Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Rouckm je vtipne, ze kdyz nekdo nesdili tvuj nazor, tak je hned nerozumny.
O tom to ale vubec neni. Spis mi neprijde rozumny, ze nekdo hned odsuzuje, kdyz ma prave nekdo jinu narzor, Statecny Anonyme.
![]()
@Fjodorka POkud ji stačí, že tam jste a můžete si číst (sama nebo pohádku jemu) tak proč ne. Ale ne všechny děti jsou takové. U nás to bere jako publikum pro své lumpárny a zůstat tam s ní, tak vymýšlí, že chce z postýlky. A kým se mnou usínala do 15ti minut, tak jsem to taky provozovala. Ve chvíli kdy se z toho stala hodina, tak jsem to utnula a ejhle zrazu usínala sama a bez těch cavyků kolem.
Já fakt chápu, že jsou matky, které nechtějí uspávat 2 hodiny večer a pak začít šichtu - obhrábnout kuchyň, obyvák a lézt do sprchy před půlnocí. Samozřejmě, hystericky ji tam plakat nikdy nenechám a ani nenechala. Ale to že jsem mámou neznamená, že nějaké mé potřeby budou odsunuté na 10 let kamsi do neznáma. Já se řídím heslem „spokojená máma, spokojené dítě“.
@Rouckm Co bude s příchodem prcka nemá smysl řešit - stejně to může být úplně jinak. Nám dcera vzala bez problémů, že některé věci už s ní dělat nemůžu (že mám v bříšku ségru a nejde to). Stále mohu tiše doufat, že první dcera si bříškobolení a všechny „trápení“ vybrala i za druhé. Nebo taky ne. Teď už vím, že to fakt přežít jde ![]()
Přejde ho to. Prostě je momentálně úzkostnější a je fakt mrńavej na to, aby to dokázal zvládnout rozumem. Takže nejspolehlivjěší cesta, jako ho tím provést je uspávat ho. Za dva měsíce už bude situace úplně jiná.
Zkusila bych nějaký uspávací rituál - osprchovat, namazat něčím, co mu hezky voní - třeba něčím s meduňkou, nebo tak, vlézt do postele, přečíst kus pohádky, potulit a vypadnout, jak jen tu půjde. Při troše štěstí a důslednosti začne být časem ospalý už při tom mazání.
@Rouckm píše:
@dupejj00 to by mi rekl, dokaze rict, kdyz se neceho boji. Spis to asi bude ten pripad co zminila @Cuddy kdy citi, ze se neco meni a najednou zacal vyzadovat veci, ktere driv nepotreboval. Dokonce nas I jednu dobu posilal z pokoje pryc.No, proste prijmu fakt, ze je ted jina faze, ze nas ted bude zase nejakou dobu na usinani potrebovat.
Ale nerozumim tomu, ze nektere z vas nedokazi prijmout skutecnost, ze nekterym muze vyhovovat mit tech 30 minut, co mu vecer trva nez usne, navic. Treba jen popovidat si a venovat se manzelovi, ktery prisel po celym dnu z prace, pripravit nam veceri, poklidit nez dorazi, nebo si proste jen hodit nohy nahoru.
Já bych řekla, že každý by byl rád za víc času pro sebe, jen ne všem bylo přáno dítě, které usíná samo. Již v porodnici jsou vidět rozdíly v usínání, někdo skutečně usne sám, jiné dítě potřebuje uspat kojením, uhoupat, nosit… A pak jde o to, jak se člověk k těmto potřebám dítěte postaví. Závidím všem matkám, kterým usíná dítě samo od sebe, naše děti to tak nemají a vyrvat bych je nenechala. Proto to beru jako jeden z příjemných času, kdy jsem s dětmi, i kdyz nohy na horu bych si hodila ráda.
A mně zase přijde strašné, když máma „finguje“, že jde s dítětem spát a pak zmizí, dobře si pamatuji, jak jsem se cítila jako malé dítě, když jsem se probudila, sahala jsem po mámě a ona byla pryč ![]()
Manžel děti uspává ukolébavkou, pohladíme je, dáme pusu a spí. A ano, chápu, že chceš mít také čas pro sebe, že jsi matka jako má znamenat, že nesmíš chtít ani minutu pro sebe?
![]()
@radkka když mému dítěti zazpíváš, dáš pusu a odejdeš, bude plakat. Prostě sama neusne a nikdy neusnula. Co mám dělat?
