Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobry den, nazev uz napovida. Mam syna skoro 10.let a kazdy den horor, neumi poslouchat, jednu vec musim rikat desetkrat a pak hubuje a odmlouva a stylem, jak kdyby mu bylo 18. Dnes uz jsem mu musela strelit pres pusu. Uz fakt nevim, jak na nej, domluva nezabira, zakazy take ne. Prosim jak na takoveho neposluchu? Moc dekuji
Rána nic nevyřeší, ale chápu - pokud ale nemate zvládnutou výchovu teď, těš se na pubertu.
Jediná rada je řád, jasná pravidla, dostatečné mantinely a důslednost. Což se nebije s tím, že můžeš být v rámci domácích pravidel chápající a benevolentní rodič.
Jako, chápu, že děcko testuje tak dlouho, až rodiči rupnou nervy (mám to doma třikrát) - ale chce to potom dořešit v klidu a vysvětlit si, v čem byl problém.
Když ty liskáš dítě, tak doufám, že nějaky chlap s pořádně velkou dlaní liskne výchovně tebe.
@luloinka píše:
@divine woman @Altavista to jako fakt? Člověk si jde pro radu a vy takhle?zřejmě budete ty matky, co by se na dítě asi křivě nekoukly, ale ne každý to tak má. Já taky 9 letý dceři jednu střihnu když to přežene. Nenechám si v 15 od ní skákat po hlavě, fakt ne.
Zakladatelko, máme to dosti podobně. Kdyby jsi chtěla pokecat, klidně napiš
Ja jsem takove komentare cekala od nekterych. Presne taky si nenecham skakat po hlave. Vychovnou davam, kdyz to prepiskne. Na tom nic divneho nevidim
@Anonymní píše:
Ja jsem takove komentare cekala od nekterych. Presne taky si nenecham skakat po hlave. Vychovnou davam, kdyz to prepiskne. Na tom nic divneho nevidim
Vždyť ti po hlavě skáče
Fackou ulevíš sobě, nevyřešíš nic.
@Anonymní píše:
no tak jak konkrétně ta facka děcku pomohla?
@Anonymní píše:
Damo nebo co si. Blbe poznamky si nech, ja zadala o radu. No je videt, ze mas uz zkusenost
Ale oná dáma, má pravdu.Ty teď nezvládáš výchovu 9letého spratka, jak si myslíš, že se bude chovat v 18letech??Mám děti 15,19 let a nějaké otevírání si „huby“ na mě nebo manžela neexistuje. Samozřejmě si řeknou svůj názor, to ano, ale slušně. Je fakt, že mezi sebou máme bezva vztah, i s tím, že je občas seřvu, ale to je fakt málokdy, ale v 9letech, to teda poslouchaly, jak hodinky.Jo a jsou to kluci, takže vím o čem mluvím. Nevím, co je to za dobu, že rodiče absolutně nezvládají své ratolesti.
@akavi píše:
Jinak pomáhá fakt jen důslednost. Já dceru klidně desetkrát vrátím, aby udělala to, co jsem jí řekla a co byla její povinnost. Jdu a kontroluju to. Ví, že pokud něco zakážu, dodržím to. Naopak, když něco slíbím, dodržím to také. Ví, že pokud potřebuje pomoc, neodmítnu ji. Naoplátku neremcá, když něco potřebuju já (a je teda prudká povaha a myslím, že má nakročeno k solidně těžké pubertě, není to taková ta sladká nekonfliktní klidná holčička).
V tomhle věku člověk prostě sklízí, co zasel v té předchozí době.
Dusledna jsem. On umi byt hodny a bez odmlouvani jit udelat co ma, ale posledni dobou je k nevydrzeni. Cokoliv potrebuju, tak donese, pomuze bez reci to same kdyz on potrebuje. Me vytaci, kdyz ma neco nakazane a to x krat reknu, tak nejen ze neposlechne, ale hubuje u toho a to dost.
@Anonymní píše:
Dusledna jsem. On umi byt hodny a bez odmlouvani jit udelat co ma, ale posledni dobou je k nevydrzeni. Cokoliv potrebuju, tak donese, pomuze bez reci to same kdyz on potrebuje. Me vytaci, kdyz ma neco nakazane a to x krat reknu, tak nejen ze neposlechne, ale hubuje u toho a to dost.
Moje ještě dělá ksichty, protáčí oči a brblá pod nos.
@debra.morgan píše:
Když ty liskáš dítě, tak doufám, že nějaky chlap s pořádně velkou dlaní liskne výchovně tebe.
Ty, tak si tak čtu tvůj příspěvek a jsi v té své mírumilovnosti nějak hodně agresivní.
Já mám jeden bezlískací kousek (tam padla poslední výchovná na zadek ve třech letech - a zafungovala na 100%, od té doby nebylo třeba) a dva zabejčence, které prostě půjdou dál a dál a dál - dokud nenarazí. A zrovna ta jedna výchovná je přesně to, co je zarazí a nasměruje nazpátek. Ale ano, je to krajní řešení a je námi užito zřídka a s rozmyslem (i když ve vyhrocené situaci).
Já zas neuznávám psychický teror, citové vydírání a jiné formy "výchovy, které najdeš u mnoha dětí, kterým by rodič vlásek nezkřivil…
@Anonymní píše:Ale oná dáma ,má pravdu.Ty teď nezvládáš výchovu 9letého spratka,jak si myslíš,že se bude chovat v 18letech??Mám děti 15,19 let a nějaké otevírání si „huby“ na mě nebo manžela neexistuje.Samozřejmě si řeknou svůj názor,to ano,ale slušně.Je fakt,že mezi sebou máme bezva vztah,i s tím,že je občas seřvu,ale to je fakt málokdy,ale v 9letech ,to teda poslouchaly,jak hodinky.Jo a jsou to kluci,takže vím o čem mluvím.Nevím ,co je to za dobu,že rodiče absolutně nezvládají své ratolesti.
Damo nebo co si. Blbe poznamky si nech, ja zadala o radu. No je videt, ze mas uz zkusenost
@luloinka píše:
@divine woman @Altavista to jako fakt? Člověk si jde pro radu a vy takhle?zřejmě budete ty matky, co by se na dítě asi křivě nekoukly, ale ne každý to tak má. Já taky 9 letý dceři jednu střihnu když to přežene. Nenechám si v 15 od ní skákat po hlavě, fakt ne.
Zakladatelko, máme to dosti podobně. Kdyby jsi chtěla pokecat, klidně napiš
Tak dosti podobně, jo? No, tak to nevím, co si budete radit, když je pro Vás rychlejší děcka profackovat a je to.
Jste asi hodně nasra…né, když vidíte, jak jste nezvládli výchovu, dítě zazlobí a pak plésk, plésk. Uleví se Vám potom??
@SAJ píše:
Ty hele, v devíti pohoda, ale v průběhu nejtěžší puberty mi párkrát do roka ruka vylítla taky. I letos jsem už měla tu čest, a mám neblahý dojem, že se nám to už zase blíží…
A hele, nemám pocit, že by z toho ta moje spráťata měla nějaká traumata.
Doufam, ze je to prechodne obdobi, zkousi co vydrzim. Jinak umi poslouchat, ale posledni dobou je k nevydrzeni. Dusledna jsem, mame rad a fakt chci se toho obdobi zbavit, aspon toho mudrovani
@SAJ píše:
Ty, tak si tak čtu tvůj příspěvek a jsi v té své mírumilovnosti nějak hodně agresivní.Já mám jeden bezlískací kousek (tam padla poslední výchovná na zadek ve třech letech - a zafungovala na 100%, od té doby nebylo třeba) a dva zabejčence, které prostě půjdou dál a dál a dál - dokud nenarazí. A zrovna ta jedna výchovná je přesně to, co je zarazí a nasměruje nazpátek. Ale ano, je to krajní řešení a je námi užito zřídka a s rozmyslem (i když ve vyhrocené situaci).Já zas neuznávám psychický teror, citové vydírání a jiné formy "výchovy, které najdeš u mnoha dětí, kterým by rodič vlásek nezkřivil…
Ježiš, z toho je mi úplně úzko.
A facka s rozmyslem? Ještě pochopm, že se někdo neovládne a v afektu mu vyletí ruka. ALe cíleně, s rozmyslem, udeřit dítě? Strašný
@SAJ píše:
Ty, tak si tak čtu tvůj příspěvek a jsi v té své mírumilovnosti nějak hodně agresivní.Já mám jeden bezlískací kousek (tam padla poslední výchovná na zadek ve třech letech - a zafungovala na 100%, od té doby nebylo třeba) a dva zabejčence, které prostě půjdou dál a dál a dál - dokud nenarazí. A zrovna ta jedna výchovná je přesně to, co je zarazí a nasměruje nazpátek. Ale ano, je to krajní řešení a je námi užito zřídka a s rozmyslem (i když ve vyhrocené situaci).Já zas neuznávám psychický teror, citové vydírání a jiné formy "výchovy, které najdeš u mnoha dětí, kterým by rodič vlásek nezkřivil…
to neuznávám taky, ale řadím k tomu i liskání a jiné násilí.
@toma0105 píše:
Tak dosti podobně, jo? No, tak to nevím, co si budete radit, když je pro Vás rychlejší děcka profackovat a je to.
Jste asi hodně nasra…né, když vidíte, jak jste nezvládli výchovu, dítě zazlobí a pak plésk, plésk. Uleví se Vám potom??
Ja vychovu zvladla a snad zvladnu, nez me vyleti ditko z hnizda. Ja mam poslusne dite, nekdy proste zazlobi, az posledni dobou dni je k nevydrzeni. Jinak co potrebuje udelam a totez i z jeho strany. Mame to oboustranny. Uceni zadny problem. Jediny co resim poslednich par dnu je hudrovani nad tim co ma udelat a to ze jsem dala synovi vychovnou se vubec nestydim a uz vubec ne, ze jsem nezvladla vychovu.
Ma jich dost