Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Vám opravdu přijde v pořádku udeřit 13leté dítě? A do kolika let je v pořádku dceru udeřit nebo je to dcera tak klidně pohlavkovat i ve 40ceti? Docela mě tyto názory děsí, děti jsme nikdy nemuseli bít a ani ony nás nikdy nebyli. Teda batole plácalo ručičkama, ale to nepočítám.
Můj táta vždycky (byť ve srandě) říkal bráchovi: i kdyby ti bylo 70 a mně 90, tak si vezmu štokrlátko a jednu ti vrazím, protože budu pořád tvůj otec a toto si ke mně nesmíš dovolit! A má pravdu. Sem tam jsme nějakou zaslouženě dostali, věděli jsme za co a víckrát jsme si rozmysleli takové chování. A bylo to 100× lepší, než nějakej psycholog nebo domluvy
.
@Gvendolínka píše:
Můj táta vždycky (byť ve srandě) říkal bráchovi: i kdyby ti bylo 70 a mně 90, tak si vezmu štokrlátko a jednu ti vrazím, protože budu pořád tvůj otec a toto si ke mně nesmíš dovolit! A má pravdu. Sem tam jsme nějakou zaslouženě dostali, věděli jsme za co a víckrát jsme si rozmysleli takové chování. A bylo to 100× lepší, než nějakej psycholog nebo domluvy.
Moc dobře to tatínek říkal ![]()
Tu facku ve 14 ma dostat právě proto, aby ji už ve 40 nepotřeboval. Ohýbaj ma mamko, dokud já som Janko! Neohneš ma mamo, až já budem Jano!
@Popeladym píše:
Ano, v uvedené situaci mi to přijde v pořádku. Holku mohlo přejet auto.
a v kolika letech dcery už by vám to nepřišlo v pořádku, myšleno klidně vlepit ránu i 40ceti leté dceři nebo tam už je to nevhodné v obdobné situaci?
@Anonymní píše:
a v kolika letech dcery už by vám to nepřišlo v pořádku, myšleno klidně vlepit ránu i 40ceti leté dceři nebo tam už je to nevhodné v obdobné situaci?
Předpokládám, že u čtyřicátnic takové situace opravdu nenastávají.
@Anonymní píše:
40letá už to nepotřebuje, pokud je takhle správně vychovaná ![]()
@MP Krista píše:
Tu facku ve 14 ma dostat právě proto, aby ji už ve 40 nepotřeboval. Ohýbaj ma mamko, dokud já som Janko! Neohneš ma mamo, až já budem Jano!
Tak asi je to běžné v rodinách kde se tak vychovává po generace a jste na to zvyklí
? Může to být tím? Mne by facka od syna naprosto šokovala, ale ani bych mu ji nedala a je mi to proti, fuj mám husinu z toho.
@Gvendolínka píše:
Můj táta vždycky (byť ve srandě) říkal bráchovi: i kdyby ti bylo 70 a mně 90, tak si vezmu štokrlátko a jednu ti vrazím, protože budu pořád tvůj otec a toto si ke mně nesmíš dovolit! A má pravdu. Sem tam jsme nějakou zaslouženě dostali, věděli jsme za co a víckrát jsme si rozmysleli takové chování. A bylo to 100× lepší, než nějakej psycholog nebo domluvy.
Ano, tatáž výchova i u nás. A všichni žijeme spořádaně, navzájem se milujeme a nedáme na sebe dopustit. ![]()
@wildcherry píše:Že jo. To se už hrotí do extrému.
Booooze to jsou scenare uz
@Anonymní píše:
@PopeladymTak asi je to běžné v rodinách kde se tak vychovává po generace a jste na to zvyklí? Může to být tím? Mne by facka od syna naprosto šokovala, ale ani bych mu ji nedala a je mi to proti, fuj mám husinu z toho.
Aby jsi pak neměla husinu z toho, co ti nevychovaný spratek udělá v 18ti ![]()
@Amelie30 píše:
Ano, tatáž výchova i u nás. A všichni žijeme spořádaně, navzájem se milujeme a nedáme na sebe dopustit.
A myslíte, že bez té agrese by to
nefungovalo takhle dobře, že by děti nebyly spořádané? Zajímá mě to, jestli to je u vás opravdu prospěšné?
@Anonymní píše:
@PopeladymTak asi je to běžné v rodinách kde se tak vychovává po generace a jste na to zvyklí? Může to být tím? Mne by facka od syna naprosto šokovala, ale ani bych mu ji nedala a je mi to proti, fuj mám husinu z toho.
Ale jdete! No opravdu se v naší rodině, kde vyrostli dva právníci, dva architekti, dva učitelé a dva překladatelé, vychovává občas i pohlavkem nebo nasekaním na zadek. Nikdy si žádné dítě nedovolila vztáhnout ruku na rodiče, vztahy mezi rodiči, prarodiči i sourozenci jsou velmi vrelé a všichni si navzájem pomáháme. A přesto, když můj pubertální synovec je drzý, přistane mu pohlavek.
Mám dospělé děti. Nikdy jsme se navzájem nefackovali. Snažila jsem se vychovávat tak, aby na mě dítě skutečně nikdy ruku nevztáhlo. Je vždy na rodiči, aby takové situaci nedal vzniknout.
Teda já zírám
vážně vám přijde v pořádku, že syn vrazí mámě facku? Zakladatelka psala, že za celý život dostal výjimečně. Takže předpokládám, že prp to měla asi vážný důvod. Zakladatelko, můžeš napsat co se konkrétně stalo? Jako sama neuznávám fyzické tresty jako takové, ale někdy opravdu může být situace, kdy domluva prostě nefunguje. Ale aby 14letý cucák vrazil facku mámě, to je fakt přes čáru. Pak se můžeme divit, jak to v naší společnosti vypadá ![]()
@MP Krista @Popeladym no mě vyděsilo jak to gradovalo… máma synovi pohlavek, syn mámě facku a pak rada seřezat syna nebo nechat seřezat tátou tak aby to pak nepokračovalo nevím kam ![]()