Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky holky, chtela jsem se zeptat kdo mate zkusenosti pri Vojtove metode,mam 2 mesicni holcicku a pani fyzioterapeutka nam naridila cviceni, mame totiz slehlou hlavinku a otacime se jenom doleva a pak trochu mirne doprava.stlacenim bodu na hrudnicku nejdrive z leva a pak z prava a pak prilozenim dlane na hrudnik ve stredu, pritom otacet hlavinku jak stlacujeme jednotlive strany.nevim jestli tohle ma pomoct
, ale jen nechapu jak je dulezite mit mimco svlecene a co nechapu vubec proc i plinku
mala se mi pri tom vycura a vykaka a ja pak spis nez cvicim tak svlikam a umyvam zadecek
a to cele se odehrava 4× denne.je opravdu nutna i ta plinka?? ![]()
Ahoj, my taky cvičily s malou 4× denně a ano, musí se svlékat úplně do naha včetně plínky, ať vidíš, jak pracuje ten který sval… Podle toho, jaké body jsem mačkala, zatínal se ten nebo onen sval a já to musela sledovat, at vím, jestlii to dělám správně. Takže proto i tu plínku, navíc at ji to nikde neškrtí, netlačí, at leží ve správné poloze a tak…
Mi se časem povedlo Anežku naučit, ať se vyčůrá do plenky hned po rozbalení, ale taky to nevyšlo pokaždé… Měla jsem měkkou podložku - deku obalenou do igelitového ubrusu zalepéného izolepou a na to jsem někdy dávala jednorázovou podložku, ale hodně to klouzalo. Ale mohla jsem to tahat všude s sebou a nemusela kvůli cvičení jen trčet doma ![]()
ahojky me nerekli ze mam koukat na nejake svaly,jen zmacknout a musi zvednout nozicky a nic vic
tak jsem z toho jelen ![]()
Ahoj, my jsme taky cvičili, podle mně nejde ani tak o sledování svalů, ale spíš o to aby prcka nic na těle nerozptylovalo a nerušilo.
ja myslim, ze jde hlavne o to, aby mu ta plinka neprekazela, neomezovala ho v pohybu. to svlikani je otravny, uznavam, ale resim to tak, ze s viktorem cvicim hned pote, co se vykaka (a to dela tak 5× denne
, takze si to cviceni hlida vlastne sam
). umyju zadecek a cvicime hned na prebalovaku. a ze je cerstve vyprazdnenej, tak uz se vetsinou nic nestane, sem tam se pocura, ale to je v pohode.
Oblečení nemá miminko rušit a překážet. Kdo ví, na co má koukat, pro toho je i dobré, že vidí nahé tělo:-)
Ten cvik na otáčení hlavy určitě pomůže. A to že se ti pokaždé - pokud je to až po stimulaci zóny - miminko vykaká.- To znamená, že cvičí, protože dobře zapojí břišní svaly a zadeček.
Asi jsi byla na cvičení zatím málokrát, uvidíš, časem pochopíš o čem to je a na co máš koukat.
Svlekani je hodne dulezite. Mozna si vsimnes, ale dite se jinak chova oblecene a vyslecene. Prave proto, kdo plaval na vanickach s miminky, pro zmenu zahaloval dite do pleny.
Navic opravdu je lepsi sledovat ty svaly, jestli pracuji jak maji. To ti mela rehabka rict, podle ceho poznas, zda cvicite spravne. Takze se ji preptej. My jsme meli moc fajn rehabku a ta nam dovolila, si tu jeji instruktaz natacet na kameru, abychom potom doma nezmatkovali. Bylo to fakt uzitecne, jelikoz mi na materske pamet nefungovala zrovna nejlepe…
Terik
Holky to slyším prvně
Cvičili jsme sedm měsíců,za tu dobu vystřídali dvě rehabky(vlastně tři,jednu jsme měli jen jedno cvičení) a ani jedna nevyžadovala,ať vysvlíkám Danyho úplně. Vždycky měl plínu.Ani se nezmínili,ať ho svlíkám třeba jen doma. My cvičili na hlavičku a na ruku,takže jsem sledovala svaly okolo a ne na zadku. Možná jsem to dělala blbě,uznávám,ale opravdu mě na to nikdo neupozornil a cvičení přesto pomohlo. A rehabky jsme měli myslím zkušené.
Ahoj holky, pozdě ale přece se zapojuju do této diskuse. Já cvičím s malým vojtovku už skoro půl roku. Svlíkat jsme museli od začátku, abych viděla, jak zatíná břišní svaly a jak si rovná osy těla. A asi i proto, aby dítěti při cvičení nic nevadilo. Je důležité si nechat pořádně vysvětlit, na co se máš u cvičení dívat. To, že se u cvičení počůrá nebo pokaká, je, jak už holky psaly, známka toho, že zatíná ty správné svaly. Já cvičím doma na stole, kde mám karimatku na jogu, neklouže po stole, což je super, dřív jsem cvičila na dece a to byl děs. A skoro při každým cvičení ji počůrá, tak jak jednou konečně docvičíme, tak poputuje do koše ![]()
Hlavní je, cvičit vojtovku s rehabkou, která má na to certifikát, to mluvím i z vlastní zkušenosti. 4 měsíce jsme cvičili s rehabkou, která si ho právě dělala, před 2 měsíci jsme přešli k rehabce, která ho už delší dobu má a vůbec se to nedá srovnat. Za ty dva měsíce jsme udělali takovej pokrok, o kterým se mi mohlo dřív jen zdát.
Ahoj, tak my jsme prováděly to mačkání bodu na hrudníku a malou jsem svlíkala, naučili mě to tak v porodnici, aby byla uvolněná a přesně, nic jí nikde nepřekáželo. To, že se mimino někdy (většinou) počurá a někdy pokaká mi sestra vysvětlila právě tím, že uvolní celé tělo - k tomu to zmačknutí vede - cílem je, že má dítě roztáhnout dlaň, protáhnout nožičku a rozvinout všechny prstíky na ruce i na noze na té straně, na které zrovna cvičíš.