Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@_.Emilyyy píše:
Co je na na tom spatneho, ze si si se (starším) ditetem uz muzes o vsem pekne promluvit?
Nic, pokud neni na tebe drze a chova se slusne, tak se s nim muze mluvit kolik chce.
@warita píše:
Nic, pokud neni na tebe drze a chova se slusne, tak se s nim muze mluvit kolik chce.
Jasne, jasne
![]()
@Popeladym píše:
Standard bití určitě není, jenže toto je (zatím) taky extrém, když puberťák praští svou matku.
Tak soudě podle téhle diskuze, většina z diskutující „výchovné“ bití/facky aspoň sem tam pokládá za standard.
A to že puberťák praští matku je skutečně strašné, ale řešení přeci není ho „výchovně“ zmlátit. Násilí plodí vždycky jen další násilí.
Což je jasné už z té výchozí situace- matka praštila jeho, on praštil ji… následně tedy ho dle místních rad otec zmlátí a dál bude co? On tím pochopí, že mlátit se nemá? Asi těžko. On možná ze strachu to znova neudělá. Možná, doma, matce, otci… Ale co někomu slabšímu jinde, třeba?
@janat píše:
Tak soudě podle téhle diskuze, většina z diskutující „výchovné“ bití/facky aspoň sem tam pokládá za standard.
A to že puberťák praští matku je skutečně strašné, ale řešení přeci není ho „výchovně“ zmlátit. Násilí plodí vždycky jen další násilí.
Což je jasné už z té výchozí situace- matka praštila jeho, on praštil ji… následně tedy ho dle místních rad otec zmlátí a dál bude co? On tím pochopí, že mlátit se nemá? Asi těžko. On možná ze strachu to znova neudělá. Možná, doma, matce, otci… Ale co někomu slabšímu jinde, třeba?
nebo taky ne. Muze taky nastavit stopku pubosovi, ze tady konci veskera sranda a jde do tuheho. Myslet si muze co chce, ale otevrene provokovat ci bit rodice nebude.
A rozhodne tato rovnice, ze nasili plodi dalsi nasili nefunguje. Me rodice rezali jako zito do dost vysokeho veku a ja bych si nedovolila na matku vztahnout ruku. Ani muj bratr ne.
Příspěvek upraven 20.08.19 v 15:45
@warita píše:Řezání není řešení ani pro nezvladatelné dítě. To není řešení pro nikoho.
@ospalámyš jen jestli ty nezamenujes pricinu a dusledek. Dovolila bych si tipnout, ze ten nejvetsi sigr ze tridy je rezany jako zito prave proto, ze je nezvladatelny… ne naopak, ze je nejvetsi sigr, protoze je doma rezany.
@Monchichik píše:
@_.Emilyyy no s každým dítětem ne…
Porad lepsi si promluvit, nez ho serezat..
V situaci, co tu psala zakladatelka, tak tam bych zvolila schuzky s psychologem..Protoze aby 14-tilety kluk dal facku matce, neni normalni chovani, nejspis ten kluk ma psychické problemy…Normalni dite, ktery dostava od rodicu lasku si nedovoli uhodit rodice..
Příspěvek upraven 20.08.19 v 15:59
@janat píše: Řezání není řešení ani pro nezvladatelné dítě. To není řešení pro nikoho.
I z uvedeného příkladu vyplývá, že možná byl nejdřív nezvladatelný a pak řezaný, ale ať je to jak je to, řezáním se to viditelně nezlepšuje… naopak.
v tom ti davam naprosto za pravdu. Ono neni nic cernobile. Povetsinou pokud je nejake dite chronicky nezvladatelne, tak zadny vyprask tomu nepomuze.
Nemyslim si ale, ze to je pripad tady syna zakladatelky. Nic nepise o dlouhodobych problemech s jeho chovanim. Zrejme je synacek v puberte a mysli si, ze muze vsechno. Nevim, zda byl ten zahlavek adekvatni odpoved na jeho chovani. Necetla jsem celou diskuzi, takze nevim, zda zakladatelka osvetlila duvod, proc mu jednu lipla, nicmene at uz to bylo jak chce, on si proste nemuze dovolit matce facku vratit.
@janat píše:
V podobně extrémních situacích, kdy je to pro dítě jediný výprask v životě, opravdu pro ten řemen jsem. Velmi dobře si zapamatuje, proč k tomu došlo, takže v tomto případě věřím ve výchovný efekt. A že si pouze a jedině na základě této jedné zkušenosti, začne někdo dovolovat na slabší, tomu fakt nevěřím.
@warita píše:
nebo taky ne. Muze taky nastavit stopku pubosovi, ze tady konci veskera sranda a jde do tuheho. Myslet si muze co chce, ale otevrene provokovat ci bit rodice nebude.A rozhodne tato rovnice, ze nasili plodi dalsi nasili nefunguje. Me rodice rezali jako zito do dost vysokeho veku a ja bych si nedovolila na matku vztahnout ruku. Ani muj bratr ne.
Příspěvek upraven 20.08.19 v 15:45
Takže mám tomu rozumět tak, že na matku jsi ruku nevztáhla protože tě řezali? A kdyby tě neřezali, tak bys na ni ruku vztáhla? Nebo co z toho mám vyvodit?
Samozřejmě, že rovnice násilí plodí násilí, funguje.
Ty jsi toho názorná ukázka - tebe řezali, tudíž pokládáš za normální a zcela správné, že se děti (dokonce do vysokého věku) řežou.
Takže minimálně ve tvém případě to násilí ze strany tvých rodičů na tobě, násilí ze tvé strany (byť třeba ne projevené ale minimálně schvalované jako správné) vyplodilo, ne?
A věř tomu, že i problematickému pubošovi se dá ta hranice, kde končí sranda, vytyčit, třeba i, důraznou, represí, ale bez fyzického násilí. Fyzické násilí do žádného vztahu nepatří, v žádné formě!
@Popeladym píše:
V podobně extrémních situacích, kdy je to pro dítě jediný výprask v životě, opravdu pro ten řemen jsem. Velmi dobře si zapamatuje, proč k tomu došlo, takže v tomto případě věřím ve výchovný efekt. A že si pouze a jedině na základě této jedné zkušenosti, začne někdo dovolovat na slabší, tomu fakt nevěřím.
Když rodič- jeho vzor, morální a jiná autorita, řeší nějakou situaci fyzickým násilím, co si z toho dítě vezme? Asi že to, třeba jen za určitých situací, ale lze, tak řešit, ne? Jenže ono nelze, nejsme zvířata…
@janat píše:
Takže mám tomu rozumět tak, že na matku jsi ruku nevztáhla protože tě řezali? A kdyby tě neřezali, tak bys na ni ruku vztáhla? Nebo co z toho mám vyvodit?Samozřejmě, že rovnice násilí plodí násilí, funguje.
A věř tomu, že i problematickému pubošovi se dá ta hranice, kde končí sranda, vytyčit, třeba i, důraznou, represí, ale bez fyzického násilí. Fyzické násilí do žádného vztahu nepatří, v žádné formě!
Ty jsi toho názorná ukázka - tebe řezali, tudíž pokládáš za normální a zcela správné, že se děti (dokonce do vysokého věku) řežou.
Takže minimálně ve tvém případě to násilí ze strany tvých rodičů na tobě, násilí ze tvé strany (byť třeba ne projevené ale minimálně schvalované jako správné) vyplodilo, ne?
mas si vzit z toho TO, ze prestoze ja rezana byla, tak jsem matce nikdy facku nedala. Takze NE, nefunguje to.
Kdyby si cetla dale pozorne co pisu, vsimla by sis, ze ja takto me dite vychovavat nechci. Nechci, aby zazivala to stejne, co ja. Takze opet, neplati, ze nasili plodi nasili. Rozhodne to neni rovnice 1:1, jak to prezentujes. I kdyz v prumeru maji jedinci, co byli vystaveni nasili v detstvi sklony tyto vychovne metody predavat dal. Ale neni to zadne zelezne pravidlo.
A ja se ubiram zlatou stredni cestou. Obcasne placnuti po prdelce je (dcera necele 3 roky) a kdyby byl na mne pubos do tvare sprosty a provokoval, klidne by jednu liznul.
@warita píše:
v tom ti davam naprosto za pravdu. Ono neni nic cernobile. Povetsinou pokud je nejake dite chronicky nezvladatelne, tak zadny vyprask tomu nepomuze.Nemyslim si ale, ze to je pripad tady syna zakladatelky. Nic nepise o dlouhodobych problemech s jeho chovanim. Zrejme je synacek v puberte a mysli si, ze muze vsechno. Nevim, zda byl ten zahlavek adekvatni odpoved na jeho chovani. Necetla jsem celou diskuzi, takze nevim, zda zakladatelka osvetlila duvod, proc mu jednu lipla, nicmene at uz to bylo jak chce, on si proste nemuze dovolit matce facku vratit.
Nemůže, ale stalo se. A zakladatelka se ptá, co teď.
Je jasný, že tam je výchovný problém v minulosti, ale jaké mám být řešení teď?
Tady se v 90% navrhuje ho zmlátit, což mě úplně přivádí ke zděšení.
@janat píše:
Když rodič- jeho vzor, morální a jiná autorita, řeší nějakou situaci fyzickým násilím, co si z toho dítě vezme? Asi že to, třeba jen za určitých situací, ale lze, tak řešit, ne? Jenže ono nelze, nejsme zvířata…
Tak morální autoritě určitě jednu nevrazím, že. Ne každá matka zvládne být morální autoritou. Ale matka se prostě netluče, protože je matka. Je vidět, že toto už se tu vůbec nerozlišuje.
@warita píše:
mas si vzit z toho TO, ze prestoze ja rezana byla, tak jsem matce nikdy facku nedala. Takze NE, nefunguje to.Kdyby si cetla dale pozorne co pisu, vsimla by sis, ze ja takto me dite vychovavat nechci. Nechci, aby zazivala to stejne, co ja. Takze opet, neplati, ze nasili plodi nasili. Rozhodne to neni rovnice 1:1, jak to prezentujes. I kdyz v prumeru maji jedinci, co byli vystaveni nasili v detstvi sklony tyto vychovne metody predavat dal. Ale neni to zadne zelezne pravidlo.
A ja se ubiram zlatou stredni cestou. Obcasne placnuti po prdelce je (dcera necele 3 roky) a kdyby byl na mne pubos do tvare sprosty a provokoval, klidne by jednu liznul.
Ale jak to že to nefunguje?
Nedala jsi sice facku matce, ale násilí (=i ty facky a „plácání“ po prdelce) na dětech minimálně schvaluješ, a na svých dětech uplatňuješ, tak proč myslíš, že tě násilí jako výchovný prostředek ze strany tvých rodičů nepoznamenalo?
@janat píše:
Ale jak to že to nefunguje?
Nedala jsi sice facku matce, ale násilí (=i ty facky a „plácání“ po prdelce) na dětech minimálně schvaluješ, a na svých dětech uplatňuješ, tak proč myslíš, že tě násilí jako výchovný prostředek ze strany tvých rodičů nepoznamenalo?
ano, protoze placnuti po prdelce neni nasili a ano, pripada mi to v poradku. Ty muzes sve dite vychovavat, jak uznas za vhodne. Nikdo ti prece nic nepredepisuje. Pokud to vnimas jinak, tak prosim.