Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Lily007 @Miška TP @Boudice23ahoj holky, mám podezření na svrab. Strašně se za to stydím. Máti si nedávno dotáhla domů kočku, takže teoreticky by bylo odkud to chytit. Mám na těle svědivé pupínky. Obhlížím i syna, ale ten zatím nic nemá.
Chci se zeptat, když na kožním potvrdí svrab, dorazí k nám domů pak hygienici? Když je to svrab v rodině, kde je malé dítě? A museli k lékaři i všichni, kteří byli s nemocným v kontaktu?
Ahojky,
nemáš se za co stydět, chytit to může každý i z madla v autobuse, vím, jak ti je
, taky jsem se tak cítila, když jsem to přitáhla z porodnice a doma mám dvouměsíčního syna
!
Nedorazí k tobě domů vůbec nikdo, jen to hlásej…Ostatní spolubydlící k lékaři nemusí, jen by ti měli na kožním napsat mast i pro manžela/přítele, preventivně ![]()
@Miška TP díky moc za odpověď. Zrovna to doma řešíme, z čeho to může být. Díky to jsi mě uklidnila, někde na netu jsem právě četla, že každý, s kým jsem byla ve styku, by tam měl jít na prohlídku, což se mi určitě nechce všem známým říkat, že mám svrab…
@Anonymní píše:
@Miška TP díky moc za odpověď. Zrovna to doma řešíme, z čeho to může být. Díky to jsi mě uklidnila, někde na netu jsem právě četla, že každý, s kým jsem byla ve styku, by tam měl jít na prohlídku, což se mi určitě nechce všem známým říkat, že mám svrab…
Né, to oni určitě nemusí…Taky dodneška nevím na stopro, kde jsem k tomu přišla
, ale nejspíš z té porodky! Já ještě k tomu byla v šestinedělí
…Jdi co nejdřív, ať ti dají tu sirnou mast…
AHojky stačí jen když si koupíš infectoscab a namažeš se po koupeli to je hned zahubí a musíš si bud vybrat povlečení nebo stačí přežehlit a prádlo si denně měnit a nic jiného dělat nemusíš. Po té mastičce hned jsou prý mrtví. Stčí jen jednou máznout. A dítátko raději kontroluj zda se nebude drbat. To se chytne hned já to dostala také ani nevím jak a to jsme nikde jinde nespali než doma :-/
@Lily007 A tys to měla prosím tě jak, byl u vás doma pak hygienik a museli na prohlídku i príslušníci domácnosti?
Infectoscab je bohužel jen na předpis, takže budu muset k dr., ale příjemný mi to fakt není. Přijdu si jak nějaká špindíra, přitom doma máme uklizeno, nikde jinde jsem nespala, vůbec nevím, odkud to může být.
Vůbec si tak připadat nemusíš. To se chytne hned. stačí ikdyž si vyzkoušíš oblečení v obchodě nebo i šáhneš na něco na co už ted dotyčný šáhl. A nikoho do domu zvát nemusíš toho se zbavíš hned jak jsem psala výše. A ten krém mi daly v lékarně ale musela jsem si ho objednat. a je malonko dražší. Nemusel k dr. nikdo jen to chce prohlídnout rodinku a případně mazat. Neboj dá se toho lehko zbavit.
@Anonymní píše:Žádnej lék na svrab není volně prodejný
@Lily007 A tys to měla prosím tě jak, byl u vás doma pak hygienik a museli na prohlídku i príslušníci domácnosti?
Infectoscab je bohužel jen na předpis, takže budu muset k dr., ale příjemný mi to fakt není. Přijdu si jak nějaká špindíra, přitom doma máme uklizeno, nikde jinde jsem nespala, vůbec nevím, odkud to může být.
@Lily007 a jaký lék ti volnš prodala?
Holky, takže vám z hygieny ani nevolali? Četla jsem že kožař má povinnost to na hygienu hlásit, jinak mu hrozí dost vysoká pokuta. A hygiena s tím pak teda nic nedělá? (když jsem chodila do školy, měla jsem jednou sr…, dr zjistil, že to je nějakou baketrií a druhý den k nám hygienici nečekaně naběhli domů a vyslýchali, kdo z rodiny kde pracuje a kde jsem to chytla…)
@Anonymní píše:
@Lily007 a jaký lék ti volnš prodala?Holky, takže vám z hygieny ani nevolali? Četla jsem že kožař má povinnost to na hygienu hlásit, jinak mu hrozí dost vysoká pokuta. A hygiena s tím pak teda nic nedělá? (když jsem chodila do školy, měla jsem jednou sr…, dr zjistil, že to je nějakou baketrií a druhý den k nám hygienici nečekaně naběhli domů a vyslýchali, kdo z rodiny kde pracuje a kde jsem to chytla…)
Nene, vůbec nikdo z hygieny domů nejezdí…Ano, oni maj povinnost to nahlásit na hygienu, ale jen z důvodu toho, aby věděli, kolik lidí je, bylo nakaženo
, takže se vůbec nemusíš bát
!
@Anonymní píše:
@Lily007 a jaký lék ti volnš prodala?Holky, takže vám z hygieny ani nevolali? Četla jsem že kožař má povinnost to na hygienu hlásit, jinak mu hrozí dost vysoká pokuta. A hygiena s tím pak teda nic nedělá? (když jsem chodila do školy, měla jsem jednou sr…, dr zjistil, že to je nějakou baketrií a druhý den k nám hygienici nečekaně naběhli domů a vyslýchali, kdo z rodiny kde pracuje a kde jsem to chytla…)
Tak teď z pohledu hygieny (promiň, že anonymně, ale nemusí všichni vědět, kde pracuju).
Svrab je infekční onemocnění podléhající povinnému hlášení, takže kožní lékař (nebo prostě lékař, který svrab diagnostikuje) by toto měl poslat formou hlášenky na příslušnou hygienu. Pokud v hlášence nejsou nesrovnalosti, nejedná se o hromadný výskyt, lékař udá, že pacient je přeléčen včetně rodinných kontaktů, nedělá se „nic“ (tzn. nejede se do rodiny), pokud lékař napíše kontakt na nemocného, může ho zaměstnanec epidemiologie kontaktovat telefonicky a zjistit, co a jak. K nemocným se jezdí spíše při výskytu v sociálně slabých rodinách nebo při hromadném výskytu v nějakém zařízení (domov, ústav, škola).
Dovolím si zpochybnit, že svrabem onemocnělas od kočky. Tedy ano, lze onemocnět od zvířete, ale toto onemocnění prostě „zmizí“, nešíří se, není přenosné z člověka na člověka. A taky člověk neonemocní tím, že se např. drží stejného madla.
O opatřeních už bylo psáno - co lze, tak vystrčit na 3 dny na mráz/napytlovat/nepoužívat; ostatní vyprat na 60°, přežehlit. Osobní a ložní prádlo vyměnit.
A hlavně přeléčit rodinné kontakty, inkubační doba je dlouhá, tak ať se vám to doma netočí. To by ale měl nařídit kožní lékař.
Nevím, co @Lily007 pradali za lék, ale Infectoscab by to být neměl.
Každé infekční onemocnění má jiná specifika, takže s opatřeními např. u průjmu to nemá vůbec nic společného. Na to, kde kdo pracuje se ptá jen z důvodu práce s nebalenými potravinami, je to možná opruz, ale nikdo by nebyl rád, že mu vaří někdo s infekčním průjmem, nicméně maximum se řeší teď telefonicky. (S tím naběhnutím a vyslýcháním to asi není nejlíp formulováno.)
@Lily007 píše:
Mě ho normálně prodala![]()
to by mě zajímalo jaký?
Infectoscab e na recept a sirná mast se dá sehnat ale není v té potřebné koncentraci jako namíchají v lékarně pro daného pacienta-dítě, dospělý, těhotná apod ![]()
@Boudice23 Přesně to jsem psala i já, je to na RECEPT, nechápu, kde to volně prodávají! ![]()
Jasně tak já nevím co mi dali když už jsem ho jednou kupovala! přišla jsem do lékarny a řekla jsem že chci infectoscab a řekli že ho nemají že ho musejí objednat na druhý den. Ale po prvé jsem měla předpis.
Ahoj, jdu vyděšeně pro radu, faktickou jistotu potřebuju. Právě přišlel manžel od známého, povídá si se mnou a jen tak mezi řečí, že prý jestli se dá léčit svrab. Tak na něj vytřeštím oči, a on, že prý ten známý má svrab, tak jestli to jde léčit, co mám teď dělat? našla jsem, že není přenosný běžně podáním ruky, byly spolu v restauraci, byla s ním i sedmiltá dcera, prý si podali ruce, už jsme je vydrbala mýdlem, ale tedy jsem na nervy, nemohli to dostat? proč proboha člověk s neléčeným svrabem nezaleze do kanálu a chodí mezi lidi? Jsem úplně mimo