Syn mi dal ránu do obličeje

Napsat příspěvek
Velikost písma:
885
20.8.19 12:55

@Popeladym Souhlasím. O to víc nechápu zdejší komentáře, co se chudáčka synáčka zastávají. Jistě proběhla chyba ve výchově, ale o to víc by měl mít v pubertě pevnou ruku. Co si asi pomyslí kluk o mámě, na kterou si už takhle dovolí a ona si s ním pak bude chtít promluvit? Bude jí mít za slabou chudinku a příště jí nedá ránu, ale rovnou pěstí, až mu nebude chtít dát stovku na pivo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 13:02
@Amelie30 píše:
Jako promiň, synovi vysvětlím, pokud si ale mele svou a je pořád stejně drzej, dostane výchovnou. Pak je klid. Může být nasranej jak chce, ale ruku na mě nevztáhl. Protože tohle by udělal jen jednou. Ono teď už je taky pozdě vychovávat a výchovná je jen výchovná.

Jinými slovy, když nejsi schopna zvládnout vyhrocenou komunikaci se synem, protože nemáš u něj autoritu, řešíš to brachiálním násilím, kterým si tu autoritu a převahu chceš zajistit. Dle mého je efekt toho celého, že aktuálně se tě bojí (jsi silnější a mohla bys ho znovu uhodit), a do budoucna si odnese, že až se situace vyhrotí lze použít násilí jako způsob komunikace a řešení svého problému…
A ještě by mě zajímalo to „udělal by to jednou“ a pak by se stalo co, kdyby to jednou udělal? Fakt se vážně ptám, co by pak z tvé strany konkrétně následovalo, aby to neudělal tedy podruhé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 13:03
@Monikap3 píše:
@Popeladym Souhlasím. O to víc nechápu zdejší komentáře, co se chudáčka synáčka zastávají. Jistě proběhla chyba ve výchově, ale o to víc by měl mít v pubertě pevnou ruku. Co si asi pomyslí kluk o mámě, na kterou si už takhle dovolí a ona si s ním pak bude chtít promluvit? Bude jí mít za slabou chudinku a příště jí nedá ránu, ale rovnou pěstí, až mu nebude chtít dát stovku na pivo…

Je to teda velice smutné. Neumím si to představit. Ale vím jistě, že mně takhle syn jednu vrazit, už by pro mě nic nebylo ve vtahu jako dřív. Nemyslím si, že se děcka mají nějak mlátit, ale toto je opravdu naprostý vrchol, a myslím si, že v tomto případě měl opravdu otec vzít řemen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
20.8.19 13:29
@Anonymní píše:
@ospalámyš Můžeš být důsledná, dávat mantinely, věnovat se dětem ale pokud oni ví že můžou udělat cokoliv a ty budeš jenom jak kolovrátek říkat tytyty a to se nesmí tak se ti to jednou vrátí. Já jsem jako dítě dostala asi 5 X za celé dětství, nemám újmu a moc dobře vím za co to bylo. A věř mi že kdyby mě za to postihlo jen hodinové kázání udělám to znovu :D Já vidím problémové děti každý den. Bydlím vedle hřiště a je docela fajn se koukat jak některé děti mají rodiče v prde…a budeš se divit ale většinou jsou to děti od rodičů, kteří jim hodinu vysvětlují proč se to nedělá než těch kteří placnou přes zadek. A ano tomu 14 letymu bych dala takovou přes hub… že by se divil. Co bys chtěla dělat? Vysvětlovat že maminka se nebije, že ji to bolí a jako bonus týden bez tv :palec:?

Moje nikdy nebite děti jsou v pohodě narozdíl od některých vejlupků tady ze vsi, který jsou vychovavany s ranou na pr.del. největší previt široko daleko je bitej přesně tak jak ty popisuješ tu správnou výchovu. Šikanoval půlku třídy.

Mám pifku na rodiče co si myslí, že stačí dát ránu a je to.Ale samozřejmě jsou i rodiny, kde za to může volná výchova.

Tak kde dělají soudruzi rodiče chybu? :) ono je to asi tím že dobrá výchova nerovná se plácnutí, to je tak černobílé.

Já byla jako au-pair v anglické rodině se 7 dětma, kde bití bylo naprosté tabu a i ty pubertaci byli v pohodě. Protože se jim rodiče věnovali, dokázali si zjednat respekt, no prostě to uměli no. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 13:49
@ospalámyš píše:
Moje nikdy nebite děti jsou v pohodě narozdíl od některých vejlupků tady ze vsi, který jsou vychovavany s ranou na pr.del. největší previt široko daleko je bitej přesně tak jak ty popisuješ tu správnou výchovu. Šikanoval půlku třídy.

Mám pifku na rodiče co si myslí, že stačí dát ránu a je to.
Tak kde dělají soudruzi rodiče chybu? :) ono je to asi tím že dobrá výchova nerovná se plácnutí, to je tak černobílé.

Já byla jako au-pair v anglické rodině se 7 dětma, kde bití bylo naprosté tabu a i ty pubertaci byli v pohodě. Protože se jim rodiče věnovali, dokázali si zjednat respekt, no prostě to uměli no. :think:

Já jsem právě úplně vyděšená, co tady čtu v téhle diskuzi.
Já myslela, že tyhle „výchovné“ metody pomocí fyzického násilí jsou v naší generaci, narozdíl od generace našich rodičů, už spíše výjimka, ale tady je to vyloženě předkládáno standard…
Děti vychovávám dvě, respektive s partnerovým synem tři, ve věku 17, 15, 11. Žádný z nich nebyl nikdy v životě „vychováván“ tímto způsobem, nedovedu si představit, že bych je uhodila ve snaze je zvládnout, nebo si něco prosadit, vysvětlit, a stejně tak si ani u jednoho s nedovedu ani představit, že by někdy mi on dal facku…
Autoritu si udržuje hlavně důsledností, co řeknu to prostě platí, nelžu jim nikdy, neslibuju co nesplním, nevyhrožuju (nebo se teda snažím co to jde, někdy mi to teda uteče :D ), nechci po nich kraviny, dávám jim svobodu ale tím pádem čekám zodpovědnost, a můžou se na mě spolehnout, a já vím, že se můžu spolehnout na ně. Existuje mezi náma vzájemná důvěra. A myslím, že všichni tři (nebo minimálně ti moji dva) mají jistotu a moc dobře ví, že i když něco pos…, že jsem jejich máma a můžu s tím za mnou přijít a já se jich nezřeknu.
Snažím se to všechno o to víc, že u svých rodičů jsem tohle nenacházela a potřebovala jsem to.
Jo samozřejmě, že mě někdy vytočí, ječím, hádám se, slzím, protože nejsem zrovna prototyp kliďase a trpělivosti, ale vždy zpětně s nima proberu, že jako vím, že tohle chování není OK, na druhou stranu nervy máme každý jen jedny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.8.19 14:23
@ospalámyš píše:

Mám pifku na rodiče co si myslí, že stačí dát ránu a je to.Ale samozřejmě jsou i rodiny, kde za to může volná výchova.

Já byla jako au-pair v anglické rodině se 7 dětma, kde bití bylo naprosté tabu a i ty pubertaci byli v pohodě. Protože se jim rodiče věnovali, dokázali si zjednat respekt, no prostě to uměli no. :think:

Já ti nevím. Jsem z té generace, kdy bylo normální děti fyzicky trestat. /Narodila jsem se v 1962/. Bylo nás ve třídě 28 a jen dvě z celé třídy jsme nebývaly bity. Já a ještě jedna holka, která byla vymodlené jediné dítě starších rodičů. Ostatní spolužáci, kluci i holky dostávali doma ceres. Někdo denně za každou kravinu, jinej občas, když to fakt přepískl, jedna holka, chuděra, premiantka třídy, byla bita svým otcem hadicí od pračky když přinesla 1-. Uličníky a drzouny řezaly i učitelky, běžné bylo třískání atlasem po hlavě, házení svazkem klíčů do lavice na vejlupka, pohlavky, „buráky“ (kloubem prsu bolestné přejetí od zátylku nahoru, tahání za uši, za vlasy, stání v koutě… Ne, nic z toho neschvaluju a sama jsem své dcery nikdy nebila. Jen tím chci reagovat na tvůj příspěvek - přesto, že většina dětí tehdy byla vystavena fyzickým trestům, byla nějaká šikana apod. zcela ojedinělým jevem, neexistovalo, aby si žák k učiteli dovolil nějaké drzosti a když ano, dostal po čuni a radši si ani doma nepostěžoval, protože by dostal od táty přídavek. Tak to nějak moc nechápu, když dneska je většina dětí opečovávaná, zástupy psychologů na každej prd, maminky hlídají pečlivě každou maličkost ve stravě, ve výchově, v chování, prarodičům dávají pomalu manuály, jak se chovat k vnoučeti, všechno se řeší domluvou a vysvětlováním a když to nepomůže, tak nastoupí ten psycholog… a přesto je dneska té agrese mezi dětmi mnohem víc, než bylo dřív. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 14:37
@Denisa56 píše:
Já ti nevím. Jsem z té generace, kdy bylo normální děti fyzicky trestat. /Narodila jsem se v 1962/. Bylo nás ve třídě 28 a jen dvě z celé třídy jsme nebývaly bity. Já a ještě jedna holka, která byla vymodlené jediné dítě starších rodičů. Ostatní spolužáci, kluci i holky dostávali doma ceres. Někdo denně za každou kravinu, jinej občas, když to fakt přepískl, jedna holka, chuděra, premiantka třídy, byla bita svým otcem hadicí od pračky když přinesla 1-. Uličníky a drzouny řezaly i učitelky, běžné bylo třískání atlasem po hlavě, házení svazkem klíčů do lavice na vejlupka, pohlavky, „buráky“ (kloubem prsu bolestné přejetí od zátylku nahoru, tahání za uši, za vlasy, stání v koutě… Ne, nic z toho neschvaluju a sama jsem své dcery nikdy nebila. Jen tím chci reagovat na tvůj příspěvek - přesto, že většina dětí tehdy byla vystavena fyzickým trestům, byla nějaká šikana apod. zcela ojedinělým jevem, neexistovalo, aby si žák k učiteli dovolil nějaké drzosti a když ano, dostal po čuni a radši si ani doma nepostěžoval, protože by dostal od táty přídavek. Tak to nějak moc nechápu, když dneska je většina dětí opečovávaná, zástupy psychologů na každej prd, maminky hlídají pečlivě každou maličkost ve stravě, ve výchově, v chování, prarodičům dávají pomalu manuály, jak se chovat k vnoučeti, všechno se řeší domluvou a vysvětlováním a když to nepomůže, tak nastoupí ten psycholog… a přesto je dneska té agrese mezi dětmi mnohem víc, než bylo dřív. :nevim:

Tak za prvé si myslím, že na tvrzení, že je více agrese musí být nějaký objektivní zdroj/výzkum. Že my máme pocit nějaký, můžeme hodnotit jen ze své zkušenosti a navíc jsme ovlivněni vzpomínkovým optimismem ve smyslu „za našich mladých let“.
Taky si myslím, že dříve jsme věděli tak maximálně, co se děje v okolí nejbližším a leckdy ani to ne, a dneska, když jsme se všech stran zahlcováni informacemi, které se můžou rychle šířit, tak se možná jen o tom více dozvídáme.
A šikanu jsem teda na škole základní vnímala, naštěstí nikoliv osobně, ale určitě tento problém se i tehdy řešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 14:51
@janat píše:
Já jsem právě úplně vyděšená, co tady čtu v téhle diskuzi.
Já myslela, že tyhle „výchovné“ metody pomocí fyzického násilí jsou v naší generaci, narozdíl od generace našich rodičů, už spíše výjimka, ale tady je to vyloženě předkládáno standard…
Děti vychovávám dvě, respektive s partnerovým synem tři, ve věku 17, 15, 11. Žádný z nich nebyl nikdy v životě „vychováván“ tímto způsobem, nedovedu si představit, že bych je uhodila ve snaze je zvládnout, nebo si něco prosadit, vysvětlit, a stejně tak si ani u jednoho s nedovedu ani představit, že by někdy mi on dal facku…
Autoritu si udržuje hlavně důsledností, co řeknu to prostě platí, nelžu jim nikdy, neslibuju co nesplním, nevyhrožuju (nebo se teda snažím co to jde, někdy mi to teda uteče :D ), nechci po nich kraviny, dávám jim svobodu ale tím pádem čekám zodpovědnost, a můžou se na mě spolehnout, a já vím, že se můžu spolehnout na ně. Existuje mezi náma vzájemná důvěra. A myslím, že všichni tři (nebo minimálně ti moji dva) mají jistotu a moc dobře ví, že i když něco pos…, že jsem jejich máma a můžu s tím za mnou přijít a já se jich nezřeknu.
Snažím se to všechno o to víc, že u svých rodičů jsem tohle nenacházela a potřebovala jsem to.
Jo samozřejmě, že mě někdy vytočí, ječím, hádám se, slzím, protože nejsem zrovna prototyp kliďase a trpělivosti, ale vždy zpětně s nima proberu, že jako vím, že tohle chování není OK, na druhou stranu nervy máme každý jen jedny.

Standard bití určitě není, jenže toto je (zatím) taky extrém, když puberťák praští svou matku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.8.19 14:55
@janat píše:
Tak za prvé si myslím, že na tvrzení, že je více agrese musí být nějaký objektivní zdroj/výzkum. Že my máme pocit nějaký, můžeme hodnotit jen ze své zkušenosti a navíc jsme ovlivněni vzpomínkovým optimismem ve smyslu „za našich mladých let“.
Taky si myslím, že dříve jsme věděli tak maximálně, co se děje v okolí nejbližším a leckdy ani to ne, a dneska, když jsme se všech stran zahlcováni informacemi, které se můžou rychle šířit, tak se možná jen o tom více dozvídáme.
A šikanu jsem teda na škole základní vnímala, naštěstí nikoliv osobně, ale určitě tento problém se i tehdy řešil.

Tak výzkum k dispozici samozřejmě nemám. Ale před časem jsme měli sraz devítky, přišla i naše třídní. A jak jsme se tak bavili tak říkala, že jak měla původně v plánu přesluhovat, tak odešla do důchodu hned jak to bylo možné, že ty děti jsou celkově tak nějak nezvladatelnější. My že jsme samozřejmě taky nebyli svatoušci a dokázali jsme vytáčet, ale s námi si mohly poradit, sígrovi jednu žďuchnout a sígr se na nějakou dobu srovnal. Teď se na děti fyzicky nesmí, ony jsou si toho vědomy tak si dost dovolují a velký problém viděla i v mnoha přehnaně ochranitelských rodičích. Prostě ji to učení přestalo bavit. Jo, měla věk, mohla to být i celková únava, ale velký kus pravdy určitě měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 14:58
@Šáruší píše:
ano, psychologicky to rozebrat, omluvit se mu, že ona si začala, že ví, že násilí plodí násilí a že neměla. pak ho obejmout, říct mu, že mu také odpouští a že ho nade vše miluje a že se bude více snažit ho chápat a půjde mu jako rodič příkladem a bude tolerantnější k jeho hnusným náladám, protože chápe, že on to má těžké.

uff, ja si prvni moment myslela, ze to myslis vazne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 15:03

@ospalámyš jen jestli ty nezamenujes pricinu a dusledek. Dovolila bych si tipnout, ze ten nejvetsi sigr ze tridy je rezany jako zito prave proto, ze je nezvladatelny… ne naopak, ze je nejvetsi sigr, protoze je doma rezany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 15:05
@warita píše:
uff, ja si prvni moment myslela, ze to myslis vazne.

Mnozí to zde vážně opravdu myslí. Brzy se to bude brát tak, že dítě má právo takto projevovat, že rodič udělal chybu ve výchově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 15:10
@Popeladym píše:
Mnozí to zde vážně opravdu myslí. Brzy se to bude brát tak, že dítě má právo takto projevovat, že rodič udělal chybu ve výchově.

vim, vsimla jsem si. Z jednoho vychovneho extremu do druheho.

Ja byla osobne vychovavana velmi autoritativne a nasili bylo na dennim poradku. Takto sve dite vychovavat nechci. Nicmene, kdyby mi dalo decko facku, tak ho taky serezu, ze si tyden nesedne. Tohle si dite nemuze k rodici dovolit a nezastavam nazor, ze dite je snad nejaky partak, se kterym si clovek muze o vsem pekne promluvit a ono se bude chovat racionalne a bude vychovane jen tak samo od sebe. Jasne ze vychova by mela byt prevazne o davani dobreho prikladu, ze by se o vecech melo mluvit a diteti dat prostor vyjadrit svuj nazor nebo nesouhlas. Ale odsud podsud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
20.8.19 15:23
@warita píše:
vim, vsimla jsem si. Z jednoho vychovneho extremu do druheho.Ja byla osobne vychovavana velmi autoritativne a nasili bylo na dennim poradku. Takto sve dite vychovavat nechci. Nicmene, kdyby mi dalo decko facku, tak ho taky serezu, ze si tyden nesedne. Tohle si dite nemuze k rodici dovolit a nezastavam nazor, ze dite je snad nejaky partak, se kterym si clovek muze o vsem pekne promluvit a ono se bude chovat racionalne a bude vychovane jen tak samo od sebe. Jasne ze vychova by mela byt prevazne o davani dobreho prikladu, ze by se o vecech melo mluvit a diteti dat prostor vyjadrit svuj nazor nebo nesouhlas. Ale odsud podsud.

Co je na na tom spatneho, ze si si se (starším) ditetem uz muzes o vsem pekne promluvit? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
20.8.19 15:25

@_.Emilyyy no s každým dítětem ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie