Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Hoa Mai asi se bojí, že by pak chtěli skoro všichni…nevím
No jasně a oni by pak neměli klid. Já mám dítě, které od necelých 3 let nespí - ani doma, ani ve školce. Teď chodí do soukromé, kde to neřeší, děti, si po obědě některé sednou, jiné lehnou, přečte se pohádka. Kdo chce spát, spí, kdo nechce, tak jde vedle do třídy a prohlíží si knížku, skládá puzzle, starší chodí ven.
Příští rok bude nastupovat do státní a jsem zvědavá, jak to tam bude fungovat. Nechci, aby spal, nemá tu potřebu, když spí, chodí pak doma spát po 10 večer.
@Anonymní píše:
@Hoa Mai asi se bojí, že by pak chtěli skoro všichni…nevím
Taky netusim. Holt nekde asi zamrzli v dobach davno minulych. Ja si pamatuju, jak jsem ve skolce taky nespala, nudila se na lehatku a otravovala, byly na me stiznosti. Ale to bylo zs totace. Pak nekdy v dobe revoluce (pamatuju si, jak nas preucovali ze „soudruzko“ na „pani“ ucitelko) jsme najednou spat nemuseli a byl klid. Prisla mlada uc. cerstve po skole a my si celou dobu, co ostatni spali, hrali na kadernice a cesali ji.
Znam nekolik statnich skolek vcetne te nasi, kde to funguje bez problemu. Nicmene to ti bohuzel nepomuze, leda to tam zkusit navrhnout.
To jsem nikdy neslysela, ze by se muselo spat ve skolce, kdyz jsem byla ja tak deti co byly zvykle po obede spat tak sly do postele a ostatni meli takove podlozky a polstarek v jine mistnosti, ucitelka nam cetla nebo jsme si povidali o necem, ted chodi bracha do stejne skolky jako kdysi ja a system je pry stejny…
Mám předškoláky, odpočívat jdeme všichni, bez rozdílu. Čte se pohádka, povídáme si o obsahu textu, jak tomu děti rozumí, tím zaberem cca 30 minut. Pak jim pustím ještě na 30 minut krátkou pohádku na CD, to je čas, který dávám těm detem, co by měly potřebu USNOUT…i ty děti mají svá práva, nejen nespavci, na to pozor.
Pak, kdo nezabere, si může jít pro knížku, časopis, puzzle nebo člobrďo…do postýlky. Posledních 30 minut jsou tyto „klidně činnosti“. Spokojeně jsou děti i já a moje kafe…jo, udělám si kafe v pracovní dobe
zkus učitelky požádat, jestli by syn nemohl mít, až usnou děti, časopis…knihu…třeba to dovolí.
@SIMONA1234 píše:
Mám předškoláky, odpočívat jdeme všichni, bez rozdílu. Čte se pohádka, povídáme si o obsahu textu, jak tomu děti rozumí, tím zaberem cca 30 minut. Pak jim pustím ještě na 30 minut krátkou pohádku na CD, to je čas, který dávám těm detem, co by měly potřebu USNOUT…i ty děti mají svá práva, nejen nespavci, na to pozor.
Pak, kdo nezabere, si může jít pro knížku, časopis, puzzle nebo člobrďo…do postýlky. Posledních 30 minut jsou tyto „klidně činnosti“. Spokojeně jsou děti i já a moje kafe…jo, udělám si kafe v pracovní dobe![]()
zkus učitelky požádat, jestli by syn nemohl mít, až usnou děti, časopis…knihu…třeba to dovolí.
Já ti najednou stranu chápu, ale když chodil do školky starší syn, tak on i usnul, jenže je nechali spát třeba 2 hodiny a já pak měla v 10 hodin dítě, které mi skáče po hlavě a rano dítě, které nechce vstávat. Kdyby ho nechali sedět na lehátku nebo rozdělili děti, které nemají spát do jiné místnosti, tak by byl klid.
@Janina81 toto je ozehave tema, ale treba v nasi obecni skolce neni jina mistnost. Deti spi ve tride, kde se jen roztahnou lehatka. Jasne, mohla by byt nejaka společná mistnost pro nespavce ze vsech trid, ale pak by bylo potreba o ucitelku navic. U naseho ditete je spanek ci i jen lehnuti si po jidle problematicke ze zdravotnich duvodu, musi dodrzovat prisny antirefluxni rezim. Tudiz pokud pujde do kbeobecnícni skolky, ted je v soukrome, tak tam nebude moci byt po obede.
@Janina81 píše:
Já ti najednou stranu chápu, ale když chodil do školky starší syn, tak on i usnul, jenže je nechali spát třeba 2 hodiny a já pak měla v 10 hodin dítě, které mi skáče po hlavě a rano dítě, které nechce vstávat. Kdyby ho nechali sedět na lehátku nebo rozdělili děti, které nemají spát do jiné místnosti, tak by byl klid.
V tomhle mají staré školky výhodu větších prostor, my máme novou a vše v jedné třídě…žádná místnost vedle. A i kdyby byla, kdo by v ní byl? Jedná učitelka na odpoledne se nerozpuli a děti nesmí nechat samotné. Když je školka s více třídami, tak to jde třeba pospojovat…Space že dvou nebo tří tříd dát společně a hlídá je jedná učitelka. Malé školky nemají lidi. A uklízečka hlídat děti nesmí.