Syn je jiný …

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
33205
26.4.23 10:54
@Anonymní píše:
Já se omlouvám, ale vážně už na některé komentáře nemám energii ani chuť odpovídat. Ano, syn je nestandardní a nenecháme to být, ale některé uživatelky zde mají taky vyjadřování, které slušnému chování není podobné. Synovi je čerstvých 6, máme prostor jeho chování řešit, ale zde jsou dospělé osoby, které neumí jednat s dospělými a takt mají horší než to dítě.

Určitě to řeš, představ si, že ve škole bude napomínat učitelku, to je úplně děsivá představa že? Ono teď je ještě relativně malý, ale až bude starší, tak všem poleze pekelně na nervy. Někdy prostě nestačí dítěti říct, že tohle a tamto se neříká, ale prostě to říkat nebude. Někdy pomůže, když místo sáhodlouhého vysvětlování prostě řekneš rázně ne. Ono z toho co popisuješ na mě působí, že mu opravdu hodně ustupujete. Ty se za něj omlouváš kamarádce, doma péruje tebe i manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
26.4.23 10:56
@Anonymní píše:
Já se omlouvám, ale vážně už na některé komentáře nemám energii ani chuť odpovídat. Ano, syn je nestandardní a nenecháme to být, ale některé uživatelky zde mají taky vyjadřování, které slušnému chování není podobné. Synovi je čerstvých 6, máme prostor jeho chování řešit, ale zde jsou dospělé osoby, které neumí jednat s dospělými a takt mají horší než to dítě.

Nic si z nich nedělej. Zajdete k dětskému psychologovi a dozvíte se víc. Já bych toho malého brala, mám doma ráda uklizeno. :mrgreen: Je to takový malý rozumbrada. Podle toho, co píšeš, bude asi hodně pečlivý, inteligentní klouček. Někam to dotáhne.

Poučování mu to může samozřejmě zkomplikovat v sociální oblasti, kor učitelé, doktoři a šéfové jsou na tohle hákliví. :mrgreen: Holku si bude muset najít tolerantní, s kladným vztahem k uklízení, ale stejně bude dobré ho trochu zkrotit. :mrgreen:

Každopádně není to tragédie. Je to zřejmě chytrý, zodpovědný klučina a když to budete řešit, určitě to má šanci na zlepšení. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40952
26.4.23 11:07
@arinecka píše:
Určitě to řeš, představ si, že ve škole bude napomínat učitelku, to je úplně děsivá představa že? Ono teď je ještě relativně malý, ale až bude starší, tak všem poleze pekelně na nervy. Někdy prostě nestačí dítěti říct, že tohle a tamto se neříká, ale prostě to říkat nebude. Někdy pomůže, když místo sáhodlouhého vysvětlování prostě řekneš rázně ne. Ono z toho co popisuješ na mě působí, že mu opravdu hodně ustupujete. Ty se za něj omlouváš kamarádce, doma péruje tebe i manžela.

jj, jako v šesti letech chodí za nepořádek „vynadat“ otci? psovi? :think: pak je jasné, že hranice nejsou nastavené, tak proč by zítra „nevynadal“ učitelce nebo naprosto cizímu člověku venku…což pro něj může být i nebezpečné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
26.4.23 11:34
@samantafox píše:
Naprostý souhlas. Máme takového chlapečka za souseda, má jen o 4 roky více. Přesně jak přes kopírák ten od zakladatelky. Ale ten „náš“ už není malý a roztomilý. Jen jednou si u nás na návštěvě (šel si hrát za mými dětmi) dovolil káravým hlasem otázku Proč mám na chodbě takový nepořádek? A letěl, dítě nedítě. No, k nám už teda chodit nebude. A to tam byl takový ten normální dětský čurbes: rozházené boty a bundy na zemi. Takže zakladatelce doporučuju odborníka. A rychle, než od někoho poletí taky.

Já bych se tomu zasmála. Děti jsou děti. Tvoje reakce byla dost přehnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.23 13:09

Děkuji za milé komentáře. Řešit určitě budeme, ale aby nevypadal jako úplně ztracená existence, tak musím zmínit, že je to i neskutečně hodný a inteligentní kluk. Vždycky pozdraví, poděkuje a se vším rád pomůže. Když si chce něco půjčit, vždy nejdřív poprosí. Na druhou stranu to očekává i od ostatních. Když si vezmeme něco co je jeho, řekne nám proč jsme se nejdřív nezeptali, ale dodá, že by souhlasil. Jde mu jen o to, že zeptat se je podle něj správné a má v zásadě pravdu. Když mu sousedka nabídne, aby si šel hrát k nim, tak ji vždycky sám od sebe poprosí, jestli by mi mohla napsat a domluvit to. Nešel by pokud by to nebylo domluvené. Je na svůj věk neuvěřitelně spolehlivý. Ano, přehání to. Paní učitelka jim ve školce řekne, že zítra budou potřebovat batůžky a on jí při odchodu sám od sebe řekne, že zítra přijde s batůžkem…

• Citovat
  • Upravit
105470
26.4.23 13:16
@Anonymní píše:
Děkuji za milé komentáře. Řešit určitě budeme, ale aby nevypadal jako úplně ztracená existence, tak musím zmínit, že je to i neskutečně hodný a inteligentní kluk. Vždycky pozdraví, poděkuje a se vším rád pomůže. Když si chce něco půjčit, vždy nejdřív poprosí. Na druhou stranu to očekává i od ostatních. Když si vezmeme něco co je jeho, řekne nám proč jsme se nejdřív nezeptali, ale dodá, že by souhlasil. Jde mu jen o to, že zeptat se je podle něj správné a má v zásadě pravdu. Když mu sousedka nabídne, aby si šel hrát k nim, tak ji vždycky sám od sebe poprosí, jestli by mi mohla napsat a domluvit to. Nešel by pokud by to nebylo domluvené. Je na svůj věk neuvěřitelně spolehlivý. Ano, přehání to. Paní učitelka jim ve školce řekne, že zítra budou potřebovat batůžky a on jí při odchodu sám od sebe řekne, že zítra přijde s batůžkem…

Přijde mi, že se vůbec nechová jako dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.4.23 13:18
@Anonymní píše:
Jak jsi prosím přišla na to, že mám černobíle vidění? Tak to rozhodně není. Kritizuješ někoho, koho vůbec neznáš. Syn po mně povahově nezdědil asi vůbec nic. Já ti tvůj názor více vymlouvat nebudu, máš na něj samozřejmě právo. Já bych se dle zdejších komentářů měla jít někam léčit, protože syn nemá YouTube a nejsme sprostí. Myslím, že na rozdíl od jiných v této diskuzi na nikoho alespoň neútočím a bavím se slušně. Syn samozřejmě ví na co koukal a co se mi na tom obsahu nelíbilo. Upozornila jsem jednou, že si to nemá pouštět a když jsem to slyšela po druhé, smazala jsme aplikaci.

Lecit?
Ja ti napsala, ze bys mela jit zkonzultovat s psychologem i sebe.
To fakt neni „jit se lecit“. Jen to tomu psychologovi umozni lepsi vhled do situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.23 13:20
@Venetia píše:
Přijde mi, že se vůbec nechová jako dítě

Ale to zase ano. Miluje Lego, neustále kupujeme nové a nové sety. Rád si maluje, jezdí venku na koloběžce…. Hravý je stejně jako ostatní děti.

• Citovat
  • Upravit
34322
26.4.23 13:29
@KeckaJ píše:
Jestli myslíš černobílé vidění světa, tak to z těch příspěvků práce čtu.

YouTube je celý špatně. Ale Netflix, to je pohoda jahoda.

Stavebnice na zemi je bordel, a bílá podlaha je ok. Teď je teprv uklizeno. A navíc má potřebu to říkat i svému okolí, kdy je a kdy není bordel. Zakladatelka píše, že je bordelář, ale její kluk to evidentně vydrží. Takže to s tím bordelem asi není tak žhavé. A i malý provozní nepořádek už je bordel. Něco na co by normální člověk ani nepoukázal, jako na nepořádek. Třeba hrníček od kafe na lince.

Sprostě se nemluví, vůbec nikdy. To přece nejde takhle říct, sprostě občas někdo mluví a občas i z dobrého důvodu. Prostě mu to striktně zakázala. Přitom by to spíš chtělo vysvětlení, že je to třeba ošklivé slovo, ale občas jsou dospělí hodně naštvaní a to slovo použijí aby si ulevili. A že by byla ráda, kdyby on to nedělal.

Totéž vidím u toho známého, co jsem ho zmínila o něco dřív. On to dovedl do extrému. Omezuje mu to vlastní život. A to do velké míry.

Zakladatelka říká, že syn je roztomilý a jeho chování se jí vlastně líbí. Přitom si neuvědomuje, kam to může dojít. Prostě tohle chápe jako správně a když dítě není gentleman tak už je to špatně.

Prostě můj pocit z toho, co tady píše. Toť vše. Nedělám ji diagnózu, píšu, že se tak vyjadřuje.

On sice oplyva dobrymi vlastnostmi jako je spolehlivost, ferovost, pravdomluvnost… Zni to jako super clovek.
Ale tyhle vlastnosti nemohou stacit.

Je potreba k tomu mit i takt, laskavost, pochopeni pro ciny, vlastnosti ci poklesky druhych, trpelivost s ostatnimi, empatii vuci necim nedostatkum, pochopeni toho, ze nekdo jiny ma jine preference, jine zajmy, jiny hodnotovy rebricek, respekt vuci tomu vsemu, schopnost se upozadit a nenutit nekomu neco, co nechce…

Tohle vsechno jsou schopnosti, ktere ten kluk nema VUBEC a mel by je zacit trenovat a mel by ho to nekdo ucit, vcera bylo pozde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
26.4.23 13:38
@ameriellle píše:

No, já to vidím jinak. Dítě 10+ již není nevinný klouček. A já to mám tak, že nemám automaticky ráda všechny děti jen proto, že to jsou děti. Některé děti jsou sympatické a jiné prostě ne. Ten vyhozenej již měl historii. Před vyhozením mě kdysi upomínal, že někde mám pavučinu a jindy zase, že smažený sýr je nezdravý. Ale tak nějak jsem ho trpěla. Hlavně proto, že kamarádil s mými dětmi. Teď ovšem synové poodrostli a už se nekamarádí. Taky jim začal svým mudrovaním a poučováním lézt na nervy. Kluk momentálně nemá žádné kamarády. Jeho rodiče viní všechny ostatní děti, přitom je tam jasná rodinná zátěž. Proto jsem zakladatelce radila, ať vyhledá pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
26.4.23 13:53
@samantafox píše:
No, já to vidím jinak. Dítě 10+ již není nevinný klouček. A já to mám tak, že nemám automaticky ráda všechny děti jen proto, že to jsou děti. Některé děti jsou sympatické a jiné prostě ne. Ten vyhozenej již měl historii. Před vyhozením mě kdysi upomínal, že někde mám pavučinu a jindy zase, že smažený sýr je nezdravý. Ale tak nějak jsem ho trpěla. Hlavně proto, že kamarádil s mými dětmi. Teď ovšem synové poodrostli a už se nekamarádí. Taky jim začal svým mudrovaním a poučováním lézt na nervy. Kluk momentálně nemá žádné kamarády. Jeho rodiče viní všechny ostatní děti, přitom je tam jasná rodinná zátěž. Proto jsem zakladatelce radila, ať vyhledá pomoc.

aha, tak to už chápu:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33205
26.4.23 15:11
@ameriellle píše:

Fakt by ti přišlo k smíchu, že tě cizí desetileté dítě komanduje, že máš někde nepořádek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.23 15:47
@Lucie_Sx píše:
On sice oplyva dobrymi vlastnostmi jako je spolehlivost, ferovost, pravdomluvnost… Zni to jako super clovek.
Ale tyhle vlastnosti nemohou stacit.

Je potreba k tomu mit i takt, laskavost, pochopeni pro ciny, vlastnosti ci poklesky druhych, trpelivost s ostatnimi, empatii vuci necim nedostatkum, pochopeni toho, ze nekdo jiny ma jine preference, jine zajmy, jiny hodnotovy rebricek, respekt vuci tomu vsemu, schopnost se upozadit a nenutit nekomu neco, co nechce…

Tohle vsechno jsou schopnosti, ktere ten kluk nema VUBEC a mel by je zacit trenovat a mel by ho to nekdo ucit, vcera bylo pozde.

Křivdíš mu a vůbec nechápu kam na všechny tyto soudy chodíš. Moje dítě je na úklid, ale…. Je laskavý, má rád lidi a je velmi přátelský. Že má někdo jiné preference chápe výborně. Jeho kamarád má třeba rád Harryho Pottera, syn měl zájem se na něj podívat, aby věděl o čem jeho kamarád mluví. Syna film nenadchnul, ale prohlásil, že to nevadí a že až bude mít jeho kamarád narozeniny, koupíme mu něco s Harry Potterem. Od té doby kdykoli v obchodě něco s touto tematikou vidí říká, že by se to jeho kamarádovi líbilo a že až budeme potřebovat dárek, víme kam ho jít koupit. Má velmi dobrou paměť. Ví přesně kde co viděl a to klidně rok a více zpětně. Jeho kamaráda zase nebaví Lego, ale když k nám přijde tak se ho ptá s čím si chce rád a Lego mu nenutí. Nechá výběr hry na kamarádovi. Rád mu ukáže co by chtěl dělat, ale když kamarád řekne, že ne, tak ho nenutí a řekne nevadí, budeme dělat něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
3998
26.4.23 16:08
@Anonymní píše:
Křivdíš mu a vůbec nechápu kam na všechny tyto soudy chodíš. Moje dítě je na úklid, ale…. Je laskavý, má rád lidi a je velmi přátelský. Že má někdo jiné preference chápe výborně. Jeho kamarád má třeba rád Harryho Pottera, syn měl zájem se na něj podívat, aby věděl o čem jeho kamarád mluví. Syna film nenadchnul, ale prohlásil, že to nevadí a že až bude mít jeho kamarád narozeniny, koupíme mu něco s Harry Potterem. Od té doby kdykoli v obchodě něco s touto tematikou vidí říká, že by se to jeho kamarádovi líbilo a že až budeme potřebovat dárek, víme kam ho jít koupit. Má velmi dobrou paměť. Ví přesně kde co viděl a to klidně rok a více zpětně. Jeho kamaráda zase nebaví Lego, ale když k nám přijde tak se ho ptá s čím si chce rád a Lego mu nenutí. Nechá výběr hry na kamarádovi. Rád mu ukáže co by chtěl dělat, ale když kamarád řekne, že ne, tak ho nenutí a řekne nevadí, budeme dělat něco jiného.

tak tohle mi přijde hodně prosociální a vztahové chování. A mimochodem obdivuji Tvoji trpělivost ve vysvětlujících komentářích, tak jestli ji syn zdědil nebo odkoukal od Tebe tak to bude dobrý. A jak se chová, když mu odmítneš ustoupit nebo nevyhovíš? A učitelky ze školky, jak s těmi vychází? možná už jsi psala, ale nevzpomenu si a je to pro něj taková první vážná autorita mimo rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
26.4.23 16:21

Co tady tak čtu, tak mi to taky přijde, že syn bude mít OCD. S tím se dá normálně žít, ale také je pravda, že to nejspíš bude potřeba pořešit s odborníkem. Ať víte přesně, o co jde a ať víte, jak se s tím dá pracovat třeba i do budoucna. Mohl by to pak mít v životě složitější.
Jinak podle toho, co píšeš, na mě tvůj syn působí mile, je hezké, že rád pomáhá ostatním, že ho zajímá, co mají rádi kamarádi a myslí na ně.
Na ty ošklivé komentáře, co tu některé paní psaly, se vykašli. Tohle rozhodně není žádná tragédie. Co by třeba naši dali za to, kdybychom s mojí sestrou v tomhle věku neremcaly při úklidu a dobrovolně se do něj pustily :D To jen tak na odlehčení. Jinak je určitě fajn, že to chcete řešit a přeji, ať jde vše dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí