Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lendiiik píše:Řekla bych, že je bude nosit, ale vyměníme skla. Jestli by mu totiž nošení dioptrických, když je nepotřebuje, spíš neuškodilo.
Nezasekla jsem se. Jenom znám svého syna. Je spíš ještě dítě, takže je chce nosit ze zvyku neni to zatím o stylu apod.
Ano, to jsem zkoušela říct mu, že je budeme odkládat teda postupně. Řekl mi že ať na to zapomenu, že je prostě chce a hotovo.
Nechce přistouput na žádný kompromis.
Tak ono ani tak možná nejde o nějaký styl a zvyk, ale jestli byly jeho oči zvyklé doteď na brýle, můžou ho bolet. Bolet hlava, nebo si proste jen přijde divne, a sám neví proč. Asi jako když vam by někdo řekl a teď je nosit musíš, taky si budete připadat divne..
Postupně by se jich měl zbavovat, takže mu je vratte, a on sám přijde časem na to, že bez nich to bude lepší.
Jéjej, proč ho nenecháš nosit obroučky nebo nedioptrické brýle? Je to puberťák, proč se dohadovat a zbytečně dělat dusno kvůli něčemu takovému? Co jsou brýle proti tomu, že by mohl přijít s piercingem nebo vylepanou hlavou
Buduj důvěru a nedělej z toho drama
Můj skoro puboš teď například nevyjde z domu bez kapucy na hlavě. A co? Je to jeho způsob sebeprezentace, ne můj ![]()
@Lendiiik nechapu, je mu 14, chce bryle, které byl.leta zvyklý nosit, respektuj ho.
mu nech udelat nedioptricke skla a problem vyřešen.
To ho budes lamat pres koleno???
Co z toho budes mít.
Já bryle nosila od deviti měsíců,.muj zivotni nepřítel, pro mě to byla úleva, ale když to má tvuj syn jinak, tak to jako rodič respektuj!
Brzy bude dospělý a jediné, ceho takovým pristupem dostaneš, bude ti neduverovat a pujde stejne vlastni cestou…
Příspěvek upraven 12.10.22 v 17:13
@Lendiiik píše:
Ahoj, mám tu možná takové pro někoho úsměvné téma.
Pro mě dnes ale docela peklo.
Syn, 14 let byl dnes na očním, kde mu řekli, že může odložit brýle.
Byl s ním manžel ( já jsem po operaci doma).
Nyní mi tu celé dopoledne dělá peklo. Nejdřív se vztekal a teď mi tu pořád brečí, že je chce zpátky.
Já ho chápu, nosí je od tří let - byla to jeho součást..ale dát mu je nechci.
Naposledy za mnou přišel, že by nosil jen obroučky.
Připadá mi to jako zbytečná berlička, ale je mi ho líto jak tu chodí jako lev v kleci, ale pobolit nechci.
Názor?
Dneska je to dost součástí image, brejle nosí i lidi, který je nosit nemusí
tak proč ne, když se mu to líbí, jen prostě asi bez těch dioprii, no
@Lendiiik píše:
Nezasekla jsem se. Jenom znám svého syna. Je spíš ještě dítě, takže je chce nosit ze zvyku neni to zatím o stylu apod.
Ano, to jsem zkoušela říct mu, že je budeme odkládat teda postupně. Řekl mi že ať na to zapomenu, že je prostě chce a hotovo.
Nechce přistouput na žádný kompromis.
A proč ti tak vadí, že ty brýle bude mít?
Dioptricke skla vyhodit a se zbytkem at si dela, co chce. Neverim, ze u bryli zustane dlouhodobe. Jak si ma ostrihat vlasy si take rozhoduje sam, nebo ne? To date, nenecha si je, jen je z toho rozhozeny.
Díky všem za Vaše názory ![]()
V reálu nechci udělat jen to co bych chtěla já.
Psala jsem tu jen mé logické úvahy, co si o tom myslím a že je zbytečné krýt si oči brýlemi když nemusím. Taky hodně vidím, že jsou děti pořád ve věku kdy jim víc záleží na tom co si o nich myslí ostatní..i z toho důvodu je chce.
(Když je měl minule rozbité, tak byl špatný z toho, že mu někdo řekl, že vypadá jinak nebo že vypadá bez brýlí divně.
Syn to ale stále vidí jinak, takže se budeme muset nějak přizpůsobit
@Lendiiik Nejen deti maji potrebu bryle komentovat. Jednou moji dospele kamaradce rekl jeji kamarad, ze bez bryli je to des a rekl to prede vsemi
a nekteri dokonce prikyvovali…
Gratuluji ke ztrate bryli, ono se to podda
.
@Lendiiik píše:
Díky všem za Vaše názory
V reálu nechci udělat jen to co bych chtěla já.
Psala jsem tu jen mé logické úvahy, co si o tom myslím a že je zbytečné krýt si oči brýlemi když nemusím. Taky hodně vidím, že jsou děti pořád ve věku kdy jim víc záleží na tom co si o nich myslí ostatní..i z toho důvodu je chce.
(Když je měl minule rozbité, tak byl špatný z toho, že mu někdo řekl, že vypadá jinak nebo že vypadá bez brýlí divně.
Syn to ale stále vidí jinak, takže se budeme muset nějak přizpůsobit
Ty brýle nemáš viď? Já je taky měla od dětství, nenáviděla jsem je a když jsem dostala možnost mít kontaktní čočky, byla to pro mě úleva. Ale stejně jsem se poprvé bez nich cítila strašně divně, lidi kolem na to taky nejsou zvyklí, a tam, kde jsem o tom nechtěla s nikým diskutovat (jestli brýle nepotřebuju nebo se v nich stydím nebo co), jsem dál chodila radši v brýlích, a to mi bylo 17. Do školy myslím až do konce střední a čočky jsem měla na volný čas. Až když jsem úplně měnila prostředí na vysokou, tak jsem brýle nosit přestala skoro úplně. Ve věku, kdy je citlivé i úplně neurčitě sdělení kámoše, že vypadá divně, a nemusí to myslet zle, bude ještě pěkných pár let. Rozhodně bych to pár dní nechala, to už mu neublíží když je nosil doteď, pořídila ta obyčejná skla a ať je odloží až bude sám chtít…
Já bych si bez brýlí taky připadala divně a měla bych pocit, že mi něco chybí, takže syna naprosto chápu a navíc bych řekla, že dobře vybrané brýle obličeji spíše pomáhají ![]()
Jedenáct let byly jeho součástí a teď o ně má ze dne na den přijít. Pochop ho, sedněte si a domluvte se, že necháte vyměnit skla/koupíte nové a může je nosit dál jako doplněk. Řekni mu, že ty skla vyměnit musíte, není vhodné nosit dioptrie, když nejsou potřeba. On časem sám přijde na to, že je může občas odložit.
Já se chci tay zázračně zbavit brejlí, jak to prosím syn dokázal? Já bych to brala okamžitě do vteřiny. Ještě že existujou čočky. Jinak pokud na nich trvá (nechápu), tak bych mu pořídila bez dioptrií.
@Quinn7 zkuste změnit lékaře, já je byla nucena nosit celé dětstvi, ikdyz jsme s nima občas viděla dokonce hůř než bez.. no a pak sem šla k jinému doktorovi a ten koukal proč to nosím, že je nepotřebuju 😂 udělal dle mě důkladnější vyšetření, rozkapal oči. To my nikdy nikdo předtím nerozkapal. 😂 A že prý jestli nekdy budu potřebovat brýle, jakohe nejspíš jo na starý kolena, tak na opačný problém.. 😂