Střídavá péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
12.3.15 16:39
@SiriusGG píše:
Začni s tím, že je to Vaše holčička. Do začátku to dost pomáhá.

Velmi trefně řečeno. Navíc - ptala ses dcery? V osmi letech už toho docela dost ví sama - a třeba Ti řekne, že by chtěla být víc u táty, a nebude ji to rozrušovat… Pokud s ním má vztahy dobré, není důvod, proč by to nemohlo fungovat, když budete OBA rozumní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
12.3.15 19:54
@Pitova píše:
Dobry den…Jsem moc zoufala a potrebovala bych poradit zda mam šanci uspet u soudu, kdyz se stridavou peci nesouhlasim. Mojí dceři je 8 a bejvalej manžel prave vyrukoval s tim, ze chce dceru do str.pece… jenže moje holcicka je nemocna ma chronickej zanet pankreatu a kazde rozruseni ji muze ublizit a to on asi nevidi…nedokazu si predstavit, ze by mezi nama pendlovala kazdy tyden s taskou. musi mit svoje zazemi a klid. davam mu ji kdy chce i na jak dlouho chce. Pry to dela jen kvuli ni, ale to si nemyslim. Co mam dělat? porad te mi prosím…dekuji

Velmi doporučuju se vykašlat na právní formu, souhlasit s právní formou střídavé péče a dojednat pouze rozsah péče otce, aby to všem vyhovovalo. Střídavá péče může být i taková, že dítě spí vždy u mámy, pouze jednou za 14 dní o víkendu přespí u táty, ale v 10 dnech ze 14 si ho táta ráno v 7:30 vyzvedne a mamince domů předá v 19:30 s udělanými úkoly a napapanou.
Podstatou střídavé péče není úplná rovnost péče, ale zachování stejných práv a povinností rodičů i dítěte. Střídavá péče je naplněním práva dítěte, nikoliv rodiče. Rodiči to naopak zachovává povinnost se o dítě starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:08

Ahoj, chtela bych se zeptat, jestli nekdo nemate podobnou zkusenost nebo nevite, jak to v techto pripadech chodi.. S partnerem jsme se rozesli, mame spolu 18 mesicni dcerku, je uveden v RL. Driv jsem mela moznost nastoupit brigadne do prace a jelikoz splacime nejake dluhy a kazda kačka je dobra, tak jsem to vzala. Moje mamka si mohla praci domluvit jak se ji hodilo a tak jsme se domluvily, ze nam bude par dni v tydnu hlidat. Vse bylo v pohode, nakonec ale mamka hlidat prestala a jelikoz partner prisel na 3 mesice o praci (komplikovane, sef mel nejake problemy, nebudu rozebirat, bylo by to na dlouho), tak jsme se domluvili, ze nez aby shanel na ty 3 mesice nejakou praci, tak zustane na 4 dny s malou doma a ja budu ty 4 dny chodit do prace. Ted jsme se rozesli a pritel chce žádat o střídavou péči, týden a týden. Já s tím nesohlasím, protože si myslím, že taková střídavá péče je navíc pro tak malé dítě dloho. Malá je sice zvyklá s ním být, když s ní byl měsíc doma, tak to bylo docela ok, ale podle mě dítě pak nemá pořádný domov, pořádné zázemí atd. Chtěla bych dát malou na 2 dny v týdnu do jesliček, abych mohla ty 2 dny chcodit do práce a něco vydělat, o čem jsme s partnerem mluvili už dost dopředu a tak by ty jesličkyměla přerušované a nehledě na to, že to samé by bylo později i se školkou, školou atd. Partner je nyní bez práce, bydlí teď u rodiču v Ostravě, takže malá by pendlovala 120km tam a zpět. Myslíte, že má nějakou šanci na střídavou péči? Já mu vídat malou zakazovat nechci, chtěla bych, aby byla malá v mojí péči, ale aby si ji mohl brát každý druhý víkend s tím, že ted když by do jeslí chodila jen PO a UT, tak třeba by si ji mohl brat uz ve čtvrtek at je s ni tedy dyl, kdyz chce. Ale s tím, že jakmile začne chodit normalne na celý týden do školky, tak by se to muselo zase nejak resit, aby malá nechodila do jedné školky tady a do jedné o Ostrave nebo aby nezameskavala. Dekuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:10

Omlouvam se za chyby, psala jsem ve spechu, tak mi to tam nejak ulitlo, jak vidim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.4.15 14:22

@Emanuela09 šanci má - jednou je to otec, takže má právo se podílet stejně, jak Ty. Jak by Tobě bylo, kdybys malou viděla 1× za 14 dní na víkend? Jinak zda to soud schválí či ne, to Ti nikdo neřekne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:36

@martina.se Ano já vím, příjemné by mi to také nebylo, ale to opravdu tak funguje, že dítě chodí do dvou školek, do dvou škol? To přece ne, tak jak se to tedy řeší? Když bydlí rodiče ve stejném městě, tak bych to ještě pochopila, ale když je to 120km od sebe, tak jak se v těchto případech postupuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.4.15 14:38
@Emanuela09 píše:
@martina.se Ano já vím, příjemné by mi to také nebylo, ale to opravdu tak funguje, že dítě chodí do dvou školek, do dvou škol? To přece ne, tak jak se to tedy řeší? Když bydlí rodiče ve stejném městě, tak bych to ještě pochopila, ale když je to 120km od sebe, tak jak se v těchto případech postupuje?

v čr je možné vše - nedávno bylo v tv, že u táty dítě chodí do školky, u mámy do školy.. a soud než rozhodne, tak to tak funguje. Jinak 2 školky nejsou problém. U škol je to horší. Můžou být, ale dítě v tom bude mít hrozný chaos - každá škola má jiné osnovy atd.. ta vzdálenost není problém, lidi střídají péči i na delší vzdálenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102693
28.4.15 14:41

@Emanuela09 Tak snad to, že teď bydlí 120 km daleko neznamená, že tam bude bydlet vždycky… já osobně bych se snažila prosazovat to, že nemám problém se střídavou péčí, za předpokladu toho, že dítě bude mít jednu školku a jednu školu, tedy pokud ať si otec najde bydlení poblíž. A jinak, jak se postupuje, těžko říct, odhadovat rozhodnutí soudu, to si můžeš rovnou vsadit sportku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:42

@martina.se Tak to je síla… to by mě teda nenapadlo. Chci hlavně dobro pro dceru, vím, že nejlepší by bylo, aby měla rodiče pohromadě, ale bohužel to nejde :( sama jsem jako malá žila v nefunkční rodině, jen proto, ať jsme celá rodina pohromadě, ale bylo to to nejhorší co mohli naši udělat..vím o čem mluvím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.4.15 14:47
@Emanuela09 píše:
@martina.se Tak to je síla… to by mě teda nenapadlo. Chci hlavně dobro pro dceru, vím, že nejlepší by bylo, aby měla rodiče pohromadě, ale bohužel to nejde :( sama jsem jako malá žila v nefunkční rodině, jen proto, ať jsme celá rodina pohromadě, ale bylo to to nejhorší co mohli naši udělat..vím o čem mluvím..

jasný, za každou cenu to držet nelze. Zkus se domluvit s chlapem, ať bydlí poblíž. Pak není nic problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:48

@j.a.n.i1 Jak ho znám, tak ten se na bydlení někde poblíž nebo vůbec na samostatné bydlení nikdy nezmůže..maximálně tak na ubytovně, protože na tu mu přispěje sociálka a tam snad malá 14 dní v měsíci bydlet nebude, ne? To by snad soud nedovolil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 14:52

Já teda říkám, jsem z rozvedené rodiny, která se snažila držet pohromadě za každou cenu, ale bylo to ještě horší. Ale nedovedu si představit, že bych byla týden u mámy a týden u táty. Přijde mi, že dítě pak nemá žádný opravdový domov, má jen 2 „přechodné stanice“ kde se po týdnu střídá..že nemá žádné opravdové zázemí. Nevím, možná o vidím jinak, ale připadá mi to tak. :((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
28.4.15 14:57
@martina.se píše:
@Emanuela09 šanci má - jednou je to otec, takže má právo se podílet stejně, jak Ty. Jak by Tobě bylo, kdybys malou viděla 1× za 14 dní na víkend? Jinak zda to soud schválí či ne, to Ti nikdo neřekne. :think:

Souhlasím naprosto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
28.4.15 15:06
@j.a.n.i1 píše:
@Emanuela09 Tak snad to, že teď bydlí 120 km daleko neznamená, že tam bude bydlet vždycky… já osobně bych se snažila prosazovat to, že nemám problém se střídavou péčí, za předpokladu toho, že dítě bude mít jednu školku a jednu školu, tedy pokud ať si otec najde bydlení poblíž. A jinak, jak se postupuje, těžko říct, odhadovat rozhodnutí soudu, to si můžeš rovnou vsadit sportku…

Udělala bych to samé. Psychicky se na to připrav. Jako střídat školy, to je věc, které bych se snažila zabránit za každou cenu - ale jinak bych se snažila mu maximálně vyjít vstříc. (Klidně mu to i řekni: hele, budu vstřícná, ale musíš mi slíbit, že to s těma školama prostě nenastane.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.4.15 15:13

@Slečna Ferka Já mu chci vyjít vstříc, nechci mu zabraňovat se s malou vídat. Jen mi to připadá u 18měsíčního dítětě moc, aby mě týden neviděla. Sice beze mě vydrží, když jsem v práci, ale taky to není ono. Za dobu co je partner pryč, tak málá neřekla ještě ani jednou táta. Ale je pravda, že co rozhodne soud, to je jako sázka do loterie, takže to nechám na těch vyšších, co my tady zmůžem.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna