Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám synka narozeného koncem prosince - tento rok mu budou v prosinci tři. Ve školce by nám ho od ledna vzali, byli jsme již i na zápisu.
Kdo mate stejně narozená dítka, kdy jste je dali do školky? Od toho ledna v čerstvých 3 letech, nebo od dalšího září, tzn skoro ve 4? Udělaly byste to tak znovu nebo ne?
Ja mám dilema z toho důvodu, ze je mi trochu líto, ze to tak uteklo a za 7 měsíců najednou opět do práce a synek do školky a skončí tento nás režim, co máme teď. Synek je moc sikovny, upovidany, společensky. Dve dopoledne v tydnu už navštěvuje soukromou dětskou skupinku. Ja bych mohla pak nastoupit na místo, které se prave od ledna uvolní a upřímně, je to pro mě práce snu - finančně i náplní. Ale pořad se to ve mě pere, jestli s nim nemam byt ještě do toho září doma, ze tolik společného času spolu už mít nikdy nebudeme. S tím ale, ze to místo na mě samozřejmě čekat nebude a pak bych musela v září řešit, co dal. Mám velmi specificky obor a proste vím, ze takovou nabídku už opravdu nedostanu. Ale zas ten čas s mym detatkem, ach jo, jsem z toho taková namekko, jak to vše uteklo.
Co byste udělaly vy?
Tak podle potřeby ne? Někdo se musel vracet do práce a někdo ně.
Na tvém místě bych asi vzala tu práci.
Já dávala kluka do školky až od září. Ale tam to bylo tím, že mi ho do školky nevzali. A ten poslední rok byl nejlepší. Už to byl parťák, takže jsme ve všední dny jezdili na výlety, lyžovat na prázdné sjezdovky atd.
Pokud je možnost jít do práce, neváhala bych. Já to takto mám taky domluvené, jen s rozdílem, že synovi budou dva.Dva mu budou v listopadu, přes prosinec to nemá moc cenu řešit kvůli svátkům, ale v lednu by ho vzali do třídy dvouletých a já bych mohla nastoupit do práce, kde o mně ví a neměli by problém mě tam vzít. Ač by to zatím bylo na částečný úvazek.
Starsi deti sly cca ve 4.5r a 3.5r a nejmladsi dcera ve 22m do jesli, sla jsem do prace, mela jsem jako Ty nabidku v oboru, ktera se neodmita. Vsechno jednou skonci, no… Nelituji toho, nejmladsi dcera mela nejmensi problemy s prijetim skolky, mozna jak sla opravdu brzy.
Šla do práce, to stání dětí matce za zadkem v naší zemi až do x let stejně není tak prospěšné, jak se říká.
@Laura215 píše:
Ahoj holky, mám synka narozeného koncem prosince - tento rok mu budou v prosinci tři. Ve školce by nám ho od ledna vzali, byli jsme již i na zápisu.Kdo mate stejně narozená dítka, kdy jste je dali do školky? Od toho ledna v čerstvých 3 letech, nebo od dalšího září, tzn skoro ve 4? Udělaly byste to tak znovu nebo ne?
Ja mám dilema z toho důvodu, ze je mi trochu líto, ze to tak uteklo a za 7 měsíců najednou opět do práce a synek do školky a skončí tento nás režim, co máme teď. Synek je moc sikovny, upovidany, společensky. Dve dopoledne v tydnu už navštěvuje soukromou dětskou skupinku. Ja bych mohla pak nastoupit na místo, které se prave od ledna uvolní a upřímně, je to pro mě práce snu - finančně i náplní. Ale pořad se to ve mě pere, jestli s nim nemam byt ještě do toho září doma, ze tolik společného času spolu už mít nikdy nebudeme. S tím ale, ze to místo na mě samozřejmě čekat nebude a pak bych musela v září řešit, co dal. Mám velmi specificky obor a proste vím, ze takovou nabídku už opravdu nedostanu. Ale zas ten čas s mym detatkem, ach jo, jsem z toho taková namekko, jak to vše uteklo.
Co byste udělaly vy?
Hele, nemám vyloženě radu, ale když si to vezmeš kolem a kolem, tak:
Můj kluk je narozený pár dní před štědrým dnem a šel od září do školky a nelituji, září si zvykal, první týden trochu fňukal ale do 14 dnů byl ok a já od listopadu v práci
@Laura215 píše:
Ahoj holky, mám synka narozeného koncem prosince - tento rok mu budou v prosinci tři. Ve školce by nám ho od ledna vzali, byli jsme již i na zápisu.Kdo mate stejně narozená dítka, kdy jste je dali do školky? Od toho ledna v čerstvých 3 letech, nebo od dalšího září, tzn skoro ve 4? Udělaly byste to tak znovu nebo ne?
Co byste udělaly vy?
Mně syna do školky nevzali, šel až další září. Do práce jsem šla, vypomohla babička. Jemu to jen prospělo.
Určitě bych šla do prace. Zvlášť když máš tak dobrou nabídku. Navíc máš i štěstí, že ti ho od ledna do té školky vůbec vezmou.
Mám taky syna na konci prosince. Do škol školky taky mohl jít v lednu v čerstvých 3 letech, ale nakonec nesel, nebyl na to ještě zralej. Sel až další září v 3 a 3/4 a i tak mel adaptaci hroznou. Dcera teď je letní a půjde v těch čerstvých 3, jsem dost zvědavá. Pokud by nemusela, ještě by nešla.
Ja mám teda lednovou a půjde až ji budou 3 roky (tzn že při nástupu ji bude 3 a 3/4), u nás by dřív nevzali, nejsou pro tak malé děti místa, letos se nedostal syn, kterému byly v květnu 3 roky. Ale kdyby byla možnost dát dřív, tak bych to klidně využila.
Vzali mi dítě od září do školky s podmínkou nástupu od tří let, takže docházka od ledna. Že to byla docházka stylem tři dny ve školce a tři týdny s nemocí doma, to se bohužel stává a je třeba s tím počítat.
Pokud to ve školce už teď zvládá tak určitě do školky v lednu. Pokud budeš mít zkrácený uvazek tak úplně ideální
Dcera je lednová a šla do školky normálně září před narozeninami, ve dvou letech a třičtvrtě.
Bylo to naprosto bez problému, když teda pominu ty nemoce, tomu se nejde vyhnout.