Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Berry77 píše:
Zatím to vypadá, že ti rupne cévka z představy, že má někdo jiný styl výchovy, než ty.
P. S A "ty jsi bila bita " se píše s Y. Nějak ti ta představa bití rozhodila i gramatiku
Ne, nejsem rozhozená. Z čeho? Je mi z toho spíš smutno, a těch dětí, vlastně i matek, je mi líto. Jde to zvládnout i bez bití.
No tak mám hrubku, to je toho
A není to z rozčílení, proč mi ho vlastně vnucuješ?
Že by bylo nepříjemné si připustit, že na mém názoru něco je, ta se to sama před sebou snažíš shodit? ![]()
Taky teď doma bojujeme. Adhadeti bude 9 a vyloženě se mi vysmiva do obličeje. Zrovna teď mají ležet, predskolak si chodí stěžovat, že mu starší bere z postele plyšáky, starší jde v závěsu za ním a hulaka „blablabla“. ![]()
Každý večer v 8 zavelim, že jdeme čistit zuby a sprchovat, čtvrt hodiny opakuji vlídně, čtvrt hodiny zvysuju hlas, po půl hodině, kdy čekám v koupelně jak ta trubka, dostanou oba jednu po zadku (starší někdy i dvě) a jdou. Ale nelíbí se mi to, sama vidím, že sice začnou makat, ale dlouhodobě účinek žádný. Nějak si s nimi nevím rady. Hlavně teda se starším, s mladším to doteď šlo, stačilo zvýšit hlas, tak počítám, že se to jeho štěkání po mně zase zlepší.
Edit: nějaké zákazy a tresty na staršího absolutně neplatí, je mu všechno jedno.
@Kotatko03 píše:
Zakladatelko, to je těžké, teď v deseti letech se ti těžko budou měnit zajeté rituály. Ale jediné řešení je důslednost. Nastavit mu jasné hranice. Má něajké domácí povinnosti? Pokud ne, zavést a nejednu. Jasně vymezit, jaký trest přijde, pokud se stane to a to.
a co je takový trest, aby to nebylo fyzické ani citové vydíraní ani dlouhé poučovací monology?
@Capelucia píše:
Jo jo, jen si ty děti fackujte, to je ta spávná výchova. Však někde se násilnostem musí naučit. Jak jinak řešit konflikty, že jo. Pak budou na teplo domova rádi vzpomínat - až tak, že pak z nich budou zase nevděční fakani, co ani vnoučátko nepřijedou ukázat
. Nebo je budete fackovat i pak, aby poslouchali a přijeli na návštěvu?
Nebo pak možná jednu koupí babička, aby byla rovnováha
.
tohle je fakt uplne mimo.
@Baba píše:
Ne, nejsem rozhozená. Z čeho? Je mi z toho spíš smutno, a těch dětí, vlastně i matek, je mi líto. Jde to zvládnout i bez bití.
No tak mám hrubku, to je tohoA není to z rozčílení, proč mi ho vlastně vnucuješ?
Že by bylo nepříjemné si připustit, že na mém názoru něco je, ta se to sama před sebou snažíš shodit?
Vyřídím háďeti, že bylo týrané, ju?
Právě mi teda dobrovolně pomohlo upéct tři druhy cukroví a celou dobu to byl příjemný rodinný čas. Ještě před třemi lety by to bylo zpruzené drama jako před chvílí s nejmladším (taky pomohlo, ale těch ksichtů a keců okolo…).
Fakt se těším, až i to nejmladší sprátě pochytí trochu hormonální rovnováhy.
@SAJ píše:
Vyřídím háďeti, že bylo týrané, ju?Právě mi teda dobrovolně pomohlo upéct tři druhy cukroví a celou dobu to byl příjemný rodinný čas. Ještě před třemi lety by to bylo zpruzené drama jako před chvílí s nejmladším (taky pomohlo, ale těch ksichtů a keců okolo…).Fakt se těším, až i to nejmladší sprátě pochytí trochu hormonální rovnováhy.
Akorat se shazujes. Vlastne se nedivim, zes je musela bit, abys mela aspon trochu pseudorespektu.
O tuhle cestu nestojim.
Nez budes mit vnoucata, budou fyzicke tresty predpokladam zakazany.
Já děti sice nebiju, ale holka jednu jednou chytla, já uplně netvrdím, že to mělo efekt, ale minimálně hned pochopila, že takhle ne a i když na to nejsem zrovna pyšný, nastat ta situace znova u kteréhokoli dítěte, chytnou jí zas. Mě spíše děsí to, že někdo bere jednu facku jako něco pro co se nebudou doma děti cítit bezpečně, budou se snad nedej bože bát a jak tu někdo psal krčit. To mi přijde uplně mimo, jestli to dítě chytne pár facek za život, když už opravdu není zbytí, je to s rozmyslem a přiměřeně, ne, tak že uletí hlava, tak nelze mluvit o nějakém bití nebo týrání. Já se nechci nikoho dotknout, ale já co jsem měl možnost vidět, tak za mě byly děti těch echt odpůrců jakéhokoli sáhnutí na dítě mnohem větší chudáci, než ti co jednou za uhrák jednu chytnou. Myslím, že mnohem horší jsou hodinové slovní rozhovory o ničem, citové vydírání, manipulace, slovní ponižování a další tyhle věci. U nás je sranda, pohodička, jsme hodně tolerantní, myslím, že opravdu hrozně moc, ale kdyby nebylo už fakt zbytí, tak radši dám jednu facku, dítě se trošku zamyslí, protože tím jak to není vůbec částé, vlastně se to neděje, a proto i těm s největší hodnotou rozbouřených hormonů dojde, v případě, že to nastane, že tohle asi přehnali. A pojedeme zase dál v tom našem módu pohoda, klid a vzájemná tolerance. Já byl taky radši na facku, moc jich za můj život taky nebylo, ale stokrát lepší, než poslouchat hodinu kecy těch trapných rodičů a vždycky mi hned došlo, že byla zasloužená i když jsem to samozřejmě nepřiznal, ale věděl jsem, že tohle bylo asi už fakt moc, což by mi tenkrát při těch pro mě nejtrapnějších kecech nedošlo, ta facka byla jen takový probuzení zpět do reality
a zase se jelo dál. Já se řídím tím, že nic se nemá přehánět a takový ten postoj, v zivotě bych na dítě nesáhnul, je to tyrani mi prostě přijde trošku jak fanatismus už i když lepší, než řezat děti, to určitě, ale ani jedno mi nepřijde uplně správně, protože oboje e extrém a každý extrém je špatně.
@Baba píše:
Akorat se shazujes. Vlastne se nedivim, zes je musela bit, abys mela aspon trochu pseudorespektu.
O tuhle cestu nestojim.
Nez budes mit vnoucata, budou fyzicke tresty predpokladam zakazany.
Jak myslíš.
Vlastně jsi v tom svém „spravedlivém“ hněvu docela roztomilá.
Mám dva úžasné sebevědomé a samostatné skorodospěláky a jednu pubertální rozkolísanou hormonální bouři s extrémními projevy spratkovitosti - a doufám, že i z něho vyroste fajn člověk. Omlouvat se nebudu, zvlášť ne nevyrovným mravokárkyním někde na webu.
@SAJ píše:
Jak myslíš.Vlastně jsi v tom svém „spravedlivém“ hněvu docela roztomilá.Mám dva úžasné sebevědomé a samostatné skorodospěláky a jednu pubertální rozkolísanou hormonální bouři s extrémními projevy spratkovitosti - a doufám, že i z něho vyroste fajn člověk. Omlouvat se nebudu, zvlášť ne nevyrovným mravokárkyním někde na webu.
Ja zadny spravedlivy hnev necitim, to je tvoje projekce. I s tou nevyrovnanou mravokarkyni ses vedle. A taky vim, proc to musis delat.
Me je tech deti a rodicu lito.
Slusny clovek jde vychovat bez fyzickeho nasili. To je fakt. Nekdo to holt nezvladne, tak si to, ze bije slabsi, okeca.
@Tomáš916
Nechapu proc se vzdycky objevi ty hodinove rozhovory. Jde to i bez nich. I bez biti.
Ja to krcici se dite videla, utkvelo to hluboce. A moje zazitky z detstvi taky. A nikdy sem necitila - udelala sem neco spatne, bylo to spravedlive.
A ja byla hodne dite, treba to fakt nebylo. Holt nekteri se neumi ovladat.
@Tomáš916 píše:
Já děti sice nebiju, ale holka jednu jednou chytla, já uplně netvrdím, že to mělo efekt, ale minimálně hned pochopila, že takhle ne a i když na to nejsem zrovna pyšný, nastat ta situace znova u kteréhokoli dítěte, chytnou jí zas. Mě spíše děsí to, že někdo bere jednu facku jako něco pro co se nebudou doma děti cítit bezpečně, budou se snad nedej bože bát a jak tu někdo psal krčit. To mi přijde uplně mimo, jestli to dítě chytne pár facek za život, když už opravdu není zbytí, je to s rozmyslem a přiměřeně, ne, tak že uletí hlava, tak nelze mluvit o nějakém bití nebo týrání. Já se nechci nikoho dotknout, ale já co jsem měl možnost vidět, tak za mě byly děti těch echt odpůrců jakéhokoli sáhnutí na dítě mnohem větší chudáci, než ti co jednou za uhrák jednu chytnou. Myslím, že mnohem horší jsou hodinové slovní rozhovory o ničem, citové vydírání, manipulace, slovní ponižování a další tyhle věci. U nás je sranda, pohodička, jsme hodně tolerantní, myslím, že opravdu hrozně moc, ale kdyby nebylo už fakt zbytí, tak radši dám jednu facku, dítě se trošku zamyslí, protože tím jak to není vůbec částé, vlastně se to neděje, a proto i těm s největší hodnotou rozbouřených hormonů dojde, v případě, že to nastane, že tohle asi přehnali. A pojedeme zase dál v tom našem módu pohoda, klid a vzájemná tolerance. Já byl taky radši na facku, moc jich za můj život taky nebylo, ale stokrát lepší, než poslouchat hodinu kecy těch trapných rodičů a vždycky mi hned došlo, že byla zasloužená i když jsem to samozřejmě nepřiznal, ale věděl jsem, že tohle bylo asi už fakt moc, což by mi tenkrát při těch pro mě nejtrapnějších kecech nedošlo, ta facka byla jen takový probuzení zpět do realitya zase se jelo dál. Já se řídím tím, že nic se nemá přehánět a takový ten postoj, v zivotě bych na dítě nesáhnul, je to tyrani mi prostě přijde trošku jak fanatismus už i když lepší, než řezat děti, to určitě, ale ani jedno mi nepřijde uplně správně, protože oboje e extrém a každý extrém je špatně.
Vidím to úplně stejně a celou dobu to tu píšu.
Ale asi blbě.
Naše sprátě dostalo letos ode mě jednu rychlou, od drahé polovičky někdy v létě jednu cílenou přeskolenovou exekuci - a zcela oprávněně po x-tém držkování s následným prásknutím dveřma. Samozřejmě hned po předchozím osvětlení, že takhle ne, a že se dostává za hranici. Načež děcko znova zadržkovalo a prásklo dveřma.
A vlastně jo, dneska ve srandě jedny (jakoby) válečky s lechtáním, teda.
Nejsem neplácací, jakýkoli fanatismus odmítám.
@SAJ
Postoj - slabsi se nebijou, je fanatismus?
Tak to sem nevedela.
Drzkovani a prasknuti dverma je teda fakt duvod k biti
To je jen vase ego, s vychovou to nema nic spolecnyho.
@Baba píše:
@SAJ
Postoj - slabsi se nebijou, je fanatismus?Tak to sem nevedela.
Drzkovani a prasknuti dverma je teda fakt duvod k bitiTo je jen vase ego, s vychovou to nema nic spolecnyho.
Líbivé heslo a fanatický postoj - tím to v historii vždy začalo. ![]()
@Šmoulice píše: Žádná taková jako ty by nikdy nepřiznala, že má fakana a že udělala chybu
Pár takových znám osobně. A ty jejich super vychovaná zlatíčka bych nejradši chytla a srazila jim palice dohromady. Všichni jich mají plný zuby, jen matinky jsou přesvědčené o své dokonalosti a jak nemají spratky
To mi úplně připomnělo situaci s mou sestřenkou a jejím synem
co ten malý si dovolí mi přijde prostě moc a ona s klidem mu to jen vysvětluje což vůbec nezabírá. Říkám ji dělej s tím něco nebo ti bude brzo skákat po hlavě a ona neee to je úplně zlaté dítě jen je dneska nějaký protivný, za 5 minut na to ji poškrábal celý obličej ze vzteku. Zlatého jsem ho teda ani jednou nezažila, ale furt si bude stát za tím, že je slušně vychovaný a poslušný
na návštěvu k nám je už ani nezvu, protože po každé co tam byli mi něco zničil, tak chodíme se synem s něma jen na procházky, ale to taky někdy stojí fakt za to, když si na chodníku lehne na zem a začne kolem sebe kopat, holka chudák samé modřiny na nohách. Naposled jsme museli opravovat žaluzie, které taky ze vzteku vytrhl a ona jen s klidem řekla Matyášku to se nedělá
takovým přístupem si myslím, že ten malý ani nechápe, že to nesmí dělat. Ale jooo je to hodný chlapeček.
Já taky nejsem zastánce nějakého bytí detí jak tady někdo píše, ale výchovný pohlavek nebo plácnutí po zadku taky podle mě neuškodí. Taky jsem od táty dostala přes pusu, když jsem to s drzostí přestřelila a rozhodne to pomohlo a věděla jsem hned, že takhle se chovat nesmím.
@SAJ píše:
Líbivé heslo a fanatický postoj - tím to v historii vždy začalo.
Coze? Slabsi se nebijou je fanaticky postoj? Tak to budu rada fanatikem ![]()
A ta tvoje prikladova kamaradka. Co to ma spolecnyho s bitim? Ona evidentne nevychovava vubec. A tam by nejaka facka za servani zaluzii fakt nicemu nepomohla.