Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, ráda bych se vás zeptala na vaši zkušenost, nebo i třeba jen na váš názor. Chceme se s přítelem vzít, ale jsme mladí a tak se nám každá koruna hodí a tak nechceme vyhodit desetitisíce za svatbu a ani nechcem po rodičích, aby nám ji platili. A proto nás napadlo udělat svatbu bez hostiny. Chceme ji mít někde v přírodě a pozvat tam všechny lidi, které bychom tam chtěli. Protože i kdybychom na obřad pozvali 100 lidi, stalo by nás to stejně. Ale není blbý po obřadu odjet a udělat si zbytek dne hezkej ve dvou? A co svatební dary? Můžem je po někom vůbec chtít, když je nepozvem na hostinu? Co si o tom myslíte?
Podle mě je svatba bez hostiny v pořádku pokud je jen o nevěstě a ženichovi se svědky. Pokud se ale pozvou ostatní, asi není dobré zhlédnout asi sedmiminutový obřad a jet zase pryč.
Já bych volil svatbu jen se svědky bez hostiny.
Dary bych fakt nechtěla, když dotyčné na nic nepozvu. Pokud takhle punkově, pozvala bych kamarády na oslavu jako piknik, kam každý něco donese a nakoupila bych jen pití a něco malého.
A co udělat svatbu v přírodě, kde zajistíte občerstvení samo domo? A zaangažuješ třeba i nejlepší kamarádky, aby pomohly něco upéct atd. To by nevyšlo až tak draho.
@Juliee takovou svatbu jsem nezažila, vždy byl aspon raut a nebo jsme byli pozvaní na večer a nebo měli oběd, ale třeba známí měli jen halušky. ale to je fuk, k věci -upřímně- mi by to vůbec nevadilo. nejdu se najíst, ale jdu tam kvůli těm lidem. a pokud to tak chcou, co by ne. spousta lidí má svatbu jen ve dvou (čtyřech-svědci) a co. ale zároveň, když tam ty lidi chceš mít, tak proč ne. pokud tam jsou kvůli tobě, přijdou i jen čistě na obřad a rád. nachystala bych tedy aspon např. slivovici, víno (nebo co máte pro váš kraj typické) spíš jen jako na přivítanou, at si můžou lidi nabídnout a pokud by to bylo v létě, tak bych tam dala stůl a na něj třeba aspon džbánky s vodou z kohoutku a trošku citronu nebo máty a plastoé kelímky, at si může zase někdo nabídnout, když to bude venku na slunku.
a kdo bude chtít, ten at dar donese. ale já bych spíš řekla, že dary nechceme, max něco symbolického nebo blahopřání.
Dary bych určitě nechtěla pokud by lidi šli jen na obřad…
jinak my měli svatbu ve 4 a nemůžu si to vynachválit ![]()
@PavlaHr píše:
@Juliee takovou svatbu jsem nezažila, vždy byl aspon raut a nebo jsme byli pozvaní na večer a nebo měli oběd, ale třeba známí měli jen halušky. ale to je fuk, k věci -upřímně-mi by to vůbec nevadilo. nejdu se najíst, ale jdu tam kvůli těm lidem. a pokud to tak chcou, co by ne. spousta lidí má svatbu jen ve dvou (čtyřech-svědci) a co. ale zároveň, když tam ty lidi chceš mít, tak proč ne. pokud tam jsou kvůli tobě, přijdou i jen čistě na obřad a rád. nachystala bych tedy aspon např. slivovici, víno (nebo co máte pro váš kraj typické) spíš jen jako na přivítanou, at si můžou lidi nabídnout a pokud by to bylo v létě, tak bych tam dala stůl a na něj třeba aspon džbánky s vodou z kohoutku a trošku citronu nebo máty a plastoé kelímky, at si může zase někdo nabídnout, když to bude venku na slunku.
a kdo bude chtít, ten at dar donese. ale já bych spíš řekla, že dary nechceme, max něco symbolického nebo blahopřání.
to jsi dobrá, já tam chodím hlavně kvůli jídla
většinou si nás nikdo z novomanželů nemá čas všímat takže co jiného dělat, alkohol nepiju ![]()
@Juliee Vubec bych se toho nebala. Kdyz budete od zacatku vsem rikat, ze chystate jen obrad, nic vic, tak to snad pribuzni pochopi. A pokud to nepochopi, je to jejich problem. Svatebni den je VAS den a mate ho prozit podle VASICH predstav.
Hodne stesti ![]()
@Tiger-lily píše:
A co udělat svatbu v přírodě, kde zajistíte občerstvení samo domo? A zaangažuješ třeba i nejlepší kamarádky, aby pomohly něco upéct atd. To by nevyšlo až tak draho.
Přesně tak - byla jsem na svatbě mladých lidí a v přírodě. Jako svatební dar od nás (kamarádů) chtěli věci jako sklenice nakládaných hermelínů, tři šišky štrůdlu, utopenci apod. Udělali před svatbou burzu (prostě jsme se domluvili, kdo co udělá) a nakonec to byl naprosto super piknik, kde se i ti starší příbuzní (po kterých nic nechtěli) výborně najedli a jeden strýček zjišťoval, kdo dělal catering (jedna holka udělala spoustu výborných minizákusků, kamarád sochař si vzal do parády pár melounů a nedělal tam různé ovocné košíčky i s obrázkem nevěsty a ženicha apod.).
@Doe_Jane píše:
Dary bych určitě nechtěla pokud by lidi šli jen na obřad…
jinak my měli svatbu ve 4 a nemůžu si to vynachválit
Jak kdybych to psala ja
@Emimin7 píše:
Podle mě je svatba bez hostiny v pořádku pokud je jen o nevěstě a ženichovi se svědky. Pokud se ale pozvou ostatní, asi není dobré zhlédnout asi sedmiminutový obřad a jet zase pryč.
Já bych volil svatbu jen se svědky bez hostiny.
Právě že takhle jsem to chtěla já. Svatba jen ve čtyřech. Ale přítel říká, že by mu bylo líto, že by rodiče neviděli, jak se žení, a tak jsme chtěli vymyslet nějaký kompromis. ![]()
@zrcadlo píše:
Přesně tak - byla jsem na svatbě mladých lidí a v přírodě. Jako svatební dar od nás (kamarádů) chtěli věci jako sklenice nakládaných hermelínů, tři šišky štrůdlu, utopenci apod. Udělali před svatbou burzu (prostě jsme se domluvili, kdo co udělá) a nakonec to byl naprosto super piknik, kde se i ti starší příbuzní (po kterých nic nechtěli) výborně najedli a jeden strýček zjišťoval, kdo dělal catering (jedna holka udělala spoustu výborných minizákusků, kamarád sochař si vzal do parády pár melounů a nedělal tam různé ovocné košíčky i s obrázkem nevěsty a ženicha apod.).
@Juliee píše:
Právě že takhle jsem to chtěla já. Svatba jen ve čtyřech. Ale přítel říká, že by mu bylo líto, že by rodiče neviděli, jak se žení, a tak jsme chtěli vymyslet nějaký kompromis.
naštěstí moji rodiče to vzali sportovně, manželova mamka se nutně chtěla jít podívat na obřad, ale pak pochopila že tam nebude nikdo a že by si zbytečně musela kupovat nové šaty
… fakt to byl krásný den, nikdo mě neprudil! nezapomenu jak za mnou přijela o půlnoci sousedka, ze svojí vlastní svatby, brečela, jak se tam všichni pohádali atd… no zkažený celý den, hlavně když jsou rodiče rozvedení a mají nové partnery, to je někdy peklo
@Ellusa Asi jsem to měl trochu rozepsat. Vadí mi to kvůli cestě. Jestli je to poblíž, pak je to v pořádku. Pokud z daleka, pak by se mi nelíbilo vláčet několik hodin cesty kvůli pár minutám a jet zase několik hodin zpět.
@Ellusa píše:
@Juliee Jaké si to uděláte, takové to budete mít. Nezve se na obřad, ten je veřejný a oznamuje se, kdy a kde, ale zve se ke svatebnímu stolu a na hostinu. Takže bych rozeslala oznámení o termínu svatby, případně bych k tomu jen přiložila vysvětlení, že budete mít jen obřad (ale to není nutné, prostě normální člověk ví, že pokud není výslovně pozvaný na oslavu, tak na ni nejde), a víc bych to neřešila. Účast na obřadu ani svatební dary nejsou povinnost, pokud někdo nebude chtít přijít, protože pak nedostane najíst, je to jeho věc, stejně tak pokud vám někdo něco bude chtít dát i bez hostiny, je to taky jeho věc.
Přesně tak by se mi to líbilo. Že kdo by to chtěl vidět obřad, tak by přišel a komu by vadilo, že nebude potom „party“, tak by prostě nemusel. Jen kdyby nám někdo chtěl dávat dary, radši bychom uvítali peníze, ale to je prostě blbý tam napsat ![]()