Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@andelka83 píše:
@anickadomnik musí to být těžké..a fakt nechápu ty výkřiky do tmy..„vyhrožování“ že ho chtějí do péče, a na druhou stranu ho nemají ani tak jak je původně určeno. Přijde mi to na hlavu, jen manipulace. Jak malé děcka.
je to jen manipulace, snaha toho druhého zastrašit, nic víc, já mám syna už velkého, po rozvodu 8 let takže ty doby kdy jsem z toho měla nervy už jsou dávno pryč, už jsem pochopila jaká je realita, ale chápu že čerstvě rozvádějící se maminu to vyplaší
@anickadomnik píše:
a z čeho bude živit to dítě po dobu kdy bude u něj? myslím že z platu 10,000 to nezvládne
A matka to zvládnout má? U žen je přece větší pravděpodobnost nižžích mezd… Když už jsme u těch deseti tisíc, neznám chlapa, který by tak málo vydělal ![]()
@zoidberg píše:
A matka to zvládnout má? U žen je přece větší pravděpodobnost nižžích mezd… Když už jsme u těch deseti tisíc, neznám chlapa, který by tak málo vydělal
to byla jen narážka na to že chlap po rozvodu nemusí tolik vydělávat, jak to dělají rozvedené matky dnes netuším, já když jsem byla rozvedená a sama tak jsem měla dvě práce
@anickadomnik chápu. Zvlášť po výrocích ÚS..spousta chlapů to teď používá přesně takto, jako manipulativní vydírací prostředek.
Já ačkoli se snažím vidět to dobré a prospěšné pro děti i u nás, snažím se (jako odjakživa) podporovat péči otce o děti, tak bohužel vnímám i tohle, že jde hodně o uražené ego, o princip rovnosti, který dřív nebyl a najednou je. Kdyby se stejně staral i předtím, neřeknu ani slovo. Ale vidím že to je hodně o tom „rozvádím se, všichni ví jaký jsem, že to s emnou manželka nevydržela..ALE nejsem tak hrozný, protože děti nebudou v péči ženy, ale moje role otce bude stále jasná, nikdo mi ji nesebere, to už bych vypadal jako totální neschopa“.
@anickadomnik píše:
to byla jen narážka na to že chlap po rozvodu nemusí tolik vydělávat, jak to dělají rozvedené matky dnes netuším, já když jsem byla rozvedená a sama tak jsem měla dvě práce
No takže ta péče asi taky nebyla stoprocentní, že?
Ale do toho já nevidím a ani nechci. Jen dnes je spousta možností, ne všichni otcové jsou bagristi, kteří od jara do podzimu dělají 13 hodin denně. A pokud otec má mnohem kratší nebo pružnější pracovní dobu než matka a přitom vydělá, proč by se nemohl starat?
@zoidberg píše:
No takže ta péče asi taky nebyla stoprocentní, že?
Ale do toho já nevidím a ani nechci. Jen dnes je spousta možností, ne všichni otcové jsou bagristi, kteří od jara do podzimu dělají 13 hodin denně. A pokud otec má mnohem kratší nebo pružnější pracovní dobu než matka a přitom vydělá, proč by se nemohl starat?
nebyla, ale nebyla ani před rozvodem, už jsem to psala i před rozvodem jsem byla zaměstnaná a platila hlídací babičku, v tomhle ohledu se po rozvodu nic nezměnilo, jen jsem ještě nezažila chlapa který by po rozvodu opustil velmi dobře placené místo jen proto že by si řekl že už tolik peněz nepotřebuje když neživí manželku.
![]()
@anickadomnik píše:
nebyla, ale nebyla ani před rozvodem, už jsem to psala i před rozvodem jsem byla zaměstnaná a platila hlídací babičku, v tomhle ohledu se po rozvodu nic nezměnilo, jen jsem ještě nezažila chlapa který by po rozvodu opustil velmi dobře placené místo jen proto že by si řekl že už tolik peněz nepotřebuje když neživí manželku.![]()
![]()
No nemusí to místo opustit… Pokud vydělává velké peníze, může se rozhodnout: buď nemít děti a nemít peníze(protože ho ex oholí na alimentech), nebo mít děti a nemít peníze(protože zkrátí pracovní dobu) ![]()
@zoidberg píše:
No nemusí to místo opustit… Pokud vydělává velké peníze, může se rozhodnout: buď nemít děti a nemít peníze(protože ho ex oholí na alimentech), nebo mít děti a nemít peníze(protože zkrátí pracovní dobu)
Ale no tak
Ty máš děti ve střídavé péči? Nebo v péči 1×14 dní? Nebo jsi jenom takový pivní filosof/teoretik? ![]()
@Takyjedna píše:
Ale no tak![]()
![]()
Ty máš děti ve střídavé péči? Nebo v péči 1×14 dní? Nebo jsi jenom takový pivní filosof/teoretik?
Zatím ta třetí varianta, ale brzy budu ta první
tu druhou si radši ani nepřipouštím ![]()
@zoidberg píše:
No ale matka přece po rozvodu musí také do práce a vydělávat spoustu peněz, už ji nikdo živit nebude, takže jsou na tom oba rodiče stejně. Startovní pozici mají totožnou, navíc otec už nemusí vykonávat tak náročnou práci, protože nemusí živit náročnou manželku
ale tak pokud je dítě malé, tak na něj matka obvykle pobírá rodičák, pokud tedy o něj pečuje. a když je dítě starší, tak česká realita je ta, že většina žen tak jako tak chodí do práce, takže to pro ni není žádná novinka, že jo
většinou je to spíš o ochotě přizpůsobit si práci péči o dítě a nemůžu si pomoct, ale ve svém okolí to přizpůsobení se vidím spíš u žen než u mužů.
Malé dítě do cca 6-10 let potřebuje stálé prostředí, jeden domov. Takže já doufám, že manžel by v případě rozvodu střídavku nepožadoval, jsem přesvědčená, že to pro děti není nic dobrého
Když jsme na tohle téma narazili, tak se mnou souhlasil, má hodně náročnou práci, oppouštět jí nehodlá ani v případě rozvodu, protože je to velká část jeho života, důležitá seberealizace a při té na děti v týdnu vážně nemá čas dřív jako v půl 7 večer cca hodinu než jdou spát
Vyzvedávání ze školky/školy neexistuje, to je na mě.
Pro starší děti už bych nechala volbu na nich, kdyby to takhle chtěli, tak byh povolila…Ale za dobré to nepovažuju ani u nich.
Chlap, s kterým by nebyla domluva a chtěl se soudit o střídavku, je moje noční můra
Já bych byla klidně pro péči společnou, ať si děti bere třeba nekolikrát do týdne a o víkendy střídání, ale jinak jeden domov.
@zoidberg píše:
Zatím ta třetí varianta, ale brzy budu ta prvnítu druhou si radši ani nepřipouštím
Jen takova vecna, chapu, ze tu vehementne branis a hajis prava otcu, ale zajimala by me jedna vec, zkusil ses (nebo to udelas az prijde na vec) vubec zeptat svych deti, jak by to chtely? Co jim by vyhovovalo? Nez stuj co stuj trvat na stridavce? Chapes, ze tu nejde na prvnim miste o tebe? Ja jen jestli bys byl schopen respektovat to, ze ti dite rekne „mne by se to nelibilo, chci zustat doma s mamou“… nebo bys je nutil, protoze si proste zvykne?
Ptam se, protoze kuprikladu nasi meli mit stridavku, doma se me ovsem zeptali a ja jsem to tak nechtela a zustala jsem doma s mamou…
Ještě jeden příspvek k tomu, proč se teď tlačí střídavka. Je to nadsazené a přitažené za vlasy, ale když tu čtu ty příběhy matek, jak hrozní jsou ti otcové dětí (jakkoli jsem si jistá, že je tak prožívají, a často to tak i je), tak se musím smát, protože to fakt - bohužel - sedí.
http://www.kdejsitato.cz/…ro-zeny.html
http://petrcihlar.blog.idnes.cz/…-rychle.html
Nechci se stavět na žádnou stranu, a myslím, že střídavka nekomunikujících a nespolupracujících rodičů je pro dítě trest: ale na druhou stranu, ti tátové u nás to mají fakt strašně strašně zlý. Není tu ani „rovnoprávnost“, která je na západě (a hlavně severu), ani machismus, který straní tátům na jihu a hlavně východě (a kterej je v extrémní formě ještě horší).
@zoidberg Asi jsem úplně tupá, ale nějak mi nedošlo, že jsi chlap.
No asi patříš mezi vyjímky. Zajistils rodinu, byl ve tři doma, psal úkoly, semtam něco na sřídačku s maželkou uklohnil a večer četl pohádky. O návštěvách lékaře s dětmi a o vymýšlení programu na každé odpoledne ani nemluvím.
Já mám bezva manžela, dětem se věnuje co může a mají moc hezký vztah.Ale je opravdu hodně v práci. Taky vyřizuje veškeré úřady a stará se o barák. A myslím, že střídavá péče, by ho nikdy nenapadla. Třeba proto, že má děti opravdu rád.
Já si dokážu/doufám, že nikdy nebudu řešit/představit péči společnou. Bydlení dětí na jednom místě a neomezený styk/po dohodě/ s druhým rodičem.
To fakt myslíte vážně s tím, že soudci dneska preferují střídavou péči
? Nějak moc jsem se o to tedy nezajímala, ale tohle téma mě teď docela zvedlo ze židle. Děti mám už školou povinné a kdybych se nedej bože někdy rozvedla, tak by fakt děti byly týden u mě a týden u manžela? To si dost dobře nedovedu představit, protože já, na rozdíl od manžela děti naženu k učení, naženu k uklizení pokojíčku, vyženu od počítače ven - prostě se mnou mají nějaký režim. S manželem žádný. Takže kdyby byly týden u něj, tak by to byla pohodička, ve škole průšvihy a klídeček u počítače, zatímco u mě bych je cepovala, aby ve škole opravily to, co za předchozí týden zkazily, aby počítač nechaly oddechnout a šly ven, aby uklidily ten neskutečný chlív v pokoji… Brzy bych pro ně byla nesnesitelná matka, ke které by se neradi vracely, přitom bych to dělala z lásky a proto, aby z nich něco bylo. Navíc, já na ně na rozdíl od manžela mám čas a nervy. Věnuji se jim, když je potřeba, vysvětluji, učím je. Jsem s nimi v nemocích, jezdím po pohotovostech při úrazech. Manžel ani neví, kde máme pediatra (od té doby co se lékařka přestěhovala jinam, tak prostě neví), neví, kam zajet do nemocnice, když se něco stane… A podobně
Kam by tohle vedlo? Mám v okolí více takových otců. A to by z dětí jako vyrostlo co? Buď bych musela vzdát svůj boj o to, aby z nich alespoň jeden z rodičů vychoval slušné lidi, kteří si budou vážit života a svých věcí a nechala je růst jako dříví v lese. Nebo bych je dál vychovávala za tu cenu, že jsem prudící matka, která je na rozdíl od táty nenechá žít
![]()
A další věcí je to, že kdyby manžel chtěl střídavku, tak jen z toho důvodu, aby ublížil mě, a ne proto, aby se staral o děti
. To sakra soudy nekoukají na potřeby, ale i povinnosti dětí? To se nebude zohledňovat to, kdo má větší podíl na výchově a péči o děti? Nechápu ![]()
No, to to bude jednou v té naší republice vypadat. Teď se budu modlit, abych se nemusela rozvádět minimálně do chvíle, kdy obě děti nedosáhnout plnoletosti…