9letý syn je neskutečně drzý

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17472
13.12.20 11:25
@Venetia píše:
a on se neumi umyt sam, ze bys mezitím cetla mladsimu. Zalezi mu vubec na tom cteni?

Jeho samostatné umytí znamená po půl hodině dítě sotva pokropene vodou a koupelna vytopena. Čtení má rád, ale zas že by ho vyžadoval, to ne. Ale takhle on to má se vším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106472
13.12.20 11:28
@Tamtama píše:
Jeho samostatné umytí znamená po půl hodině dítě sotva pokropene vodou a koupelna vytopena. Čtení má rád, ale zas že by ho vyžadoval, to ne. Ale takhle on to má se vším.

a ma něco opravdu rad, ze by ho mrzelo o to přijít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
13.12.20 11:32
@Venetia píše:
a ma něco opravdu rad, ze by ho mrzelo o to přijít?

Ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
13.12.20 12:17
@niko999 píše:
Ač s tebou většinou souhlasím a umím si i představit, že rodiči rupnou nervy a dítěti ji vlepí (což ale osobně taky vnímám jako selhání, stejně jako holky výše), tak by mě docela zajímalo, proč je podle tak mimo přirovnání facky k ženě versus facky k dospívajícímu dítěti? V čem vnímáš ten rozdíl? Jako že děti můžeme fackovat z pozice moci? Nebo? Z toho co jsi napsal jsem to úplně nevycetla..

Určitě ne z pozice moci, ale dospělá žena snad už vychovaná je, alespoň by měla být a pokud by mi její chování nevyhovovalo, tak si s ní nezačnu nebo, kdyby se to ukázalo později a přešlo by to za určitou mez, tak půjdeme od sebe, ale dítě se to teprve učí a když nic jiného nepomohlo a je to opravdu za hranou, tak člověk zkusí tuhle poslední možnost i když určitě ne s radostí. Dítěti nezabalim tašky do děcáku, ale s ženou být nemusím a mohu si jí vybrat. Já třeba nikdy nemusel, když byly malý, to šlo bez toho a u nejmladšího to taky jde, ale zas chápu, že, když už jde o život, tak je přiměřené placnutí malému děcku na místě, potom co vyzkoušíš vše, každou jinou možnost a nic nefunguje, tak lepší, než aby hrozil úraz pro nejmenším. Já tohle řešit nemusel, byly to zlatíčka, ale chápu, že s některým dítětem to jinak nejde a nebudu odsuzovat placnutí. No ale jak byly zlatí jako malé děti, tak kolem toho desátého roku si to začaly vybírat, dcera i s úroky. Pořád je to skvělá, šikovná, cílevědomá holka na kterou je spoleh, pro mě samozřejmě je ta nejlepší, ale má svoje chyby jako každý a když to zajde hodně daleko, tak jí chytne klidně znova, zatím je to dobrý. Byla to situace, kdy jsem chtěl aby se někomu omluvila, protože byla fakt hodně drzá a misto aby se zarazila, šla dál a její odpověď byla „tsss jsi z toho nějakej nervózní“, na moje poslední upozornění, ať se okamžitě uklidní nebo jí jedna přistane mi řekla „tsss si bouchni, pro mě za mě, když se ti uleví“no tak jo no, co chtěla to měla. A od té doby si to hlídá a sama uznala, že to přehnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.12.20 12:21
@Tomáš916 píše:
@Russet Ale já se nebavím o batoleti, ale o puberťákovi. To s tou silnici, bych udělal uplně stejně jak ty. Já vím, že ty máš ještě malé dítě, třeba bude možnost si to povědět za pár let. Preju Ti, aby to šlo bez facky, ale teď je brzo na závěr. A veř tomu, že se dcera nekrčí, proč taky, když není důvod a facka by jim nepřiletěla jen tak, ale po upozornění, že jestli bude dál vysirat, tak by se jí mohlo stát, že jim přilítne. Dítě se podle mě bo jí tehdy, kdy facky litaji často, kolikrát za kraviny a dítě ani neví za co. To v žádném případě neschvaluji. A to přirovnání k facce ženě, to mi přijde snad ještě víc mimo, veř tomu, že se doma nebijeme.

A proč je to mimo? Proč jednoho člověka uhodit můžeme a druhého ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
13.12.20 12:25
@SAJ píše:
Možná protože má právě s těmi puberťáky aktuální zkušenosti. Ty mám taky, a je občas teda silné kafe. Přitom mám i jedno, které sice taky občas vysírá, ale jinak, tam nebylo vypjatých fackovacích situací třeba.

Z dětí mi rostou zatraceně silné osobnosti, samostatné, zodpovědné, úžasné - ale minimálně u těch dvou jsem občas litovala, že je už do babyboxu nenarvu…

Ty máš doma puboše?
:) ne, ještě ne, u nás doma teprve puberta začala vystrkovat růžky, asi i proto nad tím tolik přemýšlím… Neumím si představit, že bych ho měla praštit, za co..? to už by musel provést fakt něco zlého :?
Už roky jsem ho neuhodila a po celkem krušných začátcích si myslím, že tuším, jak s ním zacházet, abychom spolu vyšli v klidu. A on taky ví, co může čekat. :nevim:… k tomu mám v okolí hodně blízké lidi, kde i přes hustou pubertu dětí (u které jsem byla i já) nepadly žádné facky a ten vztah s dětmi je i teď v dospělosti super.. Pro mě jsou (i z jiných důvodů) takový výchovný vzor :) Prostě se rodiče nedali vyprovokovat a i když rozvedení, tak drželi při sobě..
Mě „vychovávali“ hodně, ale nic moc to nepřineslo, nezměnili mě.. :nevim:

Můžu se zeptat, co myslíš tou „napjatou fackovaní situací“? Vážně si to neumím představit..

Moc pěkně jsi popsala svoje děti.. hezky se to čte.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.12.20 12:27
@SAJ píše:
Jen pro zajímavost… Co se třemi batolaty (dvě plus kočár) a třeba okořeněno ještě psem? U nás byl přechod situace bez diskuse, děti to plně respektovaly, ale mám dojem, že tam nějaká ta přes plínku proběhla taky.

Hele, já na ty psy s kočárem fakt nejsem, takže u mě by k tomu nedošlo. Když jsem měla batole, hlídala jsem si antikoncepci a druhé se prostě nenarodilo. Když si někdo nadělá tři děti po sobě a neobejde se bez psa, tak vychova asi končí plácnutím přes zadek. Ale jde to i jinak. Ty děti za to nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
13.12.20 12:36
@Russet píše:
Hele, já na ty psy s kočárem fakt nejsem, takže u mě by k tomu nedošlo. Když jsem měla batole, hlídala jsem si antikoncepci a druhé se prostě nenarodilo. Když si někdo nadělá tři děti po sobě a neobejde se bez psa, tak vychova asi končí plácnutím přes zadek. Ale jde to i jinak. Ty děti za to nemůžou.

A jak to chceš dělat, když jsi pragmatik a chceš děti až po VŠ, svatbě, a minimálně pěti letech praxe? A nechceš je ve čtyřiceti?

Děti máme plánovaně tři do čtyř let, bylo to náročné (zvlášť s povahou nejstaršího dítka), ale teď sklízíme plody… Jsou parta a jsou moc fajn.
A kdyby to klaplo na první dobrou, melu bychom je i rychleji. Na každé jsme pár měsíců čekali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
13.12.20 12:39
@Tamtama píše:
Samozřejmě, máme jasně daný čas, že ve 20:30 budou umytí, s vycistenymi zuby, v pyzamech sedět na gauči, jinak se nečte. V 99 % večerů to starší nestihne. Ale je na tom bity i ten mladší, protože já pak místo čtení docistuju zuby a myju staršího.

Ten starší se neumí umýt sám a vyčistit zuby sám? V 9 letech? 8o :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
13.12.20 12:39
@Russet píše:

Jenže to je jen tvůj problém, že ty vidíš max za nejbližší roh. Někdo zase chce pro děti sourozence, parťáka a je přesvědčen o tom, že tomu dítěti to dá vic, než dětství bez placnutí přes ruku ve dvou letech. Já bych zase mohl tvrdit, že chudák tvoje dítě, že nemá s kým vyrůstat, neudělám to, je to každého věc, to stejný s tím psem, já si zase myslím, že je fajn, když děti vyrůstají se psem, to, že ty ho nechceš, je v pohodě, ale ty jsi ty. Jo a ještě jedna technická, oni se někdy narodí dva nebo dokonce více najednou a to ty neovlivníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
13.12.20 12:42
@niko999 píše:
@Tomáš916 píše:
Určitě ne z pozice moci, ale dospělá žena snad už vychovaná je, alespoň by měla být a pokud by mi její chování nevyhovovalo, tak si s ní nezačnu nebo, kdyby se to ukázalo později a přešlo by to za určitou mez, tak půjdeme od sebe, ale dítě se to teprve učí a když nic jiného nepomohlo a je to opravdu za hranou, tak člověk zkusí tuhle poslední možnost i když určitě ne s radostí. Dítěti nezabalim tašky do děcáku, ale s ženou být nemusím a mohu si jí vybrat. Já třeba nikdy nemusel, když byly malý, to šlo bez toho a u nejmladšího to taky jde, ale zas chápu, že, když už jde o život, tak je přiměřené placnutí malému děcku na místě, potom co vyzkoušíš vše, každou jinou možnost a nic nefunguje, tak lepší, než aby hrozil úraz pro nejmenším. Já tohle řešit nemusel, byly to zlatíčka, ale chápu, že s některým dítětem to jinak nejde a nebudu odsuzovat placnutí. No ale jak byly zlatí jako malé děti, tak kolem toho desátého roku si to začaly vybírat, dcera i s úroky. Pořád je to skvělá, šikovná, cílevědomá holka na kterou je spoleh, pro mě samozřejmě je ta nejlepší, ale má svoje chyby jako každý a když to zajde hodně daleko, tak jí chytne klidně znova, zatím je to dobrý. Byla to situace, kdy jsem chtěl aby se někomu omluvila, protože byla fakt hodně drzá a misto aby se zarazila, šla dál a její odpověď byla „tsss jsi z toho nějakej nervózní“, na moje poslední upozornění, ať se okamžitě uklidní nebo jí jedna přistane mi řekla „tsss si bouchni, pro mě za mě, když se ti uleví“no tak jo no, co chtěla to měla. A od té doby si to hlídá a sama uznala, že to přehnala.

