Střídavá péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8151
18.6.14 13:32

@andelka83 no, ale v tomhle smyslu já změnu vidím, když se kouknu okolo sebe tak spousta rodičů již má děti ve střídavé nebo společné péči, nebo jsou děti v péči otce atd. jen k tomu ty lidi došly sami nikdo je netlačil a to je podle mě to podstatné, přijde mi padlý na hlavu to někomu nařizovat, ono celkově když někomu dáš možnost tak na to přistoupí spíš než když mu to přikážeš. Ano rodiče by měli být informovaní o možnostech střídavé péče, stát (OSPOD apod.) by ji měl podporovat, podat rodičům pomocnou ruku nabídnout možnosti psychologů, mediátorů to ano to vše by bylo v zájmu dítěte, ale rozhodně není v zájmu dítěte do tohoto rodiče tlačit násilím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
18.6.14 13:38

@anickadomnik jj, taky si myslím, že kdo se takhle domluví (i když to bývá těžké, my jsme ke společné došli během půl roku a taky to kolikrát nebyly pěkné debaty) tak už to má. Spíš to beru jako jakousi proklamaci toho že dítě je opravdu obou rodičů, že jeden rodič nemá apriori větší právo než druhý, že to že má matka děti v péči neznamená že otec nic. Přijde mi, jako že se prostě jasně a veřejně vyjádřili o tom, že střídavku může nařídit soud i bez chtění rodičů, takže by to měl být tlak na to, aby se radši oni sami domluvili. Ty medializované výroky soudu rozčeřily hladiny, matky už si nemůžou být jisté a tolik si vyskakovat, chlapi se mohou oprávněně „bát“ že dítko prostě budou mít a hotovo. Protože ono má na výchovu obou rodičů právo a jsou to oni kdo se musí domluvit, aby to fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
18.6.14 14:09

Já proti střídavé péči nic nemám, pokud jsou rodiče schopni se dohodnout a oba se mu adekvátně věnovat a vychovávat, pečovat o ně. Syn má ve třídě spolužáka, který je ve střídavé péči rodičů. Je táta ho bere na výlety, stará se, učí se s ním, chodí na třídní schůzky. Prostě se mu fakt věnuje - stejně jako maminka. Oba rodiče bydlí na jednom sídlišti, max. 5 minut pěšky od sebe. Vycházejí spolu dobře a na všem se dohodnou. V takovém případě nemám proti střídavce vůbec nic. Děti si užijí oba rodiče, a oba rodiče mají každý nárok i na svůj soukromý život - týden svého volného času. Což je také plus i pro toho dospělého.

Ale jak jsem již psala - v mém případě by střídavka byla za trest, jak pro děti, tak i pro mě. Já bych byla macecha, manžel by byl super taťka, u kterého se nic nemusí. Případně by děti byly stejně více u tchýně, než u táty… Takže tady by takové „soudní přikázání“ bylo ku prospěchu koho? Absolutně nikoho :zed:. Naše země prostě na takovou změnu není připravená a jednou to bude peklo. Protože já si nedokážu představit, že by můj chlap chodil někam na rodinné terapie nebo něco podobného :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
18.6.14 14:46
@andelka83 píše:
Ty medializované výroky soudu rozčeřily hladiny, matky už si nemůžou být jisté a tolik si vyskakovat, chlapi se mohou oprávněně „bát“ že dítko prostě budou mít a hotovo.

no, ale to, co píšeš, je pravda jenom z poloviny - tam, kde otec matku střídavkou vydírá, aby mu třeba podepsala nevýhodné rozdělení SJM výměnou za to, že jí nechá děti, tak ano, tam se matky budou muset víc bát, že když se mu postaví, tak si otec nechá děti svěřit do péče. a jako jakkoli já děti exovi do péče nabídla, tak naprosto chápu, že tam, kde se otec o děti až tak velmi nezajímal a navíc je klidně používá jako nástroj vydírání, tak že v takových případech matky neskáčou nadšením do stromu, jaký je to fajn, že se tatínek chce taky starat, stejně jako chápu, když se jim nelíbí, že otec si sice vybojuje do své péče, ale ve skutečnosti to i nadále povede jako dosud a o dítě se bude starat třeba macecha nebo tchýně.

na druhou stranu otcové se ničeho bát nemusí, protože postačí, aby si děti od matky nevyzvedávali a na střídavku ztrácí nárok, takže pokud o ni opravdu nestojí a matka ji chce hlavně proto, aby jim ukázala, zač je toho loket, když si dovolili odejít, tak jim ji nikdo nevnutí. prostě oni se starat nechtěj, nemusí, střídavka je jejich právo a oni nepéčí to právo ztratí, nic víc, nic míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
18.6.14 14:54

@sagina je to složitý, neříkám že ne. Doteď to bylo nefér, ale taky si myslím že na tom prodělali ti co se starat chtěli, ale někdo jim to znemožnil (obvykle matka otci). Teď by měli mít více šancí. A myslím si, že i to nevyzvedávání dětí by se dalo řešit jinak, než odejmutím střídavé péče.
Ono nakonec je to vždycky o lidech. Pokud jsou to pitomci, nepomůže nic a odnesou to děti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
18.6.14 15:19
@andelka83 píše:
A myslím si, že i to nevyzvedávání dětí by se dalo řešit jinak, než odejmutím střídavé péče.

no, já vycházím z toho v poslední době probíraného rozsudku - v něm je psáno, že pokud by si rodič bezdůvodně dítě opakovaně nezvedával, může tak ztratit nárok na střídavku, protože takové chování je bezohledné k druhému rodiči a zejména dítěti.

hele, české úřady nejsou schopny pořádně řešit ani situace, kdy matka nedává dítě otcovi podle rozsudku. jak myslíš, že budou efektivní v přesvědčování někoho, kdo pečovat nechce, aby pečoval? zrušit střídavou péči bude v takovém případě to nejjednoduší řešení a ještě jednodušší bude ji vůbec nenařizovat, pokud dotyčný o sobě prohlásí, že o ni nestojí, protože není schopen pečovat třeba z důvodu časově náročného zaměstnání - to v podstatě nebude splněná ani základní podmínka pro střídavku, že jsou oba rodiče stejně schopní se postarat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
19.6.14 16:43

Já si třeba v mém případě taky nedovedu představit střídavku, ex dělá v hospodě jednou za 3 dny čtyřiadvacítku, ve volném čase jezdí s kamarády dělat melouchy.. kdy by se chtěl starat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
20.6.14 00:17

Přiznám se, že jsem četla jen kousek diskuze, ale musím sem něco prostě napsat. Péče o dítě není o tom, jaké mají práva rodiče na dítě, ale jaké má právo dítě na rodiče a na spokojený život. A můžu vám říct, že znám několik lidí, co vyrostli ve střídavce (je pravda, že do ní šli až ve věku 10+) a nikdo z nich by jí nedoporučil. Všichni mi řekli, že se pak necítili doma tam, ani tam. Rodiče měli životy, kterým se věnovali počas bez nich a oni se pak cítili jako vetřelci do nich. Většina z nich se pak tedy snažila dobu strávenou u rodičů nějak zmenšit. Buď šli na školu daleko od nich (aby mohli být na kolejích/intru), nebo začali bydlet u babičky. Jeden radši než aby šel na vysokou (a to to byl premiant), šel pracovat, aby se osamostatnil. Na druhou stranu je fakt, že dítě by se mělo co možná nejvíce vídat s oběma rodiči, takže občas je možná střídavka nejlepší možnost. Ale opravdu nechápu případy, kdy dítě musí pendlovat mezi dvěma školama. Přijde mi to jako týrání dítěte, to bych ho radši viděla jen jednou za čtrnáct dní, než abych svoje dítě nutila do něčeho takového. :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
20.6.14 07:19

