Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jeste bych chtela podotknout, jak tu nekdo psal (omlouvam se, nemam uplne cas dohledavat tak neoznacim
) ohledne vychovy psa vs. ditete.
Jako jo, ma to dost spolecnych rysu, vim, ze jsem to mela brat nadnesene, ale mi to neda, z moji zkusenosti: vychova ditete (a mam zkusenost s fakt narocnym ditetem i pohodovym) se fakt s vychovou psa neda srovnat. Psovi staci ani ne desetina usili, aby pochopil, co se po nem chce, dite to je zcela jina liga.
![]()
Jinak to nemyslim nijak zle, jen zverejnuji svuj pohled (taky jsem par psu “vychovala” i nejakou tu zkousku s nimi slozila a zilo se s nimi fajn
).
![]()
@Mmmanka píše:Řekla bych, že to dělám dost podobně. Hygiena je u nás problém už hooodne let, člověk by řekl, že to jednou pochopí. A ono prd. Jen mám teda problém, že toho devitileteho už neodchytim, je rychlejší a mrstnejsi než já.
Ahoj, hele to jsem obcas znavala, nejstarsi je taky Adehade.![]()
![]()
![]()
Nejsem sice zase tazana
![]()
![]()
![]()
ale ja takovyhle styl situace resila tak, ze jsem poprosila a zavelela k cisteni zubu (pres tyto ukony taky nejede vlak, proste zuby se cisti a tecka), pak asi za 5min jsem poprosila se zvysenym hlasem a kdyz ani to nepomohlo, normalne jsem odchytila, rekla, ze ty zuby se jdou proste cistit, protoze nasleduje dalsi sled udalosti (cteni, povidani, spani) a proste “na silu” ho dotahla k cisteni. Udelala jsem to asi dvakrat a pak pochopil, ze je lepsi zacit sam a bez moji asistence.
Je to urcite i o veku a povaze, jak ditete tak rodice. Preju hodne stesti.
![]()
@Mmmanka píše:
Jako uplne do toho nechci zabredavat, psala jsem, ze biti neuznavam, snazim se volit jine cesty, ale treba zrovna ty zivotu nebezpecne situace povazuju za neco, co je treba se rychle a razantne naucit a hlavne zapamatovat a tam domluva mnohdy neni adekvatne rychla.![]()
Jinak bych si dovolila se nad tim zamyslet a odpovedet, ac nejsem tazana, myslim, ze hlavni rozdil spociva v tom, ze zena je dospely clovek, ktereho neni treba vychovavat (i kdyz nekteri manipulatori a tyrani by asi nesouhlasili), uz nejak vychovana je. Na rozdil od ditete. A vychova je jednou z rodicovskych povinnosti.
Jak se potom postavi k vychovnemu stylu, je jen na nem.
![]()
![]()
Děkuju
Nebezpečné situace a nějaké plácnutí u maličkých dětí (vč. nápodoby v podobě štípnutí, klidně i kousnutí), když někomu ubližují, škodí, ničí apod. mi taky přijde smysluplnější než sálodlouhé vysvětlování. Ale u těch větších dětí - které už jsou hodně, nebo i kompletně, zformované naší(!!!) výchovou, s tím mám vnitřně problém…
A napsala jsi to, jak to často lidi berou - že ženu už není potřeba vychovávat, protože je dospělá. Ale pubertální dítě už je přece taky skoro hotové?
A vem si třeba podřízené v práci, za které mám zodpovědnost a kteří se chovají nevhodně - ty přeci taky nezfackuji, když nepomůže sebrání odměn?
Nebo stárnoucí rodiče kteří mají někteří v péči a začíná se u nich třeba projevovat demence.. Tam by pár facek přeci taky mohlo být výchovných, ale nevěřím, že by to bylo společností tolerované i kdyby byly vlepeny třeba ve strachu (natož v afektu)…
![]()
Mě právě šlo o to, že Tomáš psal o pubertálních dětech, ke kterým má (podle toho co píše jinde) moc fajn přístup, tak mi to úplně nejde dohromady.. ![]()
@Mmmanka Ja jsem myslela vychovu a ne vycvik. Pes se vychovava cely zivot a je to slozity proces uz jen, protoze je to samostatna jednotka a nema takovou kapacitu jako dite.
Psala jsem hlavne s nadskazkou, tak to neberte doslova.
Ja jen, ze u stenat x batolete mi zatim zabralo uplne to same ![]()
„Kdyz dela co nechci, reknu mu "nenene“ vysvetlim mu proč a dam mu do ruky jeho hracku a ukazu mu jak si s ni hrát" a bez vztekání, v klidu prejde na jinou aktivitu.
Nechci rict, ze vychovavam dite jako psa, ale v tomhle ohledu jsou veci, ktere lze vyuzit ![]()
Ale obrazovy vzor funguje asi vsude stejne.
@Baba píše:
Pletes vic veci dohromady. Nebit neznamena nevychovavat.Ten obrazek, hruza, co? Zakaz telesnych trestu ve skole i doma.
Já se hádat nebudu a nechci.
Hezkou neděli.
@niko999 píše:
DěkujuNebezpečné situace a nějaké plácnutí u maličkých dětí (vč. nápodoby v podobě štípnutí, klidně i kousnutí), když někomu ubližují, škodí, ničí apod. mi taky přijde smysluplnější než sálodlouhé vysvětlování. Ale u těch větších dětí - které už jsou hodně, nebo i kompletně, zformované naší(!!!) výchovou, s tím mám vnitřně problém…
A napsala jsi to, jak to často lidi berou - že ženu už není potřeba vychovávat, protože je dospělá. Ale pubertální dítě už je přece taky skoro hotové?
Mě právě šlo o to, že Tomáš psal o pubertálních dětech, ke kterým má (podle toho co píše jinde) moc fajn přístup, tak mi to úplně nejde dohromady..A vem si třeba podřízené v práci, za které mám zodpovědnost a kteří se chovají nevhodně - ty přeci taky nezfackuji, když nepomůže sebrání odměn?
Nebo stárnoucí rodiče kteří mají někteří v péči a začíná se u nich třeba projevovat demence.. Tam by pár facek přeci taky mohlo být výchovných, ale nevěřím, že by to bylo společností tolerované i kdyby byly vlepeny třeba ve strachu (natož v afektu)…
![]()
za dite mas zodpovednost a dokud žije s rodici musi respektovat jejich pravidla.
Podrizeneho, když nezaberou upozornění a sankce muzea vyhodit, s partnerem se rozejdeš, rodiče s demenci bereš tak, jak to je, pokud je to nezvládatelne umístit je někam, kde se o ne postarají. Na dítěti nic takového aplikovat nxemuzes.
@Venetia píše:
za dite mas zodpovednost a dokud žije s rodici musi respektovat jejich pravidla.
Podrizeneho, když nezaberou upozornění a sankce muzea vyhodit, s partnerem se rozejdeš, rodiče s demenci bereš tak, jak to je, pokud je to nezvládatelne umístit je někam, kde se o ne postarají. Na dítěti nic takového aplikovat nxemuzes.
To jo.. jen to dítě se chová tak, já se se mnou naučilo.. ![]()
@Kotatko03 píše:
To musí každá vědět sám, co platí na jeho dítě a co je „v pohodě s vlastním přesvědčením“. V případě 9ti letého dítě bych volila zákaz mobilu/elektroniky např.
a když to nezabere?
@dog.s píše:
@Mmmanka Ja jsem myslela vychovu a ne vycvik. Pes se vychovava cely zivot a je to slozity proces uz jen, protoze je to samostatna jednotka a nema takovou kapacitu jako dite.
Psala jsem hlavne s nadskazkou, tak to neberte doslova.
Ja jen, ze u stenat x batolete mi zatim zabralo uplne to same
„Kdyz dela co nechci, reknu mu "nenene“ vysvetlim mu proč a dam mu do ruky jeho hracku a ukazu mu jak si s ni hrát" a bez vztekání, v klidu prejde na jinou aktivitu.Nechci rict, ze vychovavam dite jako psa, ale v tomhle ohledu jsou veci, ktere lze vyuzit
Ale obrazovy vzor funguje asi vsude stejne.