:) ne, ještě ne, u nás doma teprve puberta začala vystrkovat růžky, asi i proto nad tím tolik přemýšlím… Neumím si představit, že bych ho měla praštit, za co..? to už by musel provést fakt něco zlého :?
Už roky jsem ho neuhodila a po celkem krušných začátcích si myslím, že tuším, jak s ním zacházet, abychom spolu vyšli v klidu. A on taky ví, co může čekat. :nevim:… k tomu mám v okolí hodně blízké lidi, kde i přes hustou pubertu dětí (u které jsem byla i já) nepadly žádné facky a ten vztah s dětmi je i teď v dospělosti super.. Pro mě jsou (i z jiných důvodů) takový výchovný vzor :) Prostě se rodiče nedali vyprovokovat a i když rozvedení, tak drželi při sobě..
Mě „vychovávali“ hodně, ale nic moc to nepřineslo, nezměnili mě.. :nevim:

Můžu se zeptat, co myslíš tou „napjatou fackovaní situací“? Vážně si to neumím představit..

Moc pěkně jsi popsala svoje děti.. hezky se to čte.. :)

Tomáš popisuje přesně tu situaci, kdy to lítá i u nás. Podotýkám, u dvou dětí, třetí je jiné a tohle na nás nekouší a nikdy nezkoušelo.

Když provedou něco hodně zlého, nebývá to facku, ale na řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5170
13.12.20 12:42
@Russet píše:

Ja rozumim co chces rict, nicmene ja treba za sebe muzu rict, ze nektere situace bych resila uplne stejne s jednim ditetem i se trema a psem, pres neco proste ten vlak nejede. 8) ;) :kytka:

A do diskuze jedno vs. vic deti a deti vs. pes bych asi uplne nezabredavala, to nema viteze, kazdy se snazi pro sve deti dat ze sebe to nejlepsi, nebo aspon by to tak melo byt, jen kazdy je jiny, ma jine podminky, kazdeho zaskoci neco jineho, kazdemu se muze prihodit neco jineho. Takovehle argumenty uprimne nemam moc rada. :kytka: :mavam:

Souhlasim celkem se SAJ a s Venetia. A Tomas to ted napsal hezky. :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.12.20 12:45
@Tomáš916 píše:
Jenže to je jen tvůj problém, že ty vidíš max za nejbližší roh. Někdo zase chce pro děti sourozence, parťáka a je přesvědčen o tom, že tomu dítěti to dá vic, než dětství bez placnutí přes ruku ve dvou letech. Já bych zase mohl tvrdit, že chudák tvoje dítě, že nemá s kým vyrůstat, neudělám to, je to každého věc, to stejný s tím psem, já si zase myslím, že je fajn, když děti vyrůstají se psem, to, že ty ho nechceš, je v pohodě, ale ty jsi ty. Jo a ještě jedna technická, oni se někdy narodí dva nebo dokonce více najednou a to ty neovlivníš.

Ale moje dítě má s kým vyrůstat. A to hlídaní bylo kvůli císaři. Rodil si císařem? Asi ne. Tam jsou doporučovány dva roky počkat. A některé ženy prostě neotěhotní a třeba mají stop ve 40. A ano, vím, že se rodí i víc dětí na jednou. Sama jsem z dvojčat a nikdo mě bít nemusel, abych poslechla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
13.12.20 12:52
@Tomáš916 píše:
:mrgreen: :mrgreen: (promiň, úplně to vidím)
No, nechal ses prostě ve vypjaté chvíli vyprovokovat, no… :nevim: Stane se.. Za mě je to furt jen vymezení se silou. Kdyby na tebe takhle v hádce zareagovala partnerka (nebo sousedka), tak bys jí taky přece jednu nestřelil a ani by ses s ní přece hned nerozešel.. Vymezil by ses, možná odešel, nebo ji poslal do zadku, ale dořešil bys to klidně později s čistější hlavou. Dobře, ty třeba ne, neznám tě (ale nesedí mi to k tobě). Myslím, že podle toho, jak o svých dětech smýšlíš, píšeš, jak je bereš, tak by to dcera po vychladnutí uznala i bez té facky:) pravdou je, že takhle se to určitě alespoň rychleji utlo…zas na druhou stranu, alespoň bude mít vtipnou vzpomínku! :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
13.12.20 13:05
@topazio píše:
Ten starší se neumí umýt sám a vyčistit zuby sám? V 9 letech? 8o :zed:

Co jsem tak zachytila, tak Tamtama nemá „úplně standardní“ dítě. Navíc je na kluky sama, takže se její starost nasobí. K tomu stále hledá cesty jak to řešit, to bys mohla ocenit.. Já naopak smekám, že to tak zvládá, jiné maminky by už si to na jejím místě nejspíš hodily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí