Střídavá péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.11.14 13:58
@martina.se píše:
to je realita… však dítko nemusí být přilepené jen na mámě :think: pokud není kojené, tak to zvládne. On je to problém spíš pro nás, jakožto pro mámy, máme pocit, že bez nás to nejde..

je mne z toho do breku, snazim se ale asi to nedam… myslim ze uz je mezi nama takovy eror ktery se jen zvetsuje

• Citovat
  • Upravit
72725
21.11.14 14:00
@Anonymní píše:
je mne z toho do breku, snazim se ale asi to nedam… myslim ze uz je mezi nama takovy eror ktery se jen zvetsuje

dáš.. uvidíš, že si na to aji zvykneš :hug: když můj ex měl kluka poprvé týden v kuse, tak jsem šílela a nakonec jsem zjistila, jak je to fajn, mám čas pro sebe :dance: jde fakt jen o zvyk. Teď bych to brala hned, ale kluk už chodí do školy, takže je u mě, k tátovi jezdí sem tam na víkend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
21.11.14 14:07

@martina.se Tak já bych řekla, že dvouleté to zvládne i kdyby kojené bylo, znám to starším, když byl někde s tatínkem, tak po mlíku ani nevzdechl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.14 14:08

@martina.se kdyz ja se o ni tak bojim :oops: kolik bylo synovi kdyz jste sli od sebe? a jaky ma na to pohled ted kdyz uz je vetsi? nevycetl ti to nekdy?

• Citovat
  • Upravit
72725
21.11.14 14:09
@j.a.n.i1 píše:
@martina.se Tak já bych řekla, že dvouleté to zvládne i kdyby kojené bylo, znám to starším, když byl někde s tatínkem, tak po mlíku ani nevzdechl.

já nevím, dvouleté už jsem nekojila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.11.14 14:10
@Anonymní píše:
@martina.se kdyz ja se o ni tak bojim :oops: kolik bylo synovi kdyz jste sli od sebe? a jaky ma na to pohled ted kdyz uz je vetsi? nevycetl ti to nekdy?

to je normální. Můj ex jel dost v alkoholu, já visela týden na telefonu a klepala jsem se strachy.. poprvé ho měl, když mu byly 3 roky. Ovšem vtipné je, že to té doby ho nikdy ani nehlídal, neuměl ho vykoupat, neuměl vařit, fakt nic.. :think: a zvládl to.. teď jediné, co nedovolím, aby ho vzal do zahraničí - nikdy tam nebyl, nedomluví se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
21.11.14 14:13
@Anonymní píše:
Jedná se ale o dítě kdy je matka předpokládám na 3nebo4lete variantě příspěvku doma a stará se o dítě, píše, že otec v týdnu pracuje… Takže jak to pak je? Otec a matka se po týdnu střídají doma? Chtěla bych vidět jak matka sežene práci jen na ob týden, a nebo zruší příspěvek a půjde na plný do práce a ten co bude pracovat ten rodič dá ve svém týdnu dítě do jeslí? Nebo jak, nechápu…

Ale nikde není řečeno, že střídavá péče musí být jen týde x týden… klidně to může být Po - Čt, Pá - Ne dokud dítko nechodí do školy a matka nepracuje a pak se to zase může změnit na něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
21.11.14 14:30
@Anonymní píše:
@patlamatlaxy na socialce jsem se byla vyptavat tak pred 2 mesici a rikali ze kdyz je dcera takhle malicka ze by to asi neslo, ale furt je tam to asi a navic se to stale meni tak jsem se chtela zeptat estli nekdo nevi neco noveho…
co takhle se na to podívat z jiného úhlu: jaký dopad má výchova jednoho rodiče a jaké výchova oběma rodiči - to jsi napsala dobre, nad tim premyslim mocmocmoc. vim ze kdyby tu nebyla dcera uz by jsme spolu nebyli, ale zas na druhou stranu jak moc je dobre/zle pro dite vyristat v prostredi neustale stresu???
a ocenit snahu - proc, to je snad normalni, on detatko take moc chtel. rozhodne ho nechci o dceru pripravit, jen se mne nelibi ta stridava pece vzhledem k tomu stridani prostredi :,(

je dokázáno, že střídavka je daleko lepší pro dítě než výchova jednoho rodiče, dva rodiče zkrátka musí být a hodně dětí uvedlo, že jim nějaké cestování nevadí, manžel si může zajistit v práci určité výjimky, soused to tak má, i když má střídavku jen na 5 dní

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.14 14:31
@patlamatlaxy píše:
je dokázáno, že střídavka je daleko lepší pro dítě než výchova jednoho rodiče, dva rodiče zkrátka musí být a hodně dětí uvedlo, že jim nějaké cestování nevadí, manžel si může zajistit v práci určité výjimky, soused to tak má, i když má střídavku jen na 5 dní

dekuji, todle mne moc zajima. nakonec fakt mozna lepsi stridavka, nez ziti ve stresovem prostredi :hug:

• Citovat
  • Upravit
patlamatlaxy
21.11.14 14:33

Mimochodem, mít tak každých 14 dní čas jen na sebe, ó, to by bylo něco!

