Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
To já taky nejdu s davem. Mám svůj vlastní názor, to se neboj. Nikoho ale neurážim jako ty, skoro v každém příspěvku. Mimochodem, tys několikrát psala, že děti vyrůstaly bez otce a ty bez chlapa.. Potřebovala bys ho jako sůl, aby tě srovnal, naučil slušnému chování a celkově by ses dost uklidnilaTakhle jsi jak utržená ze řetězu a máš i sklony babochlapství.. Všechno vim, všechno znám. Prostě kopeš kolem sebe jak smyslů zbavená, ale Markytko, všeho moc škodí.. A fakt je ten, že srážka s b. Je nejhorší, ale tomu ty nemůžeš rozumět. Jdu se věnovat dětem, hezký den.
a proc jako anonym? se stydis za svuj nazor? to jsi v zivote stejny srab, co neumi stat za svymi nazory? nevim, jak to mas v zivote ty, ale pro me je chlap partner, ne rodic, co me musi vychovavat a drezurovat… cim proboha kolem sebe kopu? ze mam jine nazory a pristup k zivotu? tady je tema o 2,5 letem crvckovi, co odpozoroval z tabletu anglictinu, si precti, jak tu autora vesmes kazda hanlive urazi,… tomu ty rikas komunikace dospelych inteligentnich zen? par prispevku je tu slusne napsanych, doplnenych radou… ale vesmes jej tu kazda urazi, jak je lina, etc., co my o dotycnem vime? ja sama vim, jake je to mit na starosti mimino, 2,5letaka, dum, praci… a ze dat diteti tablet, aby jsi v klidu treba mimco mohla vykoupat, tak hned to musi byt lina matka?… kdyz tu vidim, jak se tu mnohe hrouti, ze jim chlap nepomuze, zobou AD, jsou silami na dne, ze nic nestihaji, tak za me varianta pohodova rodina, kde dite se na chvili zabavi tabletem, fakt neni nic spatneho… to ze to nekdo vidi jinak, je jeho vec, ale urazet druhe, jen pro jeho nazor…
autoruv syn bude ocividne velmi vnimavy, mozna tohle hlo zluci lidem typu lucena a spol, bo ony by taky chtely tak vnimave dite nebo jaky duvod je k takove zasti, co tu propukla?
Příspěvek upraven 24.02.21 v 12:02
@markytka3 píše:
ale ja to beru jako opakovanimamiii, muzu uz tablet? mamiii, kdy uz mohu na tablet? mamiii, proc nemuzu na tablet?
Příspěvek upraven 23.02.21 v 23:49
Jasně, tvoje děti to říkat nemusí, protože ho mají pořád k dispozici. Kde je výhoda? Závislost jako závislost, jen u tebe neregulovaná.
@ZuzaM píše:
Jasně, tvoje děti to říkat nemusí, protože ho mají pořád k dispozici. Kde je výhoda? Závislost jako závislost, jen u tebe neregulovaná.
ano maji ho k dispozici, a kdyz ti reknu, jak casto po nem sahnou, by jsi se divila.. o jake to zavislosti mluvis, ty me deti znas? ty znas moji rodinu?… z ceho soudis, ze me deti jsou na tabletu zavisle? muzes mi to rici? me samotnou by to zajimalo, jak tvuj mozek k tomu zaveru dosel?…
@markytka3 píše:
ty jsi hloupa, ano, me dite umelo zmacnkout ikonku s youtube. to zvladne i cvicena opice… to ze tve dite ne, neznamena, ze kazde dite je takovy nemotoraa proc me urazis? proc bych mela byt ambiciozni matka? jen mam jedno z deti kapku jine… ale to je nad tve chapani bo je tu znamo, ze ty i v 10ti letech kluka nenechas dychat a vse se musi ridit podle tebe,
Tomuhle se říká mluvit o provaze v domě obesencove.
@markytka3 píše:
a proc jako anonym? se stydis za svuj nazor? to jsi v zivote stejny srab, co neumi stat za svymi nazory? nevim, jak to mas v zivote ty, ale pro me je chlap partner, ne rodic, co me musi vychovavat a drezurovat… cim proboha kolem sebe kopu? ze mam jine nazory a pristup k zivotu? tady je tema o 2,5 letem crvckovi, co odpozoroval z tabletu anglictinu, si precti, jak tu autora vesmes kazda hanlive urazi,… tomu ty rikas komunikace dospelych inteligentnich zen? par prispevku je tu slusne napsanych, doplnenych radou… ale vesmes jej tu kazda urazi, jak je lina, etc., co my o dotycnem vime? ja sama vim, jake je to mit na starosti mimino, 2,5letaka, dum, praci… a ze dat diteti tablet, aby jsi v klidu treba mimco mohla vykoupat, tak hned to musi byt lina matka?… kdyz tu vidim, jak se tu mnohe hrouti, ze jim chlap nepomuze, zobou AD, jsou silami na dne, ze nic nestihaji, tak za me varianta pohodova rodina, kde dite se na chvili zabavi tabletem, fakt neni nic spatneho… to ze to nekdo vidi jinak, je jeho vec, ale urazet druhe, jen pro jeho nazor…autoruv syn bude ocividne velmi vnimavy, mozna tohle hlo zluci lidem typu lucena a spol, bo ony by taky chtely tak vnimave dite nebo jaky duvod je k takove zasti, co tu propukla?Příspěvek upraven 24.02.21 v 12:02
Co takhle se nejprve naučit správně česky, ty lingvistko?
@Alriga píše:
Co takhle se nejprve naučit správně česky, ty lingvistko?
ale tohle tema neni o me, ale o malem cvrckovi, kde mama/tata potrebuje radu, a kam se sletlo hejno vran, ktere maji potrebu misto rad, poradne si klovnout… me by zajimaly myslenkove pochody, co vede vetsinu zde, autorovi nebo me napisat, jak je liny, neschopny, etc., to se pak citete vitezoslavne nebo proc? ja si tu dovolim napsat svuj postoj a hle, hejno uvidelo dalsi „obet“ a houfne preletlo jinam, bo autor to radeji vzdal… tohle ti fakt prijde normalni?… jestli ano, tak je mi cim dal vic jasne, proc se vymykam vetsine uzivatelek epipi
…
@stock píše:
Tomuhle se říká mluvit o provaze v domě obesencove.
mas pravdu, snizuji se k jejimu chovani… ![]()
@markytka3 píše:
mas pravdu, snizuji se k jejimu chovani…
Co je na ambiciózní matce urážlivého? Tedy pokud mas na mysli lucencin prispevek.
@markytka3 píše:
tak koukam, ze se tu zas sletla mistni galerka epipi - tak pro ty, co nechapou slovo „srozumitelne“ - ja si predstavuji, ze kdyz vidi auto, nerekne brm, ale auto, kdyz vidi psa nerekne haf, ale pes… ocividne, nektere maji potrebu druhe jen zesmesnovat a urazet, bo sami jsou hloupe, tak si tu potrebuji honit ego…… jinak si tvuj prispevek nedokazi vysvetlit… mozna ti tvuj prispevek prijde vtipny, me osobne ukazuje na lidskou trapnost
Příspěvek upraven 24.02.21 v 11:11
Předpokládám, že tvé roční superextra nadané dítě při pohledu na auto řekne „Podívej se matko, právě kolem nás projel Superb 1.9Tdi, podle světlometů a doplňkové výbavy rok výroby 2006, výkon 130 koní“, pak to ještě zopakuje anglicky francouzsky a španělsky, zatímco ostatní, dementní dítka, vyloudí ono brmbrm, nebo maximálně autííí…
![]()
Nesetká jsem celou diskuzi, třeba to tam někde je, ale jak to vypadá po zbytek času, co si nehraje s tabletem? Má nějakou stimulaci, zpivate mu, čtete, povidate si s ním, popisujete třeba, co děláte atd? Mně přijde hodně zvláštní, aby z rodného jazyka nepochytil vůbec nic, když tím by měl být obklopen stále výraznou většinu času. Moje tříleté dítě třeba je s aj v kontaktu dost - jako miminko často poslouchal mě při práci (lektorka aj), zhruba v jeho roce a půl jsme se stěhovali do zahraničí, kde doteď preferuji aj oproti místnímu jazyku, plus taky kouká i na pořady v aj, začaly ho bavit víc než ty české, už určitě tak rok má každý den něco v angličtině. Teď ještě chodí i do školky, kde mají aktivity v aj. I tak česky mluví nádherně, ve dvou letech začal skládat věty a od té doby pusu nezastaví… sem tam do aj přepne, když si hraje na něco, co má právě z těch videí, občas si anglicky počítá nebo říká barvy, ale jinak 99% naši komunikace je prostě v češtině. Doporučila bych kromě omezení tabletu (2 hodiny jsou fakt moc, zkusila bych postupně snížit třeba na hodinku) prostě trvat na používání češtiny. Třeba to, co říká anglicky, po něm zopakovat česky - zeptá se „what happened?“ tak na to řeknu „ptáš se, co se stalo?“ Já to občas aplikuji, u nás jsou ty jazyky ve hře přeci jen 3, tak se snažím doma češtinu udržovat co nejvíc. Taky využít toho, co ho v té aj baví (barvy, auta nebo nevím co) a to s ním procházet i česky. Plus samozřejmě stimulace říkankami, písničkami atd.
Děkuji všem, kteří mi napsali rozumné odpovědi. Velmi si vážím každého normálního názoru, byť se zde vyskytují minoritně. K jízlivým poznámkám a urážlivým příspěvkům se vyjadřovat nebudu. Ačkoli není mou povinností se zde ospravedlňovat, napíši ještě pár vět. Synovi se věnujeme, zejména ho vedeme k pohybovým aktivitám. To že ve večerních hodinách, když se díváme na zprávy, mu nezakazujeme tablet, mi nepřijde nevýchovné. Je zajímavé, že nejvíce z nevěnování se synovi mne obviňovali přispěvatelé s desítkami tisíc příspěvků, aneb kdybyste zde méně psali nesmyslů, mohli byste se věnovat svým dětem alespoň tolik, jako já. Dále pak bych rád vivrátil názor, že jsem troll. Jsem otec dvou dětí a máme úplnou rodinu založenou na křesťanských hodnotách, čímž vyvracím názory o labilní samoživitelce. Já vydržím dost a z haterů si nic nedělám, ale uvědomte si, prosím, že podobnými ošklivými komentáři můžete zkazit den a náladu mnohým matkám, které přišly pouze pro radu. Je to můj poslední příspěvek k tomuto tématu. PS: abyste se nenudily, napsal jsem v příspěvku pravopisnou chybu. Tak ji najděte, šup šup… komentovat a nadávat ![]()
Příspěvek upraven 24.02.21 v 19:40
@Steeve0335 ja treba privazuju decka z topeni,bez tabletu, proto mam tolik prispevku ![]()
@Steeve0335 jeste bych (pokud jiz nedelate) regulovala obsah tabletu na rozvijeci hry (z ceskych doporucuji booko, interaktivni cteni) a na YouTubeKids povolila vybrane kanaly; nastavila zejmena ceske. Napada me zkratit tablet na polovinu a poridit treba Albi kouzelnou tuzku. Ono se to srovna.
@bse.pedro píše:
Předpokládám, že tvé roční superextra nadané dítě při pohledu na auto řekne „Podívej se matko, právě kolem nás projel Superb 1.9Tdi, podle světlometů a doplňkové výbavy rok výroby 2006, výkon 130 koní“, pak to ještě zopakuje anglicky francouzsky a španělsky, zatímco ostatní, dementní dítka, vyloudí ono brmbrm, nebo maximálně autííí…![]()
si sedis na vedeni? ja jasne napsala, co si pod pojmem „srozumitelne“ se vyjadrovat u rocniho ditete predstavuji.. chtela jsi me zas zesmesnit, akorat ukazujes, jak nerozumis psanemu textu (poradim ti, je to ve tretim radku)
btw. kde tvuj mozecek vycetl, ze si myslim, ze mam superextra nadane dite?… stejne jako steeve, uz se k tematu vyjadrovat nebudu, ocividne sem naletly matky, co misto vychovy svych deti se vyzivaji v urazkach a hejtovani, mozna kdyby ji misto casu zde, venovala svemu prckovi, tak se nebudes divit, ze nektere rocni dite umi i vice nez jen brrm ![]()
@Steeve0335 krasne shrnuto - cim vice prispevku, tim vice hejtu… mam to s detma obdobne, me deti taky od mala vedu ke sportu, od tri let plavou, brusli, lyzuji, drandi na kole bez kolecek (druhorozeny uz s nastupem do skolky ve dvou letech)… ted oba jsou cleny prvoligoveho klubu, proto nejaka hodka vecer v zajeti tabletu na odreagovani je v naprostem poradku… i me prichazi velmi usmevne, ze nekdo, kdo cele dny travi zde, ti tu moralizuje o tve vychove. ty jsi tu novy, ale tyhle nicky najdes napric diskusemi a vsude krakaji stejne a kdyz se nekde objevi novacek, taky zasne kolik zloby, vysmechu se mu za jeho dotaz dostane
… jak jsem psala vyse, ma zkusenost, nijak to nelamat pres koleno, samo se to jiste srovna… btw. tve druhe ditko je na tom s tou anglictinou stejne?