Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marin píše: Více
I u toho dítěte v moři muže zabavit paddleboard, potápění, atrakce typu vodní banan, nebo klidne jet do aquaparku, jet na vylety podle jeho zájmu, at si klidne i nejakej čas stráví na pokoji.
Jasne, ze nemusí dělat ty same činnosti co ostatní.
Můj chlap rad surfuje a taky kvůli tomu nezačne surfovat taky ![]()
@1Pears1 píše: Více
Proč by se mělo každé dítě těšit k moři?
kluk třeba more nikdy neměl moc rád, tak nijak moře neocení.
@_.Emilyyy píše: Více
A nebo se vůbec moře nedotkne. I takové děti jsou.
Já nebyla ani u moře, ani na táboře a žiju
Jinak jsem byla ráda za jakoukoliv činnost a dovolenou. Sedět jen doma celé prázdniny fakt ne ![]()
@_.Emilyyy píše: Více
On se bojí do moře kvůli požahání od medúzy. A nemá rád horko. Tam se těžko něco vymýšlí. Jinak by mohl být třeba na pláži a číst si nebo se přehrabovat v písku nebo kamínkách. A výlety, když nemá rád horko? Tady se pořád uvažuje o tom, že přece musí mít rád moře. Nemusí.
On zase má rád hory v zimě. Jediná možnost je s ním komunikovat a nalákat ho na něco, co má rád. Třeba jídlo, pokud ale není konzervativní i v jídle.
Zrovna včera tady byla diskuse, kde ona chce chodit i u moře po horách, on si lehne na pláž a vydrží tak celý týden. Špatně se jim to slaďuje, a to jsou dospělí lidé, kdy ona může jít sama.
@Anonymní píše: Více
Musím dočíst, ale první co mě napadlo je, jestli je fakt normální, že se zbytek rodiny bude přizpůsobovat 10 letému dítěti ![]()
Ten kluk z jakého důvodu to má až takhle?
Je u toho úzkostný, nebo mu to “ prostě vadí “? Váže se to k nějaké diagnóze?
Tu akci pak si užije, pokud dostane nějakou možnost? Nebo se tam otráveně tváří?
Pokud zůstane doma tak by dělal co?
Teoreticky, chápu, že nezustanete doma.
Pokud není možnost, aby byl někde na hlídání, tak by jel a hotovo.
@tartaletka píše: Více
A pak je necháš doma samotné? Nebo jak to uděláš? Ono je to za 3 roky řešení, pokud je ji 12.
@marin píše: Více
A máš pocit že s tím dítětem nekomunikují? Chtělo na hory, jeli na hory. Spíš jestli nekomunikují až moc. Kde vidíš že zakladatelka řekla že jedeme a nazdar?
@Anna766 píše: Více
A nebo je dítě nemocné a oni nerespektují jeho potřeby. Nedávno tu byla diskuze o dovolené s dítětem s autismem. Hned se všichni vrhli na chlapa, co chtěl na dovolenou podle sebe a nerespektoval potřeby dítěte. Tady najednou jde dítě úplně mimo, protože kde o dovolenou u moře, bez které evidentně typický Čech nemůže strávit léto ![]()
Hlavne byste meli resit jeho duvody a problemy, proc ma problem nekam jet a nejde nekde spat, ono to muze mit zaklad v nejake fobii a v puberte se to muze rozjet, nejakeho terapeuta, psychologa, jste neuvazovali? Moje byvala spoluzacka byla podobna a na stredni se sesypala, mela socialni fobii a trpela uzkostmi a tyto problemy mela uz od detstvi, nerada chodila do kolektivu, na tabor byste ji nedostali, pak ji zacaly vadit i krouzky, cestovani a pritom uz to mela ca od 8 let, jen byla brana za to divne dite co se strani…nebo rozmazlen e co si vybira krouzek a pak se na nej vykasle..