Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud je to kombinované studium- většinou docházka pá-so 1× za 14 dní, tak přece můžeš pracovat na plný úvazek. Bydlíš zdarma u rodičů? Pokud ne, můžeš si najít sdílené bydlení v místě školy, v univerzitních městech bývá i lepší nabídka práce… Pokud teď nemáš práci, o kterou nechceš přijít, není důvod studium nezkusit ![]()
@Anonymní píše:
Mám peníze na to, abych si platila VŠ formou kombinovaného studia. Už jsem jednou VŠ studovala, proto by tří leté studium bylo placené (přes 10 tisíc za semestr). Šla jsem na zápis, teď ale váhám, zda opravdu studovat. Mám teď brigádu, kde za měsíc mám pár tisíc. K tomu bych dojížděla vlakem (auto nemám), a občas bych musela v daném městě přespat, protože výuka některé dny začíná v 8h ráno a nic mi na tu dobu nejede. Takže výdaje za dojíždění a přespávání. Ne, že bych daný obor nechtěla studovat, ale nemám si ty peníze, které mám našetřené dál šetřit a najít si pořádnou práci? Jestli teď bude nějaká krize během tří let studia by se peníze rozkutálely. Ani nevím, jestli vůbec dostuduju a pokud ano, jestli bych našla práci v tom oboru. Vím, že jsem se nad tím měla zamyslet dřív. Teď se mi to nějak rozkládá v hlavě. Anonymně kvůli infomacím o penězích.
Tak spíš asi záleží na tom, proč chceš studovat druhou vejšku? Ta první nemá uplatnění na trhu práce (o co jde?)? Nebaví tě ten obor (zvládneš vůbec změnu na úplně jiný obor?)? Nejde studovat dálkově?
Pokud studovat chceš, tak si myslím, že rozhodně teď to bude lepší, než později, s prací na plný úvazek, se závazky, dětmi..
Manžel se přihlásil na VŠ a nakonec to stáhnul, a to máme univerzitu kousek od domu. Já jsem šťastná, že jsem stihla dostudovat co jsem chtěla dřív. Jednu školu jsem dodělávala s nejstarším synem v jeho prvním roce. Byl to dost mazec.
Bohužel to právě není v soboty. Je to co 14 dní ve středy a v pátky přes celý den. První VŠ jsem nedodělala, a bojím se, jestli tohle nebudou vyhozené peníze. Brali tam až do července bez přijímaček a já si říkám : „Na co si to hraju? Kdyby byly přijímačky, určitě bych je neudělala.“ A bydlím sama. Ještě jsem to neřekla ani v práci.
U nás to je pátek odpoledne a sobota celý den. Já dělala dvouleté studium v rámci celoživotního vzdělávání a to byly jen soboty 8-15h, ale to jsem ještě neměla děti, jen manžela. Teď už člověk ten čas vnímá jinak.
Středa a pátek pro normálně pracující je složitý.
Jaký to je obor? Se vzděláním co máš máš problém najít práci?
Tak to máš pořád jen 4 dny v měsíci. Buď můžeš pracovat kdekoli na směny, kdy ti připadne přehodí volno, nebo i v kanceláři často není problém např. neplacené volno, nebo ti rovnou do smlouvy napíšou např. 90% úvazek. V úvodu píšeš, že máš jen brigádu za pár tisíc, to musíš mít přece tak půlku měsíce volno.
Co je to za školu? Že je taková levná… Co vím, tak v Praze to je 30-40 000 za semestr… Brno taky bude podobně…
@listento píše:
Co je to za školu? Že je taková levná… Co vím, tak v Praze to je 30-40 000 za semestr… Brno taky bude podobně…
Základní výše poplateku za překročení standardní délky studia na státní VŠ.
No a proč jsi tu první školu nedodělala? A co je to za obor? Najdeš s ním dobré zaměstnání?
@Sisika9 Aha, takže levný obor? Já právě mám jen zkušenost s technikou, PF UK a VŠE…
Pracuju jako uklízečka každý den, za málo peněz tři hodiny denně. První VŠ jsem nedokončila a bojím se zbytečně utracených peněz, že to opět nedokončím. Je to obor knihovnictví.
Já to mám jako ty, první nedokončená, druhou studuju, ale platim 21tis. za semestr. Což je dost pálka, na to že školu k tomu co dělám, vůbec nepotřebuju. Ale víš co? Třeba jednou potřebovat budu. Mě to baví, ne teda všechno, prvák jsem prosla ne úplně dobře, ale hlavně proto, že vše bylo distančně, já byla otrávená, tak jsem na to dost kašlala. Šla bych do toho, být tebou.
@Anonymní píše:
Pracuju jako uklízečka každý den, za málo peněz tři hodiny denně. První VŠ jsem nedokončila a bojím se zbytečně utracených peněz, že to opět nedokončím. Je to obor knihovnictví.
Nedokončila jsi jí proč?
Upřímně, jestli si chceš dělat VŠ proto, abys mohla dělat knihovnici, tak za tyhle peníze opravdu ne. To se ti nevrátí ani za 10 let práce v tomhle oboru…
Co máš za střední školu?
Mám peníze na to, abych si platila VŠ formou kombinovaného studia. Už jsem jednou VŠ studovala, proto by tří leté studium bylo placené (přes 10 tisíc za semestr). Šla jsem na zápis, teď ale váhám, zda opravdu studovat. Mám teď brigádu, kde za měsíc mám pár tisíc. K tomu bych dojížděla vlakem (auto nemám), a občas bych musela v daném městě přespat, protože výuka některé dny začíná v 8h ráno a nic mi na tu dobu nejede. Takže výdaje za dojíždění a přespávání. Ne, že bych daný obor nechtěla studovat, ale nemám si ty peníze, které mám našetřené dál šetřit a najít si pořádnou práci? Jestli teď bude nějaká krize během tří let studia by se peníze rozkutálely. Ani nevím, jestli vůbec dostuduju a pokud ano, jestli bych našla práci v tom oboru. Vím, že jsem se nad tím měla zamyslet dřív. Teď se mi to nějak rozkládá v hlavě. Anonymně kvůli infomacím o penězích.