Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Elenloth Nj, ale oni mají roční holčičku, takže by to bylo nereálné…
@superandrysek @zoidberg my jsme měli s manželem dohodu, že chceme děti do společné péče. OSPOD navrhnul děti do péče matky (4 a 2 roky, s mladším jsem na RD). Soudkyně schválila dohodu a děti máme ve společné. A vzhledem k tomu že fakticky jsem většinu času s dětmi já a většinou já kupuju věci pro ně, tak máme i alimenty. Nebyl v tom vůbec problém. Já se starám z 80%, otec má 4× vyšší příjem než já.
U dětí do 3let se dává střídavka velmi zřídka.
A nález ústavního soudu, že nemusí mít rodiče stejné bydliště (blízké), podle mě to je odkaz na to, že některé matky se schválně odstěhují stovky kilometrů daleko, aby se zbavily ex. Já jsem pro střední cestu, žádné výkyvy a extrémy. Na střídavku musí být podmínky. A záleží jen na tom, kde hapruje to, že podmínky rodiče udělat nechtějí.
@zoidberg Nejsem militantní matka. Mám dokonce ráda muže, ale opravdu muže. Muže, pro které je práce důležitá a baví je. V mém okolí takoví jsou. Chodí domů pozdě večer, ale postarají se o rodinu. Pokud tanto typ muže chce děti do péče, tak to beru opravdu jen jako naschvál. Mít doma děti, které večer před spaním políbím, nemusím mít doma.
Druhý typ, který už před rozchodem, doma pere, vaří, uklízí a stará se o děti bych já nechtěla. To musí mít časově nenáročnou práci, tudíž špatně placenou.Asi ho ani nijak nenaplňuje. Někomu to může vyhovovat, ale já bych ho nechtěla.
A pokud jde o mě, pokud by někdy v budoucnu můj mažel chtěl střídavou péči/a to hodně pochybuju/,klidně mu ji dopřeju. Sobecky si říkám, ať jsme na tom oba stejně.
Jen chudáci děti.
@VitHan píše:
Druhý typ, který už před rozchodem, doma pere, vaří, uklízí a stará se o děti bych já nechtěla. To musí mít časově nenáročnou práci, tudíž špatně placenou.Asi ho ani nijak nenaplňuje. Někomu to může vyhovovat, ale já bych ho nechtěla.
Tohle je nesmysl. I dobře vydělávající muž se může starat o domácnost.
@anickadomnik píše:
no já když jsem se rozváděla tak se synem 50% času trávila babička a 50% času já, takže bysme ho ve střídavý péči asi musely mít my dvě![]()
![]()
my to samý, první 3 roky jsme se staraly já a babička, otec velmi svátečně, měl jiné priority. Po rozchodu se najednou starat začal..neříkám že jsme nebyla naštvaná, zklamaná, rozladěná, že to nešlo anajednou s nožem na krku to jde. Ale byla bych proti sobě i dětem, kdybych ho nenechala. Bohužel stále si všechno představuje jak Hurvínek válku, není moc schopný si uvědomit realitu..a velmi velmi prosazuje střídavku, on který nebyl schopný se sám o malé dítě postarat ani 10minut, najednou tvrdí jak otcové dokážou všechno. Nakonec i kvůli věku dětí máme společnou. Ale počítám s tím, že časem bude požadovat střídavou, už jen z principu.
@Jaji77 Neznám a nedokážu si to představit. Do večera v práci a pak…
Asi neznám zaměstnání, kde za pár hodin platí několik desítek tisíc. Ale věřím, že taková jsou.
@SiriusGG píše:
Ti je přeci nesmysl. Jestliže mamka byla na rodičovské dovolené, tak je jasné že by tohle vyhrála. Těžko může chlap, který živý rodinu, věnovat stejně času a péče dítěti jako žena na rodičovské.
Však proto se chlap po rozvodu bere nadále jen jako peněženka, nejlépe bez možnosti vychovávat.
A jak je to se stridavou péčí v případě, že otec dítěte odešel už během těhotenství? Je mi jasný, že novorozence mu nikdo nesveri, ale to pak ve 3 letech najednou bude stridava péče, když bylo dítě doteď zvyklé více na matku?
@Elenloth píše:
Já nechápu jednu věc - pokud teda otec nemá na dítě čas z důvodu práce, OK. Proč ale potom nutně usiluje o střídavku nebo svoji péči. To jako po rozvodu ten čas mít bude? Tak proč to nešlo před rozvodem? Pokud byl v manželství víkendový otec, protože živil rodinu, tak proč to nemůže takto fungovat po rozvodu?
No ale matka přece po rozvodu musí také do práce a vydělávat spoustu peněz, už ji nikdo živit nebude, takže jsou na tom oba rodiče stejně. Startovní pozici mají totožnou, navíc otec už nemusí vykonávat tak náročnou práci, protože nemusí živit náročnou manželku ![]()
@andelka83 píše:
my to samý, první 3 roky jsme se staraly já a babička, otec velmi svátečně, měl jiné priority. Po rozchodu se najednou starat začal..neříkám že jsme nebyla naštvaná, zklamaná, rozladěná, že to nešlo anajednou s nožem na krku to jde. Ale byla bych proti sobě i dětem, kdybych ho nenechala. Bohužel stále si všechno představuje jak Hurvínek válku, není moc schopný si uvědomit realitu..a velmi velmi prosazuje střídavku, on který nebyl schopný se sám o malé dítě postarat ani 10minut, najednou tvrdí jak otcové dokážou všechno. Nakonec i kvůli věku dětí máme společnou. Ale počítám s tím, že časem bude požadovat střídavou, už jen z principu.
já se rozváděla když byli synovi dva roky, ještě před rozvodem jsem začala chodit do práce, manžel nefungoval, syn byl tedy buď se mnou, když jsem nebyla v práci nebo s hlídací babičkou když jsem v práci byla, po rozvodu to bylo v podstatě pořád stejné jen papírově se změnilo to že syna jsem dostala do péče já, až než si otec našel novou přítelkyni, která si postavila hlavu že syna chce, od té doby se celkem „starají“, sice neustále prudí že jim bráním ve styku, že chtějí syna do své péče apod. ale to jsou jen řeči, protože když navrhnu rozšíření péče, nebo nabízím víkendy nad rámec stanoveného styku tak je nechtějí a dokonce ani nevyužívají všechny termíny které mají soudně určené. Ale my rozhodně nejsme modelová rodina, u nás nefunguje nic tak jak by mělo a neustále kolísáme mezi rozšířením styku a zákazem styku s otcem, je to těžké.
@VitHan píše:
Asi neznám zaměstnání, kde za pár hodin platí několik desítek tisíc. Ale věřím, že taková jsou.
A nebo to jsou třeba směnaři. Apropo, myslíš, že pokud chlap žije sám, tak nejí a nechodí v čistém oblečení, když není v mamahotelu?
@Tamtama u rozsudku je psané že je dobré mít zvykací dobu. Prostě pokud od narození vídal otec dítě třeba kratší dobu častěji (záleží na možnostech a chtění, na domluvě, co já vím, 2× týdně 2h? zpočátku v přítomnosti matky, později může chodit s kočárkem), později třeba zkusit den, dva, víkend..a pak pokud bude jeden z rodičů to pokládat za nutné a dobré, může podat návrh na změnu. Nejde dát střídavku jen tak nablind.
@VitHan píše:
Proč by měl vydělávat několik desítek tisíc? U střídavky mu nějak zvlášť vysoké alimenty nehrozí, navíc už nemusí živit manželku, může si najít práci s normální pracovní dobou. Ano i tohle děláme ![]()
@anickadomnik musí to být těžké..a fakt nechápu ty výkřiky do tmy..„vyhrožování“ že ho chtějí do péče, a na druhou stranu ho nemají ani tak jak je původně určeno. Přijde mi to na hlavu, jen manipulace. Jak malé děcka. ![]()
@zoidberg píše:
Proč by měl vydělávat několik desítek tisíc? U střídavky mu nějak zvlášť vysoké alimenty nehrozí, navíc už nemusí živit manželku, může si najít práci s normální pracovní dobou. Ano i tohle děláme
a z čeho bude živit to dítě po dobu kdy bude u něj? myslím že z platu 10,000 to nezvládne