Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Juliee Je hloupost zvát 100lidí jen na obřad… Jen oznamte kdy a kde se obřad koná, kdo bude chtít přijde.
@Tiger-lily píše:
A co udělat svatbu v přírodě, kde zajistíte občerstvení samo domo? A zaangažuješ třeba i nejlepší kamarádky, aby pomohly něco upéct atd. To by nevyšlo až tak draho.
To by taky šlo
Nás právě ani neužije na takové ty tradice co se dějí po obřadu. To bychom právě chtěli vynechat.
@PavlaHr píše:
@Juliee takovou svatbu jsem nezažila, vždy byl aspon raut a nebo jsme byli pozvaní na večer a nebo měli oběd, ale třeba známí měli jen halušky. ale to je fuk, k věci -upřímně- mi by to vůbec nevadilo. nejdu se najíst, ale jdu tam kvůli těm lidem. a pokud to tak chcou, co by ne. spousta lidí má svatbu jen ve dvou (čtyřech-svědci) a co. ale zároveň, když tam ty lidi chceš mít, tak proč ne. pokud tam jsou kvůli tobě, přijdou i jen čistě na obřad a rád. nachystala bych tedy aspon např. slivovici, víno (nebo co máte pro váš kraj typické) spíš jen jako na přivítanou, at si můžou lidi nabídnout a pokud by to bylo v létě, tak bych tam dala stůl a na něj třeba aspon džbánky s vodou z kohoutku a trošku citronu nebo máty a plastoé kelímky, at si může zase někdo nabídnout, když to bude venku na slunku.
a kdo bude chtít, ten at dar donese. ale já bych spíš řekla, že dary nechceme, max něco symbolického nebo blahopřání.
Tak přesně takhle by se mi to líbilo
Udělat tam občerstvení a tak, aby tam všem bylo příjemně
A kdo chodí na svatby jen proto, aby se najedl, tak by prostě chodit nemusel ![]()
@Doe_Jane píše:
Dary bych určitě nechtěla pokud by lidi šli jen na obřad…
jinak my měli svatbu ve 4 a nemůžu si to vynachválit
Tu bych preferovala no
Ale snažíme se s přítelem dohodnout na nějakém kompromisu, když on chce velkou svatbu (resp. Chce tam hodně lidí). ![]()
@Juliee píše:
Tu bych preferovala noAle snažíme se s přítelem dohodnout na nějakém kompromisu, když on chce velkou svatbu (resp. Chce tam hodně lidí).
my jsme se tak rozhodli kvůli tomu, že nám to ušetřilo mnoho starostí, nemuseli jsme nic vymýšlet a ve finále jsme za ušetřené peníze letěli na svatební cestu…
třeba ho nějak ukecáš… většinou spíše ženské chcou velkou svatbu ![]()
@Juliee píše:
Tu bych preferovala noAle snažíme se s přítelem dohodnout na nějakém kompromisu, když on chce velkou svatbu (resp. Chce tam hodně lidí).
za málo peněz hodně muziky…
…to je těžký no…
My jsme měli svatbu bez hostiny po obřadu - jen jsme pozvali rodiče na oběd. I když se hodí každá koruna, tak se to vyplatí. Měli jsme to normálně na matrice, kamarádům jsme poslali oznámení s tím, že je rádi uvidíme na obřadu, ale pak chceme čas trávit pouze se svými nejbližšími. Přišlo hodně lidí a nikomu nepřišlo divný, že pak s námi nikam nešli - věděli to předem a pokud by nechtěli, tak by nešli. Dary jsme po nikom nechtěli, je pouze na každém člověku, jestli vás bude chtít obdarovat. Např. svojí hodně dobré kamarádce jsem byla jen na obřadu, pak měli vše pouze pro rodinu. A stejně dostala tisícovku darem - dar nedávám za to, že dostanu nažrat;-)
Abychom udělali radost, tak jsme si nechali upéct a ozdobit perníčky ve tvaru srdíčka, zabalili jsme je do celofánového sáčku a kamarádky syn je dával z košíčku těm, co nám už popřáli. Malé děti to rovnou spořádaly, velcí si to nechali na památku, nebo dali dětem;-)
@Ellusa píše:
Proč není v pořádku? Běžně se svatba jen oznámí a na hostinu nejdou všichni, kteří jsou na obřadu. Hodně lidí se dojde jen podívat, popřeje hodně štěstí a odejdou. My jsme byli na X svatbách jen na čumendu a nenapadlo by nás se někam cpát na jídlo, stejně tak pokud jsme někde byli i na hostinu, věděli jsme předem, že jsme tam pozvaní, a samozřejmě jsme měli sebou svatební dar. A stejně tak jsme to udělali na svatbě i my, ti pozvaní dál to věděli předem a ostatní se přišli jen podívat bez svatebních darů a s následnou oslavou nepočítali.
Přesně. Je spoustu lidí z rodiny, kterým by šlo hlavně o to, aby vyděli naši svatbu a ne o to, aby se šli pak najíst ![]()
@Ellusa Aha, no, já na svatby nikdy nějak nebyl, tak to asi beru jinak. A nejde mi o to se najíst, spíš o ten následnej pokec a tak, kterej by tady chyběl.
@Juliee píše:
Jestli přítel chce velkou svatbu, pak ji ovšem bez pohoštění svatebčanů udělat nejde. Neumím si představit hodně svatebních hostů a nulové občerstvení, to je fakt trapas.
Pokud pozvu hodně lidí, je slušné je pohostit.
Já se na svatbu nechodím najíst, ale třebaže mi neformální svatby vyhovují, tak nějaký základ slušného chování být musí(dle mého názoru).
Můžete říct, že budete mít jen obřad, a pak nic a uvidíte, kolik lidí přijde.
Na stovku bych to nehádala.
@Emimin7 píše:
@Ellusa Asi jsem to měl trochu rozepsat. Vadí mi to kvůli cestě. Jestli je to poblíž, pak je to v pořádku. Pokud z daleka, pak by se mi nelíbilo vláčet několik hodin cesty kvůli pár minutám a jet zase několik hodin zpět.
Právě že bychom to chtěli udělat někde blízko našeho domova a myslím že nikdo koho bychom tam chtěli není z nějaké velké dálky. Všichni v okruhu max. 30 km
@Alušáček píše:
Juliee Je hloupost zvát 100lidí jen na obřad… Jen oznamte kdy a kde se obřad koná, kdo bude chtít přijde.
Jo Jo..tak jsem to myslela. Napsala jsem to špatně, když jsem napsala zvát ![]()
@Juliee píše:
Právě že bychom to chtěli udělat někde blízko našeho domova a myslím že nikdo koho bychom tam chtěli není z nějaké velké dálky. Všichni v okruhu max. 30 km
Jo tak to by pak bylo dobrý.
@Ellusa píše:
No ale to je tvůj problém, nikdo tě tam nenutí jet. Účast na obřadu je dobrovolná, nám na obřad přijeli lidi, u kterých nás nenapadlo, že se jim bude chtít jet ten kus cesty, koukli a zase jeli, ani neplánovali zůstat déle. Prostě jen to chtěli vidět, být tam s námi, záleželo jim na nás a na té účasti. To se totiž dělá z přátelství k těm lidem, z úcty k nim, protože je máš rád - ne proto, že se tam pak najíš![]()
.
Přesně. Je to na každém a myslím si, že je hodně lídí, kterým jde právě jen o ten samotný obřad ![]()