• Citovat
  • Upravit
32914
21.11.14 14:57
@Anonymní píše:
dekuji, todle mne moc zajima. nakonec fakt mozna lepsi stridavka, nez ziti ve stresovem prostredi :hug:

já mám teda děti s ex ve společné péči, ale jen proto že na střídavku byly moc malé a nedal se vymyslet nějaký systém střídání, kromě po-pá já, víkendy ex, protože mladší měl 2 roky a byla jsem na RD. Tak jsme od nějakého vymýšlení frekvence ustoupili. Zatím spolu bydlíme, ale až se rozestěhujem bude to asi podobné jako dosud po-pá já, odpoledne podle možností s tatínkem, víkendy nastřídačku (víkendy praktikujeme už teď).Možná až budou větší tak když budou chtít děti, tak uděláme týden - týden. Zatím budeme kopírovat tradiční model, možná s prodlouženými víkendy. Rodiče jsme oba, postarat se umíme oba, děti na nás obou lpí, takže chceme co nejvíc zachovat běžný model, i když spolu nebudeme bydlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
21.11.14 15:04

@martina.se Já si nemyslím, že by ročnímu dítěti prospělo, kdyby šla matka pracovat a celé dny trávilo s chůvou nebo v jeslích jenom proto, aby mohla být střídavá péče. Nejsem přesvědčená o vhodnosti střídavé péče pro dítě, ač si myslím, že trávit co nejvíce času s oběma rodiči je pro dítě prospěšné. Pro takhle malé dítě bych si spíš myslela, že otec si ho bude brát i několik dnů v týdnu na odpoledne po práci a třeba na celý den o víkendu nebo i víkend. Ale střídavá péče pro dítě do 3 let mi přijde jako nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
21.11.14 15:11
@Anonymní píše:
Ozivuji diskuzi - jake jsou ted nove informace o stridave peci. chci se rozvest s manzelem, dceri je 17m.

Dle Úmluvy o právech dítěte, Listiny základních práv a svobod (součást ústavního pořádku ČR), zákonů a judikatury (například nálezy ústavního soudu) má dítě právo na péči obou rodičů. Tato péče obou rodičů je v zákoně jako střídavá péče, nebo společná péče. Pro společnou péči je ze zákona vyžadován souhlas obou rodičů.
Podle posledních nálezů ústavního soudu by mělo být zachování péče obou rodičů prioritním hlediskem. Jakékoliv jiné úspořádání musí být zdůvodněno, tj. musí existovat důvody svědčící pro to, že péče obou rodičů je pro dítě nevhodná. Nesouhlas jednoho z rodičů, jestliže je vybudován na nepodstatných, nebo sobeckých důvodem by neměl být důvodem pro zamítnutí péče obou rodičů.
Je nesmysl se domnívat, že střídavá péče bude nařizována plošně. Domnívám se, že její procento bude vzrůstat.
Psychologické výzkumy již nezvratně dokázaly, že péče obou rodičů a co nejčastější kontakt dětí s oběma rodiči(jestliže tito rodiče nejsou nijak závadní, alkoholici, feťáci a podobně) je pro zdravý dětský vývoj klíčová.
Je i důležité aby dítě mohlo prožívat s každým rodičem každodenní život, nejen prožívat výlety a speciální příležitosti. Mít dobrý vztah se svým rodiči a celou širší rodinou je i součástí totožnosti dítěte a tyto pokrevní svazky a s nimi spojené sociální vazby musí stát dle Úmluvy o právech dítěte a judikatury ESLP chránit a umožnit jejich rozvíjení.
Z biologického hlediska je v genech vepsán pokyn k ochraně vlastního genofondu a tato ochrana má vyšší prioritu než zachování biologického druhu. Mezi zvířaty není vyjímkou situace, kdy porazí-li samec nadřazeného samce, přebírá samice a první co udělá, je že zabije všechny mláďata a pořídí si vlastní (jak jsem psala ochrana a šíření vlastního genofondu má vyšší prioritu, než přežití druhu jako celku).
Dle mého názoru nikdo nemůže milovat děti více, než jejich rodiče. Ano náhradní rodiče děti určitě také milují, ale je to jiná láska. A například náhrada za končetinu může být sebedokonalejší, ale není to vlastní končetina. Chybí biologická vazba, vždy to bude něco cizího i když se s tím člověk může do určité míry sžít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
21.11.14 15:37

Hele tazatelko, podle mě musíš popracovat hlavně na sobě. Říct si, že CHCEŠ, aby se Tvoje dítě cítilo dobře, a to buď u Tebe, nebo ve střídavce. Dát muži důvěru, přestat mu chtít dělat naschvály atd. To je základ.

A pak už se vše domluví. Ano, asi bys chtěla, aby dítě bylo s Tebou, když jsi na rodičovské - ale pokud by to dopadlo na střídavku, tak holt dej muži důvěru, že tu péči zajistí dobře. Já taky dítě od dvou let dávala do školky (teda na dva dny, ale princip tu byl), a nemyslím si, že by strádalo… Když to bude dobrá školka, milující babička apod., není důvod, aby dítě strádalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
21.11.14 19:33
@martina.se píše:
dětský pokojík mít nemusí, dítě musí mít kde spát, kde dát hračky atd. Jinak práce po a pa taky není rozhodující, pokud zajistí péči o dítě. Ale v čr se dává střídavka vesměs až kolem 3.roku. I když existují výjimky :think: šanci určitě má.Příspěvek upraven 21.11.14 v 13:38

JAKO ze male dite bude celou dobu s nekym jinym? to uz je ujete ne.
co z tehle generace deti vyroste…chudaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna