Stydět se za práci?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
598
14.10.19 21:47

Já jsem kdysi na VŠ chodila s jedním doktorem-chirurgem, byl proti mně docela starý, tenkrát 29 :) a vcelku úspěšný, tenkrát jsem se v duchu nad lidmi s učňákem trochu ofrňovala…A jednou mi tak mezi řečí povídal, že člověk v sobě má mít pokoru, že když on vystoupí ze svého mercedesu a na ulici uvidí bezdomovce, klidně se s ním dá do řeči a není důvod se nad ním povyšovat…hodně jsem si to tenkrát vzala k srdci, už je to dvacet let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
14.10.19 21:57
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
je podle Vás ostuda pracovat třeba někde v KFC, Mekáči, dělat uklízečku, prodavačku, dělnici ve výrobě… Tedy všechno jsou to profese, které nezapadají do kolonky „úspěšná kariéra“. Nikdo si tyto profese s úspěchem nespojuje, právě naopak, tito lidé jsou označování jako neúspěšní, nevzdělaní a podobně.
Přiznám se, jsem jednou z nich. A opravdu to bolí když o Vás druzí takhle smýšlí.

co to je za kecy?? Z Mekáčů atd vycházejí do světa jedni z nejlepších manažerů. Moje mamka (a zbytek rodiny) je vystudovaná prodavačka a 30let zaměstnávala 15 dalších prodavačů, její jméno je v oboru pojem! Moje druhá maminka-tchýně-celý život pracovala ve výrobě-klaním se před ní, jak to mohla zvládnout, je to těžká práce! Pokud se stydíš za svojí práci, tak je něco špatně a rozhodně to nejsou ti druzí, co tak smýšlejí. Pokud se stydíš za svojí práci, tak to změň! A pokud se nestydíš za to co děláš, tak zvedni hlavu z mezinoží, hrdě jí vystrč ven a pevným hlasem vykřič do světa, že tvá práce je ta a ta…!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1502
14.10.19 21:58
@zoretka píše:
Já jsem kdysi na VŠ chodila s jedním doktorem-chirurgem, byl proti mně docela starý, tenkrát 29 :) a vcelku úspěšný, tenkrát jsem se v duchu nad lidmi s učňákem trochu ofrňovala…A jednou mi tak mezi řečí povídal, že člověk v sobě má mít pokoru, že když on vystoupí ze svého mercedesu a na ulici uvidí bezdomovce, klidně se s ním dá do řeči a není důvod se nad ním povyšovat…hodně jsem si to tenkrát vzala k srdci, už je to dvacet let.

Omlouvam se za ot, ale nechce se mi moc věřit, ze by před 20 lety jezdil 29letý chirurg mercedesem. Jedině snad nějakým hodně ojetým! V devětadvaceti toho chirurg ještě moc neumí a před 20 lety ani nemohl brát extra peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23960
14.10.19 21:59
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
je podle Vás ostuda pracovat třeba někde v KFC, Mekáči, dělat uklízečku, prodavačku, dělnici ve výrobě… Tedy všechno jsou to profese, které nezapadají do kolonky „úspěšná kariéra“. Nikdo si tyto profese s úspěchem nespojuje, právě naopak, tito lidé jsou označování jako neúspěšní, nevzdělaní a podobně.
Přiznám se, jsem jednou z nich. A opravdu to bolí když o Vás druzí takhle smýšlí.

Od převratu jsem byl střídavě několikrát na vrcholu i na samém dně, ale vždy jsem se raději scházel a bavil s „normálními“ lidmi…
Mnohem víc respektuju odjakživa mentálně zaostalýho Václava, kterej neukončil základku, ale je pracant, manuálně zručnej, poctivej, než nabubřelýho kravaťáka v drahým fáru, kterek ti leze kamsi, ale při první příležitosti ti vrazí kudlu do zad… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
14.10.19 22:18

@MP Krista Ba jo, byl podnikavý, už tenkrát vlastnil polikliniku. Neživila ho ta chirurgie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
14.10.19 23:09

Podle mně to ostuda není, hlavní je dělat svou práci dobře. Někteří lidé ale sledují především společenský status, který tvoří i práce kterou člověk vykonává, a víceméně podle toho člověka zaškatulkují. Těmhle lidem se bohužel nejde v životě úplně vyhnout a nezbývá než se proti jejich nazírání obrnit nadhledem (lze i humorem)..Mám známého vysokoškoláka, dělá u pásu protože ve výzkumáku dřel bídu s nouzí, ve fabrice má dvakrát tolik, ale tají to před rodiči. Neunesli by, že jejich syn- roky studující s vynikajícími studijními výsledky-dělá jednoduchou manuální práci na kterou stačí základní škola :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
14.10.19 23:14

@Ba-stet Přesně tak, k čemu by tam ti zaměstnanci byli kdybi neměli co napraci. Tak budou hodinu a půl rozebírat jestli jsem řekla v druhé větě neco zamýšleným tónem, nechá mě na bezchybném hovoru vymyslet co bylo špatně a když řeknu že nevím ať mi to řekne, tak vypotí něco o intonaci na konci věty 😂 aby bylo za co buzerovat, musím si to napsat a příště říct jestli jsem to zlepšila. Nene už jsem na to stará a toto si už nenechám líbit. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
14.10.19 23:26

@Leviatan To chápu. Kdybycho to měla zažívat nějak pravidelně, tak na to taky kašlu. My to s těma agenturama máme tak dvakrát do roka, to se vydržet dá. Navíc si vždycky říkám, že horší už to být nemůže (ale oni to vždycky překonají :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
14.10.19 23:34
@Anonymní píše:
Já jsem byla v pohodě až do doby kdy k nám do práce nepřišla bývalá spolužačka a začala trousit poznámky jako třeba, že jsem to nikam nedotáhla a podobně. Taky sestřenice studovala medicínu, druhá studuje něco humanitního, nevím co přesně… všichni studují, jen já ne. Celkově i když třeba čtu některé komentáře, třeba na fb, tak lidé se takovým jako jsem já smějí. Prý jsme se měli líp učit. Myslím, že to asi nikomu není příjemné.

Nejde o to co děláš. Pokud budeš brečet a fňukat že si v KFC nevyděláš, v tom případě jsi se sebou měla něco dělat. Pokud jde jen o nějakou prestiž tak na to kašli. Já jsem operátor ve výrobě a klidně bychom vše zvládli z mého platu. Jenže manželka nechtěla dřepět doma (což se jí nedivím) tak prodává v cukrárně a je spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24794
14.10.19 23:43

Není problém ve tvé pracovní pozici,
ale v tom, jak o ní smýšlíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.19 07:33

Holky moc Vám děkuji, cítím se teď mnohem, mnohem líp díky Vám :) Já jsem nikdy netoužila po kariéře nebo po podnikání, je docela dost věcí v živote, které jsou víc než kariéra, alespoň pro mě. Škoda, že se pořád hraje na jakýsi společenský status „úspěšný“ versus „neúspěšný“. Já jsem ráda, že po práci mám čistou hlavu a nemusím už nic řešit. Obdivuji všechny ty podnikatelé, manažery a lidi na vysokých postech, musí to být velice náročná práce, hlavně tedy na psychiku. Ale také zaměstnanci v továrně se nadřou. A myslím, že jeden bez druhého nemůže fungovat, jen některým chybí pokora.

• Citovat
  • Upravit
15.10.19 08:25

Žádná práce není k smíchu. Stydět by se měli ti, co zneužívají náš sociální systém a nebo prostě nemakají a válí se, když by klidně pracovat mohli.
Jsou jen práce, která nám nevyhovují. Já raději budu na pásové pozici s vědomím klidu za menší obnos peněz, než abych byla manažerka a mluvila s lidmi a stresovala se u toho i doma. Někomu jinému takováto pozice nevadí a pásovou pozici považuje za něco útrpného. Nebo ani kancelářská práce není pro ty lidi, kteří rádi v práci fyzicky pracují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.19 08:51

Mě asi nejvíc bolelo když si otevřeli držku na moje rodiče. Prý „Není se co divit, že děláš u pasu, tvoji rodiče v životě také nic nedokázali“.. Máma pracuje taky ve fabrice a otec je automechanik, jeden z nejlepších.

• Citovat
  • Upravit
32892
15.10.19 09:21
@Anonymní píše:
Holky moc Vám děkuji, cítím se teď mnohem, mnohem líp díky Vám :) Já jsem nikdy netoužila po kariéře nebo po podnikání, je docela dost věcí v živote, které jsou víc než kariéra, alespoň pro mě. Škoda, že se pořád hraje na jakýsi společenský status „úspěšný“ versus „neúspěšný“. Já jsem ráda, že po práci mám čistou hlavu a nemusím už nic řešit. Obdivuji všechny ty podnikatelé, manažery a lidi na vysokých postech, musí to být velice náročná práce, hlavně tedy na psychiku. Ale také zaměstnanci v továrně se nadřou. A myslím, že jeden bez druhého nemůže fungovat, jen některým chybí pokora.
@Anonymní píše:
Mě asi nejvíc bolelo když si otevřeli držku na moje rodiče. Prý „Není se co divit, že děláš u pasu, tvoji rodiče v životě také nic nedokázali“.. Máma pracuje taky ve fabrice a otec je automechanik, jeden z nejlepších.

Jsou lidi, kteří by se za sebe, svoje myšlení a projev stydět měli, ať už jsou na jakémkoli postu. Ale ty mezi ně nepatříš, přijdeš mi jako chytrá rozumná holka. Život fakt není jen o postu, kariéře, věcech kterými se můžeš chlubit. Trochu pokory by lidem fakt neškodilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
15.10.19 10:34
@Anonymní píše:

Takove posli do hajzlu. Ono je celkem relativni to „neco dokazat“. Ja myslim, ze kdyz je clovek slusny, umi neco co ostatni lide potrebuji a dela to pro ne, tak to bohate staci. Jeste by tedy mel za svoji praci dostat ferove zaplaceno, coz bohuzel casto nefunguje.

Nekteri z tech, kteri vystuduji, stejne v tom mekaci, za kasou nebo ve fabrice skonci, protoze praci v oboru nesezenou, nejsou v ni dost dobri nebo dostatecne zaplaceni. Ona ta deziluze pri nastupu do praxe po skole je dost velka. A vybrat si v 15ti obor je vzhledem k rychlemu vyvoji na pracovnim trhu taky dost narocne. Treba za par let zjistis, ze te neco fakt bavi a naplnuje a pujdes si za tim. Nic neni definitivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová