Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
@ospalámyš jen jestli ty nezamenujes pricinu a dusledek. Dovolila bych si tipnout, ze ten nejvetsi sigr ze tridy je rezany jako zito prave proto, ze je nezvladatelny… ne naopak, ze je nejvetsi sigr, protoze je doma rezany.
těžko říct, do výchovy a rodinných vztahu a kde delaji chybu jim úplně nevidím. ale příliš tvrdá výchova často vede k tomu že to děcko není lepší, právě naopak. Takže můj názor je, že za to může tvrdá výchova a to že dají ránu, ale vlastně ho nevedou k lepšímu chování.
A jak je vidět tak to dání na pr.del k lepšímu chování toho kluka nevede, je to sígr. A je škoda že rodiče třeba nemusí jiný přístup když tohle nic neřeší.
@Denisa56 píše@janat píše:
Můžu se zeptat, co jsou ty extrémy mezi kterými lítám?A ty si jich nejsi vedoma? Divny, si to precti po sobe
.No dobre, jak pro maly dite, co potrebuje vysvetlovat
.Utvorila sis v hlave pouze dva tabory. Prvni tvuj extrem, ze diteti od malinka az do dospelosti vse jen vysvetlovat, komunikovat, chran buh placnuti po zadku, zahlavek atd, kdy nejsi schopna asi pochopit, ze deti jsou ruzny a druhy tvuj extrem, ze ti, co to vidi jinak, nemajii problem s vychovnym placnutim, pohlavkem tlamujicimu pubertakovi atd, hazes do pytle s tyranama vlastnich deti, kteri v detech plodi jen zlo. Proste uplne nesmyslne obhajujes sebe i to, co tady nikdo netvrdi a je to fakt na palicu, unavny, smesny s tebou vubec vest rozhovor v teto diskusi, kdyz se ani nezamyslis poradne nad tim, kdo ti co pise.Ma ucta
@Šáruší píše:
nejtivtipnější je, jak tohle vždycky v každé diskuzi hlásáš ty, které dcera se chovala několik let jako drzý spratek a srovnala jí až jedna facka a od té doby je klid. Ale dál si jedeš svojí mantru, která nezabírala ani tvé dítě.
Ale ale ale…Nekeeee
.
@wildcherry píše:
Ale ale ale…Nekeeee.
Kdes byla
, že neznáš story s Emillynou dcerou a fackou od jejího partnera, na kterého byla dcerunka x let tak drzá, že nevydržel a jednu ji švihl. Z čehož tedy byla aféra samozřejmě náramná, muž byl donucen se omluvit a řádně si posypat hlavu popelem, ale dcerunka se zklidnila.
@janat píše:
Jinými slovy, když nejsi schopna zvládnout vyhrocenou komunikaci se synem, protože nemáš u něj autoritu, řešíš to brachiálním násilím, kterým si tu autoritu a převahu chceš zajistit. Dle mého je efekt toho celého, že aktuálně se tě bojí (jsi silnější a mohla bys ho znovu uhodit), a do budoucna si odnese, že až se situace vyhrotí lze použít násilí jako způsob komunikace a řešení svého problému…
A ještě by mě zajímalo to „udělal by to jednou“ a pak by se stalo co, kdyby to jednou udělal? Fakt se vážně ptám, co by pak z tvé strany konkrétně následovalo, aby to neudělal tedy podruhé?
Prosim te, jeden pohlavek mu neuškodí. Dítě, které se bojí, mi samo od sebe nosí kytky, dárečky, objímá mě a sem tam hodí i pusu? Už je to skoropubertak. Tak to pak jo. Předpokladam, že by si to nedovolil. Protože kdyby ano, dostal by. Ale jak říkám, jestli chce někdo vysvětlovat a vysvětlovat, ať si vysvetluje. Vysvětlovala jsem malejm dětem. Velkejm fakt nebudu.
@Šáruší píše:
Kdes byla, že neznáš story s Emillynou dcerou a fackou od jejího partnera, na kterého byla dcerunka x let tak drzá, že nevydržel a jednu ji švihl. Z čehož tedy byla aféra samozřejmě náramná, muž byl donucen se omluvit a řádně si posypat hlavu popelem, ale dcerunka se zklidnila.
Hej asi na dovolene nebo co
.Jako neco malo jsem pobrala ze ![]()
@wildcherry píše:
Hej asi na dovolene nebo co![]()
![]()
.Jako neco malo jsem pobrala ze
to máš z toho, že se poflakuješ bůh ví kde po dovolených, pak prostě nejsi v obraze ![]()
@janat píše:
No, to jsme. A co? Takže mě to taky opravňuje lovit lidi, sežrat mladý, nebo já nevím co protože jsme součástí přírody stejně jako zvířata a některá zvířata to dělají?Za mě obhajováním fyzického násilí na dětech obhajujete neobhajitelné…
A kdo mluví o fyzickém násilí? To si představuju trochu jinak.
@warita píše:
Kdyz jsem byla naposledy za sestrou v Anglii a divala se na TV, bezel tam mimo jine takovy semi dokumentarni porad o tom, s cim se dnes musi potykat skoly. A ze ne vsechny skoly maji nejaky podpurny program, co s nezvladatelnyma deckama. Skola, kterou ukazovali v te dokumentarce takovy program mela. Maji pro tyto ucely dedikovany team, psycholog, specialni vychovatelky, vlastni prostory, pro deti, ktere odmitaji jakoukoliv spolupraci a dokonce polstrovanou mistnost, kdyz decko dostane hysak. A pak ukazali nazorne, jak to v praxi vypada. Rodoc priveze do skoly ditko (cca 8-9 let), dite odmitne vejit do tridy, zacne kolem sebe kopat a nadavat, hazet po detech i ucitelich predmety. Privola se specialni pedagog, ktery ma za cil dite spacifikovat. Samozrejme nenasilne. Vychovatelka domlouva, premlouva, decko odmita komunikovat. Pak se pokusi o utek ze skoly. Je odchycene, drape, skrabe, kope, krici, nadava do tech nesprostejsich nadavek. Ucitelka vypetim sil dotahne dite do one polstrovane mistnosti, aby vychladlo. Cely cas sedi za dvermi te mistnosti a s ditetem racioanlne komunikuje, uklidnuje, presvedcuje.A takovych deti tam maji. Je tam cela skupina deti, ktere odmitaji jakoukoliv spolupraci a jsou nasilne. Nasleduji rozhovory jak s pedagogy tak s psychologem. Vsichni se shoduji na tom, ze mira nezvladatelnosti deti poslednich 20-30 drasticky stoupa, ze za to muze pristup rodicu, kteri se detem malo venuji, nenastavuji mantinely, radsi detem ustupuji, nez aby resili vychovne problemy, etc etc etc a toto je vysledek. Nekteri pedagogove na rovinu rekli, ze to uz nezvladaji, ze premysli o odchodu ze zamestnani, protoze jsou uz davno vyhoreli.
To stejne se slysi i z USA napriklad.
Ja neadvokuju, aby se deti bili. POZOR! Ja rikam, ze dite neni zadny partak, dite se ma vychovavat. Pokud na nej plati domlouvani, tak samozrejme to ma prednost. Vzdy by se s ditetem melo komunikovat, vysvetlovat a pod. A nekterym velmi prospeje jedna vychovna, aby pochopilo, ze konci legrace a ze jsou veci, ktere delat NEBUDE. A pokud nechce obcas jednu vychovnou schytat, tak se taky muze chovat slusne. Ma ny vyber.
Skvěle napsáno.
@Amelie30 píše:
Prosim te, jeden pohlavek mu neuškodí. Dítě, které se bojí, mi samo od sebe nosí kytky, dárečky, objímá mě a sem tam hodí i pusu? Už je to skoropubertak. Tak to pak jo. Předpokladam, že by si to nedovolil. Protože kdyby ano, dostal by. Ale jak říkám, jestli chce někdo vysvětlovat a vysvětlovat, ať si vysvetluje. Vysvětlovala jsem malejm dětem. Velkejm fakt nebudu.
Tak ne asi.Dva dny zpet jsem byla uz jednou nohou v trapu a ta moje pubertacka me tak tocila(klasika, takova ta jejich hra na blbecky ze
),tak jsem se ji narovinu zeptala, jestli ji to mam vysvetlovat znova, nebo ji dat na hubu rovnou, ze spicham a najednou sibalskej usmev (minochodem presnetakovy ten, na ten pohlavek jak delanej, ale mela jsem uz boty
) a preeeeesne vedela
,prisla jsem domu a bylo hotovo co melo a frajersky se tlemila, jitrnica jedna moja ![]()
@Šáruší píše:
to máš z toho, že se poflakuješ bůh ví kde po dovolených, pak prostě nejsi v obraze
Mas recht, ser. u na to, doma budu ![]()
@ospalámyš píše:
těžko říct, do výchovy a rodinných vztahu a kde delaji chybu jim úplně nevidím. ale příliš tvrdá výchova často vede k tomu že to děcko není lepší, právě naopak. Takže můj názor je, že za to může tvrdá výchova a to že dají ránu, ale vlastně ho nevedou k lepšímu chování.A jak je vidět tak to dání na pr.del k lepšímu chování toho kluka nevede, je to sígr. A je škoda že rodiče třeba nemusí jiný přístup když tohle nic neřeší.
ja s tebou v tomto souhlasim. Vim to ostatne z vlastni zkusenosti. Ja i bratr jsme trpeli na silne ADHD, byli jsme jako deti nezvladatelni. Rodice nas rezali jako prasive psy a vysledek se nedostavil. Ja myslim tedy, ze pro ne byl i zpusob, jak ulevit frustraci a stresu. Dovedu si predstavit, ze to musel byt dost napor na psychiku mit tohle doma ve dvojim vyvedeni, plus jeste mimino (sestra).
A rozhodne to nebyl spravny pristup, jak situaci resit. V te dobe se ale moc nepestovalo s detmi chodit za psychologem, nebo rodice na to neverili, nevim. Takze se misto toho rezalo.
Nicmene, vidim rozdil mezi kazdodennim krutym a casto neferovym vypraskem za kazdou blbinu a obcastnou jednou dobre mirenou pres prdelku. Pak, pokud je dite normalni a rodic dobre zvlada vychovu, tak dite vstoupi do veku, kdy se s nim da domluvit a reaguje dobre na motivaci i nefyzicke tresty. NO a puberta? To je kapitola sama pro sebe. Ja jeste nemam pubertalni dite, takze tezko rict, jak to bude… ale jak tady @Denisa56 spravne poznamenala, pokud clovek sprostemu a provokujicimu pubertakovi jenom domlouva, tak te bude mit naprosto na haku, vezme si z toho akorat to, ze si muze dovolit prakticky cokoliv a stane se prd a jeste bude pak kamosum vypravet, jak jses trapna a co si musel vyslechnout za trapnou prednasku. Takze v tomto veku, pokud opravdu JOOOO prestreli, muze jedna dobre mirena splnit svuj ucel.
A je to fakt fyzicke nasili, ktere ho poznamena na cely zivot? Asi sotva.
@wildcherry píše:
Tak ne asi.Dva dny zpet jsem byla uz jednou nohou v trapu a ta moje pubertacka me tak tocila(klasika, takova ta jejich hra na blbecky ze),tak jsem se ji narovinu zeptala, jestli ji to mam vysvetlovat znova, nebo ji dat na hubu rovnou, ze spicham a najednou sibalskej usmev (minochodem presnetakovy ten, na ten pohlavek jak delanej, ale mela jsem uz boty
) a preeeeesne vedela
,prisla jsem domu a bylo hotovo co melo a frajersky se tlemila, jitrnica jedna moja
Sem si vzpomněla na Novotnýho, jak jednou vyprávěl. Začal chodit s holkou, oba byli mlaďoši a ona si mu stěžovala na rodiče, jak jsou přísní, že jí tuhle dal táta facku jenom za to, že když jí něco řekl, ona škubla ramenem (takový to pubertální tssss). A on z toho byl úplně paf, jak je to možný, že ten otec není normální, takovej tyran, dát holce facku jenom za to, že škubla ramenem. Pak se s tou holkou vzali, narodily se jim děti a když jejich dcera dospěla do pubertálního věku, přišla jednou domů později, než měla a on jako otec se jí zeptal: Kde jsi byla? A holka místo odpovědi škubla ramenem… no a co myslíte? Koupila ji pořádnou. ![]()
@Denisa56 píše:
Sem si vzpomněla na Novotnýho, jak jednou vyprávěl. Začal chodit s holkou, oba byli mlaďoši a ona si mu stěžovala na rodiče, jak jsou přísní, že jí tuhle dal táta facku jenom za to, že když jí něco řekl, ona škubla ramenem (takový to pubertální tssss). A on z toho byl úplně paf, jak je to možný, že ten otec není normální, takovej tyran, dát holce facku jenom za to, že škubla ramenem. Pak se s tou holkou vzali, narodily se jim děti a když jejich dcera dospěla do pubertálního věku, přišla jednou domů později, než měla a on jako otec se jí zeptal: Kde jsi byla? A holka místo odpovědi škubla ramenem… no a co myslíte? Koupila ji pořádnou.
Zlata pravda ale ![]()
@wildcherry píše:
Tak ne asi.Dva dny zpet jsem byla uz jednou nohou v trapu a ta moje pubertacka me tak tocila(klasika, takova ta jejich hra na blbecky ze),tak jsem se ji narovinu zeptala, jestli ji to mam vysvetlovat znova, nebo ji dat na hubu rovnou, ze spicham a najednou sibalskej usmev (minochodem presnetakovy ten, na ten pohlavek jak delanej, ale mela jsem uz boty
) a preeeeesne vedela
,prisla jsem domu a bylo hotovo co melo a frajersky se tlemila, jitrnica jedna moja
To znám.
stejně je člověk miluje. ![]()