Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No twl, to se ti nedivím, že jsi na nervy. Předpokládám, že s klukem už jste mluvili x krát, tak bych promluvila se slečnou, nejlépe u jejich rodičů. Manžel ma pravdu, taky bych ho v takové kravine nepodpořila, takže chce být dospělý se svou rodinou? Ať se chlapec stará. Naštěstí existují rozvody. Ale ženit se kvůli zásunu, v dnešní době
stejně ten sex s ní bude stát za ho.vno, dá mu jednou za měsíc po tmě na misionáře, to by mu ještě mohl manžel jako chlap vysvětlit.
@andelka83 píše:
Já jsem s prvním ani druhým manželem před svatbou toho taky moc nenazila, podle mě to není vždycky nutné. Mám spoustu věřících kamarádů, a ti spolu taky obvykle před svatbou nebydleli. Drtivá většina je spolu stále. Ale nikdo z nás se nebral takhle brzo a kvůli sexu ( některé páry to dodržely, jiné ne). Vždy až po ukončení minimálně SŠ ( já jsem se vdávala na VŠ). Většinu mladých manželství podporovali rodiče. U věřících je tradice brzkých sňatků. Ale rozhodně ne před maturitou. A taky jde obvykle o páry, kde jsou věřící oba, takže ten ideál chtějí naplnit oba dva. Do té doby spolu tráví volný čas, poznávají své osobnosti, představy o životě, účastní se třeba i nějakých akcí pro partnery, snoubence.. Já bych mu to nevyvracela, ale ani nepomáhala. Dodělat školu je pro oba zásadní. A musí se víc poznat, on je zamilovaný, nevidí úskalí života s věřící holkou. Antikoncepci používat lze, ale ideálně přirozenou, a tu je potřeba se pořádně naučit ( já chodila na kurz, trval několik měsíců).
Mam ve svem okoli presne opacny scenar - verici, „chodili“ spolu snad od 13ti, na VS spolu dokonce bydleli v jednom pokojicku na kolejich, vse ve vsi pocestnosti, ve 22ti svatba, za rok rozvod. A to proto, ze se absolutne nesesli v sexualni oblasti a i bez jinych vztahovych zkusenosti taky absolutne spatne odhadli snad vse co se tyce partnerskeho zivota. Jinak jsou to nesmirne pohodovi, vzdelani a inteligentni lide. Ted ziji oba uplne jinak, je videt i zmena jejich nazoru a postoju po tomto karambolu.
@Anonymní píše:
Ahoj všem maminkám i tatínkům, vím, že mi tady asi nepomůžete, ale jsem hrozně zoufalá ani spát nemohu a musím se z toho alespoň vypsat. Důvod je obsažen už v nadpisu. Jde o našeho čerstvě plnoletého syna, poslední, čtvrté dítě, které se nám chce ženit. Důvod se může zdát směšný a sice chce mít sex se svojí přítelkyní s kterou chodí dva roky. Ona je totiž ze silně věřící rodiny a odmítá s ním spat před svatbou. Já jsem z toho úplně v šoku. Celé ty dva roky jsem ani netušila, že holka je z věřící rodiny. Syn nám to neřekl. Bylo mi zvláštní, že u nás nikdy nepřespala a to ani v době, kdy jsme s manželem byli na dovolené k třicátému výročí svatby. Byl doma sám a dovolili jsme mu to, přesto tu měl kamaráda ne přítelkyni. Dále s námi nikdy nejela na chatu na víkend, syn nikdy nejel za její rodinou a zkrátka vídali se jen ve všední dny po škole. O prázdniny max přijela na otočku. Když byly v jeho věku starší děti, normálně přespávály u svých partnerů a naopak. Když spolu byli déle, poznali jsme i jejich rodinu. Nikdy jsme jim v tomhle nebránili, samozřejmě od nějakých 16 let a podmínkou bylo, že spolu pár měsíců budou randit a nebude to každý týden někdo jiný. Oba naši starší synové žijí v s první láskou. Jeden má už dvě děti a je ženatý a druhý má několik let stálého(prvního) partnera s kterým žije a jsou od loňska v registrovaném partnerství. Dcera příští rok dostuduje vysokou školu a od sedmnácti let je se stejným klukem, předním měla pár měsíců jednoho, s ním to nevyšlo a od té doby má také stálého přítele, její druhý vztah. Proto mi vztah našeho benjamínka přišel zvláštní, ale myslela jsem, že má jen přísné rodiče, kteří jí to nedovolí, ono nám to tak bylo i od syna podáváno. Tak jsem to pak dále neřešila, holka mi byla sympatická, slušná, tak jsem neměla důvod jí nějak odsuzovat a vždy jsme jí s mužem rádi viděli, když se stavila na návštěvu po škole. Slečna studuje v našem městě a je zde na internátě, jinak žije přes 100 kilometrů daleko. Před koronavirem se ale rozešli. Syn byl z toho úplně zoufalý, je do ní zamilovaný. Byl jak tělo bez duše a až po několika týdnech jsme se konečně dozvěděli co se stalo. Předtím nám jen říkal, že jí ublížil, že vše pokazil, ale nic konkrétního. Jednou to z něho už konečně chlap dostal. Rozešli se prý proto, protože byl na ní naštvaný, že spolu ještě nespali a přemluvil ji alespoň k něčemu, ne konkrétně k sexu, ale prý alespoň něco proběhlo, co, to neřekl ani jsme se nevyptávali. Jen řekl, že byl nahý jen on a když ji začal svlékat, tak se urazila a dala mu facku, že nedržel dohodu, pohádali se a rozešli. Snažili jsme se mu vysvětlit, že on za nic nemůže, že je to prostě zdravý, mladý kluk a že si určitě najde jinou holku se kterou budou ve všem za jedno. Už mi přišlo, že se pomalu dává po více jak dvou měsících dohromady, jenže ozvala se slečna, natlačila mu do hlavy, jak ho miluje a přišla s krásným řešením, svatbou. Prý o tom už řekla rodičům, oni ho rádi poznají, ale musí lhát, že se seznámili až teď. Mladej nelenil a jel se s kytkou představit a požádat jejich dceru o ruku. Jenom trochu při tom všem zapomněl na nás. Já s tím prostě nesouhlasím, manžel to nese ještě hůře, všichni mu to rozmlouváme, ať jsou to sourozenci, kamarádi, ale on je úplně mimo. Vůbec nevím jak si to jako představují. Mají ještě rok školu, nikdy spolu nežili a nebyli spolu nikdy déle než pár hodin po škole, nemůžou se znát, ale budou se brát. Navrhli jsme jim, že když slečna odejde z intru, že u nás může bydlet. Máme dům, žilo nás tu šest, teď jsme tu jen tři, dcera jezdí jen na víkendy a je tu o prázdniny, jinak žije a studuje v jiném městě. Kluci jezdí už jen na návštěvy, takže by se dalo jim tu zařídit takový menší byteček, kde by měli soukromí nahoře v podkroví, je tam i koupelna. Ale oni ne, slečna nemůže, musí být svatba. Syn dokola plácá, že jsme se taky brali v 18,ano, ale bylo nám o půl roku více, žili jsme spolu těch půl roku, měli jsme školu a byla jsem těhotná. Dříve to tak bylo, nebrali jsme se proto že jsme se spolu chtěli vyspat. Jenže on to nechce pochopit a nedá si říct. Já se toho strašně bojím a jsem bezradná. Nenapadá vás něco jak jim tuto šílenost rozmluvit?
Je to šílené, navíc myslím, že ze sexu bude syn dost zklamaný, kdoví, jaký ona má k tomu přístup…
Ideální by bylo ho dostat pryč, aspoň na léto, poslat ho na nějaký letní kurs do ciziny nebo k příbuzným, s nadějí, že by se tam zamiloval?
@terien píše:
No twl, to se ti nedivím, že jsi na nervy. Předpokládám, že s klukem už jste mluvili x krát, tak bych promluvila se slečnou, nejlépe u jejich rodičů. Manžel ma pravdu, taky bych ho v takové kravine nepodpořila, takže chce být dospělý se svou rodinou? Ať se chlapec stará. Naštěstí existují rozvody. Ale ženit se kvůli zásunu, v dnešní doběstejně ten sex s ní bude stát za ho.vno, dá mu jednou za měsíc po tmě na misionáře, to by mu ještě mohl manžel jako chlap vysvětlit.
Jo, kdyby jednou za měsíc. Akorát když bude chtít další dítě. A chci vidět, jak devatenáctiletej puberťák hledá na statku plným koniášů místo, kde by si „zahřešil“ sám, protože jestli se nepletu, tak to je taky zakázaný. Takže jestli se chce odsoudit k askezi, má možnost.
@Anonymní píše:
Ano tvrdí nám, že rodina slečny zaplatí svatbu, když bude třeba, že jim pomůžou, mají asi deset dětí, nějaké vlastní, nějaké adoptované, mají statek a on se tam prý bude hodit s pomocí. On má na vše argument. A to ještě nedávno chtěl jít po střední škole na medicínu. On si myslí, že půjde, ale já si myslím že jestli se nevzpamatuje, tak nedodělá ani gympl. Když půjde k nim tak určitě ne. Jenže on má svoji pravdu a když mu řeknu, jestli bude spokojený se základkou někde na vsi na statku, tak řekne, že ano, hlavně, že bude s ní. Dodává ale, že by chtěl ten rok zůstat i s ní doma, aby mohli dostudovat a že pak půjdou na vysokou, pokud s tím ale nesouhlasíme, tak si to zařídí jinak, její rodina má pochopení, my jsme ti nejhorší. Já si myslím, že on tomu nevěří, protože, když druhorozený syn přišel s tím, že je gay, taky manžel vyváděl. A brzy si zvyknul a má zeťáka moc rád. Jenže to bylo něco jiného. Za prvé byl po maturitě, naopak šel díky partnerovi na VŠ, moc se mu nechtělo, neměl to v plánu, potkal jeho, on už studoval na vysoké, tak měl motivaci a šel a školu udělal. Žili spolu ve studentském bytě, teď už mají oba dostudováno, vlastní bydlení, žijí slušně. Takže to brzy chlapa přešlo. Nejdříve vyhrožoval, ať ho k nám nevodí, že je spolu nechce nikdy vidět, na svatbu že nepůjde a prostě ze začátku se mu to nelíbilo. Pak viděl, že je kluk šťastný, studuje, pracuje a jeho partner je fajn kluk, tak změnil názor a dneska to bere úplně normálně. Jenže to je něco úplně jiného, bohužel si podle mě nejmladší myslí, že to bude stejný scénář.
A to jim, rodině děvčete, nebude vadit, že budou mít v rodině gaye? Někteří nejsou tak tolerantní
Bohužel tady vidím až moc rozdílů, než aby to hrdlickam vydrželo.
@Betty MacDonald píše:
I to je možnost, jenže jestli je zamilovaný, vidí všechno jinak. Jinak máš pravdu, je dospělý a udělá si to, co bude chtít.
V osmnácti jsem byla taky hodně zamilovaná a nechtěla se vdávat jen kvůli sexu. Mně přijde, že ji chce za každou cenu, protože je nedostupná. Tak ho láká. Neříkala bych tomu zamilovanost. Spíš urputnost.
@fera21 píše:
To je těžký. Nadrženej puberťák udělá pro sex cokoliv. Jedině snad na ně narafičit léčku. S definitivní platností říct jako, že jo. Že s tím souhlasíte a domluvíte detaily svatby a tu holčinu k tomu přizvat. A nenápadně otevřít téma sexu a dítěte a opatrně se zeptat, na to jak to plánují s dalším stykem. První sex je jasnej, ale jestli je slečna skutečně tak zmanipulovaná rodiči, bude chtít sex jenom v případě plození dětí. A pochybuju, že by se mladému pánovi líbilo zasunout jedenkrát ročně a ve dvaceti skončit, protože by čtvrtý dítě neuživil. Nejpozději v pětadvaceti by skončil sám, v podstatě jako panic, ale s několikerými alimenty. Ale vy musíte tu slečnu k té odpovědi vmanévrovat tak, aby to bylo nenásilné, ona to řekla sama a hlavně před nim.
Nemusí to být až takhle. I věřící rodiny plánují počet dětí. A sex má i jinou funkci než plodící, to je už dneska všeobecně přijímána věc i u věřících.
@JensonB píše:
Mam ve svem okoli presne opacny scenar - verici, „chodili“ spolu snad od 13ti, na VS spolu dokonce bydleli v jednom pokojicku na kolejich, vse ve vsi pocestnosti, ve 22ti svatba, za rok rozvod. A to proto, ze se absolutne nesesli v sexualni oblasti a i bez jinych vztahovych zkusenosti taky absolutne spatne odhadli snad vse co se tyce partnerskeho zivota. Jinak jsou to nesmirne pohodovi, vzdelani a inteligentni lide. Ted ziji oba uplne jinak, je videt i zmena jejich nazoru a postoju po tomto karambolu.
Tak to já taky. Podobný scénář a brzy rozvod ( resp vyšla anulace). Další manželství každého klape.
Ale většině to vyšlo ( mně teda zrovna ne, ale to je komplikovaná historie, sex ani soužití před svatbou v tom roli moc nehrálo).
@andelka83 píše:
Nemusí to být až takhle. I věřící rodiny plánují počet dětí. A sex má i jinou funkci než plodící, to je už dneska všeobecně přijímána věc i u věřících.
Jo, to je u ní vidět ![]()
@andelka83 píše:
A to jim, rodině děvčete, nebude vadit, že budou mít v rodině gaye? Někteří nejsou tak tolerantníBohužel tady vidím až moc rozdílů, než aby to hrdlickam vydrželo.
No to ještě neví ta její rodina, nesmí to říct.
@Anonymní píše:
A to mu přijde v pořádku? To bude tajit vlastního bratra? Nebude mu ani na tu svatbu moct přijít.
Oni se k sobě prostě nehodí, všechno je špatně. Nabije si čumáček a to hodně.
@terien píše:
Jo, to je u ní vidět
Jakože má obě funkce, obě jsou důležité, a dá se najít rovnováha. Ale nevím teda jak u 18 letého kluka. Jestli si myslí, že po svatbě bude kukat obden a s manželkou budou pronikat do tajů erotiky a experimentovat, tak to jako fakt ne.
Já se nechci dotknout nikoho z věřících, mě se ta holka zhnusila, hlavně proto, že má radši víru a je ovlivněna od rodičů (nemůže za to), než syna. To mi nikdo nevymluví, kdyby to tak nebylo tak mu dá a je pokoj. Říkal nám, že ležel vedle ní nahý a jí nemohl ani svléknout, to už za mě o něčem vypovídá. Kdyby ho tak milovala, tak víra jde stranou. Jenže on to nevidí. Nemůže jim to klapat prostě.
@Anonymní píše:
A to ho budete schovávat ve skříni?
@Anonymní píše:
A jak budou vychovávat děti? Jistě taky jako věřící. I syn bude muset chodit do kostela pred svatbou, jestli ten, kdo je bude oddávat, to myslí vážně. To syn ví?