Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kontroluj ruce. Tam to začíná. Mezi prstama a pak hodně na nohách. Ale to až později. Pokud rano nic mít nebudou tak by nic mít neměli. Ale pokud se bude drbat tak je to jistý. A nic to není. Jen pak namažete a je to.
@Lily007 Jako že do rána to zákožka svrabová „rozjede“?
To asi ne, že. Projevilo by se to nejdřív za pár týdnů.
@terinka4444 Spíše ne. Nemůžeš dělat vůbec nic, jen čekat (špatná zpráva je, že vydrbání mýdlem nepomůže, pokud by svrab chytli, tak ten parazit je zavrtaný pod kůží během dvou minut). A ten dotyčný jen tak mezi řečí prohodil, že má svrab?
Zase jestli to ví, je pravděpodobně přeléčený.
Tak se neplaš
, víš, kolik takových lidí je? To bychom se drbali všichni.
@Lily007 Do druhýho dne rozhodně nic nezjistí na sto procent! Inkubační doba jsou 3týdny, než se vůbec objeví a zjistí, že svrab má!!!
Může ho klidně mít a projevit za dýl…A u rukou to rozhodně nezačíná, já to na rukou, na prstech nebo mezi vůbec neměla ![]()
@Alichi píše:
@Lily007 Jako že do rána to zákožka svrabová „rozjede“?To asi ne, že. Projevilo by se to nejdřív za pár týdnů.@terinka4444 Spíše ne. Nemůžeš dělat vůbec nic, jen čekat (špatná zpráva je, že vydrbání mýdlem nepomůže, pokud by svrab chytli, tak ten parazit je zavrtaný pod kůží během dvou minut). A ten dotyčný jen tak mezi řečí prohodil, že má svrab?
Zase jestli to ví, je pravděpodobně přeléčený.
Tak se neplaš
, víš, kolik takových lidí je? To bychom se drbali všichni.
no právě že není přeléčený, už pět měsíců ho léčí nejdřív na plíseň, teď na ekzem, naši kožaři, už má fleky i po obličeji a čele. Teď byl pracovně na Ukrajině a tam mu prý dva doktoři nezávisle na sobě řekli, že je to svrab. A prý je to blbý, protože to nejde léčit, ale hlavně je to v pohodě, páč to není infekční. No myslela jsem, že padnu, když mi to manžel říkal. Ale má manželku a ta se ani nepodrbe nic, tak si zase říkám, že svrab by přeci od něj v jedné posteli za 5měsíců chytla, ne? A svědí to, ne? prý se ani jednou nepodrbal.
@terinka4444 nevím no kdyby měl svrab takvou dobu tak už nejspíš drbe i jeho žena. Může to být cokoliv, nás taky léčili na svarb a nakonec se zjistilo, že se manželovi dělá nějaká kopřivka, alergie, na kterou nikdy netrpěl a má takovou rekakci. Hodně to svědělo.
Takže jsme si zkusili všichni léčbu proti svrabu preventivně a už víme co to obnáší ![]()
Já mám dvouleté dítě je atopik, ekzem raší naprosto po všem, představa, že jí na tu kůži matlám nějaký mastný smrad proti svrabu je naprosto děsivá.
@terinka4444 no mě se po té sirné masti exem udělal na rukou
![]()
@terinka4444 jako člověk to má 3 dny na kůži, je to šílený, ale říkal jsem si že to musíme dát, kdyby to byl fakt svrab, u dospělých je výhoda, že jim stačí infectoscab, namáznou přes noc a po 8 hodinách umyjou, ale pro těhotný a děti píšou většinou tu mast ![]()
Svrab se prý může projevit i po delší době než 6 týdnů, také prý záleží na hygieně. Já svrab chytla na praxi v psychiatrickém zařízení, měla to tam půlka uživatelů a zaměstnanců, nikdo to neřešil, všichni se báli kontroly z hygieny, mně to bylo fuk, byla jsem na praxi od ÚP. Neměla jsem to vůbec na rukou, ale na prstech u nohou, pod koleny, a bocích (krátké triko). Doktor to nahlásil a pak už to jelo, všichni zaměstnanci dostali odškodnění a oddělení se dostalo do karantény. Já jsem léčila Infektoscabem, takže paráda, ale ost. měli sírovou mast a jedna kolegyně se po ní doslova sloupala. Manželovi jí doktor napsal preventivně. Svrab pro mě nebyl tak hrozný, jako všechno kolem, praní, žehlení, povlíkání, dokonce jsem žehlila párou manželskou postel, gauč, křesla i židle, vše dezinfikovala a průběžně jsem to dělala celých 14dní, co mě doktor nechal doma. Pro dítě by měli namíchat slabší mastičku, nebo s tím atopem dohromady to může nadělat víc škody než užitku.
Jenže svrab ze zvířat nechytneš to máš př. z ubytování nebo ze sedaček jestli si byl v kině atd. od lidí a né od zvířat
Dnes viselo ve skolce, ze tam maji pripad svrabu. Nemam tuseni, jestli to dcera chytila. Ale zajimalo by me, zda se s tim da ted neco delat preventivne? Treba sirna koupel? nebo neco, co je volne prodejne?
@Lily007 píše:
Kontroluj ruce. Tam to začíná. Mezi prstama a pak hodně na nohách. Ale to až později. Pokud rano nic mít nebudou tak by nic mít neměli. Ale pokud se bude drbat tak je to jistý. A nic to není. Jen pak namažete a je to.
Ahoj, no tak to promiň, ale u nás to na rukou vůbec nezačínalo
…I lékař nám sdělil že to začíná na zádech, tak nevím, ale u každého asi jinak…ahoj
Co vím ted po zkušenosti moji mámy- pracuje v DD, nic preventivně užit nejde. A inkubační doba je fakt dlouha- 4 az 6 tydnu, takže nezbyde nez čekat. Spis bych se zajímala o to, jaké opatření udělají ve školce. Drží se to v textilu, takže vse vyvarit, ošetřit dezinfekci, co nepůjde - polstrovani- mělo by se vyhodit.
@LVLucie píše:
Co vím ted po zkušenosti moji mámy- pracuje v DD, nic preventivně užit nejde. A inkubační doba je fakt dlouha- 4 az 6 tydnu, takže nezbyde nez čekat. Spis bych se zajímala o to, jaké opatření udělají ve školce. Drží se to v textilu, takže vse vyvarit, ošetřit dezinfekci, co nepůjde - polstrovani- mělo by se vyhodit.
Ano máš pravdu…My se tedy preventivně namazali opravdu všichni, protože malá už to měla zase nějaku dobu, navíc čím častější nákaza, tím se to objevuje dřív. Bohužel to máme již po několikáté, což nechápu, protože doma máme vše ošetřeno, proti té potvoře, a jediné co mě napadá je opravdu ta školka. Teď se nám to jako nová nákaza objevilo po 2 měsícíh, zhruba, možná o něco méně, ale pokud se mi nepovede to znovu zlikvidovat, tak to malá má do týdne znovu, a opravdu nikam neodjede
…Jsem z toho podrážděná, nervozní, jak se říká, fakt na větev…Snad to vymýtím ![]()