Syrová strava
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Boudová píše:
A hlavně ta super informace, že některé děti se na syrové stravě dožívají až jedenácti let!To mě skoro rozesmálo.
Nevim no, na dětech bych asi neexperimentovala, ať by testy ukazovaly cokoli.
Jsou to dva kluci kolem 11 let, původní otázka zněla ohledně dětí, ale jsou lidé, kteří jsou na syrově stravě přes padesát let a jsou naprosto zdraví, jinak zde jsou dva, co jsou od malička RAW a vypadají si myslím celkem slušně
kolik jim může být, kolem 30ti?
tyhle lidi zrovna spojuje jedna věc a to, že nebyli téměř nikdy nemocní
a nevypadají, že jim něco chybí, ne?
Navíc, pokud někdo dává dítěti masitou stravu, protože to sám jí a dítě na ní prospívá, stejně tak může i někdo, komu vyhovuje RAW, dávat svým potomkům syrovou stravu a taky na ní budou prospívat, pak je vše oke
na světě je mimo jiné spousta národů vegetariánsky nebo vegansky se stravujících a prospívají skvěle, mají dvě oči, dvě ruce, dvě nohy, pěkný zuby, vlasy, vyrostli do normální výšky…
je to o tom, čemu kdo věříme, za tím bychom si měli stát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rawbaby
všechno co píšeš je na netu, proč nejdeš raději ven?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mikina píše:
@rawbaby
všechno co píšeš je na netu, proč nejdeš raději ven?
My už jsme venku byli…ale je málo lidí, kteří sdílejí osobní zkušenost, tak bych ráda pomohla hledajícím…ostatní nechť to klidně považují za spam, nemusí to přeci číst
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rawbaby píše:
Ahoj, všimla jsem si příspěvků a chtěla bych moc reagovat, doufám, že to pomůže všem, kteří hledají info k živé stravě v průběhu těhu a kojení + prvních příkrmů.Jsme vegani více než 2 roky a letos v květnu se nám narodil malý chlapeček
Ještě než se narodil, chvíli předtím jsme přešli na živou stravu, prostě nám to dělalo dobře. Lékaři často jen nevěřícně koukají, naše krevní testy jsou totiž pokaždé výborné, každý rok lepší a lepší a rozhodně nevypadáme jako reklama na hlad
Zbavila jsem se problémů se štítnou žlázu a zvýšeného cholesterolu hned po přechodu na rostlinnou stravu. V těhotenství jsem nebyla anemická, naopak moje hladiny železa byly stále dost vysoké, stejně tak vápník a ostatní vitamíny a živiny. Náš chlapeček měl po narození obvyklých cca 50cm (nevím přesně, neměřili jsme) a 3,2kg.
Rostlinná strava obsahuje všechny aminokyseliny pro tvorbu bílkovin když zkonzumujeme společně luštěniny a obiloviny - tj. kompletní bílkovina (více info na http://www.jimejinak.cz/…9/lusteniny/). Kompletní bílkovinu ale taky obsahuje konopné semínko nebo quinoa.
U živé stravy lze konzumovat spoustu věcí pro zajištění všech vitamínů a minerálů. Kromě ovoce a zeleniny jsou to ořechy (nejlépe předem namočené), pro děti raw ořechové pasty pouze z mletých ořechů bez soli, cukru a podobných věcí. Dále pak naklíčené luštěniny -mungo fazole, hrášek, cizrna, čočka, atd. Nebo naklíčené obiloviny - oves, žito, ječmen, pohanka, hnědá rýže…
Dále baštíme různá semínka - dýňové, konopné, sezamové, slunečnicové (z něho děláme poamzánky), lněné (z toho zase děláme sušené slané krekry), chia (z něj děláme puding nebo krekry).
Potom máme doma hodně sušeného nesířeného ovoce, z čehož vznikají luxusní dezerty bez cukru…jsme dost na sladký
Mléko se mi tvoří o sto šest, musela jsem si pořídit odsávačku, nakrmila bych snad celé sídliště
a malý nám na začátku za jeden týden přibral 500g (norma je prý 150-200g) a teď přibírá zhruba kolem 300g týdně, tudíž evidentně živiny ani jednomu z nás nechybí.
Jsme hodně pečliví a chodíme každý rok na krevní testy, kvůli malému budeme chodit 2× ročně, ono to aspoň černé na bílém zacpe pusu těm, kteří tomu pořád nevěří a zatrašují. Hlavně pro nás je to i ukazatel, jak jsme na tom a kdyby byla potřeba zvýšit příjem nějakého vitamínu, tak víme, kde máme víc zabrat
Máme taky dobrou pediatričku, to dělá hodně
Pro první příkrmy se třeba uvádí jablečná živá přesnídávka a třeba tibetský mnich údajně podává jako první příkrm dítěti 3 lžíce dužiny z mladého kokosu (viz http://www.fruktarian.cz/vse-o-kokosech nebo http://www.prawda.cz/…-si-do-nosu/). A je známo pár krásných příkladů, kdy děti nádherně na živé stravě prospívají, pokud to rodiče dělají správně, dnes jim je cca 11 let, tuším…zde jsou k vidění https://www.youtube.com/watch?… a https://www.youtube.com/watch?…
Osobně si myslím, že každému sedí něco jiného, my jsme třeba zkoušeli i pravý protipól makrobiotiku (vše vařené nebo jinak tepelně upravené) a ta nám vůbec nevyhovovala. Ale jsou vitariáni, kterým to funguje a jsou makrobiotici, kterým to také funguje.
Také si myslím, že pokud rodič bude chtít dítě krmit ovocem a zeleninou a sám bude mít na talíři klobásu, těžko uspěje, děti se učí tím, co je obklopuje a napodobují své rodiče. Jinak je potřeba si určitě hodně dohledávat info a vše ověřovat. Případně si svoji stravu klidně poskládat z vícero výživových směrů. V létě klidně 100% RAW a na zimu zařadit víc vařené stravy třeba právě dle makrobiotiky
Mnohdy se stává, že ať sníte cokoliv, ale nevěříte tomu nebo nejste v psychické pohodě, můžete se třeba stavět na hlavu a nebude to fungovat. Stejně tak pokud do toho vkládáte svůj strach, že Vám po tom třeba bude něco chybět, tak to tak skutečně bude. Jak vysíláme, tak přijímáme…
Snad jsem pomohla hledajícím. Vždycky se dá najít na jakékoliv téma jak to pozitivní, tak to negativní, záleží, co od toho člověk očekává, všechno se dá podpořit nebo zpochybnit, to už je na každém
Ať jste zdraví a úsměv na tváři Vám přejeme
A ráda bych ještě zmínila důležitost suplementace B12 ve veganské stravě, to jsem zapomněla napsat a někdo již zmínil, je spekulativní, zda jí z rostlinných zdrojů lze nebo nelze dostat, nebylo to jednoznačně prokázané. Je na to mnoho názorů, ale já se přikláním k tomu, že v těhotenství a během plného kojení suplementuji já jako maminka a dítě až při větším podílu příkrmů nad kojením
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit