Šunkovar Tescoma Presto - máte někdo? Jste spokojení?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Isia píše:
Chtěla bych poprosit o receptík na dobrou šunku. Ježíšek mi nadělil šunkovar od Tescomy, který jsem si přála. Zkoušela jsem udělat krůtí šunku, ale byla suchá, rozpadala se. Nevím, kde jsem udělala chybu, dělala jsem podle recepisu u šunkovaru. Měla jsem to raději takové suché uvařené krůtí maso. Jak děláte šunku vy, prosím poraďtě, chtěla bych takovou mokřejší šunku jak z obchodu. Vím, že chuť bude jiná, ale jde mi o ten vzhled, jestli lze udělat šunku jak z obchodu. Děti jsou vybíravé a moji krůtí nechtějí a kupovanou by jedli pořád, kdyby to šlo. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jde vzhledově udělat v šunkovaru takovou šunku, jak z obchodu a jak toho docílit. Děkuji za rady.
Podle mě si to převařila… Ale jinak, nečekej od toho ten stejný blaf, jako je v obchodě, domácí šunka prostě chutná jinak, více jako maso.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vím, že domácí šunka chutná jinak, jde mi o vzhled, jak docílit toho, aby aspoň trochu připomínala kupovanou. Kvůli dětem, jsem chtěla šunkovar, aby jedly něco zdravějšího. Tak nevím, jak toho docílit. Dělala jsem ji jenom z půl kg masa, vaří se to taky hodiny nebo kratší dobu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, nejspíš jsi ji uvařila. Mě se to poprvé stalo taky. Po druhé jsem si opravdu hlídala těch 80 stupňů. To jsou jen bublinky ode dna, žádný var. A šunka byla šťavnatá. Jen musím vyřešit to rozpadání. Určitou část pomelu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia píše:
Já vím, že domácí šunka chutná jinak, jde mi o vzhled, jak docílit toho, aby aspoň trochu připomínala kupovanou. Kvůli dětem, jsem chtěla šunkovar, aby jedly něco zdravějšího. Tak nevím, jak toho docílit. Dělala jsem ji jenom z půl kg masa, vaří se to taky hodiny nebo kratší dobu?
Vzhled kupované šunky nikdy mít nebude, to můžeš rovnou vzdát, tu růžovou barvu dělá právě E250, kvůli kterému tu kupovanou nechceš… ![]()
A už vůbec ne u krůtí. Ale to rozpadání určitě bude převaření.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia píše:
To bych zkusila většinu masa pomlet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrustice píše: Šunku vařím už dlouho, teď mám nově koupený šunkovar od Tescomy. A spokojenost. Základní recept je jednoduchý: Na 1 kg masa 15-20g soli, deci vody a lžička cukru. Maso nakrájt, já tedy melu, důkladně promíchat, fakt hodně, ono tak jako oslizne. Dělám v mixéru. Nacpat do šunkovaru a nechat odstát. Když mám krájené maso, nechávám dva dny, u mletého vařím hned. Vaří se 1,5 - 2 na cca 75°. Vydrží v lednici i týden.
Rychlosůl nepoužívám, domácí šunka je pak lehce našedlá. To nám ale navadí. Za to, že vím, co jsem do toho dala, mi to stojí. Jak moc najemno půjde krájet, nevím, nemáme kráječ. Nožem tenké plátky neudělám, takže na chllebíčky na efekt to není. Ale na jídlo super.
Co se týká nevýhod - je potřeba to během vaření hlídat a udržovat teplotu do těch 80°. Už jsem si vychytala nastavení plotýnky, jen je to občas prostě potřeba zkontrolovat.
Tohle se mi zdá jako dobrý postup.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia Já teda dělám šunku z vepřového nebo z králíka. Je výborná, ale stejná jako z obchodu opravdu není. Nedávám do ní ani barviva, ani glutamát. Není tak růžovoučká a rozhodně ji nenakrájím na tak tenoučké plátky. Myslím, že šunku jako z obchodu doma neuděláš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za rady, vím, že nebude barva jako z obchodu s tím počítám, ale jde mi o konzistenci. Já ji mám hrozně suchou a nevím, jak docílit toho, aby byla taková šťavnatá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia píše:
Chtěla bych poprosit o receptík na dobrou šunku. Ježíšek mi nadělil šunkovar od Tescomy, který jsem si přála. Zkoušela jsem udělat krůtí šunku, ale byla suchá, rozpadala se. Nevím, kde jsem udělala chybu, dělala jsem podle recepisu u šunkovaru. Měla jsem to raději takové suché uvařené krůtí maso. Jak děláte šunku vy, prosím poraďtě, chtěla bych takovou mokřejší šunku jak z obchodu. Vím, že chuť bude jiná, ale jde mi o ten vzhled, jestli lze udělat šunku jak z obchodu. Děti jsou vybíravé a moji krůtí nechtějí a kupovanou by jedli pořád, kdyby to šlo. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jde vzhledově udělat v šunkovaru takovou šunku, jak z obchodu a jak toho docílit. Děkuji za rady.
Toho se mi stalo taky a je to tím že při vaření přesáhnete doporučenou teplotu vaření. Nejlepší je dát šunkovar do co největšího hrnce aby teplota klesala a stoupala pomaličku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děláme šunku vepřovou z kýty, část nakrájíme na kostičky cca 1×1cm a část rozsekáme v elektr. sekáčku a nerozpadá se. Struktura jako z obchodu, čerstvá je šťavnatá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte, dnes draha polovicka pritahla domu sunkovar a veprovou kytu. Tak jsem to teda nalozila a budem cekat ![]()
V navodu me zaujal „dobry tip“: misto vareni v hrnci dat sunkovar do horkovzdusne trouby na 80°C. Zkousela jste to nektera?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sinwen píše:
V navodu me zaujal „dobry tip“: misto vareni v hrnci dat sunkovar do horkovzdusne trouby na 80°C. Zkousela jste to nektera?
To by mě také zajímalo, pak se to alespoň nemusí hlídat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyzkouseno… poprve jsem to „varila“ v troube presne podle navodu a uprostred se mi sunka zdala nedodelana. Podruhe jsem pridala pul hodky a byla tak akorat mnam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Isia Měla jsem to jako ty, šunkovar putoval do koše, nám to nechutnalo, bylo to jak vařené, nemastné, neslané.