepsil. Ockovali jsme taky, jak tu nekdo psal „pri klidne kuzi“ a naprosto zdrave dite. Meli jsme veskera ockovani (Hexa 2+1) bez reakce. Radila jsem se s alergolozkou, ktera ma syna v peci od zacatku, a ta nam ockovani doporucila.
@Veverkaaa píše:
Nám doktorka řekla, ze hexa je povinné a ze o tom s námi nebude vůbec diskutovat… z toho jsem pochopila, ze tím chtěla říct, ať určitě naockujeme, ze to má víc výhod než nevýhod… ale sama se ho boji naockovat, už nám to třikrát odložila, naposled říkala, ze by neměla klidně spaní, kdyby ho naockovala… tak se ve me probudil ten velky strach z reakce a začínám i trosku uvazpvat o tom, zda vůbec ockovat, když i doktorka má takový strachale pokud se to da rozložit, určitě to s doktorkou prodiskutuju, protože se o tom vůbec nezminila
Očkování je sice „povinné“, ale jestli budeš očkovat nebo ne, to rozhodnutí je jen a jen na tobě, doktorka ti nemůže nic nařídit. Můžeš si dát odklad (zatím není kam spěchat), mezitím něco nastudovat, i o těch nemocích, proti kterým se očkuje, a rozhodnout se až pak - podle toho, čeho se budeš bát víc.
@Veverkaaa píše:
Nám doktorka řekla, ze hexa je povinné a ze o tom s námi nebude vůbec diskutovat… z toho jsem pochopila, ze tím chtěla říct, ať určitě naockujeme, ze to má víc výhod než nevýhod… ale sama se ho boji naockovat, už nám to třikrát odložila, naposled říkala, ze by neměla klidně spaní, kdyby ho naockovala… tak se ve me probudil ten velky strach z reakce a začínám i trosku uvazpvat o tom, zda vůbec ockovat, když i doktorka má takový strachale pokud se to da rozložit, určitě to s doktorkou prodiskutuju, protože se o tom vůbec nezminila
Tak to by mě řekla jednou, že o tom se mnou nebude diskutovat ![]()
Ty jsi máma a ty se rozhodneš. U mě je problém, že já vše vidím v hlavě a věřím v sílu myšlenky. Ty se tak bojíš špatné reakce, že by sis je snad až přivolala. Odkládat můžeš ještě docela dlouho a doporučuji zjistit si něco i o jiných vakcínách, než ty co jsou ti podbízeny. Místo hexavakcíny ti ještě budou možná nabízet hexacimu-do té bych teda nešla-není tak vyzkoušená
Ale ještě existuje pediacel, nebo infanrix-HIB, když už tak bez složky HIB
Zkus si o tom něco zjistit Ä už tu bylo zmíněno schéma 2+1,o tom bych si též něco zjistitla
Nevím, třeba nakonec po zjištění pro a proti nebudeš očkovat vůbec, jako třeba já ![]()
@terinka4444 píše:
No, mentálnímu postižení po hexe, k tomu já se nevyjadřuju, podle mě jsou to přemrštění strašáci.
Nicméně mám atopika a ne očkování obecně na všechno, reaguje děsným zhoršením kůže. Zrovna tak netypickými horečkami a blbým průběhem. Takže z očkování nesnáším zrovna tak. Nicméně mentálního poškození se neobávám, spíš zhoršení atopu vždycky a pár dnů horeček a trpění.
bohužel nejsou
A zakladatelka píše o případu, který zná osobně. Nedovolila bych si pochybovat ![]()
My budeme malou očkovat Hexou 2+1 v 7 měsících. Mělo by se první dávka dát do 10. měsíce. Kdyžtak se dohodni s doktorkou, že chceš systém 2+1.
Věřím, že malá to zvládne bez vedlejších účinků. Čeká nás to za 14 dní.
Ahoj holky, oživuji diskuzi, potřebuju asi jen uklidnit
mojí malé je dnes 6 měsíců a jdeme na první hexu. Po prostudování všeho nemožného i možného, jsem nakonec hexu odložila na 6m a na schema 2+1. Můj pediatr je opravdu rozumný, je to bývalý primář na infekčním a i přesto mě do očkování nijak netlačil, ale zítra už jsme to naplánovali, protože já zase nebagatelizuju očkování úplně komplet - chodíme hodně do nákupních center, po městě - už teď jsem paranoidní, když někdo kolem ní zaklašle, hned vidím černý kašel, kterým moje babička v dětství onemocněla a tak znám ten horor z vyprávění. No jenže stejný strach mám z reakcí… stačí si tady přečíst pár zkušeností a jdu do kolen, jsem prostě úzkostlivá, vím, že tím nikomu neprospěju, ale chci se zeptat. Jaké měly vaše miminka reakce? Měl někdo nějakou silnou i při tomhle schématu? Jinak malá je zdravá, silná, narodila se s 2,5kg, ale dohnala to vše, možná jí trochu začinají zuby, ale nic závažného.