Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Asi je to jen můj pohled, že člověk, který se neumí sám postarat o sebe natož tak týden v kuse o dítě a věčně chodí bez koruny, protože vše prostě MUSÍ utratit do poslední koruny, by střídavou péči mít neměl ![]()
@Emanuela09 Hele, je to blbý, ale řeknu to tak: je to její otec, a koneckonců jsi o tom rozhodla Ty, že to je její otec.
Dokud s ním to dítě nestrádá, není hlady, neoblečené, zanedbané atd., není důvod, aby s ním nebyla.
To je jako s odebíráním dětí ze sociálních důvodů („vzít dítě z rodiny, protože jsou chudí, fuj, zlá sociálka!“) - ale přitom na svoje dítě a střídavku bys aplikovala to samé, dokonce preventivně („neumí hospodařit, nemá nárok“).
@Emanuela09 píše:
Asi je to jen můj pohled, že člověk, který se neumí sám postarat o sebe natož tak týden v kuse o dítě a věčně chodí bez koruny, protože vše prostě MUSÍ utratit do poslední koruny, by střídavou péči mít neměl
Akorát kalí vodu.
S ubytovnou a bez práce mu snad nikdo střídavou péči nedá
. Navíc se nemusel valit tak daleko, mohl si najít bydlení někde blíž. A ještě do regionu, kde práci asi těžko sežene
.
No tak tvůj příspěvek mě fakt nadzvedl. Proč si myslíš, že vždy je chlap ten, co živí rodinu? Já jsem pracovala celou mateřskou, téměř jsem se vyrovnala platu manžela, který dělal 15 a já 3 hodiny doma po večerech. Většinu manželství jsem měla ten větší příjem. I nadále chlap musí vydělávat, protože se bude platit své bydlení apod. a už na ten příjem nebudou dva.
Dobrý den,
jdu si pro radu k vám kdo již by měl zkušenosti. Jak se řeší škola a školní výuka, když by jsme se s expartnerem domluvili na střídavé péči syna (13 let). Každý bydlíme v jiném městě, ale do školy to má od každého stejně časově daleko.
Děkuji za vaše postřehy.
J.
Pokud můžete oba dopravovat syna do školy, nebo pokud má dobré spojení, tak celkem nevidím problém. Pokud zůstane jedna škola, kroužky, kamarádi, nevidím velký problém v tom, jezdit od mámy nebo od táty. Záleží i jakou frekvenci zvolíte, a co na to říká syn.
No a co na tom chceš řešit? Prostě by jezdil do školy jednou od tebe a jednou od otce, pokud tedy to stejně daleko neznamená, že bydlíte 200km od sebe a škola je mezi.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
jdu si pro radu k vám kdo již by měl zkušenosti. Jak se řeší škola a školní výuka, když by jsme se s expartnerem domluvili na střídavé péči syna (13 let). Každý bydlíme v jiném městě, ale do školy to má od každého stejně časově daleko.
Děkuji za vaše postřehy.
J.
pokud to neni extremne daleko, je resenim jedna skola…ale kamarad ma ve stridavce syna, ktery ma skoly dve…
matka se rozhodla, ze se odstehuje 200 km daleko, takze maly strida skoly ( zatim je to cca mesic, kdo vi, jak to bude vypadat za delsi dobu )
Upřímně, střídání škol mi přijde v současnosti, kdy neexistují jednotné osnovy, jako týrání dítěte, a myslím, že by úřady odstěhování rodiče měly zabránit (jak jinak proti střídavce nejsem).
Čili určitě to zprodukujte nějak, aby dítě mohlo rozumně jezdit/být dováženo: pokud dojede od Tebe i od něj nastejno, nevidím v tom problém. Ale pokusila bych se mu to organizačně usnadnit (tzn. např. pokud má ve středu kroužek někde, odkud je to blíž k otci, aby to byl ten den, kdy se bude „stěhovat“ - samozřejmě za předpokladu, že nepojedete v režimu „týden tady, týden tam“).
Neočekávám, že by někdo proti dohodě něco namítal - když už se posvěcuje i to, že se školy střídají ![]()
@Slečna Ferka taky bych to stridani skol velmi blbe nesla
mam mladsiho syna ve stridavce a je to sice soudne dane „patek, 18 hodin“, ale realita je - diky bohu od patek 14 hodin do sobota 18 hodin- prave podle jeho potreb- krouzek, na ktery ho dovazime, turnaje, rodinne vylety, oslavy atd…
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Děkuji za vaše postřehy.
J.
Pokud je doba dojezdu pro dítě snesitelná, tak to tak nechte. Pokud ne, pak lze řešit různě:
Při střídání škol je potřeba vybrat školy se shodným vzdělávacím programem.
Prosím vás chttěla bych se na něco zeptat rozešli zmese minulý rok a teď jsme nedávno měly soud ohledné dítěte a dostala jsem 4měsičníhočičku do vlastní péče a uvažujeme že bysme se daly zpět do hromady prtože sme se rozešly ne naší vinou ale jeho rodiny!!!a teď mu to všechno dochází že mě opustil a chci se zeptat když spolu začneme chodit a kdyby nám to chvíly vydrželo do té doby než ho budou zase navádět a kdyby náhodou on mi začal vyhrožovat že mi malou vezme kdyby to šlo soudně!! soudy nedavají do péče otcům že? když se matka řádné stará a jak to chodí kdyby mu daly střidavou péči? děkuji za odpovˇvěd
Jestli takhle uvazujes tak se dohromady ani nedávejte.
Pokud už je jednou miminko svěřené do tvé výlučné péče, tak změna není tak snadná, natoz do výlučné péče otce. Osobně doporučuji tahat do toho soudy co nejmíň. Časem se můžete na zvýšení podílu péče otce domluvit.za vztah jsou odpovědní ti dva, ne okolí. Pokud neumite přijmout zodpovědnost nejste na vztah stejně zralí. Napřed dospejte, diteti to jen prospěje.
@andelka83 píše:
Jestli takhle uvazujes tak se dohromady ani nedávejte.
Pokud už je jednou miminko svěřené do tvé výlučné péče, tak změna není tak snadná, natoz do výlučné péče otce. Osobně doporučuji tahat do toho soudy co nejmíň. Časem se můžete na zvýšení podílu péče otce domluvit.za vztah jsou odpovědní ti dva, ne okolí. Pokud neumite přijmout zodpovědnost nejste na vztah stejně zralí. Napřed dospejte, diteti to jen prospěje.
Dobrý Večer mi jsme se rzešli skrz jeho rodičů protože mu nakecaly že nejsem těhotná sním a začly mu vyhrožovat pokuď půjde ke mě bydlet tak oni nám budou dělat problémy a teď mi píše každý den že mě miluje a že toho lituje že mě nechal!!! prej mu t došlo jak se špatně zachoval!!! a právě nechci udělat chybu bojím se že když se k němu vrátim tak zase se zklamu v něm!! a hlavně chci všechno dobré pro dítě!!! on dal předtím přednost jeho rodičům co ho nechovavají a nechal se ovlivnit a udělal si testy otcovství a je biologický otec!!! já jsem mu to od začátku říkala on by nenaléhal na ty testy ale jeho rodina!!! on se jích bojí