Jo, ja jsem to pochopila, jen mi to proste nedalo, vidim to v zasade stejne, ale prijde mi to srovnani usmevne.
A ano, vychova neni vycvik.
![]()
@niko999 píše:
To jo.. jen to dítě se chová tak, já se se mnou naučilo..
to uz je o osobnosti toho dítěte
@Tamtama píše:
@Baba mně se třeba tvůj přístup k výchově líbí, ale sama ho neumím převést do praxe. Mám dokonce pocit, že už jsme tu spolu na toto téma diskuzi kdysi vedly. Jak bys třeba řešila ten můj konkrétní případ, kdy dítě sice slyší, že si má jít vyčistit zuby a nechat se osprchovat, ale nereaguje a lítá po bytě jako šílené, směje se ti do očí. Někdy mi k tomu strhne i mladšího, kterému se jinak dá vysvětlit, že když to bude prodlužovat, nestihneme pohádku. Případně mladší je sice nachystaný na čtení, ale staršího se mi ještě do koupelny nahnat nepodařilo a odnese to mladší, protože pak místo čtení sprchuju staršího a nečtu vůbec. Mě to pak mrzí, protože mám to večerní čtení a mazlení ráda, mladší brečí, že se nečte.
no a zrušit ty následně aktivity, když to nestihnou si zkoušela?
@Venetia píše:
to uz je o osobnosti toho dítěte
Jo, asi jsi na to kápla! Děkuji!
(nedokázala jsem si to v sobě pojmenovat)
Předpokládám (a cítím to tak), že u těch větších dětí už rodič většinou, ví jaké jsou, co jsou zač, jak na ně a našel už tak nějak způsob, jak s nimi komunikovat tak, aby nevzniklo příliš ostrých hran (a stejně tak to ví i to dítě), proto je mi to fackovaní tak proti srsti…
@Venetia píše:
no a zrušit ty následně aktivity, když to nestihnou si zkoušela?
Samozřejmě, máme jasně daný čas, že ve 20:30 budou umytí, s vycistenymi zuby, v pyzamech sedět na gauči, jinak se nečte. V 99 % večerů to starší nestihne. Ale je na tom bity i ten mladší, protože já pak místo čtení docistuju zuby a myju staršího.
@Tamtama píše:
Samozřejmě, máme jasně daný čas, že ve 20:30 budou umytí, s vycistenymi zuby, v pyzamech sedět na gauči, jinak se nečte. V 99 % večerů to starší nestihne. Ale je na tom bity i ten mladší, protože já pak místo čtení docistuju zuby a myju staršího.
a on se neumi umyt sam, ze bys mezitím cetla mladsimu. Zalezi mu vubec na tom cteni?
@niko999 píše:
DěkujuNebezpečné situace a nějaké plácnutí u maličkých dětí (vč. nápodoby v podobě štípnutí, klidně i kousnutí), když někomu ubližují, škodí, ničí apod. mi taky přijde smysluplnější než sálodlouhé vysvětlování. Ale u těch větších dětí - které už jsou hodně, nebo i kompletně, zformované naší(!!!) výchovou, s tím mám vnitřně problém…
Mě právě šlo o to, že Tomáš psal o pubertálních dětech, ke kterým má (podle toho co píše jinde) moc fajn přístup, tak mi to úplně nejde dohromady..A vem si třeba podřízené v práci, za které mám zodpovědnost a kteří se chovají nevhodně - ty přeci taky nezfackuji, když nepomůže sebrání odměn?
![]()
Možná protože má právě s těmi puberťáky aktuální zkušenosti. Ty mám taky, a je občas teda silné kafe. Přitom mám i jedno, které sice taky občas vysírá, ale jinak, tam nebylo vypjatých fackovacích situací třeba.
Z dětí mi rostou zatraceně silné osobnosti, samostatné, zodpovědné, úžasné - ale minimálně u těch dvou jsem občas litovala, že je už do babyboxu nenarvu…
Ty máš doma puboše?