Nějak nechápu to s tou minutou pro sebe, já ji uspím a pak mám pro sebe klidně další dvě, tři hodiny, než jdu spát já. Kdybych ji nespávala, tak mám o 15 minut víc, no to je tedy terno. A co chodí do školky a já do práce, tak ji vidím tak málo, že i těch 15 minut si fakt užívám.
@Fjodorka píše:
@radkka když mému dítěti zazpíváš, dáš pusu a odejdeš, bude plakat. Prostě sama neusne a nikdy neusnula. Co mám dělat?
Nějak nechápu to s tou minutou pro sebe, já ji uspím a pak mám pro sebe klidně další dvě, tři hodiny, než jdu spát já. Kdybych ji nespávala, tak mám o 15 minut víc, no to je tedy terno. A co chodí do školky a já do práce, tak ji vidím tak málo, že i těch 15 minut si fakt užívám.
To nebyla reakce na tebe, ale na to, že si neměla pořizovat dítě, když chce čas pro sebe.
Chodila bych a uspávala aktivně tak dlouho, než by si dítě zvyklo, nenechávala bych ho řvát, ale nelehala bych si s ním
mám dvojčata, musela jsem si mockrát poradit, nemohla jsem je nosit, když zrovna potřebovaly mámu, ta je holt jen jedna, bohužel, takže jsme aktivně hledali řešení, které bylo přijatelné a proveditelné pro nás všechny. A fakt jsem se nadřela, abych je nenechávala plakat, ale všechno má svoje meze, s takhle velkým dítětem bych si prostě lehnout nechodila.
@radkka to si jako opravdu myslis, ze zensky, ktery chteji deti, se zakonite museji vdat vseho volneho casu, jen pro to, ze maji deti ? A pak se maji citi provinile, ze jim to nekdo predhazuje a naznacuje, ze by je mit nemely ? ![]()
Manzel I ja, jsme od otehotneni vedeli, ze chceme vecery pro sebe a postupovali jsme krok po kroku k tomu, abychom toho dosahali. Povedlo se I bez toho, abychom ho nechavali vyrvat… ac si to nemyslite, na to fakt nemam zaludek a nikdy v tehle konverzaci jsem nenapsala, ze to tak delam. Ted se to den ze dne zmenilo, prekvapilo me to, naivne jsem si myslela, ze kdyz to tak je, uz to tak zustane. NE, nevyhovuje mi/nam, ze s nim opet musime byt v pokoji, aby usnul, ale jsme tam, aby neplakal… Ptala jsem se, zda tim nekdo prosel..ne, jestli jsem mela mit deti, nebo ne.
A to, co si zminila je vec, ktera je mi taky proti srsti, proto to take nechci delat. Byt tam a pak odejit, znamena totiz, ze se v noci budi a hleda nas. A verte damy, stale rada spim vedle sveho muze, kde je v noci me misto a ne v detskem pokoji. Syna miluji a pres den se mu venuju na 100% a nestydim se za to, ze bych si prala, aby byl opet dite schopne usinat samo potom, co mu cteme, zpivame, a co si sam vleze do postylky.
Prisla jsem si sem pro radu a zkusenosti, jak to v podobne situaci probihalo u ostatnich. Zda to preslo, za jak dlouho, proc si myslite, ze se to zmenilo u vas atd… Nic vic, nic min. Misto toho jsem se od nekterych z vas dozvedela, ze si nemam porizovat deti ? Na to jsem se nikoho neptala a je to uplne zcestne.
@Rouckm Co meleš? Ty neumíš číst? Já jsem psala, že je normální chtít čas pro sebe. ![]()
@radkka promin, nepochopila jsem ten Tvuj posledni prispevek ..bylo prilis brzo po probdeny noci ![]()
@Rouckm píše:
@radkka promin, nepochopila jsem ten Tvuj posledni prispevek ..bylo prilis brzo po probdeny noci
No, já si myslím
já jsem na tom totiž stejně jako ty, také máme večery s manželem a bojovala bych za ně. Ale nenechala bych dítě řvát… Na to nemám sílu. ![]()
@radkka kazda minuta o samote s manzelem je ted proste vzacna. Taky na to nemam, nechat ho rvat. Nejak to dopadne ![]()
@Rouckm píše:
@radkka kazda minuta o samote s manzelem je ted proste vzacna. Taky na to nemam, nechat ho rvat. Nejak to dopadne
Jojo
my máme ložnici manželskou a zůstane to tak.