Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@j.a.n.i1 @andelka83 @1993
to, že studuje, ho nezbavuje vyživovací povinnosti, nicméně se stanovuje z výživného, co on dostává, stipendií a brigád, a částečně z příspěvku na pěstounskou péči. Pokud by nebyl schopen plnit ani v míře nezbytné, nastupuje vyživovací povinnost prarodičů, ale ne pěstounů. Každopádně z jeho příjmu 7000 při bydlení s pěstouny by měl na dítě dávat 1000-1500 Kč. Pokud se o dítě nestará.
@canaglia Jasně, podle zákona máš pravdu, já to brala spíše tak nějak z výchovného hlediska, že pokud byl dost samostatný na to, že si vyrobil dítě, tak bych ho coby ten pěstoun hnala na brigádu, že minimálně na ty alimenty si prostě vydělá svýma vlastníma rukama…
@j.a.n.i1 taky bych to tak viděla.
@canaglia dík za info, ta situace tam je poněkud nestandardní, tak jsem nevěděla. Ale brala bych to tak jak píšeš ty.
Zdravím. Chtěl bych znát pár veci, zkušenosti od vás.
Doma to nefunguje. Chci odejít.. Rozvod.
Máme dvě holky…
Stridavou péči bych preferoval.. Oba děláme na směny… Ale jak tu čtu.. Moc dobrá varianta to není… Když je stridava.. Jak je to z alimenty?
Dále jak stridavou péči zvládá druhy váš partner? Pokud tu je nějaká taková žena či muž co má stridavku a žije s nivym partnerem.
Problém skola skolka.. Holky mají 7 a 3 roky… Oba se spíše chceme odstěhovat.. Původní bydlení se prodá aby jsme se zbavily společné hypoteky. Co děti? Jak u vás si zvykali na novou školu skolku?
Děkuji za postrehy. Názory
@Onan u nás smenuju já, otec má klasickou pracovní dobu, muze si ji trochu přizpůsobit.
Děti 4,5 a 6,5 oba ještě ve školce. Tu neměnili, ani jedno z bydlení. U táty si zvykli celkem rychle. Kdyby o původní přišli a ještě měli menit školu, tak to by byl asi mazec.
Nového partnera mám, nebydlime spolu. Ale nevidím v tom problém, planujeme to.
U alimentů záleží na podílu péče a na příjmech. A na tom kdo bude co kupovat. Jsou věci které by se měly platit napůl, jine které kupuje rodič jen pro čas u něj a ještě jiné které se přenáší k oběma.
@andelka83 děkuji za tvou zkušenost… Nevim jestli raději zvolit péči u jejich matky… A já je mit o vikendu… Ale to by musela si ona zařídit jen jednu směnu.. Což nevim zdali by ji to zamestnavatel umožnil… Školu skolku bych holkám chtěl zanechat… Ale to by ona musela chtít zůstat na baráku s hypotékou… Což nechce… Chce se odstěhovat blíž k zaměstnání… Cca 22 km..a neni schopná holky do původní skoly skolky dovážet.. Prekerka
@Onan píše:
@andelka83 děkuji za tvou zkušenost… Nevim jestli raději zvolit péči u jejich matky… A já je mit o vikendu… Ale to by musela si ona zařídit jen jednu směnu.. Což nevim zdali by ji to zamestnavatel umožnil… Školu skolku bych holkám chtěl zanechat… Ale to by ona musela chtít zůstat na baráku s hypotékou… Což nechce… Chce se odstěhovat blíž k zaměstnání… Cca 22 km..a neni schopná holky do původní skoly skolky dovážet.. Prekerka
A proč tedy nezůstanete v domě s hypotékou vy? A dětem by zůstaly školy a školky. Jako pokud jim chcete rozflákat rodinu, tak jim nechte aspoň tu školu a školku a domov u jednoho. Tohle fakt nepochopím, úplně jim rozvrátit život…
@canaglia teto variantě se nebránim… Jen od ní není žádná podpora.. Nemá jak holky dovážet kdyby byla stridava péče… A abych je vychovaval já… To ona nedopusti…
@Onan píše:
@canaglia teto variantě se nebránim… Jen od ní není žádná podpora.. Nemá jak holky dovážet kdyby byla stridava péče… A abych je vychovaval já… To ona nedopusti…
a kdo z vas ma toho noveho partnera?
@Onan píše:
Koupit matce auto? Podělit se o dopravu v době její péče? Udělat to asymetricky, třeba matka 2 víkendy s pěti všedními dny mezi, pak otec dva všední týdny s víkendem uprostřed? Nebo u matky 3 prodloužené víkendy ze 4 týdnů?
@jkra píše:
a kdo z vas ma toho noveho partnera?
Já našel si prvni… Ona taky ale už je sama
@canaglia nemá řidičák… A nechce moc přistoupit na jakoukoli variantu… Prostě nemá vůbec důvod mi cojoki sprijemnovst.. Spíše naopak… ![]()
@Onan píše:
@canaglia nemá řidičák… A nechce moc přistoupit na jakoukoli variantu… Prostě nemá vůbec důvod mi cojoki sprijemnovst.. Spíše naopak…
No jo no, se nediv. Ale musíte to nějak vyřešit. Co nechat ženu a děti v původním bydlišti a pomoct s hypotékou? Odejít a rozvést a mít nový vztah chceš ty, tak to nejak vyřeš.
Já se přiznám že než se s ex handrkovat ohledně SJM a hypotéky, nechala jsem mu svoji půlku, bez nahrady. A on sám platí hypotéku. Já bych na to neměla a od něj jiné peníze než na děti nechci. Ani na manželku jsem nechtěla. Znám ho, dal by mi to sežrat jinak.
@andelka83 taky by se dalo…ale celou zypoteku neutahnu a k tomu jiné bydleni.. A taky ona má komplikované dojíždění z odpoledni domů… Ale šlo by to nějak.. Jenže musí chtít spolupracovat obe strany… A taky nesměla by toho pak zneužívat.. Tyou davej vic. A plať toto a tamto a tak.. Což moc neverim že by byla v pohodě.. Nefivim se ji že se chce mstít.. Ale neodchazim jen tak.. Odchazim protože už nežijí.. A jsem u ní jen hadr
@Onan píše:
Já našel si prvni… Ona taky ale už je sama
No a divis se? Predstava, ze mi odtahnes deti k naky zensky:). Takze rozvadet se chces Ty,? Tak jdi, nech ji do a s detma.