Šunkovar Tescoma Presto - máte někdo? Jste spokojení?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@myskalucka
Já mám ten Tescoma Presto, tam jde i půl kila právě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vtírnu se, jsem úplný laik, šunkovar jen zvažuji. Jaké ingredience tedy k výrobě šunky v šunkovaru potřebuji? A jaké nevýhody má šunkovar, každá ho tu jen chválíte
Dík
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yourlady
V podstatě jen maso, sůl a cukr nebo med, to je základ, pak můžeš samozřejmě přidat cokoliv, slyšela jsem o olivách, česneku, bylinkách, přesné recepty zatím hledám, dnes asi zkusím jen tu sůl a med.
Nevýhody to nevím, já nechci používat E250, takže počítám, že šunka bude bledší a taky nevím, na jak tenké plátky bude kráječ schopný pokrájet, úplně tenounké to asi nebude… Další otázka je, jak dlouho vydrží v lednici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šunku vařím už dlouho, teď mám nově koupený šunkovar od Tescomy. A spokojenost. Základní recept je jednoduchý: Na 1 kg masa 15-20g soli, deci vody a lžička cukru. Maso nakrájt, já tedy melu, důkladně promíchat, fakt hodně, ono tak jako oslizne. Dělám v mixéru. Nacpat do šunkovaru a nechat odstát. Když mám krájené maso, nechávám dva dny, u mletého vařím hned. Vaří se 1,5 - 2 na cca 75°. Vydrží v lednici i týden.
Rychlosůl nepoužívám, domácí šunka je pak lehce našedlá. To nám ale navadí. Za to, že vím, co jsem do toho dala, mi to stojí. Jak moc najemno půjde krájet, nevím, nemáme kráječ. Nožem tenké plátky neudělám, takže na chllebíčky na efekt to není. Ale na jídlo super.
Co se týká nevýhod - je potřeba to během vaření hlídat a udržovat teplotu do těch 80°. Už jsem si vychytala nastavení plotýnky, jen je to občas prostě potřeba zkontrolovat.
- Citovat
- Upravit
Já dělala jen klasickou variantu - sůl, voda, cukr. Barva šunky bylo normání (dělala jsem krůtí). Bohužel by pro nás problém šunku sníst
Příště musím udělat z půl kila.
A ještě jsem měla problém s tím, že nemám dost hluboký hrnec, vody jsem měla tak akorát, ale horní okraj šunky byl nedovařený. Při vaření poloviční dávky to nehrozí.
Krájeli jsme nožem, přestože máme kráječ, maso bylo málo napěchované (a to jsem se snažila), takže by se šunka krájet opravdu na tenko nedala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ukulina : já si letos pod stromeček nadelila hrnec primo na sunkovar ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@myskalucka píše:
@Ukulina : já si letos pod stromeček nadelila hrnec primo na sunkovar
To já radši něco jen pro sebe.
Nám ale bohatě stačí půl kila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, po přečtení této diskuze jsem i já včera zakoupila šunkovar, dnes naložím maso a v neděli bude premiéra.
Jen, trošku tápu v té době „vaření“, v návodu je prostě, že i na poloviční dávku stejnou dobu, tady v nějakém příspěvku (a nechce se mi to dohledávat
)jsem četla, že na půl náplně stačí půl doby. Jak tedy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AgatkaZ
Rozhodně bych tu dobu dodržela, minule jsem dobu zkrátila a byla syrová. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, jsem tu opet pro radu. Sunku jsem udelala v nedeli, veprovou, po vychladnuti jsem ji nakrajela a na talirku pod potravinarskou folii nechala v lednici, ted vecer uz ale trosku smrdela, takze jsme ji uz nejedli. Cim to muze byt?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, včera jsem kupovala šunkovar v Tescomě a mají ho v akci. Je slevněný o 120,– tak třeba to někomu udělá radost jako mě. Pokryje to třeba aspoň náklady na poštovné když budete objednávat na e-shopu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chtěla bych poprosit o receptík na dobrou šunku. Ježíšek mi nadělil šunkovar od Tescomy, který jsem si přála. Zkoušela jsem udělat krůtí šunku, ale byla suchá, rozpadala se. Nevím, kde jsem udělala chybu, dělala jsem podle recepisu u šunkovaru. Měla jsem to raději takové suché uvařené krůtí maso. Jak děláte šunku vy, prosím poraďtě, chtěla bych takovou mokřejší šunku jak z obchodu. Vím, že chuť bude jiná, ale jde mi o ten vzhled, jestli lze udělat šunku jak z obchodu. Děti jsou vybíravé a moji krůtí nechtějí a kupovanou by jedli pořád, kdyby to šlo. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jde vzhledově udělat v šunkovaru takovou šunku, jak z obchodu a jak toho docílit. Děkuji za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia Ja delala kruti podle navodu a byla moc dobra, proste ciste maso. Jakou kupujes, kolik % masa ma?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit