Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem kdysi na VŠ chodila s jedním doktorem-chirurgem, byl proti mně docela starý, tenkrát 29
a vcelku úspěšný, tenkrát jsem se v duchu nad lidmi s učňákem trochu ofrňovala…A jednou mi tak mezi řečí povídal, že člověk v sobě má mít pokoru, že když on vystoupí ze svého mercedesu a na ulici uvidí bezdomovce, klidně se s ním dá do řeči a není důvod se nad ním povyšovat…hodně jsem si to tenkrát vzala k srdci, už je to dvacet let.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
je podle Vás ostuda pracovat třeba někde v KFC, Mekáči, dělat uklízečku, prodavačku, dělnici ve výrobě… Tedy všechno jsou to profese, které nezapadají do kolonky „úspěšná kariéra“. Nikdo si tyto profese s úspěchem nespojuje, právě naopak, tito lidé jsou označování jako neúspěšní, nevzdělaní a podobně.
Přiznám se, jsem jednou z nich. A opravdu to bolí když o Vás druzí takhle smýšlí.
co to je za kecy?? Z Mekáčů atd vycházejí do světa jedni z nejlepších manažerů. Moje mamka (a zbytek rodiny) je vystudovaná prodavačka a 30let zaměstnávala 15 dalších prodavačů, její jméno je v oboru pojem! Moje druhá maminka-tchýně-celý život pracovala ve výrobě-klaním se před ní, jak to mohla zvládnout, je to těžká práce! Pokud se stydíš za svojí práci, tak je něco špatně a rozhodně to nejsou ti druzí, co tak smýšlejí. Pokud se stydíš za svojí práci, tak to změň! A pokud se nestydíš za to co děláš, tak zvedni hlavu z mezinoží, hrdě jí vystrč ven a pevným hlasem vykřič do světa, že tvá práce je ta a ta…!
@zoretka píše:
Já jsem kdysi na VŠ chodila s jedním doktorem-chirurgem, byl proti mně docela starý, tenkrát 29a vcelku úspěšný, tenkrát jsem se v duchu nad lidmi s učňákem trochu ofrňovala…A jednou mi tak mezi řečí povídal, že člověk v sobě má mít pokoru, že když on vystoupí ze svého mercedesu a na ulici uvidí bezdomovce, klidně se s ním dá do řeči a není důvod se nad ním povyšovat…hodně jsem si to tenkrát vzala k srdci, už je to dvacet let.
Omlouvam se za ot, ale nechce se mi moc věřit, ze by před 20 lety jezdil 29letý chirurg mercedesem. Jedině snad nějakým hodně ojetým! V devětadvaceti toho chirurg ještě moc neumí a před 20 lety ani nemohl brát extra peníze.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
je podle Vás ostuda pracovat třeba někde v KFC, Mekáči, dělat uklízečku, prodavačku, dělnici ve výrobě… Tedy všechno jsou to profese, které nezapadají do kolonky „úspěšná kariéra“. Nikdo si tyto profese s úspěchem nespojuje, právě naopak, tito lidé jsou označování jako neúspěšní, nevzdělaní a podobně.
Přiznám se, jsem jednou z nich. A opravdu to bolí když o Vás druzí takhle smýšlí.
Od převratu jsem byl střídavě několikrát na vrcholu i na samém dně, ale vždy jsem se raději scházel a bavil s „normálními“ lidmi…
Mnohem víc respektuju odjakživa mentálně zaostalýho Václava, kterej neukončil základku, ale je pracant, manuálně zručnej, poctivej, než nabubřelýho kravaťáka v drahým fáru, kterek ti leze kamsi, ale při první příležitosti ti vrazí kudlu do zad…
![]()
@MP Krista Ba jo, byl podnikavý, už tenkrát vlastnil polikliniku. Neživila ho ta chirurgie.
Podle mně to ostuda není, hlavní je dělat svou práci dobře. Někteří lidé ale sledují především společenský status, který tvoří i práce kterou člověk vykonává, a víceméně podle toho člověka zaškatulkují. Těmhle lidem se bohužel nejde v životě úplně vyhnout a nezbývá než se proti jejich nazírání obrnit nadhledem (lze i humorem)..Mám známého vysokoškoláka, dělá u pásu protože ve výzkumáku dřel bídu s nouzí, ve fabrice má dvakrát tolik, ale tají to před rodiči. Neunesli by, že jejich syn- roky studující s vynikajícími studijními výsledky-dělá jednoduchou manuální práci na kterou stačí základní škola ![]()
@Ba-stet Přesně tak, k čemu by tam ti zaměstnanci byli kdybi neměli co napraci. Tak budou hodinu a půl rozebírat jestli jsem řekla v druhé větě neco zamýšleným tónem, nechá mě na bezchybném hovoru vymyslet co bylo špatně a když řeknu že nevím ať mi to řekne, tak vypotí něco o intonaci na konci věty 😂 aby bylo za co buzerovat, musím si to napsat a příště říct jestli jsem to zlepšila. Nene už jsem na to stará a toto si už nenechám líbit. ![]()
@Leviatan To chápu. Kdybycho to měla zažívat nějak pravidelně, tak na to taky kašlu. My to s těma agenturama máme tak dvakrát do roka, to se vydržet dá. Navíc si vždycky říkám, že horší už to být nemůže (ale oni to vždycky překonají
).
@Anonymní píše:
Já jsem byla v pohodě až do doby kdy k nám do práce nepřišla bývalá spolužačka a začala trousit poznámky jako třeba, že jsem to nikam nedotáhla a podobně. Taky sestřenice studovala medicínu, druhá studuje něco humanitního, nevím co přesně… všichni studují, jen já ne. Celkově i když třeba čtu některé komentáře, třeba na fb, tak lidé se takovým jako jsem já smějí. Prý jsme se měli líp učit. Myslím, že to asi nikomu není příjemné.
Nejde o to co děláš. Pokud budeš brečet a fňukat že si v KFC nevyděláš, v tom případě jsi se sebou měla něco dělat. Pokud jde jen o nějakou prestiž tak na to kašli. Já jsem operátor ve výrobě a klidně bychom vše zvládli z mého platu. Jenže manželka nechtěla dřepět doma (což se jí nedivím) tak prodává v cukrárně a je spokojená.
Není problém ve tvé pracovní pozici,
ale v tom, jak o ní smýšlíš…
Holky moc Vám děkuji, cítím se teď mnohem, mnohem líp díky Vám
Já jsem nikdy netoužila po kariéře nebo po podnikání, je docela dost věcí v živote, které jsou víc než kariéra, alespoň pro mě. Škoda, že se pořád hraje na jakýsi společenský status „úspěšný“ versus „neúspěšný“. Já jsem ráda, že po práci mám čistou hlavu a nemusím už nic řešit. Obdivuji všechny ty podnikatelé, manažery a lidi na vysokých postech, musí to být velice náročná práce, hlavně tedy na psychiku. Ale také zaměstnanci v továrně se nadřou. A myslím, že jeden bez druhého nemůže fungovat, jen některým chybí pokora.
Žádná práce není k smíchu. Stydět by se měli ti, co zneužívají náš sociální systém a nebo prostě nemakají a válí se, když by klidně pracovat mohli.
Jsou jen práce, která nám nevyhovují. Já raději budu na pásové pozici s vědomím klidu za menší obnos peněz, než abych byla manažerka a mluvila s lidmi a stresovala se u toho i doma. Někomu jinému takováto pozice nevadí a pásovou pozici považuje za něco útrpného. Nebo ani kancelářská práce není pro ty lidi, kteří rádi v práci fyzicky pracují.
Mě asi nejvíc bolelo když si otevřeli držku na moje rodiče. Prý „Není se co divit, že děláš u pasu, tvoji rodiče v životě také nic nedokázali“.. Máma pracuje taky ve fabrice a otec je automechanik, jeden z nejlepších.
@Anonymní píše:
Holky moc Vám děkuji, cítím se teď mnohem, mnohem líp díky VámJá jsem nikdy netoužila po kariéře nebo po podnikání, je docela dost věcí v živote, které jsou víc než kariéra, alespoň pro mě. Škoda, že se pořád hraje na jakýsi společenský status „úspěšný“ versus „neúspěšný“. Já jsem ráda, že po práci mám čistou hlavu a nemusím už nic řešit. Obdivuji všechny ty podnikatelé, manažery a lidi na vysokých postech, musí to být velice náročná práce, hlavně tedy na psychiku. Ale také zaměstnanci v továrně se nadřou. A myslím, že jeden bez druhého nemůže fungovat, jen některým chybí pokora.
@Anonymní píše:
Mě asi nejvíc bolelo když si otevřeli držku na moje rodiče. Prý „Není se co divit, že děláš u pasu, tvoji rodiče v životě také nic nedokázali“.. Máma pracuje taky ve fabrice a otec je automechanik, jeden z nejlepších.
Jsou lidi, kteří by se za sebe, svoje myšlení a projev stydět měli, ať už jsou na jakémkoli postu. Ale ty mezi ně nepatříš, přijdeš mi jako chytrá rozumná holka. Život fakt není jen o postu, kariéře, věcech kterými se můžeš chlubit. Trochu pokory by lidem fakt neškodilo.
@Anonymní píše:
Takove posli do hajzlu. Ono je celkem relativni to „neco dokazat“. Ja myslim, ze kdyz je clovek slusny, umi neco co ostatni lide potrebuji a dela to pro ne, tak to bohate staci. Jeste by tedy mel za svoji praci dostat ferove zaplaceno, coz bohuzel casto nefunguje.
Nekteri z tech, kteri vystuduji, stejne v tom mekaci, za kasou nebo ve fabrice skonci, protoze praci v oboru nesezenou, nejsou v ni dost dobri nebo dostatecne zaplaceni. Ona ta deziluze pri nastupu do praxe po skole je dost velka. A vybrat si v 15ti obor je vzhledem k rychlemu vyvoji na pracovnim trhu taky dost narocne. Treba za par let zjistis, ze te neco fakt bavi a naplnuje a pujdes si za tim. Nic neni definitivni.