@nellv napsala jsi to moc pekne, otazka je to velice slozita. ale vidim to stejne, mit dva domovy, dva pristupy k chovani atd musi byt silene. dite z toho musi mit zmatek v hlave a byt pod stalym stresem - hlavne casovym, kdy zas uplyne tech napr. 14 dnu a bude se stehovat jinam :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
20.6.14 07:35

@nellv určitě je spousta situací, kdy střídavka není vhodná. Mladší dítě ji přijme snáz než starší. Dvě školy jsou fakt na hlavu. A 14dní je podle mě moc dlouhá doba.
Ale, ty dva domovy..vemte si kolik dětí a rodin taky má dva domovy..přes týden ve městě, o víkendech a prázdninách na chatě. A co se týká rozdílného přístupu a výchovy, tak tohle funguje i v nerozvedených rodinách, že péče otce a matky je jiná, že se 100% neshodnou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.14 12:43

Ozivuji diskuzi - jake jsou ted nove informace o stridave peci. chci se rozvest s manzelem, dceri je 17m. bydlime v mem byte a jeho tady rozhodne nechci. on o dceru zatim pri komunikaci zajem jevi a stridavou peci by narozdil ode mne chtel. svuj byt nema, musel by si neco pronajmout - znamena to ze tam musi mit popripade i zarizeny detsky pokojik? chodi todle nekdo kontrolovat? navic chodi od po - pa do prace. jak velkou ma sanci malou dostat na tyden a tyden :|

• Citovat
  • Upravit
2515
21.11.14 12:57
@Anonymní píše:
Ozivuji diskuzi - jake jsou ted nove informace o stridave peci. chci se rozvest s manzelem, dceri je 17m. bydlime v mem byte a jeho tady rozhodne nechci. on o dceru zatim pri komunikaci zajem jevi a stridavou peci by narozdil ode mne chtel. svuj byt nema, musel by si neco pronajmout - znamena to ze tam musi mit popripade i zarizeny detsky pokojik? chodi todle nekdo kontrolovat? navic chodi od po - pa do prace. jak velkou ma sanci malou dostat na tyden a tyden :|

A proč ty nechceš střídavku, je to jeho dítě stejně jako tvoje, má na něj stejně jako ty stejné právo a k ní i stejnou povinnost. :nevim: V jeho bytě by pokojík mít dcera nemusela. Stačí vlastní postel, koutek na hraní. A ty do práce chodit nebudeš? My máme s býv. manželem střídavou péči. týden/týden. Funguje to tak, že nám soud určil čtvrtek - čtvrtek, my jsme si to pak ústně domluvila neděle-neděle. Vzájemně si platíme 1 500 alimenty (takže nula, nula) a fungujeme normálně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
21.11.14 13:12

Ženský si stěžujou, že chlap nejeví o dítě zájem, a když ho jeví, tak je to taky špatně! co takhle se na to podívat z jiného úhlu: jaký dopad má výchova jednoho rodiče a jaké výchova oběma rodiči

měla by jsi ocenit snahu, dítě není tvým majetkem! vše by mělo být ve prospěch dítěte, nikoli rodiče! z neověřeného zdroje jsem se dověděla, že pokud jeden rodič jeví zájem o střídavou péči, soud vždy vyhoví, ale jak píšu, jen z doslechu, může jít jen o fámu, ale stálo by za to zjistit víc, co takhle zajít na sociálku?

• Citovat
  • Upravit
2515
21.11.14 13:25

@patlamatlaxy vnímám to podobně. všude diskuze jak chlap nejeví zájem, a když jeví tak zase kecy o tom, že dítě patří matce. Ale alimenty pak chtějí, i když by táta rád trávil čas s dítětem..namísto toho pak jen platí alíky a je rád, že dítě vidí 1 za 14 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
21.11.14 13:28

Pokjík vlastní mít rozhodně nemusí stačí „vhodné výchovné prostředí“, mně bylo dítě svěřeno do péče i bez pokojíku. Ano vhodnost prostředí by OSPOD měl pošetřit u obou rodičů. Šanci určitě má, dnes je střídavka dost trendy, záleží, jak si za tím bude stát a co proto udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna