Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
vsak taky maji mimo nasi kotlinu masivni problemy s nechovanymi a nezvladatelnymi decky. Takze zrovna jich bych se na vychovne rady neptala.
Jo? A to čerpáš odkud tyhle závěry?
@Denisa56 píše:
Můj tatínek se ke mně odmalička choval jako džentlmen. V životě na mě nějak víc nezvýšil hlas, to už muselo jó bejt, neřkuli aby mi byť jen náznakem uhodil. Má v sobě zakořeněný velmi silný ochranitelský pud vůči ženám a dětem. Přesto… bylo mi patnáct a solidně to se mnou třískalo. Měli jsme s tátou nějakou výměnu názorů, normální debata, nic vyhroceného a já mu najednou na nějakej jeho názor řekla: Ty jsi blbej. A víš co? Okamžitě mi jedna přiletěla. Pořádná, pěkně mířená, v mých patnácti letech jsem poprvé v životě od táty dostala lepana. A že jsem si byla zatraceně vědomá, za co to mám. No, kdybych se zachovala jako ten chlapec z téhle diskuse a tu facku tátovi vrátila, jsem stoprocentně přesvědčená, že by mě, jakkoli to skutečně nebyl jeho styl, seřezal tak, že bych si týden nesedla. A rovněž bych věděla za co.Víš co, děti jsou děti, puberťáci obzvlášť. Oni jsou mladí, neopotřebovaní, plní sil, ti můžou matku prudit čistě ze sportu, jen že je to baví, jak se vytáčí, jak ji tím mají v moci, jak ovládají její emoce…a matka, kolikrát utahaná z práce, řeší různé starosti, má spoustu domácích povinností prostě nemůže tomu pubošovi konkurovat. Proč? Protože i matka je jenom člověk a má právo být utahaná, podrážděná, má právo nemít náladu na puberťákovy pokusy ala dneska zkusím, kolik máti vydrží. Tak se prostě stane, že puboš přetáhne míru, matce následně rupnou nervy a ruka vylítne dřív, než to mozek stačí pěkně psychologicky a na základě vyčtených knižních mouder vyhodnotit. Puboš inkasuje lepana, prd se mu stane, ale možná si uvědomí, že už fakt přestřelil, možná se zastydí a bude se cítit poníženě - dobře tak, příště si prudění utahané mámy rozmyslí, protože ty ponižující pocity už nebude chtít zažívat. No a když se zachová jako ten vejlupek z téhle diskuse a mámě facku vrátí, tak já, jakkoli mám v tomto ohledu povahu po svém tatínkovi, bych se na něj vrhla s takovou silou, že by se nestačil divit. Dostal by co pro to a následně by pokračoval takový vězeňský režim, aby si jednou provždy zapamatoval, že tohle udělal jednou a naposledy.
A ještě dovětek: Minulé generace vychovávaly autoritativně, pomocí tělesných trestů. Přesto byla většina našich předků v dospělosti naprosto normální, studovali, pracovali, stávali se rodiči… není to přehlídka frustrovaných psychopatů. Takže za mě - když není vyhnutí, jedna dobře namířená neuškodí.
@warita píše:
a ty chapes rozdil dospely dite? Dospeleho se nevychovava, dite ano. Tento tv uj argument zavani absurditou.
To máš pravdu. Dospělý se nevychovává a dítě se nevychovává pomocí fyzického násilí.
Nehledě na to, že ten příklad „plácnutí“, který jsi uvedla vlastně byl spíš způsob komunikace/sdělení, než výchova, takže ta analogie s dospělými zase tak vedle nebyla.
@janat píše:
Jo? A to čerpáš odkud tyhle závěry?
cerpam ze studii treba z Anglie. Ale i Nemecko napr.
@janat píše:
Aha, takže u dospělého to taky není násilí, ale je to sexuální… ale u dítěte je to OK v každém případě?Zkuste se někdy s tím, že děti „plácáte po zadečku“ a pokládáte to za normální a nenásilné výchovné gesto, svěřit někomu mimo naši kotlinu, jestli jim to bude taky připadat OK.
Míra toho, jakou je u nás násilí všeobecně akceptováno, je děsivá
Litas z extremu do extremu a je to silne otravny ti reknu
@Denisa56 absolutní souhlas. A všichni ti ZDĚŠENÍ co se diví jak tady hlava nehlava třískáme BEZDŮVODNĚ děti se můžou odstěhovat do USA - tam je ty děti, co se jim jen domlouvá i v absolutně vyhrocených situacích, rovnou zastřelí. A mimochodem - navážet se do diskutujících jak ‚mlátí‘ děti je určitě fajn. A ta rada co 100% pomůže zakladatelce je kde..???
@Popeladym píše:
Ať se nám to líbí nebo ne, tak člověk je živočich. A je součástí přírody.
No, to jsme. A co? Takže mě to taky opravňuje lovit lidi, sežrat mladý, nebo já nevím co protože jsme součástí přírody stejně jako zvířata a některá zvířata to dělají?
Za mě obhajováním fyzického násilí na dětech obhajujete neobhajitelné…
@AlcaBa píše:
@Denisa56 absolutní souhlas. A všichni ti ZDĚŠENÍ co se diví jak tady hlava nehlava třískáme BEZDŮVODNĚ děti se můžou odstěhovat do USA - tam je ty děti, co se jim jen domlouvá i v absolutně vyhrocených situacích, rovnou zastřelí. A mimochodem - navážet se do diskutujících jak ‚mlátí‘ děti je určitě fajn. A ta rada co 100% pomůže zakladatelce je kde..???
Tak já jsem tady byla první a skoro jediná, kdo radu zakladatelce dal. Tedy jinou radu než ho zmlátit…
Takže tenhle whataboutismus není třeba směřovat na mě.
@wildcherry píše:
Litas z extremu do extremu a je to silne otravny ti reknu
Můžu se zeptat, co jsou ty extrémy mezi kterými lítám?
@warita píše:
cerpam ze studii treba z Anglie. Ale i Nemecko napr.
A mohla bys mě na ně odkázat? Ty závěry, že na západ od nás jsou spratci, protože se u nich nemlátí, bych chtěla vidět…
@janat za A to nebylo mířené jen na vás a za B nikdo neradil ho ZMLÁTIT.
A za mě samotnou - dostal by takovou po pusence že bych s ním vytřela zem. A mohl by mít i 20. Matka se nebije. Tečka.
Kdyz jsem byla naposledy za sestrou v Anglii a divala se na TV, bezel tam mimo jine takovy semi dokumentarni porad o tom, s cim se dnes musi potykat skoly. A ze ne vsechny skoly maji nejaky podpurny program, co s nezvladatelnyma deckama. Skola, kterou ukazovali v te dokumentarce takovy program mela. Maji pro tyto ucely dedikovany team, psycholog, specialni vychovatelky, vlastni prostory, pro deti, ktere odmitaji jakoukoliv spolupraci a dokonce polstrovanou mistnost, kdyz decko dostane hysak. A pak ukazali nazorne, jak to v praxi vypada. Rodoc priveze do skoly ditko (cca 8-9 let), dite odmitne vejit do tridy, zacne kolem sebe kopat a nadavat, hazet po detech i ucitelich predmety. Privola se specialni pedagog, ktery ma za cil dite spacifikovat. Samozrejme nenasilne. Vychovatelka domlouva, premlouva, decko odmita komunikovat. Pak se pokusi o utek ze skoly. Je odchycene, drape, skrabe, kope, krici, nadava do tech nesprostejsich nadavek. Ucitelka vypetim sil dotahne dite do one polstrovane mistnosti, aby vychladlo. Cely cas sedi za dvermi te mistnosti a s ditetem racioanlne komunikuje, uklidnuje, presvedcuje.
A takovych deti tam maji. Je tam cela skupina deti, ktere odmitaji jakoukoliv spolupraci a jsou nasilne. Nasleduji rozhovory jak s pedagogy tak s psychologem. Vsichni se shoduji na tom, ze mira nezvladatelnosti deti poslednich 20-30 drasticky stoupa, ze za to muze pristup rodicu, kteri se detem malo venuji, nenastavuji mantinely, radsi detem ustupuji, nez aby resili vychovne problemy, etc etc etc a toto je vysledek. Nekteri pedagogove na rovinu rekli, ze to uz nezvladaji, ze premysli o odchodu ze zamestnani, protoze jsou uz davno vyhoreli.
To stejne se slysi i z USA napriklad.
Ja neadvokuju, aby se deti bili. POZOR! Ja rikam, ze dite neni zadny partak, dite se ma vychovavat. Pokud na nej plati domlouvani, tak samozrejme to ma prednost. Vzdy by se s ditetem melo komunikovat, vysvetlovat a pod. A nekterym velmi prospeje jedna vychovna, aby pochopilo, ze konci legrace a ze jsou veci, ktere delat NEBUDE. A pokud nechce obcas jednu vychovnou schytat, tak se taky muze chovat slusne. Ma ny vyber.
@janat Já myslím, že tady nikdo neobhajuje třískání dětí za každou blbinu. Bavíme se tady o situacích, kdy je kolikrát jedna dobře namířená lepší, než sáhodlouhé rozmluvy a vysvětlování. Puboš si beztak myslí svý a jen útrpně čeká, až se ta trapná matka vykecá. A jediný, co si z toho vezme je, že přestřelil a nic se mu nestalo, jen musel chvíli poslouchat nějaký výchovný pindy.
@_.Emilyyy píše:
Porad lepsi si promluvit, nez ho serezat..
V situaci, co tu psala zakladatelka, tak tam bych zvolila schuzky s psychologem..Protoze aby 14-tilety kluk dal facku matce, neni normalni chovani, nejspis ten kluk ma psychické problemy…Normalni dite, ktery dostava od rodicu lasku si nedovoli uhodit rodice..Příspěvek upraven 20.08.19 v 15:59
nejtivtipnější je, jak tohle vždycky v každé diskuzi hlásáš ty, které dcera se chovala několik let jako drzý spratek a srovnala jí až jedna facka a od té doby je klid. Ale dál si jedeš svojí mantru, která nezabírala ani tvé dítě.
@janat píše:
No, to jsme. A co? Takže mě to taky opravňuje lovit lidi, sežrat mladý, nebo já nevím co protože jsme součástí přírody stejně jako zvířata a některá zvířata to dělají?Za mě obhajováním fyzického násilí na dětech obhajujete neobhajitelné…
no, nazývat sem tam jednu výchovně třeba puberťákovi, který je drzý a fakt to xhodin šroubuje fyzickým násilím na dětech je hodno cvoka.